Expertbetyg
Fördelar
- Liten och smidig
- Bra kvalitet på filmerna
- Smarta funktioner för att undvika hinder
- Enkel att flyga
Nackdelar
- Ganska dyr
- Vindkänslig
- Stillbilderna håller inte toppklass
Omdöme
En bra drönare för dig som vill gå upp ett steg från de enklaste instegsmodellerna och få tillgång till avancerade funktioner och kunna filma i 4k med hög kvalitet. Mini 3 Pro är samtidigt nybörjarvänlig och du behöver inte ta drönarkort för att börja flyga. Rekommenderas!
Testad produkt: DJI Mini 3 Pro
Pris: 10 890 kronor hos Amazon Sverige
DJI spottar ständigt ur sig nya drönare och det kinesiska företaget dominerar marknaden på konsumentsidan. Nya modellen i mini-serien heter Mini 3 Pro och det sista tillägget antyder att det har tillkommit lite mer avancerade funktioner. Mer om det strax.

Paketet vi får in för test innehåller RC-fjärren, handkontrollen med inbyggd skärm. Det här alternativet är så mycket smidigare än när du ska koppla in din mobiltelefon och använda den som skärm. Men föredrar du att docka telefonen i RC N1-kontrollen kan du spara ett par tusenlappar på att köpa det paketet istället för det vi har testat.
Att komma igång med nya Mini 3 Pro är hyfsat enkelt. Steg-för-steg-guiden är pedagogisk och bra, men det är ett antal steg du ska igenom. Om du är ny på området kan det vara bra att veta att du behöver registrera ett DJI-konto, vara uppkopplad till internet under installationen och troligtvis uppdatera firmware i såväl drönaren som handkontrollen. Det är med andra ord inte bara att packa upp, ladda och flyga.

Drönaren väger 249 gram vilket gör att den precis kvalar in under gränsen för kravet att ta drönarkörkort. Du måste dock registrera dig som operatör och märka upp drönaren tydligt. Mer information om det finns på Transportstyrelsen hemsida.
Efter en halvtimme av uppdateringar är det dags att ta DJI Mini 3 Pro på en premiärtur. Du startar antingen manuellt eller automatiskt, precis som med tidigare DJI-modeller, och kontrollerna är väldigt enkla att hantera. Det är bra fart i motorerna och bilden från kameran levereras skarp och fint utan störande lagg. Du får inte flyga längre bort än att du ser drönaren och så länge du inte har några större hinder i vägen är signalen stark mellan drönaren och handkontrollen. Det påverkar även en hel del hur du riktar kontrollen medan du flyger. Handkontrollen har numera fyra inbyggda antenner.

Mini 3 är ganska vindkänslig och drönaren varnar när den börjar få problem. Då rekommenderas vi att gå ned i höjd för att den ska kunna ta sig tillbaka till startpunkten. DJI:s nya drönare har tresidig hinderavkänning och den varnar direkt om du flyger för nära objekt. Inte i höjdledd dock så har du planer på att flyga genom träd eller tunnlar behöver du ha lite koll.
Att flyga drönare handlar ju för de flesta av oss att filma eller fotografera från fågelperspektiv. Jämfört med Mini 2 har den här modellen fått större sensor i kameran, men det är en bit kvar till dyrare “riktiga” proffsmodeller. Framför allt när det gäller stillbilder. Med det sagt håller dock filmerna vi plockar ur den här drönaren riktigt bra kvalitet för att vara en konsumentmodell. Möjligheten att filma i 4k med 60 fps gör också att vi kan få till mjuka och fina slowmotionfilmer. Och att låta Mini 3 Pro följa dig, eller till exempel din bil, med de smarta trackingfunktionerna är riktigt smidigt.
En annan cool funktion med den här drönaren är att du kan vända gimbalen 90 grader och filma i stående format. Om du vill lägga ut dina alster på Instagram eller Tiktok. Men – du får inte publicera dina drönarfilmer hur som helst utan tillstånd. Inte ens om du filmar på egen mark och vill lägga upp på ditt privata sociala medie-konto. Du måste söka spridningstillstånd från Lantmäteriet, vilket i dagsläget innebär 50 dagars handläggningstid. Filmar du så att havet är med i bild? Då behöver även Sjöfartsverket godkänna. Krångligt och omständigt? Jo… därav tyvärr inga drönarfilmer eller bilder i den här artikeln. Men det finns gott om material på Youtube från utländska kanaler.

En vindstilla dag får vi som mest ut 26 minuter från ett batteri (innan det når 10 procent), vilket är riktigt bra. Inte riktigt som tillverkaren utlovar men ändå bra nog för en hel del filmning. Andra dagar när det blåser mer tappar vi ett par minuters flygtid. Vi rekommenderar ändå att du köper ett eller flera extra batterier som du kan växla mellan.
Överlag är det här en riktigt trevlig liten drönare som kombinerar bra bildkvalitet och imponerande funktionalitet med hyfsat enkelt handhavande. Lite dyr, men å andra sidan en flygkamrat du kan ha väldigt mycket nytta och nöje med.

Fakta DJI Mini 3 Pro RC
Tillverkare: DJI
Vikt: 249 gram
Max flygtid: 34 min
Positionering: Gps, Galileo
Max hastighet: 16 m/s
Minneskortläsare: Ja
Bildsensor: 1/3” CMOS
Videoupplösning: 4K (3840×2160)@24/25/30/48/50/60)
Fotoupplösning: Upp till 8064 x 6048
Batteri: 2 452 mAh
Pris: 10 890 kronor hos Amazon Sverige