Expertbetyg
Fördelar
- Nästan topprestanda
- Unik, utstickande design
- Utmärkt skärm och ljud
- Kvalitetskameror
Nackdelar
- Saknar enstaka premium-egenskaper
- Inte lika prisvärd som Phone 1
Omdöme
Det mesta med Phone 2 är en naturlig utvecklig av förra årets lyckade debut. Förfinat gränssnitt, vidareutveckling av Glyph och uppgraderad kamera. Men den tar också ett kliv upp i pris och prestanda, till en nivå där det finns många fler vassa konkurrenter.
Efter ett par år av väl genomförd hype lanserade nystartade Nothing i fjol sin första mobil, Phone 1. De visade sig ha fog för hypen, det är en smart och välbyggd mobil där design och en annorlunda mobilupplevelse stod i centrum, men som faktiskt också levererade toppkvalitet och högt prisvärde. Det enda som inte var på högsta nivå var prestandan, som var i bra mellanklass istället för absoluta premium-klass.
Läs även: Stort test: Bästa mobilerna just nu
Det har Nothing nu fixat till i nya Phone 2. De lägger nu i en ny växel prestandamässigt med Snapdragon 8+ gen 1 under huven. Den lägger framförallt till en sak som Phone 1 saknade, riktigt bra spelgrafik. Nej, det är inte allra senaste och bästa kretsen från Qualcomm, utan näst senaste och näst bästa, så visst finns det några mobiler som släppts i år som är snabbare, men det är inte långt ifrån och du lär knappast sakna datorkraft till något.
I långa spelsessioner tappar jag runt 30 procent av grafikprestandan efter ett tag på grund av att värmeavledningen inte är extremt effektiv. Det är ingen utpräglad gamingmobil, så det är ungefär vad jag förväntade mig. I gengäld blir den aldrig obehagligt varm att hålla i. Det kan vara bra eftersom du inte lär vilja ha ett skal på din Nothing-mobil.
Nära premium-pris
Du kan välja mellan åtta eller tolv gigabyte ramminne och 128, 256 eller 512 gigabyte lagring. Lagringen är av typen ufs 3.1, och därmed också den rätt så snabb, så att ladda in stora appar eller hantera stora filer går smidigt. Priset ligger på mellan 7 500 och 10 000 kronor, ett rejält steg uppåt från Phone 1 som kostade runt 5 500 kronor.
För det priset får du också en hel del andra goda egenskaper, som 15 watts trådlös laddning, stänktålig design med IP54-klassning, utmärkta, kraftfulla stereohögtalare som har bättre balans mellan höger och vänster än i Phone 1, och snabb fingeravtrycksläsare i nederkanten av skärmen. En del saker saknas dock, du får ”bara” wifi 6-stöd och inte wifi 6e eller wifi 7, du får inget stöd för esim, ingen zoomkamera, och ip-klassningen hade kunnat vara högre.
Mobilen har en 6,7 tums oledskärm med utmärkt kontrast och intensiv färg, 1080p-upplösning och upp till 120 Hz bildfrekvens. Med runt 1 000 cd/m2 i normal maxljusstyrka, och upptill 1 600 cd/m2 som mest är det både en problemfri skärm för starkt solljus och en intensiv upplevelse i uppspelad hdr-film. Phone 2 har stöd för hdr10+.

Nothing
Skärmen anpassar frekvensen automatiskt till din användning med lpto-teknik. Det fungerar till synes felfritt, och hög avläsningsfrekvens och snabb haptisk motor av hög kvalitet gör att allt pekande, svepande och tryck känns som väldigt direkt kontroll. Men som alltid är det svårt att se om skärmen kör onödigt hög frekvens. För lite är lätt att se, och det ser jag inget av. Men för mycket? Det märks möjligen på batteritiden.
Batteri för hela dagen
Här får du ett rejält batteri på 4 700 milliamperetimmar. Det ger en batteritid som är lite bättre än i Phone 1 som redan den övertygade. Jag lyckas strömma Youtubevideo i ett helt dygn innan batteriet är nere på noll igen. I alla fall utan ljud på. Med volymen uppe drar den några procent mer. Mer blandad användning med surf, sociala appar och fotning tömmer batteriet snabbare, men en hel vaken dag utan att behöva ladda kan du nog tryggt räkna med.
Någon laddare medföljer inte i den drygt centimetertjocka låda som Phone 2 kommer i. Utan bara en usb c-kabel, som även den har halvtransparent design. Något som Nothing verkade orimligt stolta över vid lanseringseventet. Kom tillbaka med en Nothing-designad laddare på köpet, eller som tillval, och jag blir mer imponerad.

Mattias Inghe
Den stödjer i alla fall snabbladdning med upp till 45 Watts effekt och stödjer laddstandarden pps. Med rätt laddare ska det gå från noll till fullt på under en timme. Någon sådan hade jag inte tillgänglig men en 30 Watts Quickcharge 3.0-laddare gjorde jobbet nästan lika snabbt. Och min qi-laddplatta anslöt också problemfritt för trådlös laddning.
Designen är grejen
Det som gjorde att Phone 1 sticker ut i mängden är givetvis kvar i Phone 2. Den liknar ingen annan mobil, varken på fram- eller baksidan. I formen är den dock väldigt lik just en Iphone, med sina stramt raka aluminiumsidor. Nytt i Phone 2 är att baksidan inte är helt plan utan den blanka glasytan är lätt böjd utåt kanterna. Det ger Phone 2 ett bekvämare grepp än förra årets modell. Kvalitetskänslan att greppa mobilen är hundraprocentig, från materialval till montering och klickkänslan i knapparna.
Det blanka glaset baktill kan bli lite svettigt, men utan det hade man ju inte sett telefonens unika design med ”kretskortsdesign”. Det är inte direkt fönster in till elektroniken, utan ett plastlager med stiliserad relief som indikerar placering av komponenter. Nödvändigt? Nej. Fortfarande coolt? Absolut.

Mattias Inghe
Den stora attraktionen på baksidan är annars det Nothing kallar Glyph, ett gäng dioder placerade i ränder runt laddspolen för trådkös laddning, runt kamerorna, och ett par till i olika kanter och hörn. De används av mobilen för att ge detaljerade indikationer och signaler till användaren utan att de ska behöva lyfta luren.
Mer funktionalitet på baksidan
Laddar du batteriet med usb kan du till exempel se hur det fortskrider med en diodrad som pekar ner mot usb-porten, och du kan välja att representera olika ring- och meddelandesignaler, notifikationer med mera med detaljerade kombinationer av blinkningar, ljud och haptisk vibration.
Nothing har byggt vidare på konceptet från Phone 1, och det hela är indelat i fler individuellt kontrollerade sektioner som gör att det går att göra mer detaljerade ljusspel än tidigare. En av ränderna har dessutom upplysning i flera steg, så att du kan få en progress bar på baksidan av telefonen. Det finns till och med en inbyggd tillämpning för det, en timer där linjen sakta tickar ner.
Du får också en separat app där du kan designa dina egna visuella ringsignaler att lägga till de förprogrammerade. Nothing har också api och sdk tillgänglig för tredjepartsutvecklare att göra sina egna Glyph-tillämpningar. Om det innebär att vi kommer att se en flod av sådana i framtiden är mer oklart. Det beror lite på hur populära Nothing-mobiler blir.

M3
Gränssnitt med unik stil
På framsidan ger det utpräglat stiliserade, nästan monokroma Android-gränssnittet Nothing OS 2.0 telefonen ett både coolt och elegant intryck. Medan version ett av gränssnittet justerade lite gränssnitt och lade till några unikt designade widgets, går version två hela vägen och gör hela gränssnittet svartvitt, med en aning röda detaljer som accentfärg. Och lägger till fler widgets i samma stil som förr.
För det mesta tycker jag inte att det är stil på bekostnad av funktion. Typsnitt och symboler är lättlästa, och tydliga kontraster uppskattar jag alltid. Men de helt enfärgade appikonerna gör att jag ibland behöver någon extra sekund på mig för att hitta rätt. En del tredjepartsappar får svartvita ikoner, men inte alla, så de som inte anpassar sig sticker istället ut extra mycket.
Kamerorna i Phone 2 är tre till antalet, två 50-megapixelkameror på baksidan och en 32 megapixels selfie-kamera. Huvudsensorn är stora och ljuskänsliga Sony IMX890, och med stor bländaröppning och optisk bildstabilisering fotar kameran riktigt övertygande. Det var utmärkt färgbalans, skärpa och detaljåtergivning redan i föregångaren, och den är inte sämre här. Dynamiken övertygar med mycket detaljer utan att mörka delar av bilder känns bleka, och högdagrar får nyanser utan att bli alltför utfrätta.
Bäst med helautomatik
Kameraappen har inte särskilt mycket avancerade inställningar, utan är mest fokuserad på att det ska bli bra lägstanivå när du pekat och klickar. Men det finns ett pro-läge med mer manuell exponeringskontroll. Du kan också ta högupplösta 50-megapixelbilder, men då tappar kameran hybrid-stabiliseringen och det är lättare att tappa fokus.
Appen ger dig ett digitalt 2x-zoomläge som fortfarande ser bra ut, så jag saknar inte en tredje telefotokamera så mycket som jag först trodde jag skulle. Zoomar du in mer är 2x så kan det fortfarande se bra ut, men du riskerar att få problem med rörliga motiv.
På kvällen får du ett stort ljusintag som gör att foton blir ljusa, brusfria, skarpa och detaljerade. Dock lite för ljusa, Phone 2 lider av samma sak som Oneplus Nord 3 på den punkten. För bra ljuskompensering som gör att nattfoton inte blir realistiska. Det är svårt att få natt att kännas som natt, utan det ser mer ut som tidig skymning,

M3
Mäktig makro
Då även vidvinkeln är högupplöst och har kvalitets-optik så tar Phone 2 riktigt snygga landskapsbilder. Färgerna i vidvinkeln ör dock lite dovare och dynamiken hårdare än i huvudkameran. Det är lite synd att Nothing inte trimmat och matchat dem bättre, så att jag sömlöst kan växla mellan dem. Den har autofokus och kan därför även användas som makrokamera. Att ta en närgången makrobild och sedan digitalzooma i dess 50 megapixlar gör att det kan bli väldigt stor förstoring.
Jag charmades av Nothings mobil-debut förra året, och Phone 2 förbättrar det mesta. En ännu mer utpräglat gränssnittsdesign som fortfarande fungerar bra att använda, ett vidareutvecklat ljusspel på baksidan, och en markant prestandahöjning.
Men samtidigt är det en höjning i pris som gör att den konkurrerar med prispressade premium-mobiler Asus Zenfone 10 och Motorola Edge 40 Pro snarare än mellanklass. För att inte tala om förra höstens Xiaomi 12T Pro. Då vill det till att just designen tilltalar. Lyckligtvis gör den det, för min del. Men det är ju helt upp till dig.

Mattias Inghe
Specifikationer
Testad: Juli 2023
Produktnamn: Nothing Phone 2
Tillverkare: Nothing
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8+ gen 1
Processor: Kryo Prime 3,2 GHz + 3 st Kryo Gold 2,75 GHz, 4 st Kryo Silver 2 GHz
Grafik: Adreno 730 900 MHz
Minne: 8/12 GB
Lagring: 128/256/512 GB
Skärm: 6,7 tum oled, 1080×2412 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 50 megapixel + 50 megapixel vidvinkel med led bak, 32 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.3, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 13 med Nothing OS 2.0, 3 års uppdateringar
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare i skärm, stänktålig (IP54), diod-gränssnitt på baksidan
Batteri: 4 700 mAh, 25 tim videoströmning (hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 17 tim blandad användning (medelhög ljusstyrka, 120 Hz), ca 35 tim samtal (4g)
Batteriladdning: 45 W usb-laddning (pd3.0, pps, qc4), 15 W trådlös (qi), laddare ingår ej.
Storlek: 16,21 x 7,64 x 0,86 cm
Vikt: 201 gram
Rek. pris: 7 490 kr (8/128 GB), 8 490 kr (12/256 GB), 9 990 kr (12/512 GB)
Pris: Från 8 490 kronor (12/256 GB) via Prisjakt
Prestanda
Antutu Benchmark 10: 1 190 269 poäng
Geekbench 6: 4 566 poäng
Geekbench 6 en kärna: 1 740 poäng
Geekbench 6 compute: 6 006 poäng
3dmark Wild Life Unlimited: 11 041 poäng
3dmark Wild Life Extreme: 2 814 poäng
Lagring, läsning: 1 993,3 MB/s
Lagring, skrivning: 1 345 MB/s