Expertbetyg
Fördelar
- Förberedd för solceller
- Snygg och smidig
- Bra app
- Trådlös lastbalansering
Nackdelar
- Klent med installationsmaterial i boxen
- Ingen hållare för kontakten till laddkabeln
Omdöme
En väldigt lättinstallerad och modern laddbox som är enkel att administrera i den tillhörande appen. Rekommenderas!
Det släpps hela tiden nya laddboxar för elbilar och det är inte helt enkelt som konsument att välja. Priserna varierar en del och i skrivande stund gör “Grön teknik”-avdraget att du kommer billigt undan med installationen. Du köper helt enkelt inte en laddbox idag separat då avdraget bara gäller i paket med installation då det blir halva priset för dig som konsument.
Defas nya Power-box går att få med stöd för 22 kW, men i praktiken för privatpersoner är sällan mer än 11 kW aktuellt. Om du har säkrat upp villan till 25A kan du visserligen skrämma upp effekten till 17 kW. Men det är ändå få elbilar som kan ta emot laddning över AC i över 11 kW.
I vårt fall installerade vi laddboxen på en 3-fas 16A-anslutning. Defa Power stöder trådlös lastbalansering vilket är bra då det inte alltid är möjligt att på ett smidigt sätt dra ny kabel från till exempel fasadmätarskåp och laddbox. Extra bra här är också att Defa själva tillverkar lastbalanseraren så du slipper köpa tredjepartshårdvara.

Din elektriker kommer att få upp den här boxen riktigt snabbt.
Defa
Installationsanvisningen är enkel och har installatören bara el framdraget går det supersnabbt att sätta upp boxen. Vilket är bra då du inte vill att det ska ticka på extra timmar för elektrikern. Då kanske du inte kommer undan med “standard-installation”-priset. Det enda vi har att gnälla på här är att skruvarna till väggfästet var i klenaste laget. Vi vågade helt enkelt inte chansa utan gjorde större hål för att få fast boxen i garageväggen (puts). Installatören har sedan en speciall app för att sätta upp och köra diagnostik på boxen innan han/hon “lämnar över” den till användarappen.

Appen är snygg, stabil och lätt att använda.
Mikael Lindkvist
Defas app för att sköta laddboxen är enkel, men det tog någon minut innan vi hittade schemaläggningsfunktionen. När elpriserna rusar vill du ju, om du har timpris på ditt avtal, kunna styra exakt när elbilen ska laddas och inte. När du aktiverar Eco-mode-läget öppnas en meny som låter dig sköta det här. Givetvis kan du också välja att begränsa strömmen manuellt i appen, eller låsa boxen så att du behöver ha appen eller rfid-läsare för att starta laddning. Fem stycken rfid-taggar kostar 125 kronor extra, det hade varit trevligt om det följt med några i kartongen.

Mikael Lindkvist
Om du jämför priser mellan olika laddboxar kommer du snabbt att se att det finns billigare alternativ än Defa Power. Men här gäller det att jämföra äpplen med äpplen. Fast kabel tycker jag är ett stort plus och med den här boxen får du sex meter kvalitetskabel på köpet. Det kostar en rejäl slant om du ska köpa separat.
Defa Power är även förberedd för att kunna ladda bilen från din solcellsanläggning, vilket inte alla boxar på marknaden stöder. Och om du har 25A eller mer indraget kan du för en ganska liten kostnad uppgradera till stöd för 22 kW. Sedan gillar jag att boxen har en liten display som visar status, inte bara att den laddar din elbil utan även med vilken effekt.
Fakta Defa Power
Testad: Augusti 2023
Tillverkare: Defa
Pris: Från 7 890 kronor med standardinstallation hos Laddboxbolaget
Maxström och laddningseffekt: 22 kW vid 32 A/3-fas (tillval från 11 kW standard)
Uppkoppling: Wifi, bluetooth (för konfigurering)
Rfid-läsare: Ja (tillval)
Lastbalanserare: Ingår ej men stöder trådlös lastbalansering
Skyddsklass: IP55
Mått: 350 x 167 x 113 mm
Fast kabel på box: Ja (6 m)
Övrigt: Förberedd för solcellsdrift
Skribent: Mikael Lindkvist, mikael.lindkvist@foundryco.com