Många elsparkar olagliga i Sverige – kan kosta dig miljoner
Många av de elsparkcyklar som säljs i Sverige är olagliga att köra i trafiken, trots att de är helt lagliga i resten av EU. Och det kan bli en dyr historia om olyckan är framme.
Av Martin Krall
M3
Bild: Midjourney
Alla länder i Europa har sina egna regler kring hur fort en elspark får gå och många länder har en begränsning för hur stark motoreffekten får vara. Hastigheten brukar begränsas till 20 km/h eller 25 km/h.
När det gäller motoreffekten har de flesta länder max 500 watt, max 1000 watt eller ingen begränsning. I Sverige är begränsningen max 250 watt (och en maxhastighet på 20 km/h) för att få köras i trafiken. Överstiger den detta får du bara köra på inhägnat område.
Eftersom Sverige är ganska ensamma om den här begränsningen är de flesta elsparkar som tillverkas inte anpassade för våra regler. En snabbkoll på Prisjakt visar att av de 20 populäraste modellerna är det i skrivande stund bara 5 som håller sig inom den tillåtna maxeffekten.
Så det är många svenskar som kör omkring med icke-tillåtna elsparkar, en del säkert ovetande. Det här kan bli en dyr historia om du skulle orsaka en olycka. Du kan bli skyldig miljonbelopp, samtidigt som du begår ett brott.
– Det finns generellt sett ingen övre beloppsgräns när det gäller skadestånd. Om elsparkcykeln omfattas av hemförsäkringens ansvarsförsäkring kan man få ersättning upp till 5 miljoner kronor. Om man åker på en olaglig elsparkcykel så omfattas den inte av något försäkringsskydd och dessutom gör man sig skyldig till ett brott som kan få straffrättsliga konsekvenser, säger Håkan Franzén, hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.Håkan Franzén, hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa. Blir din icke-tillåtna elspark stulen kan du alltså inte heller räkna med att få ersättning från ditt försäkringsbolag – och elsparkar är väldigt stöldbegärliga.
En annan negativ aspekt av 250 wattsbegränsningen är att om du är normal- eller överviktig, eller har tung packning, så klarar elsparken inte uppförsbackar. Den saktar in kraftigt i mindre backar för att helt stanna i större. Och alla som har kört en laglig elspark kan nog hålla med om att det inte känns så trafiksäkert när fordonet plötsligt tappar fart och stannar i motlut, eller att elsparken knappt har styrfart när du ska ge dig ut i en korsning.
Lång utredning
Varför har Sverige en så unikt låg maxtillåten effekt? 2019 fick Transportstyrelsen i uppdrag av regeringen att utreda regelverket för elsparkcyklar. I den 278 sidor omfattande utredningen som presenterades i slutgiltig form 2021 kom man fram till att begränsningen på 250 watt bör tas bort.
De viktigaste skälen var trafiksäkerhet, att inte hindra teknikutvecklingen och att Sverige skulle bli mer likt omvärlden. Man skriver bland annat: ”En begränsning av fordonens motoreffekt riskerar att hindra teknikutveckling och möjlighet till utveckling av trafiksäkrare fordon. Genom att fordon utvecklas med bland annat en mer avancerad motorstyrning, bättre bromsar och hjul, bättre stötdämpning och robustare konstruktion ökar även vikten och då behöver sannolikt fordonet en högre motoreffekt.”
Man skriver också: ”Ett annat problem är att en motoreffekt på 250 watt kan vara för låg om en förare har hög vikt alternativt tung packning. Då finns risken att fordonet inte orkar fortsätta framåt eller uppför en backe. Detta har bland annat bidragit till att eldrivna enpersonsfordon parkeras på ett olämpligt sätt när användaren överger fordonet utan att kunna nå sitt färdmål.”
Transportstyrelsen slår också fast att effektbegränsningen inte fyller någon tydlig funktion ur ett trafiksäkerhetsperspektiv, utan det är hastighetsbegränsningen som är viktigast. Och hastigheten på en elspark är relativt enkel för tillverkarna att strypa till 20 km/h med en mjukvaruförändring. Men för att anpassa sig till 250 watts-begränsningen behöver tillverkarna bygga om sina fordon specifikt för den svenska marknaden.
Elsparkar med kraftigare motorer kan också utrustas med större batterier, vilket ger längre räckvidd. De flesta 250 watts-sparkar har relativt låg räckvidd, vilket kan vara avgörande för många. Du måste ju kunna ta dig till och från jobbet om det ska vara någon idé byta ut bilen. Eller ta dig den sista sträckan från och till kollektivtrafiken utan att behöva ladda varje dag.
Ett annat förslag i Transportstyrelsens utredning anammades i och med de nya lagarna som trädde i kraft förra året, då det blev förbjudet att köra på gångbanor och trottoarer. Det blev samtidigt förbjudet att parkera på gång-, cykelbanor och trottoarer, med undantag för särskilt avsedda parkeringsplatser. Men förslaget att ta bort effektbegränsningen kom inte med.
Vill slopa begränsningen
När cykelfrågor behandlades i Riksdagens trafikutskott förra året lade medlemmar av Centerpartiet en motion om att ta bort 250 watts-begränsningen.
– Det är Centerpartiets linje att vi vill slopa 250-wattsbegränsningen. Vi konstaterar att denna regel är föråldrad och icke-EU-harmoniserad. Regeln förhindrar utvecklandet av trafiksäkra fordon och vi ansluter oss därmed till Transportstyrelsens slutsatser, säger riksdagsledamot Anders Ådahl, Centerpartiet.Anders Ådahl, Centerpartiet. Motionen röstades dock ner av övriga partier i riksdagen, och även i maj i år fick 250 watts-motionen avslag.
Jimmy Ståhl (SD), riksdagsledamot i Trafikutskottet, säger att Sverigedemokraterna inte har några planer på att höja effektbegränsningen.
– Vill man ha högre effekt får man skaffa moped, säger han.
Vilka är de viktigaste skälen att behålla begränsningen? – Tyvärr är det många som paråker på elsparkar, och med starkare motorer uppmuntrar man till detta. Framför allt ser man det på elsparkarna som hyrs ut, folk är nog mer rädda om sina egna elsparkar än hyrsparkarna.
Så då är det ett problem även med 250 watts-begränsningen? – Man uppmuntrar mer till paråkande med kraftigare motorer, med mer kraft i uppförsbackarna. Det finns också en större risk för att man trimmar elsparkar med kraftigare motorer, det vill säga att man tar bort begränsningen och på så vis kör fortare än vad som är tillåtet. Jimmy Ståhl (SD), riksdagsledamot i Trafikutskottet
De som vill trimma kan ju redan idag köpa modeller med starkare motorer helt lagligt, om de vill trimma dem? – Jo, men att man säljer dem betyder inte att det är rätt. Sparkcyklar är farliga cyklar med de små hjulen, minsta lilla hål i asfalten så faller du och slår i huvudet och ansiktet. Ju mer kraft och energi du har, desto svårare blir det att kontrollera fordonet. Det säljs idag ”cyklar” med effekter upp mot 3 000 watt och de kan framföras i 60–70 km/h men det är inte tillåtet att framföra dem på allmän väg.
– Många hyrfordon hyrs på fredagskvällar när de inte borde hyrts om du förstår vad jag menar, och man får inte köra på gångbana vilket tvingar ut dem i trafiken. Det rimmar illa med Nollvisionen. Och det ökar belastningen på sjukvården.
Hur ställer ni er till Transportstyrelsens slutsats, att starkare motorer behövs för att säkrare fordon ska kunna utvecklas?
– Om det kommer fram nya bevis i frågan kan vi alltid omvärdera vårt beslut, det är inget som är skrivet i sten, säger Jimmy Ståhl.
Fler röster
Andra argument för att behålla begränsningen kan man hitta i de omkring 50 remissvaren på Transportstyrelsens utredning.
”En hög effekt medger att även personer med hög vikt eller med tung packning kan färdas i maximal hastighet. Konsekvenserna blir en större mängd rörelseenergi och därmed allvarligare skador för de inblandade i en olycka”, skriver Konsumentverket.
Polismyndigheten ”delar inte bedömningen att effektbegränsningen på 250 watt av motoreffekten skulle hindra teknikutvecklingen eller vara för låg om en förare har hög vikt alternativt tung packning. Resonemanget tar inte hänsyn till att det finns andra och mer trafiksäkra alternativ”.
Sveriges kommuner och regioner efterlyser en ny typ av nationell definition för elsparkar, eftersom de vill kunna reglera elsparkarna utan att det påverkar vanliga cyklister. Även Åklagarmyndigheten är inne på den linjen:
”Åklagarmyndigheten hade hellre sett en lösning där elsparkcykel regleras som ett helt eget fordonsslag istället för som cykel. Så har enligt rapporten skett i Tyskland. Om en sådan lösning väljs så skulle regler kring nykterhet, ålder, parkering med mera kunna införas utan att dessa kommer i konflikt med vad som gäller för traditionella cyklar.”
Kanske tänker de sig något liknande lagen som infördes i Norge förra året, där elsparkarna faller under definitionen ”Liten elektrisk motorvogn”. I Norge finns dock ingen begränsning av motoreffekten, men det är max 20 km/h och man ställer krav på storleken, bromsar, belysning, ringklocka och tydlig märkning. Och från och med i år måste man också ha försäkring.
Även i Tyskland är eldrivna enpersonsfordon reglerade som personligt lätt elektriskt fordon, med en maxeffekt på 500 watt, och även där måste fordonet vara försäkrat, enligt Transportstyrelsens rapport.
Drar ut på tiden
Många remissvar var positiva till Transportstyrelsens förslag att slopa effektbegränsningen, inte minst från uthyrningsföretagen, där en viss otålighet kan skönjas.
– Sverige är ensamma i Norden om 250 watt-begränsningen. Skulle taket höjas skulle man möjliggöra en förbättrad användarupplevelse och utveckling av ännu mer robusta och trafiksäkra fordon. Vi anser att regeringen borde lyssna på de rekommendationer som ansvarig myndighet, Transportstyrelsen, kommunicerade redan 2021, efter en två år lång utredning, säger Voi:s Sverigechef, Viktor Olejnik.
Det har gått snart två år sedan Transportstyrelsen lade fram sin utredning, och hur politikerna väljer att behandla frågan återstår att se. Det finns trafiksäkerhetsskäl hos både de som är för och emot. Socialdemokraterna säger nu att de är öppna för en höjning av gränsen.
– Vi socialdemokrater lyssnar på Transportstyrelsen, och överväger att höja gränsen, säger Inga-Lill Sjöblom, riksdagsledamot (S) i Trafikutskottet.Inga-Lill Sjöblom, riksdagsledamot (S) i Trafikutskottet.
Den nuvarande situationen där många åker omkring på olagliga, oförsäkrade elsparkar i trafiken, är nog ingen som vill ha. Och de elsparksåkare som följer reglerna fastnar i uppförsbackarna.