Expertbetyg
Fördelar
- Höga prestanda
- Utmärkt skärm och ljud
- Stor och smart kamera
- Stort snabbladdat batteri
Nackdelar
- Hårdvaran riskerar överhettning
- Baksidan mycket känslig för fläckar
- Långsam usb-port
- Har bloatware
Omdöme
När Xiaomi 13 Pro är bra, så är de världsklass. Skärm, byggkvalitet, batteritid, wifi 7-stöd och framför allt nya kameran övertygar. För det mesta även prestanda, men oflexibel hantering av värme kan bli ett problem. Ett par småsaker som svettigt glättiga ytor och en tråkigt långsam usb-port håller den också från att bli en fullträff.
Test: Bästa smartphone just nu
Testad produkt: Xiaomi 13 Pro
Pris: (12/256 GB) Från 13 990 kronor via Prisjakt (Release 2023-03-08)
Xiaomi lanserade tre nya mobiler på Mobile World Congress. Eller snarare, de lanserades globalt. Xiaomi 13 och Xiaomi 13 Pro har funnits att både köpa och läsa om i Kina sedan mitten av december. Trist att behöva vänta, men nu får resten av världen i alla fall till slut tillgång till dem, plus helt nya Xiaomi 13 Lite. Jag lade vantarna på alla tre redan förra veckan. Här är min recension av den vräkigaste och dyraste: Xiaomi 13 Pro.
Läs också: Det här är Xiaomi 13 och 13 Pro
Det är onekligen kameran som är huvudattraktionen i Xiaomi 13 Pro. I höstas fick jag en snabbtitt på Xiaomi 12S Ultra, en Kina-exklusiv mobil som aldrig kom till Europa. Det var framförallt den spektakulära kameran som var grejen med den, den första mobilen från Xiaomi med ett nytt samarbete med Leica.
Nu finns mycket av det vi såg där i denna mobil. Framförallt en huvudkamera med en hel tums sensoryta, Sonys IMX989. Upplösningen är inte extrem, utan ligger på 50 megapixlar, men pixlarna är därmed större. Även kamerans andra två sensorer, en vidvikel och en 3,2x optisk zoom-kamera har 50-megapixelsensorer, men inte lika stora till ytan.
Optiken till alla tre uppges komma från Leica och även färghanternigen på mjukvarusidan. I kameraappen kan du välja mellan att fota i ”Leica Authentic” och ”Leica Vibrant”-läge. Det första känns väldigt färgneutralt och påminner mer om hur till exempel en Sony Xperia 1-mobil fotar än vad vi är vana vid i Xiaomis mobiler.
Tack vare den stora sensorn, och även trimmad optisk bildstabilisering, är det för det mesta lätt att ta bra bilder även i kvällsljus. Det går snabbt och även autofokus är rapp. I Authentic-läget blir mörka toner dämpade utan att tappa nyanser och kameran tyglar färgerna när kameran har flera olika varma ljuskällor att hantera. I Vibrant-läget sticker färgtemperaturen iväg en aning, men i gengäld är hdr väldigt effektiv.

En kompetent trippel
Zoomen och vidvinkelkameran gör även de ett bra jobb färgmässigt vid kvällsfotografering i Authentic-läget, även om dynamiken inte är lika bra, en del mörka detaljer och detaljskärpa kan försvinna. Zoomkameran är intressant då det är den och inte vidvinkeln som Xiaomi använder för makro-läge. Det gör att du kan komma nära ett motiv, utan att fysiskt vara extremt nära.
Du kan filma i upp till 8k med 24 bilder per sekund, eller 4k med upp till 60 bilder, men då utan avancerad bildstabilisering. Dock fortfarande bra, du behöver inte oroa dig för överdrivna skakningar. Det är en behändig kamera just för film tack vare följsam fokus och ljushantering, samt en smidig zoomkontroll.
Är det här någon revolution i mobilkameraväg? Nej, men Xiaomi visar att de kan fajtas med de bästa, och att Leica-samarbetet är mer än att bara trycka dit en logga från ett känt kamera-märke för sakens skull.

Snygg lyx, men onödigt blank
Tankarna när jag greppar 13 Pro går annars omedelbart till Samsung, och deras Galaxy S20 Ultra från 2020. Xiaomi 13 Pro har samma bulliga design. Stora mått, bastant vikt, rundade kanter, och en avrundad upphöjning på baksidan till ett fyrkantigt kamerahus. Den är inte lika maffig som Galaxy S20 utan är några millimeter kortare och någon millimeter smalare. Men tyngre.
Det kan bland annat bero på materialvalet. 13 Pro har en keramisk baksida istället för glas, som de flesta andra premium-mobiler. Den finns antingen i svart eller vitt utförande. Det är väldigt snyggt och lyxigt att se på avstånd, och den känns exklusiv. Men det är också en fingeravtrycks-magnet utan dess like. Utan skyddande skal eller en putstrasa konstant tillhands blir den snabbt eländigt fläckig på baksidan, för att inte tala om svettig att hålla i.
Kanske är det dags för mobiltillverkarna att sluta designa för snygg yta och börja designa för praktisk hanterbarhet istället? Det här är inte bara ett Xiaomi-problem, utan något många lyxigare mobiler dras med. Glansigt är inte det enda sättet att göra saker snygga, och blir sedan bara ett irritationsmoment för prylar som du ska hålla i. Det massiva kamerahuset, som sticker ut mer än på andra mobiler, är inte heller särskilt behändigt. Men svårt att undvika med tanke på jätte-sensorn.

Tydligare tålighet
Framsidan med Gorilla Glass Victus, med en extra skyddande plastfilm, klarar sig bättre på den punkten. Skärmkanterna är rundade utmed långsidorna. Det påverkar skärmupplevelsen i periferin. Jag hade nog gärna sett en försiktigare böjning, som på till exempel nya Samsung Galaxy S22 Ultra. Men det är en smaksak och den avrundade formen är ett plus för greppvänligheten.
En bra nyhet är att Xiaomi har fått både Xiaomi 13 Pro och Xiaomi 13 ip68-klassade. Det innebär att de är testade för vattentålighet och kan doppas i åtminstone grunt vatten i upp till en halvtimme utan att skadas. Något föregångaren inte hade.
Givetvis är 13 Pro utrustad med senaste prestanda-kretsen från Qualcomm, Snapdragon 8 gen 2, och du får också tolv gigabyte snabba lpddr5x-minnen och 256 gigabyte lagring av nya, snabba ufs 4.0-typen. Den finns andra konfigurationer, men det är den som kommer att säljas i Sverige. Prestanda går inte att klaga på, den är blixtsnabb i hanteringen för alla vardagssysslor, och gör ett bra jobb med både tunga enskilda appar och multitasking.

Hanterar inte sin egen värme
I rena prestandamätningar håller den ungefär jämna steg med Oneplus 11 och ligger inte långt efter den aningen överklockade Samsung Galaxy S23-serien. I alla fall när jag djupdykt i inställningarna och aktiverat telefonens prestandaläge. Det är dolt under batterinställningar, och höjer mobilens prestanda med flera procent. Dock inte utan vissa konsekvenser. Det drar givetvis mer ström, och gör också hårdvaran påtagligt varmare.
Så pass varm att jag inte kan köra det stresstest av grafiken i 3dmark som jag vanligen kör. Halvvägs in varnar systemet för överhettning, och strax därefter tvingar den avstängning av appen. Visst är det väl en brutal lösning på värmeproblemet? Det gör andra mobiler med mer aktiv automatiskt prestandasänkning istället, så kallad throttling.
En längre session med Call Of Duty Mobile gjorde först mobilen så varm att jag inte gärna ville hålla i den, och sedan stängdes spelet ner. I standardläget Balanserad går det däremot att spela, och det mycket stabilt. Men max bildfrekvens och bästa grafiska kvalitet går det då inte att få. Det kan givetvis också finnas andra situationer där hårdvaran blir för varm, men det var dessa jag hittade, så det verkar främt vara grafikkretsen som ställer till det.
Det går att redigera snabbinställningsfältet i nedsvepningsmenyn och lägga till direkt genväg till prestandaläge där. Men som standard är det något Xiaomi har gömt undan. Kanske just på grund av detta? Vill du använda det måste du var noga med att också avaktivera det manuellt mellan varven. Även när det inte överhettar mobilen drar det givetvis också mer ström.

Snabb wifi och snygg skärm
Det är inte bara processorn som är snabb, du får givetvis bra 5g-uppkoppling, och precis som i Oneplus 11 även stöd för wifi 7. I alla fall med en firmwareuppdatering i framtiden. Den är precis som Oneplus-mobilen “förberedd för” wifi 7. Wifi 6e-uppkoppling hanterar den i alla fall utmärkt redan nu.
Skärmen är kort och gott så bra det går att begära. En stor, snygg amoled med rätt dci-p3-färger, utmärkt färgkorrekthet, upp till 120 Hz bildfrekvens, fullt adaptiv ned till 1 Hz för att spara ström, ljusstyrka upp till 1 200 cd/m2 i normalläge och toppljusstyrkan vid starkt solljus och hdr uppgiven till hela 1 900 cd/m2. Skärmen stödjer också alla viktiga hdr-format som hdr10, hdr 10+, och Dolby Vision.
Skärmen har 1440p-upplösning, men är som standard inställd på att visa full hd-bild, 1080p. Jag ser ärligt talat inte något skriande behov att ändra på detta. Kanske kan användare med falköga uppleva en skillnad i detaljskärpa, men det är inget jag märker av ens på riktigt nära håll. Så jag kör vidare med 1080-skärm och sparar batteri.
Det dynamiska läget för bildfrekvens och balanserad automatisk ljusstyrka bidrar också till reducerad energiåtgång. Skärmen kan också ställas till att justera färgtemperatur utifrån omgivningen. Där tycker jag den som standard levererar för varma färger, men det går även att justera utefter personlig smak.
Välljudande högtalare
Ett par utmärkt inbyggda högtalare ger detaljerat och fylligt stereoljud ljud, med tillräckligt tryck i bas och volym för att både kunna spela musik och filmklipp på ett övertygande vis. Det finns mobiler med mer tyngd i basen, men ofta på bekostnad av kvalitet. Här tycker jag att Xiaomi hittat en bra balans.

Dess 4 820 millimamperetimmars batteri är mindre än de exakt 5 000 som sitter i många konkurrerande toppmobiler. Därför är drifttiden en positiv överraskning. Vid ett videoströmningstest på hög ljusstyrka och vid blandad användning på låg ljusstyrka räcker den längre än väntat.
Däremot verkar Xiaomi 12 Pro dra mer ström när den är passiv än vad många andra mobiler gör. Under en natts sömn hade den tappat runt tio procent av batteriet, där Oneplus 11 bara tappade ungefär fem procent. Möjligen finns det inställningar som kan ändra detta, men det var inga jag spontant hittade. I vilket fall som helst går det löjligt snabbt att fylla på batteriet. Både 120 watts effekt på usb-laddning och 50 watt trådlöst. En snabb usb-laddare av gan-modell, medföljer och med den går batteriet från noll till fullt på mindre än en halvtimme.
Tyvärr är just usb-porten en trist historia för övrigt. Den har bara usb 2-hastighet, vilket gör att det kan gå segt att föra över sådant som video du filmat till en dator. Den verkar inte heller gå att ansluta skärm till. Det känns som ett dumsnålt drag i en mobil där allt annat går snabbt och är funktionsrikt.

Priset för Xiaomi 13 Pro är inte direkt lågt. Den enda konfiguration som säljs i Sverige är med 12 gigabyte ramminne och 256 gigabyte lagring. För den får du betala 13 990 kronor. Det är i alla fall inte uppe på samma brutala nivå som Samsungs och Apples toppmodeller, Galaxy S23 Ultra och Iphone 14 Pro Max. Faktum är att den till och med är billigare än deras näst bästa, Galaxy S23 Plus och Iphone 14 Pro. Är det dem den ska jämföras med blir den mer intressant.
Om det är nog för att locka köpare är svårt att säga. Det känns som om alla utmanare till de två jättarna behöver hitta sin nisch där de gör något bättre än alla andra. Jag är inte helt säker på vad det är i Xiaomis fall. Att bara göra en bra mobil räcker inte. Det finns dessutom detaljer att putsa på i Xiaomi 13 Pro som håller den från full pott, även om just kameran har satt ribban högt.
Specifikationer
Produktnamn: Xiaomi 13 Pro
Testad: Februari 2023
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 gen 2
Processor: Kryo Prime 3,2 GHz, 4 st Kryo Gold 2,8 GHz, 3st Kryo Silver 2 GHz
Grafik: Adreno 740, 680 MHz
Minne: 12 GB
Lagring: 256 GB
Skärm: 6,73 tum, oled, 1440×3200 bildpunkter, 120 Hz dynamisk
Kameror: 50,3 megapixel + 50 megapixel vidvinkel + 50 megapixel 3,2x zoom med led, 32 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 7, bluetooth 5.3, gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 13 med MIUI 14
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare i skärm, vattentålig (ip68)
Batteri: 4 820 mAh, ca 26 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 18 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 120Hz), ca 33 tim samtal
Batteriladdning: 120 W usb (pd3.0, qc4), 50 W trådlös
Storlek: 16,3 x 7,46 x 0,9 cm
Vikt: 229 gram
Pris: (12/256 GB) Från 13 990 kronor via Prisjakt (Release 2023-03-08)
Prestanda (i prestandaläge)
Geekbench uppdaterade i februari från version 5 till version 6. Poängen mellan versionerna är inte 100% jämförbara. Därför redovisar jag under en övergångsperiod både Geekbench 5 och Geekbench 6-poäng, så att du lättare kan jämföra med tidigare testade modeller som bara gjordes Geekbench 5-mätningar på.
Antutu Benchmark*: 1 293 917 poäng
Geekbench 5: 4 780 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 432 poäng
Geekbench 5 compute: 8 831 poäng
Geekbench 6: 5 526 poäng
Geekbench 6 en kärna: 1 994 poäng
Geekbench 6 compute: 6 720 poäng
3dmark Wild Life Unlimited: 13 993 poäng
3dmark Wild Life Extreme: 3 647 poäng
Lagring, läsning: 3 574,3 MB/s
Lagring, skrivning: 2 673,2 MB/s
*Endast jämförbart med andra Android-mobiler, inte Antutu för IOS