Expertbetyg
Fördelar
- Lyxigt, snygg och välbyggd
- Behagligt matt skärm
- Kraftfullt ljud
- Godkänd batteritid
Nackdelar
- Prestanda i lägsta laget
- Svårkontrollerad skärm
- Medioker batteriladdning
- Rörigt UI med mycket bloatware
Omdöme
Som alla billigare plattor har TXL Nxtpaper 11 sina för- och nackdelar. Den matta skärmen gör vad den lovar och är bra för vissa saker som e-böcker och dokument, så länge du är i rätt ljus. Men prestanda räcker ofta inte till ens för att surfa bekvämt, batteritiden är sisådär, och TCL behöver städa sitt överbelamrade gränssnitt.
Precis som de flesta mobiler ofta är sömnigt lika varandra och bara skiljer sig åt i prestanda, kvalitet och pris, kan detsamma sägas om surfplattor. Här är i alla en platta som försöker, Nxtpaper 11 från tv-tillverkaren TCL, som även gör mobiler och ja, surfplattor och som på senare år har breddat sortimentet av dessa utanför hemlandet Kina.
Föregångaren Nxtpaper 10 har funnits i butiker i ett drygt år, och nu är det dags för uppföljaren. Men 10 och 11 står inte för generation av Nxtpaper, det är de två första modellerna. Det indikerar istället skärmstorlek. Nxtpaper 11 lanserades redan i vintras, men som nu äntligen hittat ut från distributören till en stor svensk butik, Power, som i skrivande stund är ensamma om att sälja den till vettigt pris.
Lågt pris och ett blandat intryck
Tittar du bara på specifikationerna är det en typisk surfplatta i budgetklass, och den kostar också därefter, 2 699 kronor. En gammal och halvtrött systemkrets, sex år gamla Mediatek Helio P60T, med åtta kärnor varav inga är mer än halvsnabba, 4 gigabyte ram-minne att jobba med, och 128 gigabyte flashminne av småseg typ för lagring, wifi 5-uppkoppling istället för wifi 6, och inga andra egenskaper som skydd mot vatten och stötar, fingeravtrycksläsare eller dockningsmöjligheter.

Mattias Inghe
Kanske har skärmen bättre egenskaper än man kan begära för de pengarna, en skarp 2 000 x 1 2000 pixlars ips-panel med upp till 500 cd/m2 i ljusstyrka när helautomatik för det är påslagen. Den har även automatisk och enligt TCL ai-styrd färgtemperatur-justering. Jag blir inte helt charmad av den. Ställer jag skärmen till Naturligt färgläge får jag rödstick, och ställer jag den som Levande, blir vitbalansen istället något för kall. Det är ingen katastrof och färger är fullt gångbara för vardaglig användning, men förvänta dig inte perfektion.
TCL gör ett bra jobb med att leverera lyx i design och bygge trots den låga prislappen. Det är en snyggt slimmat platt med solitt aluminiumchassi och hög kvalitetskänsla att greppa. Den ser vid första anblick ut som vilken klart dyrare Apple Ipad eller Samsung Galaxy Tab som helst, förutom i en liten plastrand runt skärmen istället för en mer sömlös övergång från aluminium. Men då är jag väldigt petig. Det här är snyggt och känns påkostat att hålla i.
Lite som papper, men inte e-papper
Det som sticker ut med Nxtpaper är den matta, pappersliknande skärmytan. Det är inte e-papper, utan en vanlig ips-skärm med en ytbehandling som ska göra den behagligare att titta på samt ge en pappersliknande känsla för fingrarna. Det den framför allt gör är förhindrar fula fingeravtryck på skärmytan från konstant användning, och gör att du slipper reflexer i skärmen.
Jag gillar också känslan av att peka och peta på den lena ytan, som inte på något sätt hindrar pekrespons och precision. Men där är smaken verkligen som baken, och en vän jag lånade ut plattan till kommenterade att den gav honom ”samma obehagliga känsla” som svarta krittavlan i skolan. Öppet köp är att rekommendera om du bestämmer dig för att slå till, så du märker om det faller dig i smaken.
Med ”paper” bokstavligen i namnet hade jag hoppats att den skulle vara bättre på att just imitera papper. Visuellt och i lagom starkt ljus så går det bra, känslan med en e-boks-app och ett monokromt läge du kan ställa skärmen i är mer som en Kindle än en Ipad. Men den matta ytan sprider bara reflexer över en större yta, vilket gör att solkatter utomhus täcker hela skärmen. Enligt specifikationerna ska plattan ha pekpenna-stöd men inga tredjepartspennor jag har tillgängliga fungerar, och den ”T-Pen” som den ska funka med är inte inkluderad.

Mattias Inghe
Segt och svårkontrollerat
Prestanda är i underkant, både för processor och uppkoppling, vilket tillsammans gör att webbsurf blir en ofta frustrerande seg upplevelse, med hackig skrollning, långsamt laddande och renderade sidor där sidelement hoppar runt medan bilder laddas in, och hela skärmen kan ibland frysa till slumpmässigt i upp till en halv sekund. Ett stort minus att det ska vara svårt att surfa på just en surfplatta.
Det går bättre i vissa andra appar som Youtube, Google Maps och Google Foto, där innehåll hanteras med bättre optimering. Jag har inga problem att strömma film från varken Youtube eller nerladdade Prime Video, och bilden ser ut att ha både rätta skärpan och god dynamik. Färger är en mer oklar historia, den ser ut att hålla srgb-klass på färgomfånget. Om än inte med någon vidare färgkorrekthet. Det finns många olika menyer för att göra bildinställningar, och alla verkar tilta färgtemperaturen i skärmen åt sitt egna håll. Att få en neutralt vit ton är nästan omöjligt.
Nxtpaper 11 har fyra högtalare, två på vardera kortsida, som ger kraftfullt stereoljud med välrundad bas, det som saknas för riktig toppkvalitet är lite mer detaljer i diskanten, men det är svårt att klaga med tanke på priset. Det finns ingen analog hörlursport, så vill du ha externt ljud så är det via bluetooth eller usb-porten du får ansluta det. Jag hade inget problem med endera.
Enkla kameror överraskar inte
Plattan har två åtta-megapixelkameror, en baktill och en på långsidan ovanför skärmen. Kvaliteten här är halvdan, i typisk budgetklass, med platt och detaljfattig bild på både kameran baktill och selfiekameran som är riktad mot dig. Den genererar en del brus i dunklare miljöer, och en del släpande effekt om du rör på dig mycket.
Ett 8 000 milliamperetimmars batteri är respektabelt för en 11-tumsplatta, och jag får godkänd driftstid. Det räcker för att strömma video på hög ljusstyrka i över tio timmar, och då skärmen inte har högre frekvens än 60 Hz så är det inte heller någon tung energiutmaning att surfa och mejla, även om det drar lite mer.

Mattias Inghe
Laddningen av ett tomt batteri kan dock gå frustrerande långsamt. Plattan uppges stödja 18 watts laddning, och medföljande usb-laddaren klarar också att leverera det. Räknas det som snabbladdning i budgetklass? Kanske, men bara om hårdvaran lyckas utnyttja det, och det verkar TCL ha problem med. Ungefär fem timmar för en laddning från noll till hundra procent, och en halvtimme med laddaren i ger mig batterinivå på 15 procent. Det här blir till att ladda nattetid.
Mycket eget i gränssnittet
Med Android 13 i botten har TCL sedan lagt på sitt egna gränssnitt TCL UI 5, som adderar ett stort antal egna funktioner, från dess utökade bildinställningar till små och stora gränssnittsanpassningar och funktioner för pennstyrning (som jag alltså inte kunnat testa), och en mängd extra appar. En del användbara, som smidiga WPS Office och en app för att skanna dokument med kameran.
Andra är mer vad jag skulle kalla bloatware, Booking.com och en anteckningsapp som tjatar om betald prenumeration hör definitivt dit. Det finns mycket TCL skulle kunna rensa bort för en mer strömlinjeformad upplevelse. Hur det är med planerade Android-uppdateringar uppger inte TCL, men räkna inte med mer än som mest en extra generation av Android. Är det budget så är det.

M3
Men är det lite för mycket budget? Jag tycker nog det. Med en nyare och kraftfullare systemkrets och kanske en 90 eller 120 Hz skärmpanel hade TCL lyft den här plattan enormt. Idén är rätt och vissa saker gör den unika skärmen bra, men på bekostnad av andra.
Specifikationer
Produktnamn: TCL Nxtpaper 11 9466X4-2CLCWE11
Testad: Maj 2023
Tillverkare: TCL
Systemkrets: MediaTek Helio P60T
Processor: 4st Cortex-A73 2 GHz + 4st Cortex-A53 2 GHz
Grafik: Imagination PowerVR GE8320
Minne: 4 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd upp till 1 TB
Skärm: 10,95 tum matt ips, 2000×1200 bildpunkter
Kameror: 8 megapixel med led bak, 8 megapixel vidvinkel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c
Kommunikation: Wifi 5, bluetooth 5.0
Operativsystem: Android 13 med TCL UI
Övrigt: Nxtvision videoförbättring, nxtpaper 2.0 skärmyta
Batteri: 8 000 mAh, ca 10 tim 40 min videoströmning (hög ljusstyrka), ca 8 tim blandad användning (låg ljusstyrka)
Batteriladdning: Upp till 18 W usb, ca 4h full laddning
Storlek: 25,7 x 16,2 x 0,7 cm
Vikt: 462 gram
Pris: 2 699 kr hos Power
Prestanda
Antutu Benchmark 9: 194 766 poäng
Geekbench 6: 1 234 poäng
Geekbench 6 en kärna: 319 poäng
Geekbench 6 compute: 1 124 poäng
3dmark Wild Life: 635 poäng
Lagring, läsning: 289,7 MB/s
Lagring, skrivning: 233,9 MB/s