Stort test: 6 smarta mobiler med 5g – alla under 4 000 kronor
Smartphones kan vara bra utan att vara lika varandra. Vi testar de bästa modellerna till ett pressat pris, flera av dem med väldigt olika sorts kvaliteter.
2023-04-12: Artikeln uppdaterad med tester av Google Pixel 6A, Motorola Moto G53 och Oneplus Nord CE 3 Lite 5G
Det har gått snabbt sedan vi testade det allra första kommersiella 5g-nätet, som då täckte några kvarter mitt i Stockholms innerstad. Utbyggnaden är i full gång, och i skrivande stund finns det flera svenska stadskärnor och andra platser där du kan få uppleva datahastigheter på hundratals megabit, och andra fördelar som 5g medför.
Du får till exempel lägre latens, alltså fördröjningen mellan att dina uppkopplade prylar skickar en fråga till en basstation och får tillbaka ett svar. Latensen i ett 4g-nät är cirka 50 millisekunder, medan du kommer ner till cirka 10 millisekunder, eller teoretiskt ännu lägre, med 5g.
Det gör en markant skillnad för webbsidor som laddar hem många små komponenter som bilder, för onlinespel, och inte minst för ip-telefoni och videosamtal, där strömmat ljud och bild inte kan buffras. Andra tillämpningar som kan dra nytta av korta svarstider är framtida självkörande bilar och fjärrstyrda robotar och drönare.
Video: 5 saker du behöver ha koll på när du köper ny mobil
Fler tillämpningar i framtiden
I 5g-nät har du också plats för många fler samtidiga användare uppkopplade till samma basstation. Det blir med andra ord mindre risk för trafikstockning under intensiva perioder då alla vill surfa samtidigt. Det gör också 5g bra för att koppla upp nya Internet of Things-enheter.
Allt detta ligger dock en bit in i framtiden. Nu är det mobiltelefoner som gäller. De var först ut med att komma ut med enheter med 5g-stöd. Först kom några tidiga exklusiva lyxmodeller, men under 2020 släppte snart alla stora tillverkare toppmobiler med stöd för 5g.
Till en början såg det ut som om det var där det skulle stanna, en lyxfunktion för dyra telefoner. Men utvecklingen gick överraskande snabbt, och 5g har nu spritt sig. Den första 5g-mobilen i mellanklass kom redan sensommaren 2020, och nu finns det ett helt gäng med pris mellan 3 000 och 6 000 kronor.
Här har vi fokuserat på de billigaste 5g-mobilerna för tillfället, i den lägre halvan av den prisgruppen. De har alla en prislapp på max 4 000 kronor. En del av dem släpptes med ett högre pris tidigare i år och har sedan justerats ner till en mer intressant nivå, men de flesta har lanserats med pris runt 3 500 till 3 800 kronor.
5g direkt, eller en framtidsinvestering
När vi testat 5g-mobiler har vi gjort det både i 4g- och 5g-nät. Det vi snabbt har kunnat konstatera är att om det är något som påverkar hastigheterna över 5g så är det inte mottagarna i våra telefoner. Operatörerna släpper inte på obegränsad hastighet heller på 5g, och vi har inte kunnat se att någon mobil, varken dessa billigare eller dyra premiumtelefoner, levererar någon avsevärd skillnad i uppkopplad hastighet.
Då 5g-nät fortfarande är något ganska ovanligt är det här kanske inte så viktigt för alla användare. Men bor du där du kan få det idag, eller i en tätort där det är planerad utbyggnad under närmaste två till tre åren är det en liten extra kostnad att få 5g i mobilen jämfört med att köpa en motsvarande mobil utan. De är utöver 5g-stödet fortfarande bra telefoner för sin prislapp.
De är också mycket snarlika varandra. Telefonerna vi testat ligger mellan 2 490 kronor och 3 990 kronor i pris, och varierar trots det bara marginellt i prestanda. Skillnaden mellan en billigare och en dyrare mobil kan istället vara lyxigare materialval, mer metall och glas än plast.
Olika sorters skillnader
Andra skillnader är extra ram-minne och lagring, sådant som bra bildskärm eller stereohögtalare och olika bra batteritid och batteriladdning. Kamerorna i telefonerna skiljer sig också åt en del, även om lägstanivån på mobilernas huvudkameror är konstant hög. Vissa har makrolins men ingen zoom. Ett par av mobilerna vi testat får du klara dig utan vidvinkelkamera i. Så läs på om det är någon speciell fotofunktion du inte klarar dig utan.
Batteritid skiljer sig också åt påtagligt, men den går inte direkt att koppla till priset. Dyrare mobiler med till exempel en ljusstarkare eller högfrekvent skärm kan dra mer ström än en prispressad mobil med enklare hårdvara och färre funktioner.
Vårt omdöme är däremot direkt kopplat till pris. Maxtaket är som sagt 4 000 kronor, men en billigare mobil har bedömts utefter dess prisvärde. Får du i en mobil nästan lika mycket i kraft och kvalitet som du får från en som är tusen kronor dyrare så är det ett stort plus. Är det budget så är det. Därför står sig två av de billigaste mobilerna i startfältet överraskande bra.
Så gjorde vi urvalet och testet
Vi har under året testat flera av de 5g-mobiler som släppts i prisklassen. Dessa har vi nu återbesökt och uppdaterat med aktuellt pris samt justerat omdömet efter aktuella konkurrensläget. Testat har sedan kompletterats med en bra och prisvärd 5g-mobil från en tillverkare vars bästa kandidat vi inte tidigare testat.
Telefonerna testades fabriksnya eller efter full systemåterställning. Prestanda mättes med Antutu Benchmark, Geekbench 5 och 3dmark Fire Strike, och med blandad användning inklusive mediestreaming över Netflix, Youtube och Prime Video. Batteritid mättes med streaming av 1080p Youtube-video samt 2–3 dygn av blandad daglig användning.
Google Pixel 6A: Den billigaste Google-mobilen
Minsta och billigaste Pixel-mobilen levererar fin baskvalitet, men får kämpa för att sticka ut bland flera bra alternativ.
Betyg 3,5 av 5
Omdöme
Pixel 6e:s största fördel är just att det är en Pixel, med snyggt, rent och smart system och bäst möjligheter till snabba uppdateringar. Den är också snabb för sitt pris, har snygg skärm och riktigt bra ljud. Men flera konkurrenter ligger före med vassare kameror, högfrekventa skärmar och batterier som räcker längre och laddas snabbare. Avråder vi från Pixel 6e-köp? Nej, men det är väldigt lockande att istället satsa på en Pixel 7.
Positivt
Bra prestanda för pengarna
Snygg bild, utmärkt ljud
Enkel men kompetent huvudkamera
Rent Android 13
Negativt
60 Hz-skärm
Kan bli varm
Bara godkänd batteritid
Halvsnabb laddning, laddare ingår ej
Testad: Oktober 2022, uppdaterat mars 2023 Tillverkare: Google Minne: 6 GB Lagring: 128 GB Skärm: 6,3 tum oled, 1080×2400 bildpunkter Kameror: 12,2 megapixel + 12 megapixel vidvinkel med led bak, 8 megapixel fram Rek. pris: 4 990 kr Lägst pris: 2 990 kronor hos Amazon Sverige … Läs hela testet av Google Pixel 6A
Motorola Moto G53 – pålitlig mobil till pressat pris
Motorolas nya mobil är på gränsen mellan budget och mellanklass. De lägger till 5g-stöd, ökar prestanda och sänker samtidigt priset.
Betyg 4 av 5
Omdöme
En del kompromisser får du räkna med i låg prisklass och det är svårt att se poängen med kostsamt 5g-stöd, när det går ut över annat. Men kompromisserna är inte alltför stora och Moto G53 gör de viktigaste sakerna bra. Om du inte lägger stor vikt vid en funktionsrik kamera får du här en prisvärd och pålitlig mobil.
Positivt
Bra prestanda
Lång batteritid
Stereohögtalare
Pressat pris
Negativt
Begränsad kamera
Plastig att hålla i
Långsam batteriladdning
Testad: Mars 2023 Tillverkare: Motorola Minne: 4 GB Lagring: 128 GB, plats för mikro sd Skärm: 6,5 tum ips, 720×1600 bildpunkter, 120 Hz Kameror: 50 megapixel + 2 megapixel makro med led, 8 megapixel fram Rek. pris: 2 699 kr Pris: 2 690 kronor hos Komplett … Läs hela testet av Moto G53
Nokia X20: Stor mobil med både för- och nackdelar
Nokias senaste mellanklassmobil bjuder på lika många trevliga som tveksamma egenskaper.
Betyg 3 av 5
Omdöme
Nokia X20 levererar 5g, acceptabel prestanda, mycket lagring, bra huvudkamera och pålitlig batteritid. Men på alltför många punkter brister det i kvalitet, vilket gör att den känns mer som budget än mellanklass. Konkurrensen i prisklassen är stenhård och tyvärr hamnar den på efterkälken.
Positivt
Bättre prestanda än väntat
Kvalitet i huvud- och selfiekamerorna
Tre års garanti och uppdateringar
Negativt
Halvdana kameror
Usel högtalare
Stor och tung
Testad: April 2021 Tillverkare / kontakt: HMD / Nokia Systemkrets: Snapdragon 480 5G Minne: 8 GB Lagring: 128 GB, plats för mikro sd Pris:Från 3 695 kronor via Prisjakt
Nya lågprismobilen från Oneplus uppgraderar på ett par småpunkter, men trampar vatten när det gäller det viktigaste.
Betyg 3 av 5
Omdöme
Att Nord CE 3 Lite fått stereoljud och en uppgraderad huvudkamera är inte fy skam, men då det är allt som skett på ett år är den svår att ge ett högt betyg. Det finns betydligt mer intressanta mobiler för samma pris.
Positivt
Tilltalade design
Nu med stereoljud
Stort, snabbladdat batteri
Negativt
Inget prestandalyft
Bred och otymplig
Begränsande kamera
Testad: April 2023 Tillverkare: Oneplus Minne: 8 GB Lagring: 128 GB, plats för mikro sd Skärm: 6,72 tum ips, 1080×2400 bildpunkter, 120 Hz Kameror: 108 megapixel + 2 megapixel makro + djupsensor med led bak, 16 megapixel fram Rek. pris: 3 990 kr Pris: 3 990 kronor hos Oneplus … Läs hela testet av Oneplus Nord CE 3 Lite 5G
Samsung Galaxy A33: Mycket mobil för pengarna
En välbalanserad telefon som ger precis rätt egenskaper för sitt pris.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Galaxy A33 är den mest prisvärda av Samsung A-serie-mobiler i år. I alla fall av de som hittills släppts. Den bockar av det mesta som vi kräver i en 4 000 kronorsmobil, och kryddar med sådant som vattentålighet och riktigt bra ljud. Den är dyrare än sin föregångare Galaxy A32 5G, men markant bättre på nästan allt.
Xiaomi 11 Lite NE 5G: Uppdaterad mobilfavorit håller måttet
Xiaomi tvingas uppdatera sin Lite-mobil, och tar sig an uppdraget med bravur. Det blir ett litet steg bakåt, men ett viktigare steg framåt.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Med 11 Lite NE 5G tar Xiaomi en av våra mellanklass-favoriter från våren 2021 och nylanserar med strömsnålare (och framför allt tillgänglig) hårdvara och extra ram-minne. Den tappar en aning i prestanda men det är inget vi saknar. En av årets roligaste mobiler håller måttet även i nya versionen.
Positivt
Slimmad och lätt
Utmärkt skärm och bra ljud
Mycket bra batteritid
Kompetenta huvud- och selfiekameror
Negativt
Bred att greppa
Medelmåttig vidvinkel- och makrokamera
Sänkt grafikprestsanda
Testad: December 2021 Tillverkare: Xiaomi Systemkrets: Snapdragon 778G Minne: 8 GB Lagring: 128 GB, plats för mikro sd Pris: Från 3 590 kronor via Prisjakt