Expertbetyg
Fördelar
- Goda prestanda
- Ljusstark amoled-skärm
- Stort, snabbladdat batteri
- Hög byggkvalitet
Nackdelar
- Halvdan mono-högtalare
- Ojämn kamerakvalitet
Omdöme
Redmi Note 12 överträffar de flesta konkurrenter på flera viktiga områden. Nästan snabbast i klassen, till och med snabbast på enstaka punkter, med stort batteri och bra snabbladdning, och framför allt bästa skärmen. Med hästlängder. Begränsad kamera och trist högtalare håller den borta från absoluta toppbetyg, men en väldigt bra mobil i budgetklass är det ändå.
Xiaomis Redmi-mobiler är deras mer prispressade modeller från mellanklass och nedåt, och de kan ibland slå till med riktigt högt prisvärde. Ett sådant lyckat erbjudande är Redmi Note 12. Jag har tidigare testat trevligt problemfria Redmi Note 12 Pro för strax över 4 000 kronor. Nu är det dags för icke pro-versionen, för under 2 500.
Läs också: Bästa budgetmobiler – alla under 2 500 kronor
Trots att Xiaomi rekommenderar en prislapp på 2 790 kronor har den konstant gått att hitta för som mest 2 300 kronor med en snabb webb-sökning. Så det är telefonens verkliga prislapp. Men ärligt talat, Redmi Note 12 hade kunnat kosta över 3 000 kronor och jag hade inte reagerat. Här får du väldigt mycket mobil för lite pengar.
Den är byggd på systemkretsen Snapdragon 685, en ny krets med sex nanometers cpu-arkitektur som lanserades denna vinter. Främsta skillnaden på den och ännu modernare Snapdragon 6 gen 1 är att 685 inte har 5g-stöd. Du får alltså 4g mobiluppkoppling här, och sedan wifi 5 för lokala nätverk. Det är en snabb krets för en så pass billig mobil, den slår nästan allt jag testat i prisklassen, med undantag av TCL 40R.

Mattias Inghe
Mer än bara datorkraft
Men till skillnad från den så levererar Redmi Note 12 hög klass på andra saker som TCL misslyckas med. Du får till exempel mycket snabbare lagring, och gott om det, hela 128 gigabyte. Mobilen finns i olika konfigurationer upp till hela 8 gigabytes ram-minne, men den som säljs i svenska butiker har 4 gigabyte. Det kan begränsa en del avancerad multitasking, men bör annars inte påverka prestanda.
Framför allt är det skärmen som vida överträffar vad du kan begära i en mobil i budgetklass. Det är en 1080p panel med 6,67 tum på diagonalen, och egenskaper som vi började se i dyra premiummobiler först för några år sedan. Amoled-teknik som ger perfekt svärta och hög toppljusstyrka, upp till hela 1 200 cd/m2 för punktljusstyrka. Jag mäter upp ungefär 700 cd/m2 på en full vit skärm, och upp till knappt 900 på en mindre vit yta. Det är i elit-klass och räcker gott och väl för att telefonen ska vara användbar i starkt solsken.
Det är lite synd att så hög ljusstyrka, intensiva färger och hög kontrast inte resulterar i stöd för någon specifik hdr-standard. Den är Netflix HD-certifierad, men du får nöja dig med att titta på video i sdr-format. Det ser i och för sig fortfarande väldigt bra ut med amoled-panelens goda förutsättningar. Du får dci p3-klass på färgerna, även om det bara är i dämpat srgb-läge som färgkorrektheten är hög. Du får också 120 Hz bildfrekvens och dynamisk växling mellan 60, 90 och 120 Hz efter behov.

Mattias Inghe
Kvalitetsbygge
Baksidan är täckt av en matt glasliknande plastbaksida som övergår i en len, rätvinklig ram med bekvämt grepp. Framsidan är täckt av glas, men om det är skyddande Gorilla Glass eller något liknande är oklart. Ovanpå det sitter ett repskydd i plast, och den som är vågad kan dra bort det, för lite högre premium-intryck. Kanten på det kan annars kännas när du sveper från sidorna på mobilen.
En snabb och pålitlig fingeravtrycksläsare sitter i på-knappen på ena långsidan, under lättillgängliga volymknappar. Du har sedan usb-c-port i botten och analog hörlursport samt ir-sändare på motsatta sidan. Med den ska du även kunna programmera mobilen att bli fjärrkontroll. Det här är en av få mobiler i budgetklass som är ip-certifierad. Den är klassad till IP53, vilket innebär stänktålighet. Så nej, du kan inte bada med den, men en regnskur ska den tåla.
I botten sitter telefonens enda högtalare för media. Ljudet är godkänt, men inte mycket mer, det saknas både en del fyllighet och detaljer, och avsaknad av stereo gör en hel del för att förta bio-upplevelsen när jag strömmar film. Därför föredrar jag fortfarande Moto G23 för det, trots en klart sämre skärm.

Mattias Inghe
Fotar godkänt i bra ljus
Kameran är mer i genomsnitt bland budgetmobiler, en 50 megapixlars huvudsensor som fotar skarpt så länge ljusförhållandena är de rätta. Redmi Note 12 har ett klassiskt Xiaomi-problem med dynamiken, som gör bilder mörkare än de borde vara, och mörka partier tappar detaljer. Annars har jag inte så mycket att klaga på. Den fokuserar snabbt och korrekt och bilder får naturliga färger. I alla fall på dagen, i kvällsljus tappar den detaljskärpa och färgerna kan sticka iväg och variera från bild till bild.
Du får sedan också en åtta megapixel vidvinkel som i princip delar goda och dåliga egenskaper med huvudkameran. Förutom på en punkt, den har fast fokus så skärpan är bättre i mörkret. Men det hjälper inte så mycket tack vare en liten sensorstorlek som gör att bilder istället blir brusiga.
Makrokameran är ännu enklare, och tar närbilder med så god skärpa som en två-megapixelkamera kan. Dock med påtagligt varma färgtoner. Slutligen har vi en 13 megapixels selfiekamera som fortsätter trenden. Bra nog i dagsljus, men platt dynamik och småbrusigt i mer dämpat ljus.

Mattias Inghe
Lång batteritid, men känslig för skärm
Redmi Note 12 har 5 000 milliamperetimmars batteri, och både systemkrets och skärm är rätt så strömsnåla. Det borgar för bra batteritid, och jag lyckas strömma 1080p-video i sdr-klass på full ljusstyrka i lite över 18 timmar. Då har skärmen 60 Hz i bildfrekvens, och att dubbla det till 120 verkar ha stor påverkan på strömförbrukning. Även då, med snabbt, jämnt scrollande, i meddelandeappar, på webben, i kartor och i sociala flöden, räcker batteriet från morgon till kväll.
När det ska laddas upp pluggar du med fördel in den medföljande 33 watts usb-laddaren och kan få fullt batteri igen på lite över en timme. Första 50 procenten fylls upp på ungefär 25 minuter. Det är mycket betryggande snabbladdning för en så pass prispressad mobil.
Xiaomis gränssnitt MIUI 14 skiljer sig från original-Android, med många små skillnader i handhavande och rutiner som kan vara frustrerande att behöva vänja sig vid. Men visst går det, och när jag väl bekantat mig med grundfunktioner så går det mesta smidigt. Systemet är byggt på Android 13 och Xiaomi utlovar kommande uppdatering till Android 14, men längre än så sträcker sig inte garanterade uppdateringar.

Mattias Inghe
Specifikationer
Produktnamn: Xiaomi Redmi Note 12 4G
Testad: Augusti 2023
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 685
Processor: 4 st Kryo 265 Gold 2,8 GHz + 4 st Kryo 265 Silver 1,9 GHz
Grafik: Adreno 610
Minne: 4 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,67 tum amoled, 1080×2400, 120 Hz
Kameror: 50 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 2 megapixel makro med led bak, 13 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 5.0, gps, galileo, nfc, fm-radio
Operativsystem: Android 13 med MIUI 14
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, stänktålig (ip63)
Batteri: 5 000 mAh, 18 tim 20 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 15 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 120 Hz)
Batteriladdning: 33 W usb
Storlek: 16,57 x 7,6 x 0,79 cm
Vikt: 184 gram
Rek. pris: 2 790 kr
Aktuellt pris: 2 290 kr på Power
Prestanda
Antutu Benchmark: 366 090 poäng
Geekbench 6: 1 609 poäng
Geekbench 6 en kärna: 496 poäng
3dmark Wild Life: 749 poäng
Lagring, läsning: 1 013,3 MB/s
Lagring, skrivning: 822,3 MB/s