Expertbetyg
Fördelar
- Stor men tunn och lätt
- Skarp och behaglig skärm
- Praktiskt gränssnitt för multitasking
Nackdelar
- Svaga grafikprestanda
- Mellanklass på ljud och bild
- Batteritiden kunde vara bättre
- Endast för wifi
Omdöme
Tab P12 ser snyggare ut än den är bra. Allt som inte kräver extra prestanda hanterar den väl, som vanlig surf och vardagsappar, strömning och anteckningar. Det finns ett klart prestandatak, speciellt för grafikkretsen, och skärmen är bättre för surf än för skapande. Nej, någon utmanare till det bästa Apple och Samsung har är det inte, men ett gångbart alternativ om du inte vill betala hutlösa priser för din platta.
Pris vid testtillfället
Unavailable in the US
Efter Apple och Samsung är det Lenovo som är den absolut största tillverkaren av surfplattor, och i antal modeller ligger de förs de andra två. Framförallt tack vare många plattor i lägre prisklasser. Nu har de släppt Tab P12, en ny och halvdyr platta som ger lyxig premiumkänsla i design och material, men som har mellanklass på prestanda och en del funktioner, och ett pris strax under 5 000 kronor.
Tab P12 drivs av Dimensity 7050, en åttakärnig systemkrets från Mediatek som är nästan helt färsk, och presenterades av kretstillverkaren först under senvåren. Den förvirrar mina benchmark-mätningar något, och vissa appar som Antutu vägrar köra avancerade grafiktester på den, vilket påverkar resultatet. Grafikkretsen är relativt svag, så det är absolut inte en platta som du kör spel på, speciellt inte då den har många pixlar att rendera i den högupplösta skärmen.
Två kraftfulla cpu-kärnor gör att den klarar av vissa krävande uppgifter som mediatunga och dynamiska webbsidor och komplexa pdf-dokument, dessa hjälps sedan upp av sex betydligt mer beskedliga stödkärnor för multitasking. Det gör att den ligger efter i visa lägen där multitrådad last och gpu-prestanda är viktiga, som vissa kreativa appar och scrollande medieflöden i sociala appar, kan få enstaka problem.

Mattias Inghe
Stor, skarp skärm
Skärmen på 12,7 tum har upplösningen 2 944 x 1 840 bildpunkter, vilket ger fin punkttäthet och skärpa, och mycket bra överblick både för informationstäta webbsidor och för multitasking på delad skärm. Den har upptill 400 cd/m2 i ljusstyrka vilket får anses ganska bra i en tablet, och god kontrast för en lcd-baserad skärm. Betraktningsvinklar är också perfekta i princip i alla lägen.
Utöver det matchar skärmen på ett ungefär vad jag förväntar mig i prisklassen, det är godkänt men inte fantastiskt. Den har ett färgomfång strax under hundraprocentig srgb, så den är inte perfekt för att till exempel redigera foton på, men att strömma sdr-video ser mycket bra ut. Något hdr-stöd har skärmen tyvärr inte. Och du får nöja dig med fasta 60 Hz i bildfrekvens.
Plattan har fyra högtalare, två på vardera kortsida. De ger bra stereospridning i horisontellt läge, men vertikalt sitter de för nära varandra för att det ska gå lätt att skilja på höger och vänster. Men bra låter det ändå, välbalanserat och detaljerat, men maxvolymen är något låg. Trots det blir mellanregistret skärmen när jag drar upp volymen i topp. Med Dolby Atmos kan den automatiskt anpassa ljudet efter olika typ av innehåll. Det funkar sisådär, och jag föredrar att ha Musik-profilen manuellt aktiverad istället. Ja, även när jag tittar på film och serier.

Mattias Inghe
Många appar på en gång
Lenovos gränssnitt ZUI, byggt ovanpå Android 13, har utmärkta verktyg för att hantera delad skärm och flytande fönster, i alla fall så länge du fortfarande använder fingrar för att navigera med. Att det är lätt att köra appar i flytande fönster är också ett plus. Det gör att många Android-appar som är anpassade för mobilskärm blir smidigare att använda, då de naturligt får rätt bildförhållanden.
Det är lite synd att Lenovo inte tar det ett steg längre, med ett mer Windows-linkande gränssnitt, desktop-version av webbläsare och en del muspekaranpassade appar och enklare greppbara och skalbara fönster. Det blir extra angeläget om du ansluter tangentbord och musstyrning.
Med stor skärm, solitt metallchassi och 10 200 mAh batteri hade plattan kunnat vara betydligt tyngre än den är. Nu kan jag lätt bära runt på den sex hekto tunga enheten. Den har ett snyggt unibody-chassi i matt aluminium med varmgråa toner, rätvinkliga kanter och tunn profil på 6,9 millimeter.
Batteriet håller plattan i gång i runt tio timmar av blandad användning, vilket också är vad Leonovs sanningsenligt uppger. Videoströmning på hög ljusstyrka klarar den i lite mer än tio timmar, men jag tappar snabbt ett par av de timmarna om jag drar upp volymen. En atlant-flygning eller en tågresa ner mot kontinenten bör den dock klara utan att du behöver se dig om efter ett uttag. När det är dags att ladda batteriet går det godkänt snabbt med medföljande 30 Watts usb-laddare.

Mattias Inghe
Godkända kameror, inte mer
I ett hörn sticker en kamerapanel ut en dryg millimeter extra på baksidan, men det är det enda som avviker. Det är en enkelt åtta-megapixlare som levererar godkänd bild men inte särskilt mycket mer. Kamwran på framsidan är bättre, en 13-megapixlare med bred vinkel och fast fokus, som gör att du för det mesta syns från din bästa sida i videosamtal. Om det inte är för mörkt, då kan det snabbt bli brusigt.
Med tunna skärmkanter på åtta millimeter runtom är Tab P12 trots sin stora skärmyta inte för skrymmande. Och en knapp centimeter på sidan räcker för ett för det mesta bekvämt grepp. På sidorna sitter strömknapp som också är fingeravtrycksläsare och små men tydliga volymknappar, en sd-portplats på sim-kortsläde som du behöver pin för att komma åt, och en typ c-port för batteriladdning fyra högtalargaller och en dockningsport för tangentbord.
Du kopplar upp dig på Internet med wifi 6. Något 6 GHz-stöd för wifi 6e ser plattan inte ut att ha, men wifi 6 borde räcka långt. Om uppkopplingen är stabil. Och det är den. För det mesta. Jag testade att surfa utifrån gräsmattan nedanför min balkong, mest för att utmana skärmen med lite dagsljus, och kan rapportera att den hanterar ljuset godkänt.
Där får jag fortfarande användbar signal från routern för min mobil, men Tab P12 får kämpa för att få uppkoppling, Det verkar som om den klänger sig kvar på 5 GHz allt för långe innan den ger upp och går ner till 2,4 GHz. En LTE-eller 5g-version av plattan hade också varit tacksamt, men det ser inte ut att finnas som alternativ.

M3
Fler alternativ som saknas
I pressmeddelandet Lenovo skickade mig när de lanserade plattan skrev de att Tab P12 kommer att säljas antingen fristående eller i paket med ett tangentbordspaket. Det består av ett fodral med inbyggt utfällbart stöd och ett påsnäppbart tangentbord. Och jag fick också med tangentbordet med mitt testexemplar.
Men när jag tittar i Lenovos webbshop finns inte tangentbordet som alternativ, utan bara en version av plattan som kommer med ett enklare folio-fodral. Och jag kan hitta information om det tangentbordspaket jag fick med, men ser inte att det går att köpa någonstans. Jag hoppas att det är tillfälligt och att det är på väg ut i butiker, för det är välbyggt, funktionellt och bekvämt.
Penna ingår dock, en stramt utformad stylus som bluetooth-kopplas till plattan. Den har en typ c-kontakt på sidan för att ladda upp interna batteriet, som sedan räcker för upp till 35 timmar aktiv användning. Den ger detaljerad tryckkänslighet och tilt-detektering, och har ett bekvämt grepp. Men den är betydligt plastigare att greppa än den ser ut att vara, och den känns onaturligt lätt. Den kan fästas baktill på plattan med magnet, men det är inte som i en del dyrare plattor att det också laddar batteriet.

Mattias Inghe
Det här är en surfplatta som passar bäst för just surf. Den stora och högupplösta skärmen och ett gränssnitt med bra multitaskingfunktion och helt okej processorprestanda hanterar webbsidor och även andra informationsfyllda appar bra. Men det finns ett klart prestandatak som den ibland kan slå i, och skärmen har inte riktig proffsnivå för att jobba med kreativt skapande på, som fotohantering och illustration. Men som stor platta för vardagsbruk är den lyckad.
Specifikationer
Produktnamn: Lenovo Tab P12 with Pen
Testad: Juli 2023
Tillverkare: Lenovo
Systemkrets: MediaTek Dimensity 7050
Processor: 2st Cortex-A78 2,6 GHz + 6st Cortex-A55 2 GHz
Grafik: Arm Mali-G68 MC4
Minne: 8 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Skärm: 12,7 tum blank ltps, 2944×1840 bildpunkter, 60 Hz
Kameror: 8 megapixel med led bak, 13 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c
Kommunikation: Wifi 6, bluetooth 5.1
Operativsystem: Android 13 med ZUI 15
Övrigt: Pekpenna ingår
Batteri: 10 200 mAh, ca 10 tim 40 min videoströmning (hög ljusstyrka), ca 8 tim blandad användning (låg ljusstyrka)
Batteriladdning: Upp till 20 W usb
Storlek: 29,4 x 19,2 x 0,7 cm
Vikt: 613 gram
Pris: 4 619 kronor hos Lenovo (8/128GB)
Prestanda
Antutu Benchmark 10*: 537 674 poäng
Geekbench 6: 2 404 poäng
Geekbench 6 en kärna: 962 poäng
Geekbench 6 compute: 2 305 poäng
3dmark Wild Life: 2 158 poäng
Lagring, läsning: 1 037,3 MB/s
Lagring, skrivning: 774,7 MB/s
*Endast jämförbart med andra Android-plattor, inte Ipads