Mycket i våra mobiltelefoner handlar om nöje. Vi använder telefonen för att exempelvis chatta, spela och lyssna på musik.
Men mobilen kan även användas till något viktigare. Den kan till och med vara en fråga om liv och död. Om du exempelvis har varit med om en trafikolycka kan det vara avgörande att snabbt få reda på vilken blodgrupp du har och vilka mediciner du tar.
Det här är uppgifter som dina nära och kära kan ge svar på, men om telefonen är låst med en lösenord och du själv ligger avsvimmad är det här inte till mycket hjälp.
Lösningen kan vara Googles app Personlig säkerhet.
Utan inloggning
Personlig säkerhet är en app som lagrar telefonnummer till nära anhöriga, alltså det som kallas för ice-nummer (in case of emergency).
Du kan även lägga in medicinsk information om exempelvis blodgrupp, allergier och mediciner. Informationen lagras bara på telefonen och hamnar med andra ord inte i molnet.
Om du vill kan du göra informationen tillgänglig utan inloggning. En person som plockar upp din telefon behöver bara trycka på Nödsamtal, Visa nödinformation för att få se den.
Det här är grundfunktionerna i appen och beroende på telefon kan du även få fler. Med hjälp av rörelsedetektorn och positioneringen kan appen exempelvis identifiera bilolyckor. Du kan även använda funktionen Säkerhetskontroll om du ska gå ut och promenera ensam en kväll eller göra något annat som känns otryggt. Om du inte har kommit hem inom angiven tid kan telefonen automatiskt ringa upp en anhörig.
Appen Personlig säkerhet finns bara i nya Android-telefoner, men som du ser i fråga fem nedan finns det motsvarande tjänster även i andra modeller.
Så här funkar appen:

Foundry
1. Uppdateringar
Hitta uppdateringar och inställningar här.
2. Dela plats
Här kan du dela din plats med dina nödkontakter.
3. Larma
Ring nödnumret 112.
4. Säkerhetskontroll
Starta en säkerhetskontroll (se huvudartikeln).
5. Startsida
Visa appens startsida, som på bilden.
6. Fler funktioner
Ta fram fler funktioner i appen.
7. Din information
Ange och ändra din privata information.

Foundry
8. Aktivera
Slå på fler funktioner i appen – och läs mer om dem.
9. Medicinsk information
Fyll i uppgifter om din hälsa och dina mediciner.
10. Nödkontakter
Ange kontaktuppgifter till nära anhöriga.
Frågor och svar om appen
1. Hur installerar jag?
I Android 12 eller senare hittar du Personlig säkerhet i listan över alla dina appar, men här heter den förvirrande nog bara Säkerhet. Saknas appen öppnar du Google Play Butik, söker efter Personlig säkerhet och väljer att aktivera (och uppdatera om det behövs). Du kan också nå den via Inställningar, Säkerhet och nödläge.
2. Lägg till nödkontakter …
Första gången du öppnar appen måste du göra vissa inställningar. Du måste först logga in med din mejladress (eller välja Använd utan ett konto) och sedan trycka på Lägg till nödkontakter, Lägg till kontakt.

Foundry
3. … och medicinska uppgifter
Du ska nu lägga till medicinska uppgifter som blodgrupp och allergier. Du kan även ange om du tar några läkemedel, om du vill donera organ etcetera.

Foundry
4. Konfigurera
Nu visas ett antal rutor som hjälper dig att konfigurera appen. Välj de blå knapparna till vänster för att göra inställningarna och de vita till höger för att få veta mer. Du kan exempelvis skapa genvägar för att ringa ett SOS-larm och ställa in så att du får viktiga meddelanden i krissituationer. Vilka funktioner som finns styrs av telefonmodell.
Du får också ge appen olika behörigheter – och du bör ge den allt den efterfrågar.

Foundry
5. Varför saknas appen?
Appen Personlig säkerhet finns i mobiler med Android 12 eller senare. I Iphone heter motsvarande funktion Mediciskt ID och finns i appen Hälsa.
Har du en äldre mobil kan du installera appen SOS Alarm från företaget bakom larmnumret 112. Du kan också kontrollera i mobilens handbok om det finns någon annan funktion för att exempelvis visa nödkontakter utan att låsa upp telefonen. Den kan exempelvis heta Nödsamtal SOS eller Lägg till nödinformation.

Foundry