Weber Lumin: Elgrill som fixar grillpartyt på balkongen
Lagom till att grillsäsongen inleds lanserar Weber en ny produkt. Möt Lumin, en smidig och kompakt eldriven multifunktionsgrill för dig med begränsat utrymme.
Av Andreas Bergsman
M3
Sammanfattning
Expertbetyg
Fördelar
Värmeprestanda
Den medföljande ång- och rökinsatsen
Smidigt format
Nackdelar
Pris
Något rangligt stativ
Omdöme
Lumin är en elgrill som verkligen levererar och för dig med balkong eller med en till ytan begränsade uteplats. Den är utan tvekan är ett fullgott alternativ till en gasolgrill och vi gillar verkligen den medföljande ång- och rökinsatsen. Det blir ett högt betyg trots att det kompakta formatet innebär en begränsad grillyta och att prislappen är väl saftig. Läs vårt test av gasolgrillar
En av årets kanske mest spännande produktlanseringar är Webers nya elgrill. Grillen kompletterar produktportföljen som sedan tidigare består av Pulse- och Q-serien och ska vi gå efter vad de kostar så hamnar Lumin således någonstans mellan dessa. Den nya modellen kommer i två storlekar, Lumin (33 x 49 cm och en total grillyta på 1562 cm2) samt den något mindre Lumin Compact (28 x 43 cm och en grillyta på 1166 cm2). Bägge går att köpa separat eller tillsammans med ett stativ. Vi har valt att ta in den större modellen med tillhörande stativ, en paketlösning som går lös på strax under 8 000 kronor (rekommenderat pris).
Perfekt för balkongen
En rejäl summa alltså, men Weber spelar i premiumligan och har ett grundmurat rykte vilket innebär en saftig prislapp, oavsett vilken av tillverkarens olika grillar du väljer.
En elgrill alltså, kan det vara något? Ja, för dig som bor i lägenhet, utan tillgång till en uteplats är just en elgrill det enda alternativet. Medan gasolgrillar förvisso tillåts av fåtalet hyresvärdar går en kolgrill av förklarliga skäl fetbort. En öppen låga i kombination med balkonger är en kombination du garanterat undviker.Problemet med elgrillar är värmen. Blir det inte tillräckligt hög temperatur blir köttet snarare ugnsbakat än grillat så för att få till de där grillränderna krävs en rejäl hetta, vilket erfarenheten säger att endast ett fåtal elgrillar mäktar med att leverera.
Jag har tidigare haft det stora nöjet att testa Webers exklusivaste modell i segmentet, Pulse 2000, vilken tillhör en av ett fåtal som faktiskt presterar riktigt bra, men då snackar vi också om en grill som passerar 10 000 kronors-strecket med råge. Monteringen tar runt 10 minuter. Lumin lovar gott, med en deklarerad maxtemperatur på 315 grader ska värmen i alla fall inte vara någon begränsning. Det är med höga förväntningar jag påbörjar monteringen – som tar max 10 minuter då det enbart är stativet som behöver skruvas ihop. Smidigt!
Rangligt stativ
Stativet, liksom det medföljande sidobordet, är båda något rangliga och förmedlar inte direkt den där ”premiumkänslan”. Det beror till stor del på att konstruktionen är hopfällbar för att ta mindre plats när det inte används, men den vikbara förvaringshyllan under grillen blir aldrig helt plan så nog hade passformen kunnat vara lite bättre?
Själva grillen har en betydligt högre kvalitetskänsla. Grillådans insida är helt slät och i botten finns hål för att fettet ska kunna rinna ned i den utdragbara dropplådan. Värmeelementet går att frigöras (sitter med två skruvar) för en enklare rengöring och en gummiskrapa i plast som används för att skrapa ren insidan medföljer.
Hög effekt, fina grillränder
För att mata värmeelementet med ström krävs ett anslutet temperaturreglage och det trycks på plats på grillens högra sida. Sedan är det bara att ansluta sladden till ett jordat uttag. Reglaget har fem temperaturlägen – från värmehållning till full kareta (2 200 watt). Precis som när det gäller en gasolgrill bör den förvärmas innan du lägger på köttbiten. Dels för att förhindra att maten fastnar på gallret, dels för att gallret ska bli tillräckligt varmt för att ge köttet en härlig grillyta. Jag drar på full effekt och grillen värms onekligen upp snabbt. Redan efter cirka 10 minuter mäter jag upp en temperatur på imponerande 306 grader, mer än tillräckligt för att ge köttet en krispig grillyta med vackra ränder. Värmeelementet saknar skydd (på gasolgrillar så kallade flamtämjare) så när köttsafterna droppar ned och förångas får köttet den där karakteristiska ”grillsmaken”. Till grillen medföljer även en ång- och/eller rökinsats med en behållare som fylls med antingen vatten eller rökspån. Insatsen, som även kan användas för värmehållning eller för att tina mat, placeras på endera sidan och ersätter ett av grillgallren när den ska brukas. En riktigt smart lösning!
Specifikationer
Modell: Lumin elgrill med stativ Testad: Maj 2023 Tillverkare: Weber Maximal effekt: 2200 W Max grilltemperatur: 315 °C+ Antal värmeelement: 1 Grillyta: 1562 cm2 Antal värmelägen: 5 Mått (med sidobord): 94 (H) x 90(B) x 48.50(D) cm Vikt huvudenhet: Cirka 20,5 kilo Övrigt: ång- och rökinsats medföljer Pris: 6 990 kronor hos Bagaren & Kocken