Expertbetyg
Fördelar
- Topprestanda i miniformat
- Utmärkt skärm och ljud
- Många sätt att anpassa
- Smart och stabil kamera
Nackdelar
- Kräver en del manuell hantering
- Blir varm och throttlar grafik
Omdöme
Zenfone ockuperar en viktig nisch i smartphoneutbudet och den som söker efter något riktigt kompakt behöver inte leta vidare. Här får du prestanda, komfort, kvalitet och en kamera som överraskar positivt, till ett bra pris.
Det tog några år av experimenterande med design och format, men 2021 hittade Asus till slut ett vinnande koncept för sina mobiler. ROG Phone ska vara de mest vräkiga prestandamobilerna för gaming, med stor, snabb skärm, avancerad kylning, spelkontroller och bästa möjliga prestanda. Och Zenfone ska vara bästa kompakta smartphonen, med premiumkvalitet, topp-prestanda och kvalitetskamera i ett bekvämt enhandsgrepp. Och till ett konkurrenskraftigt pris.
Nya Zenfone 10 är allt det. Den har mindre skärm, mindre mått och lägre vikt än alla andra mobiler i toppsegmentet, och kompromissar trots det nästan inte med någonting. Senaste och bästa Snapdragon-kretsen, skarp, snabb och ljusstark amoled-skärm, välljudande stereohögtalare, proffsig 50-megapixelkamera, trådlös laddning och stöd för snabb uppkoppling med 5g och wifi 7.
Prestanda är i absoluta topp med Snapdragon 8 gen 2-systemkrets som Asus här lyckas klämma väldigt imponerande siffror ur. Dels tack vare hela 16 gigabyte ram-minne av snabb lpddr5x-typ, i den version jag fått in för test.

Mattias Inghe
Lagring
Mobilen finns i tre versioner, 8 gigabyte ram med antingen 128 eller 256 gigabyte lagring, eller hela 16 gigabyte ram och 512 gigabyte lagring. Lagringen är av senaste och snabbaste typ, ufs 4.0, med läs- och skrivhastigheter på över tre gigabyte i sekunden. Det gör att appar startar i ett nafs och det är lätt att hantera riktigt stora filer.
Eftersom det inte finns plats för micro sd-kort efterlyste jag i min Zenfone 9-recension en 512 gigabytes-modell, och har nu fått en. Svårt att klaga på det, synd bara att det endast är den dyraste modellen som också har extra ram-minne. Å andra sidan är den knappast dyr den heller. 10 999 kronor kostar den, medan de andra två hamnar under 10 000-kronorsstrecket.
Med de priserna hamnar den långt under svindlande dyra toppmodellerna från Samsung, Apple, Xiaomi och Sony, och ligger även lägre i pris än deras mer kompakta modeller som Galaxy S23, Xperia 5 och Iphone 14. Men ingen av dem är så liten i måtten som Zenfone 10. Nu när Apple slutat med Iphone Mini är det här inte bara den minsta bra Android-mobilen, utan den minsta mobilen i toppklass över huvud taget. Även om Iphone och ett par andra konkurrenter är nära.

Mattias Inghe
Prestanda
Zenfone 10 matchar i stort sett kraftfulla ROG Phone 7 Ultimate i prestanda för snabba, korta jobb. Så behöver webbläsaren ta sig an en tung sida eller behöver du extra kraft för snabba kameraoperationer så går det rappt och smidigt. Fem minuter med ett krävande spel går också bra.
Sedan gör sig det fysiska formatet påmint och det går inte att leda bort värme från processor och grafik snabbt nog, och prestanda dalar. Till Snapgdragon 8 gen 1-nivå. Vilket ju inte är fy skam det heller. Den blir dock jobbigt varm att hålla i, och jag får därför trä på det mattsvarta plastskalet som medföljer. Det gör mobilen lite bredare, lite tjockare, och mycket fulare.
Asus har inte gjort mycket med designen från föregångaren Zenfone 9. Den har samma form, med stram svart aluminiumram, platt framsida, och avrundad baksida i plast med matt yta som gör den väldigt stadig och skön att greppa. Jag önskar att fler tillverkare vågade sticka ut på detta sätt. Det här är både personligt i stilen, snyggt att skåda och känns som kvalitet att hålla i.
Design
Det är några små skillnader i år. På-knappen, som också är fingeravtrycksläsare, sticker ut mindre, och kan vara lite svår att hitta med fingertopparna. Asus utökar också från fyra till fem, med den nya signaturfärgen Aurora Green. Själv gillar jag den röda modellen bäst. Svart, vit och blå modell finns också att välja mellan, och alla säljs i Sverige. Asus tonar ner lite på detaljerna på baksidan och sidorna jämfört med Zenfone 9. Nu är det renare med bara en Asus-logga i ett hörn och ”ASUS Zenfone” tryckt under kameran.

Mattias Inghe
Amoled-skärmens 5,9 tum är exakt samma format som sist, och jag kan inte se några stora skillnader i dess utmärkta färger, skarpa kontrast och höga ljusstyrka. Med bra hdr-stöd och överraskande kraftfulla stereohögtalare blir en bioupplevelse på den lilla skärmen en oväntat engagerande upplevelse. Ljudet hör till det bästa du kan få i en smartphone idag, med tyngd i basen och utmärkt med detaljer. Och ja, Asus har kvar analogt 3,5 millimeters hörlursuttag upptill, för den som vill ansluta på det sättet.
Skärmen är väl godkänt ljusstark. En bra bit över 1 000 cd/m2 när den lyser på som mest, vilket gör att utomhushanteringen blir problemfri. Eller nästan, precis som Zenfone 9 har den lite svårt att träffa rätt med automatiken och ibland ”fastnar” ljusstyrkan på en för låg nivå, så jag får gå in och dra upp den manuellt.
Skärm
Nytt i år är att den ska ha fått högre bildfrekvens, hela 144 Hz. Det är dock bara i spel som högsta frekvensen aktiveras, annars får jag klara mig med 120 Hz. Skärmfrekvens är helautomatisk och växlar ner för att spara batteri, men jag får snoka runt länge bland inställningarna för att kunna kontrollera det manuellt.
Mobilen har fyra systemlägen som du kan snabbväxla mellan, Hög prestanda, Hållbar, Ultrahållbar och helautomatiska Dynamiskt. Beroende på vilken du valt kan olika alternativ dyka upp i menyerna för skärm, ljud och nätverksinställningar.
Gränssnittet ZenUI är grafiskt sett avskalat och rent och funkar för det mesta bra utan egen anpassning, men för den som vill gräva sig in i detaljerna är det en guldgruva. Det ger dig väldigt många saker som du kan detaljanpassa. Hastighet på systemanimeringar, känslighet för svepgester, val mellan Android eller ZenUI-stil på volympanel, alltid på-panel, strömknappsmeny och snabbmenyn i toppen, val av vilka ikoner som ska visas eller inte visas i statusfältet, storlek på gränssnittselement, font och fetstil på gränssnittstext, och mycket mer.
Ett snabbtillgängligt enhandsläge, en sidomeny för snabbinställningar och favoritappar, svepgester för strömknappen på sidan och knackkontroll på baksidan av mobilen gör också alla att det är lättare att hantera Zenfone 10 med en hand än någon annan telefon. När du väl anpassat dem som du vill ha dem, och vant dig vid att använda dem. Vilket kan ta tid.
Asus utlovar bara två års Android-uppgraderingar, vilket är i minsta laget, men har utökat stödet för säkerhetsuppdateringar från två till fyra år. En liten förbättring, men ett minus i marginalen för en annars solid mobil. Bättre kan ni, Asus.

M3
Trådlös laddning
Zenfone 10 är marginellt tjockare och tyngre än Zenfone 9, vilket främst verkar ha att göra med att den i år fått stöd för trådlös laddning. Vi pratar 0,3 millimeter och 3 gram mer, så det är inte så att det egentligen märks, men ska jag vara petig så har den tekniskt sett växt. Det kan det nog vara värt, 15 watts qi-kompatibel laddning är ju inte helt fel. Pluggar du in usb-laddare får du 30 watts laddning, och fyller på mobilens 4 300 milliamperetimmars batteri på ungefär en timme.
Batteriet räcker som väntat, Asus själva säger att batteritiden ska ha förbättrats med 13 procent. Jag får nästan exakt samma resultat i mina mätningar som med Zenfone 9. Men med tanke på hur lång batteritiden var i den är det fortfarande mycket bra.
Jag kan strömma 1080p-video i sdr-kvalitet från Youtube i nästan ett dygn. Och blandad användning av webbläsare och sociala medier drar inte heller allt för mycket. Visst går det att få slut på batteriet snabbt med enstaka appar, fotning och filmning, tunga spel och hög medievolym, men det går för det mesta att tygla.
Kamera
Förutom kompakt format och en unik stil så är det kameran som gör att Zenfone skiljer sig från mängden. Den har två kameror på baksidan som sitter i en varsin mer eller mindre utstickande stor puck på baksidan. En huvudkamera på 50 megapixel och en vidvinkel på 13 megapixel, precis som i Zenfone 9.
Det som saknas är en zoomkamera, vilket kanske kan vara en orsak att snegla åt en Samsung Galaxy S23 istället. Med fast fokus i vidvinkeln har du inte heller möjlighet att ta macrobilder. Däremot är bägge kamerorna utmärkta för alla typer av vanlig plåtning, med smart dynamik och matchande färghantering oavsett vilken sensor du använder. Det är svårt att ta en dålig bild med Zenfone 10, och när det kommer till mobilkameror, är det vad jag tycker är det allra viktigaste.

Mattias Inghe
Förra året introducerades en unik lösning för optisk bildstabilisering med sex axlars gimbal-upphängning av huvudkamerans optik och sensor. Det minimerar rörelseoskärpa och eliminerar många mikrorörelser, vilket ger utmärkt jämn hybrid-bildstabilisering att filma med och gör även att nattfoto blir bättre.
Ett adaptivt stabilisatorläge för film gör att det är lätt att bara hala upp mobilen och börja filma, och du kan vara relativt säker på att resultatet ser okej ut. Kameran filmar i upp till 8k, men då bara med 24 Hz bildfrekvens och utan bästa stabiliseringen. Optisk fungerar dock alltid, så även då får du viss hjälp.
Mer och mindre användbara funktioner
Det finns även ett speciellt ljusspårsläge som låter dig ta långexponerade bilder i valfritt ljus. Nu ska det vara så stadigt att du inte behöver stativ för det, lovar Asus. Jag vet inte det jag, det blir snabbt darrigt om jag ska hålla telefonen helt fritt. Med ett stöd för handen som greppar luren går det bättre att få stadig bild i fem till tio sekunder vilket ger önskad effekt. Kul att leka lite med, men inget som kommer att sälja enheter, direkt.

Mattias Inghe
Det kan däremot den utmärkta handkontrollen för att filma göra, tillsammans med bra mikrofonhantering. Både duktigt brusfritt med intern mikrofon och lätt att växla till extern mick på usb eller 3,5-millimeters-porten.
Nytt är att selfiekameran framtill är större, nu med 32-megapixelsensor. Den använder pixelbinning och producerar åtta megapixelfoton, men då med extra ljuskänslighet. Den är bättre än de flesta jag sett på att hantera blandat ljus, som att mixa kallare ljus utifrån och varm inomusbelysning i bakgrunden, utan att färgbalansen börjar spreta.
Zenfone 9 var en av förra årets mest intressanta mobiler. De tog miniformatet och finputsade det till perfektion… nästan. I år är det färre stora nyheter. Mest en plikttrogen systemkretsuppgradering, tilläggning av trådlös laddning, vidareutveckling av kameran och utbyggnad av gränssnittet för att göra den mer hanterbar för enhands-användning. Men det räcker. Det behöver inte vara revolution varje år.
Specifikationer
Testad: Juni 2023
Produktnamn: Asus Zenfone 10
Tillverkare: Asus
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 gen 2
Processor: Kryo Prime 3,2 GHz, 4 st Kryo Gold 2,8 GHz, 3st Kryo Silver 2 GHz
Grafik: Adreno 740, 680 MHz
Minne: 8/16 GB
Lagring: 128/256/512 GB
Testad modell: 16/512 GB
Skärm: 5,92 tum amoled, 1080×2220 bildpunkter, 144 Hz
Kameror: 50 megapixel + 13 megapixel vidvinkel med led bak, 32 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6e/7, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 13 med ZenUI, 2 års uppdateingar
Övrigt: Dubbla sim, vattentålig (ip68), fingeravtrycksläsare på sidan, ZenTouch smartknapp
Batteri: 4 300 mAh, 20 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 13 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 120Hz), ca 30 tim samtal
Batteriladdning: 30 W usb (Hyperchange), 15 W trådlös. 30W usb-laddare medföljer.
Storlek: 14,65 x 6,8 x 0,94 cm
Vikt: 172 gram
Rek. pris: 9 499 kr (8/128 GB), 9 999 kr (8/256 GB), 10 999 kr (16/512 GB)
Prestanda
Antutu Benchmark 10: 1 602 040 poäng*
Geekbench 6: 5 730 poäng
Geekbench 6 en kärna: 2 052 poäng
Geekbench 6 compute: 8 792 poäng
3dmark Wild Life Unlimited: 13 832 poäng
3dmark Wild Life Extreme: 3 712 poäng
Lagring, läsning: 3 514 MB/s
Lagring, skrivning: 3 058,7 MB/s
* Ny version av Antutu. Om poängen är jämförbar med mätningar gjorda med Antutu 9 är ej bekräftat.