Expertbetyg
Fördelar
- Färgstark och ljusstark
- Hög kontrast med aktiv dimning
- Bra spelegenskaper
- Lockande pris
Nackdelar
- Inte bästa rörelsehanteringen
- Svagare ljud än väntat
Omdöme
Är en oled-tv utanför din budget? Då kan denna prisvärda qled-tv med fina färger och tryck i ljusstyrkan vara ett bra alternativ. Bra stöd för spel, funktionsrik plattform och smidiga, genomtänkta funktioner och inställningar gör den lätt att rekommendera, tack vare det låga priset.
Läs vårt stora test av 4k-tv
TCL är en tv-tillverkare som håller sig från de allra mest påkostade lyxmodellerna, men som konkurrerar med högt prisvärde i segmenten strax under. De har ett stort sortiment lcd-tv, från budget till nästan toppklass, där deras bästa modeller har ljusstarka qled-paneler och mini-led som bakbelysning. C745 har inte mini-led, men väl direkt led-bakbelysning och många lokala dimningszoner. Det är en av 2023 års nya modeller i mellanklass, med ett pris på 10 990 kronor för en 55-tummare, TCL 55C745. I enstaka butiker kostar den precis under 10 000 kronor, men det är oklart om det är lockpris på rea eller om det är butikens permanenta pris på den.
Den finns också i 65 och 77 tum och kostar då vanligen 13 990 respektive 19 990 kronor, men även de kan gå att hitta aningen billigare. Här har jag testat 55-tummaren. Mest för att jag är lat och inte vill bära hem en större. Men då det inte är någon skillnad på dem i kvalitet, bara i bildyta, varför inte?
Den har en klassisk design, med tunna skärmkanter och lätt välvd baksida i mattsvart plast. En tredelad fot, med två metallarmar som skruvas på centralt, och en bottenplatta som håller ihop det hela, gör att den står stadigt på tv-bänken. I foten går också två små kabelrännor så att du kan gömma undan en ström- eller hdmi-sladd. Fast de passar inte raden av antenn- och hdmi-portar som sitter lätt tillgängliga på sidan av tv:n. Det går ingen kabelränna eller liknande på baksidan fram till foten.

TCL
Mycket färg och hög kontrast
C745 är en 4k-tv byggd på va-panel med qled-teknik för färghanteringen. Det ger den 97 procent av dci p3-färgomfång och fin kontroll över färger, vitpunkt och luminans. Du får en toppljusstyrka på 1 000 cd/m2 som gör att du får bra hdr-effekt. C745 stödjer hdr10+ och Dolby Vision. Även Dolby Vision IQ, vilket ger den möjlighet att optimera dynamiken i bilden ytterligare utefter ljuset i rummet.
Bakbelysningen är direkt led med lokala dimningszoner, hela 120 stycken. Det är steget under mini-led som ger ännu mindre och mer isolerade dimningszoner. Det ger nästan samma effekt, med aktiv dimning aktiverad, vilket den är som standard, kan enstaka zoner dämpas eller släckas helt, så länge det som ska visas bara är jämnsvart.
Det ger utmärkt dynamisk effekt för att titta på film, men i vissa situationer blir det istället problem. Jag ser tydligt hur ljusa objekt som rör sig på en mörk bakgrund, till exempel en muspekare när jag ansluten en laptop, får kämpa med att synas. Bakbelysningen reagerar långsammare än lcd-lagret. Så i vissa lägen, om du till exempel spelar spel, kan det vara bra att slå av. Du tappar lite i svärta, men får en jämnare bild.

Mattias Inghe
Valet av en bildpanel med va-teknik istället för ips bidrar också till högre kontrast och djupare svärta, även där bakbelysningen är hög. Det har dock nackdelen att betraktingsvinkeln är snävare. Har du otur med var du sitter eller står framför din tv spå kan du få vissa kontrast- och vitpunkts-skiftningar. Dock inte stora.
Skalar upp bra, men inte perfekt
Egna bildprocessorn AiPQ Gen 3 är inte marknadens mest avancerade men gör ett godkänt jobb med både hantering av dynamik, komprimerade strömmar, automatisk uppskalning och rörelsehantering. Uppspelning från 1080p är utmärkt, och även från 720p ser det ganska bra ut. Det blir ett visst flimmer i detaljer vid hög kontrast, men det är bra för en tv för bara runt tio tusen.
Det blir en del småhack i bilden vid långa sidosvepningar, men du kan få tv:n att snyggt skala upp rörelseutlämning till jämna 60 Hz. För biofilm och spel rekommenderar jag dock inte det. Du kan istället få mjuka bildövergångar och fortfarande ha 24-30 Hz biokänsla i filmer, och för spel ökar det svarstiderna för mycket. Du kan välja mellan de typiska bildprofiler du vanligen ser, som färgstarka Vivid, skarpa Sport med extra kontrast och rörelseutjämning, ett Imax-läge som ger bra biokänsla och en standardprofil som passar till det mesta.
Jag kör den för både vanligt tv-tittande, film och tv-serier, naturfilmer och snabba Youtubeklipp, och känner aldrig egentligen något behov av att byta. Det är välbalanserat färgmässigt och ser bra ut utan att jag behöver fundera på bildinställningar. Vill du det går det mesta från vitpunkt till enskilda färger, att justera i detalj. Men nej, de flesta kan nog tryggt packa upp, plugga in och bli nöjda med upplevelsen utan meck. Du ska inte behöva vara bildexpert för att få en bra tv-upplevelse hemma, och med TCL C475 slipper du det.

Mattias Inghe
Passar bra för konsolen
C475 har goda egenskaper för spel. Du får hdmi 2.1 med fullt stöd för alla de viktiga teknikerna på alla portar, som automatiskt låglatensläge, variabel bildfrekvens och stöd för Freesync Premium Pro. Det gör den idealisk att ansluta en modern Xbox eller Playstation till. Insignalslagg är för det mesta under tio millisekunder, vilket får anses mycket bra. Är det något som saknas så vore det G-sync-stöd för att koppla upp sig till en spel-pc med Geforce-grafik.
Med dynamisk bildfrekvens på upp till hela 144 Hz går det att få bra flyt, och vill du ha ännu mer så finns det möjlighet till det. Skärmen kan nämligen köras i hela 240 Hz om du begränsar dig till 1080p-upplösning.
En sak som jag ofta noterat med TCL:s tv-modeller är dess kraftfulla ljud, även bland billigare modeller. Det är något som C475 tyvärr inte bjuder på. Här sitter en enkel 2.0-uppsättning inbyggda högtalare på 15 watt vardera. De ger visserligen bra sterer med gott om detaljer, och dessutom luftig fejkad surround med Dolby Atmos ljudprofil för bio aktiverat. Men någon fyllighet och tryck i ljudet är det inte tal om. För att få effekt i basen måste jag dra på volymen så att det blir skränigt.
Här lär du behöva externt ljud, som en kompletterande subwoofer eller soundbar. TCL har själva bra sådana som passar att placera framför och under tv:n. Och earc-stöd på en av hdmi-portarna för att ansluta det.

Mattias Inghe
Google med bonusfunktioner
Smart tv-plattformen är Android-baserade Google TV, så du behöver inte oroa dig för att den ska sakna några innehållsappar. Här finns det mesta, och det du inte kan hitta i appbutiken, kan du lätt strömma via en mobil eller dator till tv:ns inbyggda Chromecast. Google TV är uppbyggt runt dina mest använda innehållstjänster, och samlar filmer och serier från dem på en lätt överblickad startsida. Med inbyggd mikrofon i fjärrkontrollen är det lätt att röststyra tv:n och du för stöd för både Google Assistent och Alexa.
TCL lägger till framför allt tre saker till systemet. Först och främst en behändig inställningsmeny som gör det lätt att byta bild- och ljudprofil samt göra en del andra småsaker som att kolla nätverksuppkoppling. Sedan finns TCL Channel, en innehållsapp som består av en stor samling av gratis filmer, dokumentärer och tv-serier, samt live-kanaler.
Slutligen finns appen TCL Home, ett kontrollcenter för smarta hemmet-prylar som jag inte blir klok på. Jag lyckas inte få den att ansluta och kontrollera något jag har installerat hemma, så det är inte en universell kontroll, utan verkar bara vara för TCL-enheter. Finns det några sådana i Sverige förutom tv och ljud? Ja, ett par luftrenare och robotdammsugare, tydligen. Om TCL utökar sitt ekosystem i framtiden kan det bli av intresse. För närvarande kan det ignoreras.

Mattias Inghe
Starkt val för den prismedvetne
Det finns tillräckligt mycket att uppskatta med C475 ändå. Det är ett solid kvalitets-tv som ser snygg ut på tv-bänken. Då den tack vare direkta bakbelysningen är lite tjockare än de flesta så passar den bäst just där, och inte upphängd på en vägg, även om det givetvis går. Du får övertygande färgstark, detaljerad och livfull bild, rätta spelegenskaperna och lätt att hitta bild och ljudlägen som passar just dig.
Allt är inte perfekt, svagare ljud än jag hoppats på och en del saker att fila på i bildförbättringen är dess främsta nackdelar. Men man ska inte förvänta sig och begära allt för mycket av en tv som bara kostar precis över 10 000 kronor. Det här är mycket tv och mycket kvalitet för pengarna. Det du spar kan du satsa på en soundbar som lyfter ljudet.
Specifikationer
Produktnamn: TCL C745
Testad: Juni 2023
Tillverkare: TCL
Paneltyp: Va qled
Storlek: 55 tum (testad modell), 65 tum (testad modell), 77 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Bildfrekvens: upp till 144 Hz
Lokal dimning: Fald
Färgdjup: 8 bitar+frc
Färgomfång: 97% dci p3
Ljusstyrka: 1 000 cd/m2 peak, 550 cd/m2 typisk
Kontrast: 6000:1
Hdr: Hlg, hdr10, hdr10+, Dolby Vision, Dolby Vision IQ
Operativsystem: Google TV
Ljud: 2.0, 2×15 Watt
Anslutningar: 4st hdmi 2.1 (1 med earc), komponent, usb 2.0, lan, optisk audio ut, hörlur
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 5.0
Mått (på bord): x x (55 tum)
Vikt: kg (55 tum)
Energiklass: F
Väggfäste: Vesa 400×300 mm
Aktuellt pris, maj 2022: 10 990 kr på Inet (55 tum)