Apple överger den egna lightning-porten till förmån för usb-c, en förändring som kommer att ha enorm påverkan över hela prylosfären.
Läs också: Iphone 15 och Apple Watch 9 – alla nyheter från Apples event
“Har du en Iphoneladdare?” Som Androidanvändare är jag evinnerligt trött på att få den frågan från vänner och bekanta på besök. Nej, jag har inte en Iphoneladdare, lika lite som jag hade en tröttsam, lättborttappad lightning-adapter på lager när Apple bestämde sig för att skrota hörlursuttaget på sina Iphone.
Att Iphone dröjt med usb-c är förvisso rimligt; företagets kontrollbehov över sitt eget ekosystem är vida känt. Det har också funnits ekonomiska incitament. Apples viktigaste produktsegment har mått riktigt bra av portisoleringen, och att nu skifta till usb-c blir dyrt för både företaget och dess konsumenter. Nu kan man förvisso kränga usb-c till lightning-adaptrar för svindlande 445 kronor i sin egen butik och på så sätt mildra övergångskostnaderna något.
Att Apple nu rättar sig i usb-c-ledet beror sannolikt på EU-lagstiftningen om en gemensam laddare för alla våra prylar. Under Iphone-eventet talades det också om ambitiösa klimatmål och Apple återupprepade målet om att vara koldioxidneutralt till 2030. På sekunden när Iphone 15-familjen lanserats kom TCO Development, som arbetar med hållbarhetscertifieringar, med ett mejlat uttalande som hyllade företagets beslut. Kasserade och oanvända mobilladdare genererar 11 000 ton e-skräp årligen i EU, en siffra Apple måste dra sitt strå till stacken för att minska radikalt. Och där hjälper usb-c-övergången på sikt.
Det är en hel mur som rämnat i Apples inhägnade trädgård, men det är inte den enda. Undan för undan tvingas företaget anpassa sig till nya, stenhårda regler som oftast kommer från EU-håll. Digital Markets Act ser ut att öppna IOS för sidoladdning av appar utanför företagets egna App Store. Avseende möjligheterna att reparera Iphone och andra Appleprylar har man blivit mer generös gentemot olika tredjepartsaktörer. Just nu utreds huruvida Apples meddelandetjänst Imessage ska utses till “grindvakt” av EU och därmed behöva slå på full interoperabilitet med andra meddelandetjänster.
Inför Apples usb-c-övergång spekulerades det i om företaget skulle försöka lansera den som ett eget påhitt, rentav skryta lite. Så blev det inte; tvärtom var det ett ganska ödmjukt Apple som ägnade förhållandevis lite tid åt att prata om fördelarna med usb-c. Ett klokt val som också visar en mer medgörlig och öppensinnad teknikjätte – oavsett hur mycket fri vilja som egentligen ligger bakom. För neutrala konsumenter är det mest en anledning att fira.