Stort test: 8 true wireless-hörlurar för träning och sport
Visst är ett bra ljud i hörlurarna viktigt även vid sport och träning? Här går vi igenom vad du ska tänka på innan du slår till på ett par helt trådlösa in ear-hörlurar avsedda för att tåla både svett och tuffare tag...
Av Andreas Bergsman
M3
2022-12-21: Artikeln uppdaterad med priser. Observera att detta är en samling av tester, och att hörlurarna kan vara testade vid olika tillfällen.
Det är i runda slängar fem år sedan en helt ny kategori hörlurar på allvar började knapra marknadsandelar i ett sedan tidigare redan stekhett segment. Utbudet var initialt minst sagt begränsat och de få modeller som fanns att tillgå var ofta svindyra i relation till hur de presterade.
Nu ser det som bekant lite annorlunda ut. True wireless ses som en självklarhet för de flesta av oss och i stort sett samtliga namnkunniga tillverkare erbjuder nu ett eller flera par modeller.
Utbudet är numera enormt och prisbilden ser helt annorlunda ut jämfört med för bara ett par år sedan. Det finns en uppsjö av enklare no name-modeller för några hundralappar till riktiga prestandamonster för flertalet tusenlappar.
Egenskaper och passform
Innan du klickar dig fram till din återförsäljare och investerar i ett par nya TW-lurar som kan kombineras ihop med träning finns det par viktiga saker att tänka på. Ljud, funktionalitet och batteriprestanda är givetvis en självklarhet och gäller oavsett användningsområde, men i en ofta mer extrem miljö behöver vi för träningslurarna addera ett par egenskaper – passform och skydd från väta. Sporthörlurar är med andra ord framtagna för att kunna prestera under press och sitta på plats även vid hastiga rörelser. Är passformen inte optimal kommer de antingen ramla ur alternativt sakteliga krypa ut ur örongången med ett sämre ljud som följd. Att regelbundet behöva justera och trycka till dem är knappast önskvärt, inte minst när du koncentrerar dig på din träning.
För en optimal passform ska träningshörlurarna givetvis levereras med ett gäng olika öronproppar i olika storlekar som du enkelt kan byta ut för att hitta rätt kombination för just dina öron. Till vissa finns även en vinge, antingen fastmonterad eller som ett komplement och som trycker på i bakkant av innerörat för ytterligare fixering, andra med en bygel som träs runt ytterörat. Här gäller det att hitta alternativ som känns bekvämast för dig. Exempel på vingar som fixerar hörluren effektivt i innerörat.
Skydd från väta
En annan utmaning för din nya följeslagare under träningspasset är yttre påverkan, och då väta i olika former som de utan problem ska stå pall för, oavsett om det handlar om svett, ett fuktigt gym eller ett ihållande hällregn i löpspåret. Klassificeringen av den skyddande inkapslingen benämns i formen IP följt av två siffror där den första beskriver hur bra skyddet mot inträngande partiklar och damm, den andra hur bra skyddet mot vatten (svett) är. Ju högre siffra, desto bättre skydd.
Är en av siffrorna ersatt med ett X betyder det att klassificering saknas för endera område och vi rekommenderar att de är klassade för minst IPX4 (klarar vatten som strilas över) eller högre. Är en av siffrorna ersatt med ett X betyder det att klassificering saknas för endera område. Är klassificeringen låg, framför allt gällande vattenbeständighet, eller rent av saknas helt, bör du leta vidare efter en annan modell.
Adidas FWD-02: Mediokra true wireless-hörlurar
Adidas true wireless-hörlurar Adidas FWD-02 sitter bekvämt, men har få andra fördelar.
Betyg 2 av 5
Omdöme
Adidas FWD-02 är små, lätta och sitter riktigt stadigt och bekvämt i öronen under joggingturen. Tyvärr låter de inte särskilt bra med tanke på prislappen och är överlag tämligen mediokra och funktionsfattiga.
Anker Soundcore Sport X10: Begränsad lur för joggingturen
Vattentålighet och bra ljud är inte tillräckligt för att lyfta Anker Soundcore Sport X10.
Betyg 3 av 5
Omdöme
Anker Soundcore Sport X10 är ett par sporthörlurar som låter mycket bra (särskilt med tanke på prislappen), är vattentåliga och sitter stadigt fast runt öronen. Men begränsade funktioner, tveksam styrning och en underkänd brusreducering drar ned betyget.
Airpods Pro: Bästa hörlurarna för Iphone-användaren
Väljudande trådlösa hörlurar för både träning och vardag
Betyg 5 av 5
Omdöme
Apple tar sin toksuccé Airpods och förbättrar komfort, passform och ljudkvalitet, samtidigt som man lägger till aktiv brusreducering och ett transparent läge. Även om ljudkvaliteten hade kunnat vara ännu lite bättre för denna prislapp är det här inget annat än ett givet val för Iphone-användaren.
Har du siktet inställt på ett par välsittande och bekväma true wireless-hörlurar som förutom en bra passform och snygg design levererar ljud i toppklass och inte minst en aktiv brusreducering i världsklass kan du sluta leta nu. Bose QuietComfort har ett par mindre brister men dessa får i sammanhanget anses vara petitesser.
Positivt
Riktigt bra ljud
Segmentets bästa brusreducering
Passform
Träffsäkra touchkontroller
Negativt
Pris
Batteritiden imponerar inte (trots laddningsfordral i jätteformat)
Testad: Oktober 2020 IP-certifiering: IPX4 Batteritid: upp till 6 timmar + 12 timmar (laddningsdosa) Cirkapris: Från 2 217 kronor hos Amazon Sverige
JBL Reflect Aero: Sporthörlurar med bra ljud och brusreducering
Truewireless-hörlurarna JBL Reflect Aero låter bra med dito brusreducering.
Betyg 4 av 5
Omdöme
JBL Reflect Aero har riktigt bra ljud och brusreducering samt ett flertal funktioner och finesser som gör dem lämpliga som hörlurar för sportutövande. Något okänsliga touchkontroller och en tveksam passform för små öron drar ned betyget, men det är ändå ett par hörlurar vi kan rekommendera!
Positivt
Bra ljud
Bra brusreducering
Damm- och vattentäta
Negativt
Tveksam passform
Något okänsliga touchkontroller
Högt pris
Testad: Oktober 2022 IP-certifiering: IP68 (Damm- och vattentät) Batteritid bara musik totalt: 24 timmar Pris:Kostar 1 490 kronor hos MediaMarkt
Sennheiser Sport True Wireless: Välljudande hörlurar för löprundan
Sennheiser gödslar inte direkt marknaden med nya produkter, men när de väl gör det är det med besked. Något som understryks med deras senaste sportmodell.
Betyg 4,5 av 5
Omdöme
Bra batteritid, IP54-klassning, Bluetooth 5.2, grymt bra passform, en smidig app samt inte minst en ljudupplevelse som får nackhåren att resa sig. Sennheiser Sport True Wireless förtjänar och föräras med ett högt betyg och våra varmaste rekommendationer.
Skullcandy Push Active: Trådlösa hörlurar perfekta för joggingturen
Träningshörlurar med röststyrning som fungerar bra.
Betyg 3 av 5
Omdöme
Skullcandy Push Active får plus för en bra app, utmärkt röststyrning och bra batteritid. Synd bara att ljudet inte är mer än godkänt och att de saknar brusreducering. Men för exempelvis en joggingtur lämpar de sig utmärkt.
Kompetenta trådlösa hörlurar för träning som presterar inom alla områden.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Precis som kronjuvelen1000XM3 vunnit de kräsna resenärernas hjärtan har Sony här med WF-SP800 stora möjligheter att även attrahera den mer aktiva användaren, som värdesätter batteriprestanda, funktionalitet och väderbeständhet framför en fullkomlig brusreducering och briljant uppspelningskvalitet. Vill du ha det bästa av bägge världar införskaffar du båda två.
Positivt
Bra ljud, godkänd brusreducering
Användarvänliga touchkontroller
Suverän app med flertalet inställningsmöjligheter
IP55-klassad
Negativt
Samma pris som för 1000XM3 som har bättre ljudprestanda och effektivare brusreducering
Eko uppträder vid hand
Testad: september 2020 IP-certifiering: IP55 Batteritid: 9 timmar (NC på, 13 NC av) + en laddning timmar via laddningsdosan Pris: Från 1 370 kronor hos Amazon Sverige