Uppdaterad 4/4 2023 med Anker Nano II.
När du tvingas välja mellan vilken av dina favoritprodukter som ska laddas, är det lätt att drabbas av beslutsångest. Ska din dator, med sitt större batteri, få njuta av den medföljande klena laddaren eller ska din telefon, som visserligen har mindre batteri, men som du kommer att använda före datorn, få njuta av högre och snabbare laddning? Eller hur många laddare ska du behöva ta med dig på semesterresan till fjällen?
Vi har testat några av den nya generationen laddare, som dels är mindre, dels mer kraftfulla: Gan-laddare.
Vad är en gan-laddare?
Istället för att använda kisel i laddare används istället galliumnitrid, som har den kemiska beteckningen GaN. Galliumnitrid har flera eftertraktade egenskaper som hög värmekapacitet och hög värmeledningsförmåga. Transistorer tillverkade av galliumnitrid kan användas vid högre temperatur och spänning, vilket gör dem perfekta som laddare.
Fördelarna med en gan-laddare
Gan-laddare är fysiskt mindre än nuvarande laddare. Detta beror på att en galliumnitridladdare inte kräver lika många komponenter som kiselladdare. Dessutom behöver tillverkare inte lika stor höjd för värmeutveckling och kan göra laddaren mindre.
Läs även: Ugreen – 10 billiga tillbehör för dator och mobil
När du laddar exempelvis din dator blir laddaren varm. Det beror på att en del av energin omvandlas till värme, strömmen “läcker” helt enkelt. Gan-laddaren å andra sidan blir inte alls lika varm. De är mer effektiva när det gäller att överföra elektricitet, så att mindre energi går förlorad till värme. Enkelt uttryckt: det går åt mindre elektricitet för att ladda dina prylar.
Gan-laddare finns i alla möjliga skepnader och former. En del är väldigt små och har bara en laddport, medan andra är något större, men kan å andra sidan ladda flera enheter samtidigt, med bra kräm också. En laddare med flera portar är perfekt om du åker på semester med familjen, då kan alla dela på en laddare eller om du reser själv med telefon, dator och surfplatta i bagaget.
Kraftpaket från Satechi
Satechis nya laddare Satechi 200W USB-C 6-port levererar 200 watt fördelat på sex stycken usb c-portar. Portarna är av pd-typ, du får två stycken usb-c-pd 3.1 och fyra usb-c-pd 3.0. Laddaren känner känner av varje enhet som ansluts och justerar effekten i enlighet med porthierarkin. Sammanlagt kan den pumpa ut 200 watt.

Petter Ahrnstedt
Om du ansluter en enhet till den första porten kan du få ut 140 watt. Använd alla och kraften fördelas 65/45/20/20/20/20 watt. Och visst tusan levererar den enligt specifikationerna. Som laddare betraktat är den här svårslagen. Den är kompakt, diskret och kan ställas i en liten docka på skrivbordet. Utöver det är den som sagt kraftfull. Koppla in alla datorer, Ipads och Iphones du har och se hur de laddas snabbt och effektivt. Satechi är givetvis ce-certifierad och har överströmsskydd.
För 1 799 kronor får du en oerhört kraftfull laddare som håller vad den lovar. Vi kan inte göra annat än att smacka till med högsta betyg och en köprekommendation!
Specifikationer
Produkt: Satechi 200W USB-C 6-Port
Tillverkare: Satechi
Effekt: 200 watt. Fördelat på 65/45/20/20/20/20 watt när alla portar är anslutna. PD 3.1/3.0, QC 4.0+, och PPS
Anslutningar: 6 usb c

Pris: 1 799 kronor hos Kjell & Company
Mycket kraft i litet format

Anker Nano II är en laddare som inte tar plats. Den är lika stor eller liten som Ugreens laddare längre ned i testet. Men den är mer än dubbelt så kraftfull – du får ut 65 watt ur den här. Vilket innebär att du slipper fylla ditt hus med en extra laddare för varje ny pryl du köper. Anker Nano II kan ladda det mesta med sin enda usb-c-port.
När Anker Nano II pluggas in för att ladda en Macbook Air M2 visar systeminställningar konsekvent på att den får 65 watt. Efter en timmes laddande är laddaren knappt ljummen. Jämför det med en laddare av den äldre typen, som ibland kunde bli glödheta.
Använder du den här laddaren kan du räkna med att en mobiltelefon laddas bra mycket snabbare än om du använder originalladdaren. En Macbook Air, som skeppas med en 30-watts laddare, laddas ungefär 30 procent snabbare med Anker Nano II.
Anker Nano II kan användas till telefoner, surfplattor och datorer – oavsett märke.
På det hela taget har vi inte mycket att klaga på. Den gör vad den ska och den gör det bra. Är det någonting som gnager en aning är det priset. Anker Nano II kostar dubbelt så mycket som Ugreen Nexode, å andra sidan får du faktiskt dubbelt så många watt.
Pris: 560 kronor hos Amazon Sverige
Liten och naggande god

Vi har tidigare testad laddare från Ugreen, se längre ned i artikeln, och har använt dem kontinuerligt sedan första testet (gäller samtliga gan-laddare i den här artikeln) och har ingenting att klaga på.

Ugreen Nexode USB C är en liten gan-laddare med endast en usb-c-port. Till storlek och funktion placerar den sig i samma liga som Unisynk. Den här är dock ett par snäpp större, men fortfarande liten, och levererar 30 istället för Unisynks 36 watt.
Laddar snabbt
Det innebär inte att Nexode är en dålig laddare – tvärtom! Den här använder sig av Ugreens gan II-chipp, som kan ladda upp en Iphone 14 Pro Max från noll till dryga 50 procent på 30 minuter. Med sin ringa storlek kan du ha laddaren i din ficka. Den är något mindre än de äldre Ipad-laddarna (de som hade usb a).
När Ugreen Nexode pluggas in för att ladda en Macbook Air visar systeminställningar konsekvent på att den får 30 watt. Tack vare gan-tekniken håller sig laddaren sval, framför allt om du jämför med en äldre laddare. Ugreens Nexode använder sig av en teknik de kallar för Thermal Guard, som mäter temperaturen 800 gånger per sekund i realtid, vilket säkerställer säker och snabb laddning av din enhet.
Nexode USB C-strömförsörjningen är kompatibel med 100-240V spänning och kan användas över hela världen. Du kan smärtfritt ladda telefoner, surfplattor eller datorer. Visst är Unisynk mindre och har mer styrka, men den kostar å andra sidan 150 kronor mer.
Betyg 4 av 5

Pris: 270 kronor hos Amazon Sverige
Minst i världen?

Svenska Unisynk har tagit fram vad de tror är världens minsta gan-laddare. Vi är benägna att hålla med. Deras USB-C Slim gör verkligen skäl för sitt namn. Ni som har en Iphone kanske kommer ihåg hur laddaren såg ut, långsmal vit historia som knappt tog plats. Och som tog evigheter att ladda med. Unisynk är snäppet större.

Laddaren är på 36 watt och det är exakt vad den skickar när vi testar den på en Macbook Pro. När vi testar den på en Ipad Pro laddar den med 24,7 watt med fem ampere. Det tog 79 sekunder för USB-C Slim att ladda en procent av batteriet i en Ipad Pro 13.
Unisynks lilla laddare finns i två olika färger, vitt eller svart. En kul detalj är att usb-porten lyser när den är inpluggad, vilket gör den enkel att hitta i mörker. Den har även en skåra avsedd att vila telefonen i, typ om du vill se på film, men det förutsätter att urtaget är placerat i rätt höjd. Om du inte har det får du sitta på golvet. Vi ser det som ogenomtänkt gimmick eller att någon tyckte det var en bra usp.
Usp eller inte, det här är en gan-laddare som du kan ha i skjortfickan om du vill, den har tillräckligt med kräm för att ladda din dator eller vad det nu kan vara. Och att den lyser diskret i mörkret gillar vi också. Det enda smolket i bägaren är att dess litenhet inte tillåter flera usb-portar.
Å andra sidan är den här billigare än de andra vi har testat. Om du bara behöver ladda en produkt när du är ute och far, då är den här grymt bra. Och du kan ju alltid plugga in telefonen i datorn för att ladda den.
Betyg 4 av 5
Pris: 399 kronor hos Unisynk
Satechis 165-wattsladdare imponerar
Satechi 165 W Gan PD-laddare får lugnt plats i handflatan och kräver inte en stor extern strömadapter, utan den ansluts till en vanlig c7-kabel, som dessutom ingår. Det är således en liten och effektiv laddare som utan problem kan ladda upp till fyra produkter via usb-c.

Du kan samtidigt ladda din dator, en telefon, en surfplatta och en till telefon, utan att det tar evigheter. Laddningen fördelas på nedan sätt:
1 x usb-c – upp till 100W
2 x usb-c – upp till 100W/60W
3 x usb-c – 60W/60W/45W eller 100W/30W/30W
4 x usb-c – 60W/45W/30W/30W
Det innebär att du kan ansluta din dator utan att behöva bekymra dig huruvida din Ipad Pro 13 kommer att ta en, två eller flera evigheter på sig att ladda. När vi testat med att koppla in tre datorer får vi som utlovat laddning enligt 60/60/45 watt.
Storleken på laddaren känns helt rätt. Den ryms utan problem i resväskan och eliminerar den laddar-orgie som du annars måste packa ned när du ska ut och resa. Dessutom får du med ett litet skrivbordsställ att placera den i.

Det är svårt att komma på något negativt att säga om Satechis 165 W Gan PD-laddare. Vi har långtestat den och har ingenting som helst att klaga på.
Priset är inget att snacka om heller. Satechi 165 W Gan PD kostar lika mycket som en 140 watts originalladdare från Apple. Men den kan å andra sidan bara ladda en enhet åt gången – Saitechi grejar fyra enheter.
Betyg 5 av 5

Pris: 1 190 kronor hos Amazon Sverige
Ugreen USB C Snabbladdare 65W: Ladda i parti och minut

Laddar som utlovat
Vi testade att koppla in tre stycken Macbook och resultatet var precis som utlovat. I menyn Systeminformation kunde vi se att att laddningen höll 65 watt med en dator ansluten, med två blev resultatet 45 respektive 18 watt och med tre datorer fick de 18 watt vardera.
Bäst av allt är att laddaren är såpass liten och inte kräver någon tegelstensstor adapter. Den är smidig och pluggas direkt in i väggkontakten.
Ugreen USB C Snabbladdare 65W laddar i princip allt. Telefoner, surfplattor och datorer, Och den blir inte heller särskilt varm när den gör det.
Laddaren har även skydd för överspänning, överhettning och överström.

Pris: Kostar 600 kronor hos Amazon Sverige