De bästa elcyklarna just nu – vi testar de senaste modellerna
Är det dags att uppgradera till en elcykel? Vi har testat några av årets hetaste modeller, och reder ut begreppen kring vilken hoj som passar dina ändamål bäst!
Av M3 Redaktion
M3
2021-04-28: Artikeln uppdaterad med test av Wässla Pedal.
Nu när vädret har (förhoppningsvis) blivit varmare är det dags att damma av cykeln och börja trampa. Tar det emot att kämpa upp för den där backen på väg till jobbet på måndagsmorgonen? Inga problem, en elcykel kirrar biffen och ger dig extra kraft på turen.
Den omtalade elcykelpremien är numera slopad, men då elcyklar numera säljs i helt andra volymer än tidigare går det att få tag på riktigt schyssta cyklar för runt 20 000 kronor, vilket också är den prisklass som elcyklarna vi har testat ligger på.
Elcyklar i Sverige räknas som en vanlig cykel, vilket innebär att du får köra på samma vägar som alla andra cyklister och utan körkort, precis som en elspark.
Vilken cykel passar för dig?
Självklart finns det precis som med vanliga cyklar olika elcykelmodeller för olika användare. Nya modeller lanseras hela tiden och det finns alternativ i alla prisklasser och för olika ändamål. Här har vi listat några olika typer av cyklister och vad vi tycker du ska hålla utkik efter:
Stadspendlaren För dig som primärt kommer att cykla till och från jobbet på stadens cykelvägar lär smidighet och möjlighet att ta med sig bagage vara ett måste. Med tunna däck blir cykeln betydligt smidigare att manövrera genom portar och in i förråd, men tänk på att det även gör hojen mindre stabil och betydligt mindre bekväm på ojämnt underlag. Korg, pakethållare, ramlås och belysning är såklart också viktiga funktioner!
De flesta stadscyklar har ett lågt insteg, då det ger dig en mer upprätthållen körställning och därmed full koll på trafiksituationen framför dig. Det gör det även väldigt smidigt och lätt att hoppa av och på vid rödljus. Andra saker som ofta hör innerstadscyklar till är navväxel och fotbroms, men det här är såklart beroende på vad du föredrar. Några av de mest välkända tillverkarna inom det här segmentet är Crescent, Batavus och Lifebike.
Skogsmullen För dig som istället vill ut i skogen är det en Moutainbike, eller mtb, som gäller. Här letar vi efter dämpade framgafflar, kanske till och med heldämpade elcyklar med fjädring, utanpåliggande växel, högt insteg och breda däck. De här cyklarna utrustas oftast med enklare, mer slimmade displayer och ofta utan bekvämligheter som cykelställ. De har också roligare motorer och kostar därför mer. Bland de största tillverkarna inom det här segmentet är Merida och Haibike.
All round-cyklisten Självklart finns det även cyklar för dig som letar efter en kombination av de här två cyklarna, en fin avvägning mellan stadshoj och MTB. De här hybriderna har ofta dämpning fram och något tjockare däck, för att ge en behaglig tur över stock och sten. Samtidigt har de alla bekvämligheter från stadscykeln i form av lampa, cykelstöd och pakethållare. Tänk på att allemansrätten inte är densamma för elcyklar som för “vanliga” cyklar, om du cyklar i naturen.
Jag vill ta i så lite som möjligt Ser du framförallt fram emot att få hjälp med trampandet? Kanske var det ett tag sedan du cyklade sist och vill ge lårmusklerna en chans att komma igång? För maximal assistans ska du leta efter en elcykel med högt vridmoment, som orkar ta dig upp för backarna, och med högt antal wattimmar (Wh). Det här kostar extra, men är absolut värt det när du kan glida förbi kämpande medcyklister.
För en mer behaglig prisklass kan du välja en cykel med fartsensor. Här kan du få känslan av att du nästan trampar luft på en elmoped snarare än cyklar själv, vilket inte är så naturligt men väldans behagligt.
Några begrepp att hålla koll på:
Watt: Motorns effekt! Alla elcykelmotorer i Sverige har en begränsad effekt på 250 watt. Wattimme: Förkortas Wh, och är vad batteriets kapacitet mäts i. De flesta batterier på elcyklarna vi testat ligger på 400 Wh, vilket bör räcka för de flesta men det finns även maffigare batterier på marknaden. Newtonmeter: Förkortas Nm och är ett mått på motorns vridmoment. De flesta har runt 40 Nm, vilket är en rimlig nivå för att komma upp för de flesta backar. Starkare, dyrare elcyklar har uppemot 70 Nm. Sensor: Det finns två olika typer av sensorer hos elcyklar i dag: Fart- och trycksensor. Den förstnämnda är en billigare teknik som känner av hur snabbt du trampar och assisterar därefter med motorn. Trycksensor känner av hur mycket tryck du lägger på pedalerna och assisterar därefter, vilket oftast ger en mjukare, naturligare känsla. Maxhastighet: Alla elcyklar i Sverige är begränsade till en maxhastighet på 25 km/h med assistans. Du får däremot trampa hur snabbt du vill för egen maskin. Elcyklar hanterar vad som händer när du når maxhastighet olika, vissa lägger på ett visst motstånd medan andra helt enkelt stänger av motorn. Motorplacering: Motorn kan placeras på tre olika: Framnavet är den billigaste och äldsta tekniken. Baknavet är en nyare och bättre teknik. Absolut exklusivast är elcyklar med mittplacerad motor, som sitter vid pedalerna. Räckvidd: Hur långt du kommer på en laddning är såklart en av de viktigaste aspekterna när du ska välja elcykel. De flesta modellerna vi testar har upp till sju mils räckvidd med maxassistans, under bra förhållanden, det vill säga förmodligen betydligt längre än din ordinarie cykeltur.
Glöm inte: Stirra dig inte blind på siffror och specifikationer, många gånger kan till exempel elcykeln med högt vridmoment och kraftfullt batteri ändå inte kännas piggast. Tänk också på att batteriets specifikationer och uppskattade räckvidd bör tas med en smula salt, då det här varierar stort beroende på körstil, last, temperatur och andra förhållanden som råder. Om du kan, be om en testtur innan du bestämmer dig för vilken hoj du vill ta med hem.
Så gjorde vi testet
Vi testar regelbundet de populäraste elcyklarna på marknaden inom olika prisklasser och modeller. Vi jämför hur de presterar på olika typer av väglag när det gäller komfort, disponering av kraft, kvalitet på komponenter såsom växlar och bromsar, räckvidd och prisvärdhet. I denna artikel har vi samlat de senaste testerna vi gjort.
Batavus Torino E-Go+ är drömmen för stadscyklisten
Mycket elcykel för pengarna
Betyg 4 av 5
Omdöme
Torino är en bekväm och pigg cykel som ger mycket för pengarna. Det här är det perfekta valet för dig som vill komma igång med cyklingen men verkligen inte vill kämpa oavsett omständigheterna.
Positivt
Pigg motor
Bekväm sadel och styre
Trevliga växlar
Negativt
Ofta trampa-luft-känsla
Fälgbroms
Testad: Maj 2020 Räckvidd: 4-7 mil enligt tillverkare. När vi testar upp till 8 mil med max assistans. Vikt: 22 kg Pris: 17 790 kronor via Batbike
Lifebike Classic Plus G8 – drar fram dig i trafiken
Lång räckvidd och riktigt skön komfort.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Lifebike Classic Plus G8 är en trevlig allroundcykel väl lämpad för såväl kortare sträckor som medellånga pendelsträckor. Den är välbyggd, har bra komponenter och trevlig komfort.
Kvalitetsmässigt finns det inte mycket att klaga på. Alla delar hos Merida Espresso, från växlar till motor och bromsar håller hög kvalitet. Ramen är ett stabilt bygge. Fjädringen i framgaffeln sväljer ojämnheter i vägen, men några små missar drar ned helhetsintrycket.
Merida Eone-Twenty 500 är en fantastiskt fin cykel, men med tanke på den häftiga prislappen tycker vi inte riktigt vi får det vi betalar för. Om du ändå är beredd att lägga ner så pass stora summor på din elcykel är det värt att lägga till några extra slantar och få någon av Meridas mer exklusiva modeller.
Positivt
Riktigt smart sadeljustering
Stabil ram
Hög kvalitetskänsla på komponenter
Negativt
Stänger av motorn för tidigt
Dyr
Testad: Juli 2020 Räckviddenl. tillverkare: 50-130 km enl. tillverkare. Räckvidd vid test: Cirka 6 mil med max assistans. Vikt: 23,54 kg Pris: 42 600 kronor hos Cykelkraft
Tripper HS M-10: Småsportigt alternativ för cykelpendlaren
Har du längre än en mil till jobbet? Då är det här en cykel för dig.
Betyg 4 av 5
Omdöme
En synnerligen trevlig hybridcykel med räckvidd som heter duga. Välbyggd, snärtiga växlar och rejäla bromsar borgar för ett trevligt cykelpendlande till arbetet eller vad det nu kan vara. Ett kvalitetsbygge helt enkelt.
Winora Tria 8: Elcykel med det bästa av två världar
Winora Tria 8 passar lika bra i stan som på skogsstigar.
Betyg 4 av 5
Omdöme
För dig som vill kunna cykla utan problem i innerstaden, men samtidigt ha möjligheten att ta med cykeln ut på landet, då är Winora den perfekta modellen. Och du slipper lägga ned en mindre förmögenhet på din elcykel. Letar du efter en mer hardcore, kraftfull mountainbike-modell kommer du däremot sakna vridmoment i Winoras Bosch-motor. Observera dock att du får inte framföra en elcykel hur som helst i skog och mark.
Positivt
Trevlig fjädring.
Smidig konstruktion.
Rimlig prisklass.
Fantastiskt informativ skärm.
Negativt
Något temperamentsfull växelkedja.
Hade varit trevligt med mer vridmoment.
Testad: April 2021 Vikt: 23,6kg Räckvidd: 4-7 mil enligt tillverkaren,vilket stämmer med våra mätningar. Pris: 22 500 kronor hos Cykelkraft
Vässla Pedal: Stark och robust elcykel som sticker ut
Vässla utökar produktportföljen med Pedal, en snygg och bekväm elcykel som sticker ut ur mängden.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Vässla Pedal är en underhållande och bekväm elcykel som onekligen sticker ut ur mängden. Den kostar en rejäl slant men känns samtidigt värd varenda krona med kvalitetskänsla och prestanda i åtanke.
Positivt
Snygg design
Vridstark motor
Enkelt handhavande
Brett utbud av tillbehör
Negativt
Pris
Väsnande skivbromsar
Tillverkare: Vässla Testad: april 2023 Vikt: 22 kg inklusive batteri Körsträcka på en laddning: Upp till 10 mil enligt tillverkaren Batteri: Låsbart, 360 Wh Bromsar: hydrauliska skivbromsar Pris: 32 990 kronor hos Vässla … Läs hela testet av Vässla Pedal