Expertbetyg
Fördelar
- Höga prestanda
- Genomgående kvalitet
- Alla viktiga premiumegenskaper
- Rätt pris
Nackdelar
- Saknar det lilla extra för foto
- Kan bli varm
Omdöme
Det här är den toppmobil i år som hittills tveklöst ger mest för pengarna. Topprestanda, lyxkänsla, kvalitet på allt, gott om minne och alla funktioner du kan önska, plus ett par till. Så vad är haken? En kamera med färg- och ljusbalans som inte alltid kan matcha de allra bästa, och måttlig optisk zoom. Det är allt.
Test: Bästa smartphone just nu
Pris vid testtillfället
$799.99
Bästa pris idag: Motorola Edge+ (2023)
Testad produkt: Motorola Edge 40
Pris:9 999 kronor hos Webhallen (12/256 GB)
Motorolas Edge-mobiler är deras bäst presterande premiumserie, men det gäller att vara uppmärksam med dem, för det är inte alla som har topprestanda. Det är reserverat för de exklusivare modellerna i serien, med namn som Plus, Pro och Ultra. Och även då finns det undantag. 2021 års Edge 20 Pro hade nerbantad processor. Nya Edge 40 Pro är dock en riktig toppmobil i ordets rätta bemärkelse.
För att ha ett rekommenderat pris på bara 9 999 kronor är det en förvånansvärt välutrustad mobil. Motorola positionerar den med andra ord precis som Oneplus 11. Ett sansat alternativ för plånboken när priserna för de bästa, och ofta även näst bästa, modellerna från tillverkare som Samsung, Apple, Xiaomi och Sony har skenat iväg till orimliga nivåer. Men till skillnad från Oneplus så ser de inte ut att göra några avkall på varken konfiguration eller funktionalitet.
Den har senaste Qualcomm Snapdragon 8 gen 2-systemkretsen, 12 gigabyte ram-minne och 256 gigabyte lagring av snabbaste ufs 4.0-typ. Den har också både snabb 5g-uppkoppling, är förberedd för wifi 7, har usb 3-hastighet på usb-c-porten, och en skärm med upp till 165 Hz bildfrekvens.
Så hastigheten går det absolut inte att klaga på. Den håller jämna steg med konkurrenter som Xiaomi 13 Pro och Oneplus 11, och matchar ofta även Samsungs Galaxy S23-mobiler i flera moment, trots att de har trimmad specialprocessor från Qualcomm. Den kan i extrema situationer bli obekvämt varm att greppa, men bara under långvariga sessioner med de mest krävande spelen, eller om du jobbar på den precis samtidigt som du snabbladdar batteriet. Då kan det också ske en viss prestandasänkning för att den inte ska överhettas.
Inget som saknas
Funktionsmässigt bockar den också av precis alla punkter som en toppmobil ska klara av. Den har stöd för trådlös laddning med effekt på upp till 15 watt och du kan använda den som en fem watts laddplatta till andra prylar. Andra bra småsaker som stöd för e-sim och stöd för extern skärm via usb-porten är också ett plus.

Där har Motorola ett eget gränssnitt kallat Ready For, som den går över till när en extern skärm ansluts, antingen via usb eller trådlöst. Där kan du välja mellan mediaspelarupplägg som ansluter till populära strömmande appar du har installerade och ger dig en smart tv-liknande startsida, eller ett komplett skrivbordsgränssnitt med fria fönster och muspekare. Inget revolutionerande, och de gör det inte lika bra som Samsungs Dex. Men det är funktionellt och praktiskt för webbläsare eller Office-appar.
Mobilen är byggd med tåligt Gorilla Glass Victus både fram och bak. Nyare Victus+ eller Victus 2 hade givetvis varit bättre, men den är ändå väl godkänt. Känns det otryggt så medföljer också ett transparent skal. Baksidan har frostad glasyta som kan bli ganska hal att greppa, så det kan vara ytterligare en anledning till att använda skalet.
Den har också, till skillnad från tidigare Motorola Edge-mobiler, full IP68-klassning och går att ha under vatten i en halvtimme. Motorola har till och med egna reklambilder med undervattensfotografering, så det är något de denna gång är säkra nog att skryta med.
Mer böj än de flesta
Böjt glas utmed långsidorna både på fram- och baksida ger den ett bekvämt grepp, för att inte tala om en läcker stil. Om du är som jag så räcker den mer greppvänliga ytan i metallramen som håller ihop det hela för att telefonen inte ska glida i handen. Men det kan ju bero på hur stora dina händer är och hur du väljer att greppa mobilen. Den verkar vara byggd för att greppas långt ner, för fingeravtrycksläsaren sitter rätt så nära botten av skärmen. Når du den bara är den sedan både snabb och pålitlig.

Det är väl godkänd ljusstyrka i skärmen på upp till 1 300 cd/m2, så användning utomhus är bekymmersfri och hdr-effekten när jag spelar upp film med rätta formaten är intensiv. Den har inte lika hög toppljusstyrka som till exempel en Samsung Galaxy S23 Ultra, men är absolut ljusstark nog i alla de situationer jag försöker utsätta den för. Möjligen klarar sig Galaxyn bättre med direkt solreflektion i skärmen, men det är ju för det mesta lätt att undvika.
Edge 40 Pro har färger i dci p3-klass med utmärkt färgkorrekthet, stöd för både hdr10+ och Dolby Vision, och har Dolby Atmos-stöd i ett par jämförelsevis kraftfulla stereohögtalare. Så en bio-upplevelse är ungefär så bra som den kan bli i en mobil. Förutom då att ett par millimeter av skärmens långsidor böjer bort från dig.
Upplösningen är inte 1440p som i en del andra toppmobiler utan Motorola nöjer sig med en 1080p-skärm. Det ger fortfarande en utmärkt skarp bild, så varför man ska ha mer har jag svårt att se. I gengäld har den högsta uppdateringsfrekvensen jag sett i en mobil hittills, 165 Hz. Men återigen är det svårt att se när det skulle vara viktigt. Kanske finns det en och annan mobil-gamer som uppskattar lite extra direkt respons. 165 Hz-läge måste du dessutom välja manuellt. I standardläge får du dynamisk bildfrekvens upp till 120 Hz. Det räcker nog för de flesta.

Håller länge, laddar snabbt
Begränsad upplösning verkar göra underverk för batteritiden. Att strömma onlinevideo på hög ljusstyrka gör bara liten påverkan på batteriet, och trots att batteriet inte är lika stort som på en del andra toppmobiler, 4 600 milliamperetimmar istället för 5 000, så räcker den lika länge eller i vissa moment längre. Du får också med en tung kluns till laddare på hela 125 Watt. Det går så snabbt att ladda på mobilen för en hel arbetsdag att du kan göra det medan du brygger morgonkaffet.
Med den snabba laddningen lär du sällan drabbas av batteribrist. Kanske om du fotar och filmar mycket, vilket Edge 40 Pro verkligen lockar till. Det finns mobiler som kan ge dig bättre bildkvalitet, mer högupplösta och detaljerade bilder och har bättre signalbehandling och färgbalans. Det är till exempel en påtaglig skillnad i vitbalans mellan huvudkameran och vidvinkelkameran vid kvällsfotografering.
På baksidan sitter en kombination av en 50 megapixel huvudsensor, en 50 megapixels vidvinkel med makroläge och en 12 megapixels 2x telefotokamera som dels ger optisk zoom, men främst används för kamerans porträttläge. Med högre brännvidd får du naturligare porträtt-utsnitt även på avstånd, och du kan i appen lätt växla mellan alla tre linserna beroende på vilken typ av porträtt du vill ta. Djupdetektering för bokeh-effekt är pålitlig på alla tre brännvidderna.
Stabil kamera, men inte perfekt
Att fota i mörka rum aktiverar automatiskt ljuskompensering och ibland långexponering. Här är kameran lite överdrivet ivrig på att pressa upp ljuset så att allt ser väl upplyst ut. Det är nästan omöjligt, förutom när jag aktiverar helmanuellt läge, att få känslan av ett mörkt rum om jag fotar i ett. Men Edge 40 Pro är bra nog på det mesta, och extra bra på en sak, det är lätt att snabbt ta en pålitligt bra bild. Autofokus i kameran hör till de snabbaste jag upplevt. Och den är inte mycket segare i dunkelt ljus.
Det enda den fallerar lite på är digitalzoom, eller om du har en högupplöst 50-megapixelbild istället för vanligen hopslagna 12,5 megapixel, och sedan vill ta utsnitt och skala upp. Då framträder en tydlig skuggning på pixelnivå runt mörka pixlar, och artificiellt skärpefilter blir påtaglig.

Selfiekameran på framsidan är på hela 60 megapixlar, vilket kan vara ett plus om du vill använda den för att filma med, då det innebär att den även där klarar upp till 4k med 60 bilder per sekund och bra digital stabilisering. Det kan vara guld värt i dessa Instagram och (kanske fortfarande) Tiktok-tider.
Filma rättvänt
Den mest intressanta funktionen är annars huvudkamerans horisontlås. Det kan du välja istället för bildstabilisering. Då får du förutom vanlig skak-kompensering även en bild som alltid är i lodrätt eller vågrätt läge. Det är som om du hade mobilen monterad på en gimbal, men då bara för en axel. Den filmar helt enkelt högupplöst och med större synfält, och roterar och beskär ner, ruta för ruta i realtid.
Resultatet ser förvånansvärt bra ut, även om en viss mjukhet och skimmer kan förekomma på pixelnivå och du flänger runt mycket med mobilen. Enda begränsningen är att du bara kan filma så i som mest 1080p-upplösning och med 30 bilder per sekund. Men det räcker ju ofta.
Som alltid i Motorolas mobiler får du en mobil med en Android-gränssnitt i original-design. Motorola lägger till en del egna gränssnittsfunktioner och appar, som redan nämnda Ready For-gränssnittet, ett eget spelläge, extra wifi-skydd, och låsskärma och notifikationsalternativ. Men inget som fundamentalt förändrar upplevelsen.
Det här är så nära du kommer känslan i en Google Pixel utan att ha en Google Pixel. I alla fall för mobiler i topp-segmentet. Nokia gör ju samma sak, men har inga mobiler i denna klass. Du får också exakt samma uppdateringsplan som Google erbjuder, tre år av systemuppdateringar och fyra år säkerhetsuppdateringar. Inte bäst i klassen, vi hade gärna sett att fler följde med Samsung och Oneplus upp till ett år till… eller mer.
Specifikationer
Produktnamn: Edge 40 Pro XT2301-4
Testad: April 2023
Tillverkare: Motorola
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 gen 2
Processor: Kryo Prime 3,2 GHz, 4 st Kryo Gold 2,8 GHz, 3st Kryo Silver 2 GHz
Grafik: Adreno 740, 680 MHz
Minne: 12 GB
Lagring: 256/512 GB
Skärm: 6,67 tum p-oled, 1080×2400 bildpunkter, 165 Hz
Kameror: 50 megapixel + 50 megapixel vidvinkel + 12 megapixel 2x tele/porträtt med led bak, 60 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3 typ c med video ut
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 7, bluetooth 5.3, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 13 med My UX, 3 års Android-uppdateringar
Övrigt: Esim-stöd, fingeravtrycksläsare i skärm, vattentålig (ip68)
Batteri: 4 600 mAh, ca 31 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 18 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 120Hz), ca 32 tim samtal
Batteriladdning: 165 W usb (TurboPower), 15 W trådlös (qi)
Storlek: 16,1 x 7,4 x 0,86 cm
Vikt: 199 gram
Rek. pris: 9 999 kr
Pris: 9 999 kronor hos Webhallen (12/256 GB)
Säljstart för Edge 40 Pro är 10 april.
Prestanda
Geekbench uppdaterade i februari från version 5 till version 6. Poängen mellan versionerna är inte 100% jämförbara. Därför redovisar jag under en övergångsperiod både Geekbench 5 och Geekbench 6-poäng, så att du lättare kan jämföra med tidigare testade mobiler som bara gjordes Geekbench 5-mätningar på.
Antutu Benchmark*: 1 267 711 poäng
Geekbench 5: 4 660 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 469 poäng
Geekbench 5 compute: 8 682 poäng
Geekbench 6: 5 204 poäng
Geekbench 6 en kärna: 1 983 poäng
Geekbench 6 compute: 6 403 poäng
3dmark Wild Life Unlimited: 13 826 poäng
3dmark Wild Life Extreme: 3 659 poäng
Lagring, läsning: 3 513,1 MB/s
Lagring, skrivning: 2 892,4 MB/s
*Endast jämförbart med andra Android-mobiler, inte Iphone