Motorolas nya mobil är på gränsen mellan budget och mellanklass. De lägger till 5g-stöd, ökar prestanda och sänker samtidigt priset. Det innebär en del andra kompromisser, men inte många.
En del kompromisser får du räkna med i låg prisklass och det är svårt att se poängen med kostsamt 5g-stöd, när det går ut över annat. Men kompromisserna är inte alltför stora och Moto G53 gör de viktigaste sakerna bra. Om du inte lägger stor vikt vid en funktionsrik kamera får du här en prisvärd och pålitlig mobil. Stort test av smarta mobiler – alla under 4 000 kronor
Det släpps för många mobiler. Inte minst just av tillverkare som Motorola och Xiaomi, som älskar att strössla med modeller i budget- och lägre mellanklass. Det finns tyvärr inte en chans att jag ska hinna granska dem alla, och förra årets Moto G52 hörde till de mobiler som passerade under radarn för mig. Det är synd, för den verkade ganska bra i sin prisklass. Nu har jag i alla fall testat uppföljaren, nya Moto G53.
När vi här på M3 säger budgetmobiler handlar det om smartphones för upp till 2 500 kronor. Moto G5 är snubblande nära att kvala in, då den bara ligger 90 kronor över gränsen. En prissänkning mot Moto G52, som kostade nära 3 000 kronor när den lanserades. Trots det har den både fått höjd prestanda och 5g-stöd.
Hur mycket 5g egentligen är värt kan diskuteras. I budgetmobiler som denna innebär än så länge en stor del av kostnaden att välja 5g istället för 4g för tillverkaren, så det blir uppenbart att det dras in på annat. Det är en klart plastig budgetkänsla i bygget, även om det inte går att säga att den är slarvigt byggd. Räta vinklar och en del skarpa fogar runtom gör att den inte är optimal att hålla i.
Men materialvalen gör också att den får låg vikt för att vara en mobil med 5 000 milliamperetimmars batteri, vilket inte är fel. Du får också en del egenskaper som inte är självklara i budgetklass, som stöd för e-sim, ett visst vattenskydd och stereohögtalare med Dolby Atmos-stöd. De låter inte fantastiskt, men över förväntan för en budgetmobil. Du får också klassiskt analogt hörlursuttag.
Enklare och snabbare skärm
Motorola gör precis som TCL gjorde med sin billiga 5g-mobil 40R, de slänger ut sin 1080p amoled-skärm och ersätter med en 720p ips. Den har visserligen 120 Hz bildfrekvens, där föregångaren hade 90 Hz, och ljusstyrkan på cirka 500 cd/m2 är godkänd, men när det gäller färger, kontrast och betraktningsvinkel är det en nedgradering. Den är fortfarande fullt godkänd, med tanke på priset, och det är ingen släpighet i bilden, vilket många andra budgetmobiler har i sina skärmar. Moto G53 går att få i tre olika färger. Detta tack vare pigga prestanda från systemkretsen Snapdragon 480+. Det jag först trodde var en nedgradering, Moto G52 hade Snapdragon 680. Och 600-serien är väl bättre än 400-serien? Faktiskt inte i detta fall, 480+ är en trimmad krets med både högre prestanda och 5g-stöd. Inte mycket högre, men redan Snapdragon 680 gav godkänt med datorkraft.
Jag gav TCL 40R beröm för ovanligt höga prestanda i budgetklass med sin Mediatek-krets, och Moto G53 slår faktiskt den på flera punkter. Vad den inte har är TCL-mobilens höga grafikprestanda, det är således ingen mobil som lämpar sig att spela spel på. Gör du inte det finns det dock inte mycket att klaga på. Att surfa, navigera i Google Maps, strömma film och jobba i kontorsappar går nästan helt laggfritt, och grafikprestadan räcker till att få rätta snärtigheten i gränssnittet.
Mer ramminne än fyra gigabyte hade varit bra för multitaskingen, men det är nog mycket begärt, med tanke på prislappen. Och du lär inte vilja arbeta med dubbla appar på delad arbetsyta på en 720p-skärm i alla fall.
Ren Android-upplevelse uppskattas
Motorolas avskalade Androidgränssnitt gör sitt till. My UX, som de kallar det, har Googles original-design och upplägg, och lägger endast till lite flera navigeringsval och bakgrundsfunktioner. Till exempel funktioner som förbättrar säkerheten när du ansluter till öppna wifi-nätverk, och fler sätt att anpassa gränssnittet med färger och typsnitt. Det är Android 13 i botten, och Moto G53 ska enligt uppgift få en uppgradering till Android 14 inom ett år, samt två år av säkerhetsuppdateringar. I så här låg prisklass är det inte vanligt med mer, tyvärr.Ett original-troget Android 13-gränssnitt, med enstaka extrafunktioner och Motorolas egna klock-widget. Den mest uppenbara nedgraderingen från Moto G52 till G53 är kameran. Motorola kallar det för ett ”50-megapixel kamerasystem” vilket får det att låta mycket mer avancerat än vad det är. Här sitter två kameror på baksidan, just en 50-megapixlare som huvudkamera och en minimal 2-megapixels makro. På framsidan sitter en enkel 8-megapixel selfiekamera med fast fokus. Makron testar jag en gång men ignorerar den sedan. Den tar detaljerade närbilder, men har väldiga problem med vitbalansen.
Huvudkameran har visserligen gott om pixlar, men imponerande inte för övrigt. Det är Samsungs rätt så enkla Isocell JN1-sensor, som har liten yta och små individuella pixlar. I dunkelt ljus får kameran kämpa för att hänga med. Ett mörkt nattlandskap blir påtagligt brusigt, även i partier som är upplysta av gatljus. I normalt dagsljus blir bilder skarpa med väl balanserade färger. Det är inte riktig premium-klass på dynamiken; en del detaljer i mörka partier av ett foto kan komma bort.
Kameraappens porträttfotoläge visar också att en stödsensor för djupseende hade varit välkommen. Den tappar irriterande ofta kantdetekteringen, vilket gör läget nästan obrukbart. Det är för övrigt rätt så sparsmakat med funktioner och finesser i appen. Det är kanske bra det, så att du inte lockas att försöka göra mer avancerade saker som kameran inte klarar av. Du kan också som bäst filma i 1080p-upplösning med 30 bilder per sekund. Enkel kameraapp med begränsad funktionalitet. Du får inte ens fast digitalt 2x-läge, vilket många andra mobiler utan zoomkamera har.
Räcker länge, laddar långsamt
Med ett 5 000 milliamperetimmars batteri, en strömsnål systemkrets och 720p-skärm går det inte att klaga på batteritiden. I vissa lägen, som videouppspelning på hög ljusstyrka, räcker den inte lika länge som en premium-mobil med oled-skärm, men klarar du dig med sänkt ljusstyrka är det en riktigt långlivad mobil.
Jag använde den i tre dagar för mejl, sporadiskt Googlande, lite videoströmning och telefoni, och behövde bara ladda den en gång. Det tog dock tid. Här får du bara tio watts effekt via usb, vilket också är effekten på den medföljande laddaren. Det tar nästan tre timmar att gå från noll till hundra procent.
Det finns tydligen två versioner av Moto G53, den vi får i Sverige och i stora delar av världen, och en annan med dubbla sim-kortläsare som tydligen är exklusiv för Latinamerika. Flera butiker i Sverige listar i skrivande stund specifikationerna för den modellen istället för den, som enligt Motorola är Sverige-aktuell. Om det är ett misstag från deras sida eller om det verkligen är den bättre som säljs är oklart. Hörlursuttag och den ena av sterohögtalarna. Samt en låååååångsam laddport. Den jag testat är den korrekta modellen för Sverige, så det är den jag ger betyg för. Och det finns trots dess nackdelar tillräckligt mycket att gilla för att det ska bli en rekommendation. Du får lagom med prestanda för snabb känsla i vardagen, bra batteritid, stabil, snabb och problemfri uppkoppling, samt godkänd om än inte fantastisk skärm och högtalare. Har du inte höga krav på mobilkameran utan nöjer dig med en som funkar att ta godkända foton i dagsljus med, är det inte mycket att klaga på här.
Specifikationer
Produktnamn: Moto G53 5G Testad: Mars 2023 Tillverkare: Motorola Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 480+ Processor: 2st Kryo 460 2,2 GHz + 6st Kryo 460 1,8 GHz Grafik: Adreno 619 Minne: 4 GB Lagring: 128 GB, plats för mikro sd Skärm: 6,5 tum ips, 720×1600 bildpunkter, 120 Hz Kameror: 50 megapixel + 2 megapixel makro med led, 8 megapixel fram Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 5, bluetooth 5.1, a-gps, galileo, nfc Operativsystem: Android 13 med My UX, 1 år Android-uppdatering Övrigt: Esim-stöd, fingeravtrycksläsare på sidan, stänktålig Batteri: 5 000 mAh, ca 14 tim 30 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 16 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 120Hz), ca 30 tim samtal Batteriladdning: 10 W usb Storlek: 15,8 x 7,7 x 0,8 cm Vikt: 202 gram Rek. pris: 2 699 kr Pris: 2 690 kronor hos Komplett
Prestanda
Geekbench uppdaterade i februari från version 5 till version 6. Poängen mellan versionerna är inte 100% jämförbara. Därför redovisar jag under en övergångsperiod både Geekbench 5 och Geekbench 6-poäng, så att du lättare kan jämföra med tidigare testade mobiler som bara gjordes Geekbench 5-mätningar på.