Gopro Hero 9 Black höjer ribban för alla actionkameror
Större sensor, nya funktioner och en helt ny skärm. Gopros senaste actionkamera, Hero 9 Black, är den största uppgraderingen på många år.
Av Evelina Galli
M3
Sammanfattning
Expertbetyg
Fördelar
Scheduled capture-funktionen
Horizon leveling fungerar riktigt bra
Större sensor ger bättre kvalitet, även när vi behöver beskära material
Färgskärm fram
Längre batteritid
Nackdelar
Laggig främre skärm
Seg bakre pekskärm
Problem med att överföra material till mobiltelefon
Dyr
Omdöme
Hero 9 Black är en av de största uppdateringarna vi sett på ett tag från Gopro, med en sprillans ny skärm framtill, större sensor och flera riktigt smarta nya funktioner vi inte visste vi saknade. För alla Gopro-användare som har en kamera äldre än två år är Hero 9 Black helt klart värd att kika på som uppgradering. Stort test av tåliga actionkameror
Som den onekligen största spelaren på actionkameramarknaden kan det vara svårt att se hur Gopro ständigt ska kunna förnya sig, då de redan är måttstocken vi använder för alla konkurrenter. Trots detta har de nu lanserat en kamera som är den största uppgraderingen på länge.Hero 9 Black är den biffigaste Hero-kameran vi har sett från Gopro – den både väger och mäter större än Hero 8. Det här är dock ingenting vi tänker på när vi använder Hero 9 för sig utan att kunna jämföra med föregångaren. Kvar har vi de hopfällbara pinnarna på undersidan, vilket innebär att vi inte behöver ett yttre skal för att montera kameran i stativ.
More is more
Den kanske mest uppenbara uppgraderingen till det yttre hos Hero 9 är den främre skärmen som fått utökad storlek och funktionalitet. Från att ha varit en färglös monitor som gett väldigt begränsad information om inställningarna får vi här en skärm i fyrfärg, där vi kan se oss själva när vi vloggar till exempel.Hero 9 är både större och tyngre än föregångaren Hero 8, men skillnaden är så pass marginell att det här inte någonting vi störs av när vi använder nya kameran. Det är inte bara själva kameran som är större, även en stor del av komponenterna inuti är det. Sensorn har uppgraderats så att vi numera har hela 23,6 MP att röra oss med, vilket gör att vi får ännu bättre resultat både när vi fotograferar och filmar. Högsta upplösning när vi filmar har nu gått från 4k till 5k. Här ser vi skillnaden mellan hur stora fotografierna blir på Hero 9 (vänster) med nya sensorn jämfört med Hero 8 (höger). Fotografierna är tagna med Superphoto-inställning och Wide lens på båda kamerorna. För första gången på flera generationer har även batterierna i Hero 9 fått sig en uppgradering. När vi jämför den med Hero 8 har den nya kameran hela 20 procent batteri kvar när föregångaren dör. Större batterier innebär tyvärr att du som tidigare Gopro-användare inte kan använda dina äldre batterier till den här modellen. Detsamma gäller med moduler och andra accessoarer som kräver att kameran har ett visst mått till det yttre.
Blicken i horisonten
Någonting som blivit en stående punkt under samtliga av de senaste Gopro-lanseringarna är hur den nya kameran är mer stabil än sin föregångare. Hero 9 är inget undantag. Hypersmooth, Gopros elektroniska bildstabilisering, har nu nått sin tredje generation. I och med att vi nu kan filma i högre upplösning innebär det att vi har fler pixlar till övers att potentiellt croppa med den elektroniska bildstabiliseringen, och fortfarande få ett riktigt fint material i 4k.
I Hero 9 kan vi även använda horizon leveling, det vill säga att kameran listar ut var horisonten är och justerar materialet därefter som vi filmar snett. Det här var tidigare någonting som vi behövde gå in i den tillhörande appen för att ställa in.
Horizon leveling kombinerat med Hypersmooth 3.0 gör materialet vi filmar stabilare än någonsin, framförallt när det kommer till lite större skakningar. Däremot stör vi oss något på effekten som blir av mindre vibrationer, då den elektroniska bildstabiliseringen resulterar i att bilden ser nästan lite vobbling ut.
Tillskott i verktygslådan
Hero 9 kommer med flera riktigt intressanta nya funktioner, den här gången samlade under paraplyet Power Tools. En av dem, live burst, har vi fått stifta bekantskap med redan i föregående modell. Men resterande tre är nya för Hero 9.
Den funktion vi får mest nytta av är scheduled capture, som låter oss sätta en tid i framtiden när vi ska börja filma. Det här gör sig som bäst för till exempel time lapse över soluppgångar, som vi helst spelar in när vi sover. Vi placerar helt enkelt Hero 9 avstängd, redo för inspelning, sedan sköter kameran resten inklusive avstängning så att vi inte möts av en helt urladdad kamera när vi vaknar. Just den här funktionen kan vi inte tänka oss leva utan när vi väl börjat utnyttja den, och förstår inte hur det inte kan ha varit ett alternativ i tidigare modeller.
De andra två funktionerna är hindsight, som låter oss spela in 15-30 sekunder innan vi klickar på knappen, förutsatt att kameran har varit på under så pass lång tid innan förstås. Det här är någonting som sedan innan funnits på mer professionella kameror. Den fjärde funktionen är duration capture, som låter oss ställa in hur länge vi ska filma innan vi påbörjar inspelningen, så att vi slipper trycka på knappen för att avsluta.
Stabilitetsproblemen fortsätter
Att Gopro har vissa stabilitetsproblem med sina kameror är knappast en nyhet, och är ett inslag vi tyvärr har fått vänja oss vid. Hero 9 är inget undantag. Den laggiga känslan är alltjämnt närvarande, kanske ännu mer i den här kameran än tidigare. Den bakre skärmen tar lång tid på sig att svara och vi klickar ofta fel, vilket gör att det tar betydligt längre tid än det borde för oss att till exempel ändra inställningar eller gå igenom material.
Den nya, främre skärmen är fruktansvärt hackig och släpar efter, vilket försvårar för oss när vi ska vlogga oss själva. För att inte tala om den bakre skärmen, som är otroligt oresponsiv och laggar någonting enormt. Utöver det här har vi vissa problem när vi ska koppla kameran till vår mobil och den tillhörande appen, då den inte läser in filerna ordentligt hälften av gångerna. Vi hoppas det här rättar till sig med en framtida mjukvaruuppdatering.
Specifikationer
Testad: September 2020 Modell: Hero 9 Black Tillverkare: Gopro, gopro.com Mått: 71 mm x 55 mm x 33,6 mm. 158 g. Batteritid: Mellan 80-120 min aktiv filmning beroende på förutsättningar vid test. Sensor: 23,6 megapixel (max foto upplösning 20 MP) Upplösning: Upp till 5k, 30 fps, alternativt full hd 240 fps. Skärmar: 2,27” lcd pekskärm (bak). 1.4” lcd-skärm (fram). Anslutningar: Usb-c, micro sd. Övrigt: Vattentät ner till 10 m. Röstkommandon. Rek. pris: 5 490 kronor. Pris: 4 399 kronor hos Gopro (inklusive ett års gratis Gopro-prenumeration som ej får avbrytas innan utgångsdatum).