Expertbetyg
Fördelar
- Utmanande utan att vara frustrerande
- Perfekt kontroll och suveräna strider
- Inga tekniska problem eller buggar
Nackdelar
- Handlingen hade gärna fått ta mer plats
- Vissa bosstrider är mer irriterande än roliga
- Aningen rörigt med flera likartade vapen och komponenter
Omdöme
Med storslagen, läcker och snabb action, perfekt kontroll och stora möjligheter att skräddarsy sin robot är Armored Core VI på många sätt det ultimata mech-spelet. Armored Core VI må på flera sätt vara motsatsen till Elden Ring, men det är nästan lika bra.
Med From Softwares patenterat höga svårighetsgrad i åtanke var det med försiktiga steg jag travade fram på Rubicon 3, planeten där Armored Core VI utspelar sig. Men det går förvånansvärt lätt att meja ner de plåtburkar på ben som står i min väg, och när banans sista del är nådd har min mech knappt blivit träffad. Plötsligt kommer en attackhelikopter dundrandes mot mig. Död. Sedan igen och igen. På övningsbanan.

Bandai Namco
Det svåra med att vara svår
Med spel som Bloodborne, Sekiro och Elden Ring har From Software blivit (ö)kända för den höga utmaningen i sina spel. Att Armored Core VI följer en liknande formel är med andra ord inte helt otippat. För att ta sig framåt i äventyret är det ett måste att dels kontinuerligt uppdatera lagret av robotdelar och vapen, dels att tänka först och skjuta sen.
Med det sagt är spelet inte överjävligt svårt. De flesta momenten är klart överkomliga med en genomtänkt byggd och beväpnad mech. Titt som tätt dyker det upp passager som kräver full uppmärksamhet och flinka fingrar, men de är vanligtvis inte särskilt långa och innan nästa utmanande del väntar oftast en sparplats. Dessutom finns numer ett begränsat antal reparationskit tillgängliga för en snabb hälsoboost i kniviga situationer.
Något annat som dämpar svårighetsgraden är upplägget. Istället för en stor fri värld att utforska, och gå vilse i, är Armored Core VI uppdelat i uppdrag. Från enkla och snabba uppdrag som att samla in information från utslagna mechs, till lite längre uppdrag som att vara en del av en attack på en fientlig bas eller försöka slå ut ett vandrande jättevapen.
Armored Core VI är helt enkelt utmanande, men inte överdrivet svårt. Med ett undantag: bosstriderna.

Bandai Namco
Se upp i backen, annars får du hål i nacken
Precis som den inledande helikopterstriden kräver bossarna i Armored Core VI en hel del av spelaren. För att gå vinnande ur dessa bataljer är det viktigt att studera rörelsemönster, attackera vid rätt tillfälle och använda miljöerna till sin fördel.
Att rusa rakt mot bossen och hamra på alla attackknappar slutar oftast med en snabb död. Att fega på avstånd fungerar inte heller, eftersom ammunitionen tar slut innan bossens hälsomätare når samma öde.
Även om jag gillar att bosstriderna är utmanande, inte minst eftersom de gör hela spelet mer minnesvärt, satt jag fast jobbigt länge vid en handfull av dem. Inte nödvändigtvis för att de var extremt svåra, utan snarare för att jag hade svårt att överleva tillräckligt länge för att lära mig undvika de nya attacker som bossarna började använda när deras hälsa var låg.

Bandai Namco
Anpassa, passa an och anapass
Men till slut gick jag segrande ur striderna, efter både övning och meckande med vapen, robotdelar och taktiker. Bazookas med exploderande raketer, lasersvärd, maskingevär, hagelgevär, lasergevär, målsökande missiler. Hoppglada kycklingben, pansarvagnsfötter, starka armar, snabba armar. Datachipp specialiserade för närstrid, datachipp anpassade för avståndsattacker. Det mesta stöttes och blöttes.
Med över tio slots som kan anpassas med robotdelar, komponenter och vapen finns det stora möjligheter att skräddarsy sin mech. Att avväga styrka och tålighet mot snabbhet och smidihet – och samtidigt ha koll på både vikt, ammunition och energiåtgång.
Beroende på vilka delar som valts får mechen helt olika egenskaper; från en ilsnabb och lättkontrollerad robot – till en regelrätt tank med larvfötter, dubbla raketgevär och laserkanoner på ryggen.
Att relativt frekvent tvingas byta robotdelar och vapen för att hitta det som passar bäst för stunden låter kanske inte särskilt kul – och är väl ärligt talat inte det heller. Men tack vare smarta finesser som att spara favorit-uppsättningar och dessutom snabbt kunna skifta mellan dessa – eller bara byta ut enstaka delar – mellan uppdrag eller vid dödsfall gör det snarare kul att hoppa mellan vitt skilda stridsuppsättningar och taktiker.

Bandai Namco
Säg efter mig nu: per-fek-tion
En stor anledning till att det aldrig tar emot att mecka med mechen, eller stångas mot samma boss gång på gång för den delen, är att striderna är så ruskigt underhållande. Tempot är högt, explosionerna många och spelet hittar en härlig balans mellan att få spelaren att känna sig oövervinnerlig till att plötsligt få kämpa för att överleva.
Att kontrollen i Armored Core VI är i det närmaste perfekt gör inte saken sämre. ”Men jag tryckte ju på den järnspikars knappen!” är något jag ofta säger lugnt och sansat efter irriterande dödsfall i många spel. Men trots många irriterande dödsfall här var jag aldrig sur på vare sig spel eller kontroll. För alla de gånger döden kom på besök var det mitt fel. Antingen för att jag fick panik och tryckte på fel knapp, eller för att jag helt enkelt hade fel utrustning på mig.
För trots att de intensiva striderna utspelar sig både på marken och i luften, med vitt skilda mechs och förutsättningar, har jag hela tiden full kontroll. Armored Core VI är inte bara det bäst kontrollerande robotactionspelet, jag har faktiskt svårt att komma på andra actionspel med lika smidig och finslipad kontroll.

Bandai Namco
Jag, robot
Armored Core VI är en explosion. En explosion i färger, action, robotar – ja det mesta exploderar i From Softwares senaste skapelse. Utom handlingen och utforskarglädjen kanske. Men i övrigt är det lite av en dröm för alla som någon gång dreglat över coola robotar från Transformers, Gundam eller Mechwarrior.
För balansen som From Software lyckats få till är värt en mindre ovation. Det är en avancerad men ändå lättillgänglig kontroll, det är utmanande men aldrig frustrerande strider, det är relativt kompakta banor som ändå lockar till utforskande. Det enda jag egentligen önskat är att storyn kunde fått mer och tydligare plats, men det är väl inte riktigt From Softwares stil.
Armored Core VI precis det jag fantiserade om när jag spelade det första Armored Core för 25 år sedan.
Armored Core VI: Fires of Rubicon
Testat: Augusti 2023
Genre: Action
Utvecklare: From Software
Utgivare: Bandai Namco
Plattform: Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series, pc
Testat på: Playstation 5
Storlek: 43 gigabyte
Pris: 679 kronor hos Amazon