Expertbetyg
Fördelar
- Klipper fenomenalt
- Mycket bra framkomlighet
- Klarar riktigt stora tomter
- Bra app och smart karthantering
Nackdelar
- Dyrt tillägg för Epos
- Hinderdetekteringen kunde vara bättre
Omdöme
Det här är utan tvekan kungen bland robotgräsklipparna och modellen för dig som prioriterar klippresultat (på stora ytor!) och tillförlitlighet. Epos-konceptet har dock sina tekniska begränsningar och det är ett väldigt dyrt tillägg.
Läs vårt stora test av slinglösa robotgräsklippare
Husqvarna dominerar robotgräsklipparmarknaden, inte bara i Sverige utan globalt. Jag har själv avverkat några modeller i olika tester genom åren och om du prioriterar tillförlitglighet och klippresultat är det tryggt att satsa på en spelare som jobbat med det här ett tag. Samtidigt är nya Nera-serien betydligt dyrare än flera an de nya uppstickarna på marknaden. Konkurrenter som Ecovacs och Segway kommer från en helt annan bakgrund och bjuder på massor av nya spännande funktioner som Husqvarna saknar. Men i längden handlar det ju om vilken klippare som gör jobbet bäst. Det vill säga håller gräsmattan i schack.
Hembesök ingår
Enligt Husqvarna väljer de allra flesta som köper deras modeller att även köpa till installation, och när du köper en 430X Nera ingår i vilket fall som helst ett hembesök. Och om du väljer slinglöst är det här extra viktigt. Det funkar nämligen inte på vilken tomt som helst, som med andra liknande klippare som använder gps och radar krävs rätt förutsättningar. Inte för mycket höga träd omkring antennen och hyfsat fritt synfält ut mot ytorna klipparen ska täcka. Om du kan ha referensstationen högt upp med fritt synfält runt om på ca 135 grader mot himlen ska det inte vara några problem. I mitt fall testar jag klipparen på en relativt öppen stor tomt på drygt 3 000 kvadratmeter. En yta 430X Nera är specificerad att klara.

Mikael Lindkvist
Installationen gick smidigt, kartan skapas enkelt i Automower Connect-appen. Här behöver du (eller installatören) inte följa tomtgränsen meter för meter utan du skapar istället kartan med olika punkter. När yttergränserna är markerade leder du sedan ut maskinen för att skapat förbjudna zoner.
Epos-tekniken innebär att klipparen har radiokontakt med masten (868 MHz), som vi i vårt fall sätter upp på taket på huset, och sedan fastställs positionen. Husqvarna lovar en precision på 2-3 centimeter och efter en vecka med maskinen där jag synat kanterna på klippytan konstaterar jag att det stämmer bra. Imponerande!
Klarar svåra slänten
Tomten jag testar klipparen på har sina utmaningar. Bland annat en brant slänt med 45-50 procents lutning på det värsta stället, en vinkel som också är maskinens max i specifikationerna. Detta var inget problem för roboten, den körde på utan att knorra. Under första veckan fastnade den ett par gånger, men det kan vi inte klandra Husqvarna för. Det var helt enkelt en grop som vildsvinen grävt upp och som jag hade missat att fylla igen.

Mikael Lindkvist
Vid ett tillfälle gav sig 430X Nera iväg utanför klippområdet då den tappade kontakten med masten. Efter någon meter stannade den och jag fick lyfta in den i zonen igen, knappa in pinkoden (en del av stöldskyddet) och köra igång den igen. Troligtvis berodde detta på att just den här delen av kartan har lite skymda partier bakom buskar. I övrigt hade den inga problem med täta enbuskar eller ens en låg mur omkring uteplatsen.
Funktionsmässigt märks det att Husqvarnas fokus ligger i kärnuppdraget. Att klippa gräs. I appen kan du till exempel skapa olika zoner med olika klipphöjd (ned till 2 centimeter), se exakt var maskinen befinner sig i realtid eller låta delar av trädgården vila när det inte regnat på ett tag. Och resultatet är imponerande. Gräsmattan är väldigt jämnt och fint klippt och 430X Nera glider fram tyst och diskret efter schemat jag programmerat i appen.

Mikael Lindkvist
Husqvarna 430X har ingen kamera- eller ultraljudssensor i fronten för att undvika hinder. Istället använder den radar vilket funkar ibland. När jag testar att lägga ut lite olika föremål på gräsmattan saktar den ibland in och kör runt, ibland kör den över. Till exempel en vattenkanna i plast som den trycker framför sig flera meter. När klipparen närmar sig träd och andra fasta hinder som jag inte lagt innanför förbjudna zoner saktar den in och stöter emot väldigt försiktigt. Bra!

Mikael Lindkvist
Årets stora snackis på robotgräsklipparmarknaden är slinglöst, är det då värt att lägga på 16 500 kronor på Epos-tillägget? Njae, det är tveksamt tycker jag. Tekniken funkar helt klart riktigt bra när förutsättningarna är de rätta men det är mycket pengar för tillägget (jämfört med vad det kostar att låta proffs gräva ned slingor). Vi kommer ganska nära med testtomten i det här fallet med bara få ytor klipparen har problem med att täcka. Och vi kommer att tweaka installationen och kartan under sommaren för att fortsätta att se hur bra det går att få till det.
Med det sagt är Husqvarna 430X en riktigt bra gräsklippare och jämfört med de andra slinglösa modellerna jag testat hittills är Epos-tekniken den som fungerat stabilast. Värt att nämna är också att Husqvarna erbjuder extra generös heltäckande garanti på 5 år om du betalar 990 kronor extra.
Artikeln kommer att uppdateras löpande under sommaren.
Tillverkare: Husqvarna
Pris: 41 900 kronor hos Maskinklippet, Epos-kit kostar 16 500 kronor
Klippyta: upp till 3 200 kvadratmeter
Klipphöjd: 2-6 cm
Hinderdetektering: Radar
Stöldskydd: Ja, pinkod och larm (geo-fencing)
Uppkoppling: Wifi, bluetooth, 2g/4g
Skyddsklass: IPX5
Mått gräsklippare: 750 x 540 x 280 mm