Expertbetyg
Fördelar
- Höga prestanda
- Utmärkt skärm och ljud
- Kvalitet och smarta funktioner i kameran
- Välbyggd och behändig
Nackdelar
- Mindre övertygande vidvinkel
- Rörigt gränssnitt
- Bara Gorilla Glass 5
- Långsam usb-port
Omdöme
Många goda kvaliteter till ett mindre blodigt pris gör Xiaomi 13 lätt att rekommendera. Det går undan, och den klarar sig från Pro-modellens värmeproblem. Och trots enklare hårdvara är kameran även här ett stort lyft mot tidigare mobiler från Xiaomi. Men kan den locka köpare i den förkrossande hårda konkurrensen? Det är en annan fråga.
Test: Bästa smartphone just nu
Pris vid testtillfället
Not available in US
Efter att ha testat nya värstingmobilen Xiaomi 13 Pro har jag nu spenderat ett par veckor med Xiaomi 13. Den är den mer återhållsamma av tillverkarens två nya toppmodeller, som hyvlar av priset från 13 990 kronor till 10 990, samt bantar ned en del andra egenskaper.
Till utseendet kunde Xiaomi 13 och 13 Pro knappast vara mer olika varandra. Det känns knappt som att de kommer från samma tillverkare, förutom att de har vissa linjer i kamerahuset gemensamma. Här sitter en platt skärm och en nästan platt glasbaksida ihop med en bred metallram som löper runt hela mobilen. Den påminner mer om en Iphone eller Galaxy S23 än en Xiaomi 13 Pro.
Den har polerat avrundade kanter, som tillsammans med relativt kompakt design, gör den utmärkt bekväm att hålla i. Även designen av knapparna på sidan av mobilen skiljer sig från Xiaomi 13 Pro. Här är de större och lättare att nå. Det känns som en mer omsorgsfullt och genomtänkt utformad mobil. Även här får du ip68-klassning för vattentålighet. Men skärmen är täckt med Gorilla Glass 5 istället för nyare Victus eller Victus+. Den har också vuxit till sig, jämfört med Xiaomi 12, så den är inte lika fick-vänlig längre.
Riktigt snygg är den dock, tycker i alla fall jag. Den gröna modell som jag fått in för test charmar mig rejält. Enligt Xiaomi skulle inte den modellen säljas i Sverige, utan bara en svart och en vit. Men det visade sig inte stämma, istället är det den vita modellen du får klara dig utan. Den finns bara i en konfiguration, med 256 gigabyte lagring. Någon plats för mikro sd-kort har varken 13 eller 13 Pro.
Samma förbättringar, förutom i sensorerna
Det mest uppenbara med Xiaomi 13 är att den inte är utrustad med samma extrema kamera som 13 Pro. Istället för jättelik entumssensor i huvudkameran sitter här en mer normalstor 50-megapixel. Också det en kvalitetssensor från Sony, så det är absolut inget skräp. Den stora sensorn var bara en av tre saker som gjorde kameran Xiaomi 13 Pro så bra.

Leicas optik och mjukvara är de andra två, och de drar även även Xiaomi 13 nytta av. Kameran fångar fina detaljer och levererar utmärkt dynamik på dagen. I kvällsljus hänger den också med bra. Det går inte att klaga på färgbalansen, särskilt i Leica Authentic-läget. Det ger mörkare färgtoner, men bilden är skarp, nyanserna finns där, och färgerna håller sig naturtrogna. Den största skillnaden på den här och sensorn i Xiaomi 13 Pro är att du här får förlita dig mer på långexponering, vilket gör att det är svårare att fånga rörliga motiv när det är mörkt.
Även zoom- och vidvinkelkamerorna är enklare. De är mindre till ytan och lägre upplösta, tio respektive tolv megapixel. Vidvinkeln gör ett godkänt jobb på dagen, men det är uppenbart att det hade behövts fler pixlar för att linskorrigering inte ska orsaka detaljförluster i utkanten av fotot. I mörker tappar den mer i dynamik än både huvud- och zoomkameran.
Trots få pixlar gör zoomkameran med sin 3,2x optiska zoom och dito bildstabilisator ett utmärkt jobb. Särskilt för Xiaomis (och Leicas?) porträttläge, som använder just den kameran, istället för huvudsensorn, för både snyggare inramning av motiv och effektiv bokeh. Det är få kameror som är lika enkla att ta ett bra porträtt med som Xiaomis 13-serie.

Lite mindre av det mesta
Förutom design och en enklare uppsättning kameror, är det några mindre saker som skiljer 13 och 13 Pro åt. Här får du till exempel mindre ramminne, åtta istället för tolv gigabyte. Du får ett mindre batteri och långsammare batteriladdning över usb, men det är fortfarande helt okej 67 watt istället för brutalsnabba 120. Däremot stödjer Xiaomi 13 samma toksnabba trådlösa laddning på 50 watt som 13 Pro. Om du köper till Xiaomis proprietära laddare för ändamålet det vill säga.
Du får inte en 1440p-skärm utan en mer sansad 1080p. Eftersom formatet är mindre är skärmytan också det. Full hd på Xiaomi 13:s 6,36-tumsskärm ger en knivskarp bild i alla situationer. Skärmen är för övrigt precis lika bra som den som sitter i 13 Pro, med intensiva färger som perfekt matchar dci p3-standard, klockren kontrast tack vare oled-teknik och punktljusstyrka på upp till smått galna 1 900 cd/m2. Du får också samma utmärkta hdr-egenskaper med stöd för både hdr10+ och Dolby Vision.
Den har 120 Hz bildfrekvens med viss dynamik, men det är inte lika avancerad ltpo-teknik i den för att dynamiskt justera frekvensen och spara ström som i 13 Pro. Den växlar däremot snyggt mellan 60 och 120 Hz automatiskt i standardläge. Så känslan av bra flyt i gränssnittet finns där, men skärmen drar aningen mer ström. Då den är mindre och har lägre upplösning bör det dock jämna ut sig.
Hårdvaran i övrigt går knappast att klaga på. Mobilen är förberedd för wifi 7, i en framtida uppdatering utlovas full funktionalitet för det. Tillsvidare har den wifi 6e-stöd, vilket inte är illa det heller. Anslutningen till både 5 GHz och 6 GHz wifi är utmärkt snabb, likaså de försök jag gör med mobildata på 4g och 5g. Det finns inget att klaga på. Vad jag däremot tänker klaga på är, liksom i Pro-modellen, den underutnyttjade usb-porten, som varken stödjer snabb data eller skärmanslutning
Kylningen ett mindre problem
Systemkretsen är Snapdragon 8 gen 2, och den ger samma höga prestanda som i de flesta av årets toppmobiler hittills. Precis som i Xiaomi 13 Pro innebär det dock en del arbete för att locka fram det allra mesta ur systemkretsen, eftersom Xiaomi döljer ett prestandaläge bland telefonens batteri-inställningar, som klämmer ut all prestanda ur systemet. Det går också att göra det till ett snabbval i rullgardinsmenyn, men det får du lägga till själv.
När jag testade Xiaomi 13 Pro klagade jag på att grafikkretsen riskerade att överhetta mobilen till den grad att den tvärnitar och stänger den grafikintensiva appen. Det hände både vid benchmarktester och i ett par tunga spel. Xiaomi 13 fungerar på samma sätt. Det verkar vara ett val av Xiaomi i Miui 14-gränssnittet att hantera det så istället för att strypa prestandan, det vill säga dynamiskt sänka hastigheten för att få ned temperaturen. Ett osmart val som jag inte uppskattar.

Men här blir upplevelsen bättre än i 13 Pro. Problemet uppstår bara i stresstester, aldrig i verkliga livet. I alla fall inte under min vecka av testande. Tunga spel som körs orsakade aldrig samma överhettning som de ibland gjorde i 13 Pro. Troligen eftersom mobilen här bara behöver driva en 1080p-skärm.
Funktionsfyllt men smårörigt
Gränssnittet kan just beskrivas som välmenande, men mindre genomtänkt. Det är smockfullt av extra funktioner, appar och egna appar som gör samma saker som Googles appar. Det finns tredjepartsappar som gränsar till bloatware, olika sätt att strukturera gränssnitt och navigering, förbättra kvalitet på bilder och video, ändra typsnitt och teman, övergångseffekter och mycket mer.
Miui 14 är givetvis baserat på senaste Android 13. Xiaomi utlovar tre generationer av Android-uppdateringar och fem års säkerhetsuppdateringar. Det är godkänt och matchar till exempel Google Pixel 7 Pro, men är inte bäst i klassen. Oneplus har nyligen tagit klivet med fyra år Android-uppdateringar. Dags för alla andra att hänga med.

Priset på 10 990 kronor gör att Xiaomi 13 ställs mot mobiler som just Oneplus 11, Pixel 7 Pro, Samsung Galaxy S23 och Iphone 14. Det är ett väldigt tufft startfält med hård konkurrens. Har Xiaomi vad som krävs? Det är väldigt svårt att säga. Den drar jämnt med dem i kvalitet, och är till och med bättre än många på enskilda punkter.
Men dess spretiga gränssnitt kan vara avskräckande, och den gör inget som sticker ut tillräckligt för att kännas unik. Är du van vid miui sedan tidigare och vill ha en ny Xiaomi är den ett utmärkt val. Särskilt om du inte vill betala flera tusen till för en 13 Pro. Xiaomi prioriterar rätt med den här telefonen och de viktigaste aspekterna är nästan lika bra som i Pro-modellen.
Specifikationer
Produktnamn: Xiaomi 13
Testad: Mars 2023
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 gen 2
Processor: Kryo Prime 3,2 GHz, 4 st Kryo Gold 2,8 GHz, 3st Kryo Silver 2 GHz
Grafik: Adreno 740, 680 MHz
Minne: 8 GB
Lagring: 256 GB
Skärm: 6,36 tum, oled, 1080×2400 bildpunkter, 120 Hz dynamisk
Kameror: 54 megapixel + 12 megapixel vidvinkel + 10 megapixel 3,2x zoom med led, 32 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6e/7, bluetooth 5.3, gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 13 med MIUI 14, 3 års systemuppdateringar
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare i skärm, vattentålig (ip68)
Batteri: 4 500 mAh, ca 18 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 14 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 120Hz), ca 28 tim samtal
Batteriladdning: 67 W usb (pd3.0, qc4), 50 W trådlös
Storlek: 15,3 x 7,15 x 0,8 cm
Vikt: 189 gram
Pris: 10 990 kr hos Inet
Prestanda (i prestandaläge)
Geekbench uppdaterade i februari från version 5 till version 6. Poängen mellan versionerna är inte 100% jämförbara. Därför redovisar jag under en övergångsperiod både Geekbench 5 och Geekbench 6-poäng, så att du lättare kan jämföra med tidigare testade modeller som bara gjordes Geekbench 5-mätningar på.
Antutu Benchmark*: 1 303 535 poäng
Geekbench 5: 5 211 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 499 poäng
Geekbench 5 compute:
Geekbench 6: 5 584 poäng
Geekbench 6 en kärna: 2 007 poäng
Geekbench 6 compute: 6 527 poäng
3dmark Wild Life Unlimited: 14 015 poäng
3dmark Wild Life Extreme: 3 730 poäng
Lagring, läsning: 3 537,7 MB/s
Lagring, skrivning: 2 757,2 MB/s
*Endast jämförbart med andra Android-mobiler, inte Antutu för IOS