Expertbetyg
Fördelar
- Läcker design och förbättrad komfort
- Två utmärkta skärmar
- Valfria appar på utsidan
- Förbättrad uppdateringspolicy
Nackdelar
- Aggressiv throttling under hög last
- Mellanklass på kameran
- Endast halvsnabb laddning
- Gränssnittet tål att putsa på
Omdöme
Motorola tar förra årets modell och designar om det mesta, från färg och form, till flipp-funktioner. Det är ibland lyckat, aldrig ointressant, men inte heller alltid helt väl genomfört. Ett saftigt pris gör vissa aspekter, som äldre systemkrets och enklare kamera, svårare att motivera.
Läs vårt stora test av smartphones
Pris vid testtillfället
$999.99
Bästa pris idag: Motorola Razr+ (2023)
Motorola är en av de mobiltillverkare som är svårast att förutspå. Man vet aldrig vad man får när de släpper nytt, från design till specifikationer och funktioner. Det gör mitt jobb som teknikrecensent lite roligare, men måste vara väldigt förvirrande för teknikköpare. Förra årets vikbara Razr-mobil, som passande nog hette Razr 2022, var en positiv överraskning på många sätt. Topp-prestanda, hög skärmkvalitet, bra kamera, allt till ett överkomligt pris.
Det var ingen som riktigt förväntade sig en ny Razr så snabbt som ett drygt halvår senare, och vi fick två. Razr 40 och Razr 40 Ultra. Motorola adopterar alltså nu in Razr i samma namn schema som ”vanliga” toppmobilerna Edge, som ju i år heter 40. I alla fall internationellt, i USA kallas Razr 40 Ultra tydligen för Razr+. Skulle vi få se en traditionell uppgradering av höstens modell, med uppgraderad systemkrets, system och andra specar, men samma koncept?
Nej, inte för Edge 40 Ultra i alla fall, den som börjar säljas nu och jag har testat först. När jag läste från ett faktablad innan jag ens sett den, såg den ut att trampa vatten utvecklingsmässigt, eller till och med tar enstaka steg bakåt på ett par punkter. Samma systemkrets istället för senaste och bästa, lika mycket arbetsminne, lika mycket lagring med samma halvsnabba läshastighet. Och en enklare kamera med 12 megapixel istället för en 50-megpixlare.

Mattias Inghe
Och ett betydligt högre pris. Edge 40 Ultra har lanseringspriset 13 490 kronor. Det är dyrare än Samsung Galaxy Z Flip 4 som kostade 12 790 kronor med samma minneskonfiguration när den kom, och som går att få för under 9 000 kronor nu.
Inget prestandalyft
Den som hoppats på en mobil som håller jämna steg med de allra bästa prestandamässigt kan bli besvikna. Här sitter samma Snapdragon 8+ gen 1 som i Razr 2022, det vill säga förra generationens bästa alternativ, inte senaste generationens. Och prestanda är precis samma som i förra modellen, tveklöst höga, men ett steg efter vårens toppmodeller. Å andra sidan, det är ett väl beprövad chipp med hög kvalitet god energihantering och tillräckligt med kraft för i stort sett allt. Inklusive krävande mobilspel.
Det fysiska formatet begränsar dock topprestanda i vissa situationer. Det är en ovanligt tunn mobil, och dessutom har du bara halva chassit tillgängligt för att leda bort värme. När jag kör ett stresstest av processorn och ett annat för grafiken får jag samma resultat, efter en kort prestanda-spik drar telefonen ner på kraften med så kallad throttling, för att inte överhettas. Den tappar då ungefär 40 procent av både cpu- och gpu-prestanda.
Så var det även med Razr 2022, och det är något du ser ut att få leva med och acceptera i en telefon som denna. Du köper den inte för optimerad och maximerad prestanda, utan för den unika design och funktion du får med en vikmobil.

Mattias Inghe
Heltäckande andraskärm
Istället är det just i design och användarupplevelse som de stora nyheterna hittas. Inte minst extraskärmen på utsidan, som nu täcker hela över halvan av baksidan. Minus två stora hål för kamerorna och marginaler för gångjärnet. Nu är den en fullt fungerande extra mobilskärm, som du kan göra det mesta på som du kan med mobilen uppfälld.
Den är bred och nästan kvadratisk, med så nära 1080p-upplösning att det blir fullt användbart för allt du kan tänkas vilja göra. Den är också uppgraderad från en medioker g-oled-panel till p-oled med hög ljusstyrka på över 1 100 cd/m2, utmärkta färger, stöd för hdr10+ och upp till 144 Hz bildfrekvens.
Det är inte en skärm byggd för att snegla på för att kolla klockan eller notifikationer när du inte vill fälla upp mobilen. Det är en skärm byggd för att användas. Du kan läsa nyhetsflödet, ringa, skriva sms och mejl, scrolla Facebook, spela Youtubefilmer och navigera i Google Maps på den halvhöga skärmen.
Alla appar är välkomna, nästan
Är du van vid att använda en Androidmobils multitask-funktion med två appar på delad skärm får du samma upplevelse här. Det passar inte för exakt alla appar, men de som är designade för skalbar skärm går att trycka in och köra på extraskärmen, med fullstort skärmtangentbord, navigeringsmenyer, och så vidare.
Ytterskärmen har dock inte Androids vanliga startskärm, utan tar designen med sidosvepbara paneler från tidigare Razr-modeller. Du kan lätt ställa in vilka paneler som ska visas, till exempel kalender, väder, telefon och nyhetsnotiser… och en av dem är en startmeny där du väljer ut appar som har behörighet att visas på skärmen.
En del appar kan få problem med kamerorna, och vill visa viktig information där det sitter två stora hål. Därför används inte hela skärmens höjd i många appar, utan som standard har du en rad i botten för antingen navigeringsknappar, eller notifikationsikoner om du kör gestnavigering. I vissa appar, som Google Maps, kan du dock utöka till fullskärm. En del appar har Motorola jobbat med utvecklarna av för att anpassa till skärmen, till exempel Netflix och Spotify.
Du kan manuellt ge behörighet till de flesta appar att visas på ytterskärmen, och det finns där också möjlighet att slå på snabbväxling på dem, läser du en webbsida så kan du få Chrome att fortsätta visa den på lilla skärmen när du fäller ihop mobilen. Det är en av mina favoritfunktioner i större vikbara mobiler som Galaxy Z Fold. Du får dock göra den inställningen en och en för varje app, det är inte aktiverat generellt och kan vara bökigt att hitta.
Ger nya sätt att använda mobilen
Överlag tycker jag det hela fungerar riktigt bra, efter några minuter av initial förvirring. Skärmen på utsidan känns mer som ett komplett funktionellt Android-gränssnitt och jag lockas till att fälla upp mobilen allt mer sällan som dagarna går. Det är främst när jag ska konsumera media på allvar, titta på en film eller läsa en längre artikel, som jag verkligen behöver den stora skärmen. Eller om jag ska fota och filma något annat än mig själv.

Mattias Inghe
Är det något specifikt jag har att klaga på är det att det inte finns något alltid på-läge för skärmen. En minimal, strömsnål urtavla med tid, datum och notifikationsikoner hade varit välkommet för att hålla koll på det grundläggande. Som ett alternativ till att peta på mobilen för att väcka låsskärmen och få upp en större urtavla som drar mer.
Den större inre skärmen har fått ett långsmalt format, med bildförhållandet 22:9. Det slår till och med notoriskt avlånga Sony Xperia 1, och är främst till för att de bredare skärmkanterna i Razr inte ska göra mobilen jobbigt bred att greppa. Det gör dock Razr 40 Ultra påtagligt avlång, och det kan vara en utmaning att nå högt upp på skärmytan med tummen.
Även här är det utmärkt bildkvalitet, med samma färg- och hdr- egenskaper som lilla skärmen, ännu högre toppljusstyrka på hela 1 300 cd/m2, och vad som kan vara högsta bildfrekvensen hittills i en mobilskärm, 165 Hz. Du får två lägen att välja mellan 60 och 165 Hz, och jag har givetvis testat mobilen i det högre läget. Bägge är dynamiska med lpto-teknik, och skalar ner till så lite om 1 Hz när snabbare uppdatering inte behövs.
Komfort och stilfaktor i topp
Både uppfälld och hopfälld har Razr 40 Ultra fått ett mer handvänligt format. Den är tunnare och lättare än föregångaren, och betydligt smalare på bredden. Det, och en avrundad design med böjda glasytor, gör att den är den mest bekvämt greppbara flipp-mobilen hittills. Att nedre halvan av mobilens baksida är täckt av antingen matt frostat glas eller syntetiskt ”vegan-läder” beroende på vilken färg du väljer, hjälper också mycket för komforten.
Snyggt är det också, och vill du verkligen sticka ut så är den intensivt magentafärgade modellen i läderstil för dig. Annars kan du välja den svalare blå eller anonymt svarta med glasbaksida. Alla tre säljs i Sverige, både i butik och hos operatörer. Formspråket liknar annars mer Samsung Galaxy Z Flip än forna tidens Razr, förutom att Motorola med sitt patenterade gångjärn kan bygga sin mobil helt utan osnygg glipa som kan släppa in damm och smuts, och minimerar synligt veck i skärmen när den är uppfälld. Visst syns det fortfarande en vag ojämnhet i mitten av skärmen, men den märks för det mesta inte.

Mattias Inghe
På ena sidan upptill sitter två små men tydliga volymknappar och en avlång på-knapp som också rymmer snabb och pålitlig fingeravtrycksläsare. På andra hittar du sim-kortlucka för ett nano-sim och inget annat, varken sd-kortläsare eller extra simkort. Du får nöja dig med de inbyggda 256 gigabyten, och vill du ha extra sim är det esim som gäller.
Med högtalare i toppen och botten av mobilen samt Dolby Atmos-stod får du full stereo med bra kanalspridning och surroundmöjlighet i uppfällt läge med liggande skärm. Det är rätt så bra fyllighet och stuns i basen trots tunna mått, men någon riktigt toppkvalitet ska du inte förvänta dig. Det saknas en del detaljer i höga frekvenser, och trots detaljerade valmöjligheter gör olika ljudprofiler liten skillnad.
Nästan fullstort batteri
En av två saker som mest fick mig att höja på ögonbrynen under presentationen av Razr 40 Ultra var att Motorola trots tunnare mått på denna modell lyckats att både göra batteriet aningen större än i Razr 2022, och lägga till trådlös laddning. Nu är det fortfarande mindre än branschstandardens 4 000 milliamperetimmar med sina 3 800, men det räcker för att ge bra batteritid. Det faktum att du inte behöver fälla upp fullskärm så ofta gör att du kan spara mycket om du kan lära dig sparsamma användarrutiner.
Spel, kamera-användning och ändlöst skrollande på sociala medie-appar över 5g är det som drar mest, medan strömmande av film från Netflix eller Youtube är mycket skonsamt för batteriet. Jag oroade mig först över höga skärmfrekvensen, men den verkar vara en marginell faktor, tack vare den dynamiska frekvensen.
Batteriladdningen är inte enormt snabb, Razr 40 Ultra stödjer 30 watts laddeffekt över usb, och bara fem watt trådlöst. Så det tar ungefär en och en halv timme för en full laddning. En matchande laddare medföljer, och en qi-laddpatta på nattduksbordet kan vara en bra idé.

Mattias Inghe
Ja, det är ett steg tillbaka
Den andra saken som fick mig att haja till var kameran. Motorola går nu från en 50 megapixel quad bayer-sensor i huvudsensorn i Razr 2022, till en 12-megpixlare utan pixel-binning. De andra sensorerna, för 13 megapixel vidvinkelkamera och 32 megapixel selfie-kamera på insidan, är oförändrade. Är det en ren nedgradering på grund av tunnare design eller är det något annat som pågår här? Fler pixlar betyder inte nödvändigtvis bättre kvalitet.
I detta fall är det dock det. Den mest uppenbara effekten är att det är en sämre kamera att digitalzooma med. Det finns inte ens ett 2x-val i kamera-appen, och att manuellt skala upp gör snabbt bilden suddig. Så det undviker jag, och fotar med 1x-standard, vilket ger mig livliga färger, fin kontrast, dynamik och skärpa, men i vissa fall svårkontrollerat skärpedjup. Ljusa ytor har också en tendens att bli överexponerande.
Kameran har optisk bildstabilisering och en ovanligt stor bländaröppning, vilket är tänkt att kompensera för den mindre sensorn och göra att den fortfarande kan ta bra mörkerfoton. Det går sisådär. Kameran tappar detaljer tack vare brusreducerande efterbehandling som påverkar skärpa på pixelnivå. Men nej, jag föredrar kameran i Razr 2022, speciellt för fotning och filmning i mörka miljöer, där den klarar sig bättre. Däremot gillar jag hur snabb och följsam kamerans autofokus är, även på kvällen. Så den missar aldrig helt om jag vill följa ett rörligt motiv.
Nyttjar flip-designen bra
Vidvinkelkameran matchar huvudkameran i dynamik och färger, och ger ungefär samma bildkvalitet i resultatet som huvudkameran. Avsaknad av optisk bildstabilisering gör dock att det finns en risk för fokusproblem på natten. Den har också ett riktigt bra makro-läge, tack vare att den har autofokus.
En av fördelarna med en flipp-telefon är att med ytterskärmen som extra sökarskärm går det lättare att ta både porträtt och selfies. I kamera-appen kan du aktivera ytterskärmen och den du fotar kan se sig själv. Eller bara en animering som gör att de tittar in i kameran.
Bäst selfies tar du med mobilen hopfälld och ytterskärmens kamera-app. Den har anpassat gränssnitt, och stora bländaren på huvudkameran gör att du får naturlig bokeh. Ställ upp mobilen halvt uppfälld på ett bord och använd gestkontroller för att ta en selfie eller ett gruppfoto på lite mer avstånd. I alla fall om autofokus träffar rätt. Det kan behövas att par försök för att få till det.

Mattias Inghe
Android och lite till
Motorola håller gränssnittet i sina mobiler mycket likt Androids original, och lägger till en del funktioner utan att ändra på design och upplägg. Du kan anpassa ikoner, bakgrunder och teckensnitt, du får extra gestnavigeringsalternativ, och du får spelläge och utökade mediaspelarfuktioner. Mobilen är relativt bloatwarefri, men Motorola har av någon anledning förinstallerat två tredjepartsappar, Tiktok och Booking.com.
Du får även stöd för Ready For, vilket egentligen är två funktioner under ett paraply. Anslut till en dator som har ett Ready For-program installerat, och du kan dela internetuppkoppling, använda mobilen som webbkamera, snabbdela filer och urklipp och köra telefonens appar på skrivbordet.
Anslut till en skärm, med usb c-kabel eller trådlöst, och du får tillgång till två gränssnitt. Ett för att använda telefonen som mediacenter, ett för att konvertera den till en skrivbordsdator med startmeny och fria fönster. För att det sista ska fungera bra behöver du också ha mus och tangentbord anslutna, antingen till skärmen om den har usb-hubb-funktion, eller parkopplat med bluetooth till mobilen.
I Razr 2022 var två utlovade Android-uppdateringar en besvikelse, men i Razr 40 Ultra är Motorola i fas med Google och har utlovat tre år av större systemuppdateringar och fem år säkerhetsuppdateringar. Det är godkänt.

Mattias Inghe
Kan Ultran rekommenderas?
Flipp-mobilen har definitivt en plats på mobilmarknaden, och med förra höstens två starka erbjudanden, från Samsung och Motorola visade de att det går att få premiumklass på prestanda, skärm, funktionalitet och upplevelse utan att det ska bli orimligt dyrt.
I Razr 40 Ultra höjer Mototola ribban för just design, funktionalitet och upplevelse, medan den bygger på samma hårdvaruplattform som tidigare, kompromissar aningen med kameran, och smäller på en prislapp som får oss att fundera på om den nya upplevelsen verkligen är värd pengarna.
Jag är tveksam till det. Den känns mer som ett koncept för vart flipp-telefonen kan ta vägen än en produkt som är hundraprocentig att rekommendera att du slänger dina pengar på idag. En samling intressanta idéer som behöver en generation eller två på sig att mogna. Razr 40, utan Ultra i namnet, ska kosta under 10 000 kronor, har (höga) mellanklassprestanda, enklare yttre skärm, högupplöst kamera och ett större batteri. Den kommer lite senare och ska bli högintressant att testa. Det kanske snarare är Razr-mobilen att köpa.
Specifikationer
Testad: Juni 2023
Tillverkare: Motorola
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8+ gen 1
Processor: Kryo Prime 3,2 GHz + 3 st Kryo Gold 2,75 GHz, 4 st Kryo Silver 2 GHz
Grafik: Adreno 730 900 MHz
Minne: 8 GB
Lagring: 256 GB
Skärm: 6,9 tum p-oled, 1080×2640 bildpunkter, 165 Hz
Extraskärm: 3,6 tum p-oled, 1066×1056 bildpunkter, 144 Hz
Kameror: 12 megapixel + 13 megapixel vidvinkel på utsidan, 32 megapixel på insidan
Anslutningar: Usb 2 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6e, bluetooth 5.3, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 13, 3 års uppdateringar
Övrigt: Vikbar, nano sim + esim, fingeravtrycksläsare på sidan, stänktålig (ip52)
Batteri: 3 800 mAh, 20 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 13 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 144Hz), ca 24 tim samtal
Batteriladdning: 30 W usb (Turbopower), 5 W trådlös. 33W usb-laddare medföljer.
Storlek: 17,1 x 7,39 x 0,7 cm
Storlek, hopvikt: 8,84 x 7,39 x 1,5 cm
Vikt: 185 gram
Rek. pris: 13 490 kr
Prestanda
Antutu Benchmark 10: 1 165 982 poäng*
Geekbench 6: 4 277 poäng
Geekbench 6 en kärna: 1 762 poäng
Geekbench 6 compute: 5 012 poäng
3dmark Wild Life Unlimited: 11 126 poäng
3dmark Wild Life Extreme: 2 414 poäng
Lagring, läsning: 1 720,3 MB/s
Lagring, skrivning: 1 398 MB/s
* Ny version av Antutu. Om poängen är jämförbar med mätningar gjorda med Antutu 9 är ej bekräftat.