Elspark Navee V50: Stabil 350-wattare med udda hopfällning
Navees V50-modell utlovar god räckvidd och har bra acceleration. Men den är onödigt omständlig att fälla ihop och ta med sig.
Av Martin Krall
M3
Sammanfattning
Expertbetyg
Fördelar
10 tums-hjul
Klarar uppförsbackar
Bra acceleration
Kompakt att förvara…
Nackdelar
… men omständlig hopfällning
Lite tung att bära
Omdöme
Om du inte behöver fälla ihop den på daglig basis så kan den vara ett alternativ till både Navee V40 och Mi Electric Scooter Pro 2, med bättre räckvidd och snäppet mer kraft. Vill du smidigt kunna fälla ihop och ta med på språng skulle jag rekommendera Navee V40 istället, som dessutom är en tusenlapp billigare. Bästa elsparkcykeln – heta modeller i test
Navee V50 ser ganska anspråkslös ut, en klassisk elsparksdesign av Xiaomi-snitt. Men direkt ur kartongen utmärker den sig – du behöver inte skruva fast styret. Istället har de gjort styret fällbart, så att elsparken ska bli smidigare att transportera. Det är alltid roligt med nytänkande, men problemet med den här lösningen visar sig när du ska fälla ihop elsparken för att ta den med dig på språng. Då måste du först fälla in styret för att den ska kunna haka i fästet vid bakhjulet. Ytterligare ett moment alltså. Och dessutom finns det ingen spärr som håller styret på plats, vilket gör det lätt att du tappar elsparken. Hopfälld blir V50 smalare på bredden än de flesta elsparkar.
Det här är ett mindre problem för dig som bara behöver fälla ihop sparken vid enstaka tillfällen. Men om du ska göra det ett par, tre gånger om dagen så blir de här extramomenten besvärande. Dessutom kan man klämma sig rejält när man fäller ihop styret – inte optimalt.
Kort i rocken
Innan du kan komma igång och köra din V50 behöver du parkoppla den med Xiaomis Mi Home-app, där en instruktionsfilm är obligatorisk innan du är registrerad och klar. Appen i sig är tydlig och bra, och du kan göra en del inställningar där, men för det mesta funkar elsparken bra utan app.
Eftersom man har velat hålla bredden så kompakt som möjligt i hopfällt läge, blir styrstången i kortaste laget, och är du runt 180 centimeter eller längre får du köra med lite böjd ställning vilket inte är så bekvämt i längden. Bredden på styret är dock väl tilltagen, vilket uppskattas. Det är fem centimeter bredare än Xiaomis modeller och ger en mer naturlig ställning. Handtagen är också sköna och ger ett bra grepp. Laddningsporten sitter bra till, en bit högre upp än många modeller, vilket minskar risken att få in smuts.
Vikten på 17 kilo är ett par kilo för mycket för att det ska vara bekvämt att bära den längre sträckor, men det går. Å andra sidan har den en angiven räckvidd på hela 50 km, vilket kräver en viss tyngd.
Goda köregenskaper
När det gäller prestandan så sköter sig V50 fint, med bra acceleration i sportläget och med jämna och fina 20 km/h i de uppförsbackar jag utsätter den för, där 250 watts-modeller stannar eller tar sig fram i snigelfart. Den är jämförbar med V40 som jag nyligen testade och gav en rekommendation, kanske till och med lite mer kraftfull. V50:s motor på 350 watt är lite starkare än V40:s (300 watt) och har en högre maxeffekt runt 560 watt. Bägge modellerna är därmed olagliga i trafiken i Sverige och får bara köras på inhägnat område.
Bromsarna tar jämnt och mjukt och elsparken känns stabil och välbyggd. De luftfyllda däcken på 10 tum gör att åkturen känns mjuk även utan stötdämpare. 10 tum känns som ett minimum när det gäller trafiksäkerhet, mindre hjul blir alltför känsliga mot ojämnheter i vägen. Hjulen är på 10 tum, vilket ger bättre dämpning än 8,5-tumshjul.
Snabb överblick
V50 har samma snygga 3,5-tumsdisplay som V40 som sticker upp en bit och är lätt att läsa av. Du får snabb koll på batteristatus, körläge och när det är dags att titta till däcken. Du kan välja mellan gång, standard och sportläge, där det sistnämnda är snabbast och det som du förmodligen kommer vilja använda. Även om det slukar mer batteri. En smart detalj är att V50 (liksom V40) har en hemlig plats där du kan sätta dit en Airtag och på så vis ha koll på var din elspark befinner sig.
Helhetsintrycket är en välbyggd elspark som har kraft även i uppförsbackar och som erbjuder en relativt mjuk och behaglig färd, till ett inte alltför högt pris.
Specifikationer
Modell: Navee V50 Testad: Maj 2023 Mer info: Navee Motor: 350 W Batteri: 10 400 mAh Däck fram/bak: Luftfyllda, 10 tum Räckvidd fulladdad: Upp till 50 km Maxhastighet: 20 km/h Klättringsvinkel: 20 % Stötdämpare fram/bak: Nej Bromsar: Elektronisk + skivbroms bak Laddningstid: Ej angiven Belysning: Fram och bak Hopfällbar: Ja Dimensioner hopfälld: 1140 x 163 x 516 mm Dimensioner öppen: 1144 x 480 x 1171 mm Vikt: 17 kg Maxvikt förare: 120 kg Lägst pris: 6 490 på Webbhallen