Sonos Era 300: Makalöst ljud i nya lyxmodellen med inbyggd Dolby Atmos
Högtalaren just nu på allas läppar: multiroom-högtalaren Sonos Era 300 som med sex inbyggda element riktade åt olika håll lovar en lyssnarupplevelse som heter duga. Vi har testat!
Av Andreas Bergsman
M3
Sammanfattning
Expertbetyg
Fördelar
Ljudet!
Enkel att konfigurera och använda
Trueplay-kalibrering även för Android
Nackdelar
Udda design som kan bli en vattendelare
Priset
Adapter krävs för aux- eller ethernet-anslutning
Omdöme
Med Era 300 kompletterar Sonos, sin sedan tidigare omfattande, produktportfölj med en nyskapande och välljudande högtalare som presterar fantastiskt ljudmässigt, även på egen hand. Något som förtjänar en utmärkelse – trots en saftig prislapp! Läs också: Test av Sonos Era 100
Sonos Era är en rejäl pjäs med en matchvikt på 4,47 kilo. Designen kan för vissa uppenbarligen upplevas som något tveksam: “Ska den verkligen se ut så där?” är den första kommentaren jag serveras från en nyfiken bekant som vill beskåda tillverkarens senaste skapelse. Han syftar på den timglasliknande formen som onekligen är speciell. Enligt Sonos är den akustiska konstruktionen optimerad för att leverera ett så rymligt och omslutande ljud som möjligt, så det är bara att gilla läget – om du, precis som jag, är aningen skeptisk till formgivningen. Det blir således något av en utmaning att förära högtalaren optimal placering, framför allt med tanke på att den bör ha ett fritt spelrum på minst 20 centimeter runt om.
Hög kvalitetskänsla
Precis som alltid när det gäller produkter från Sonos är kvalitetskänslan i finishen hög. Högtalarkabinettets matta vita yta är behaglig att beröra. I framkanten på högtalarens ovansida finns ett längre, nedsänkt reglage som används för att justera volymen samt ett gäng träffsäkra touchkänsliga knappar med vilka du aktiverar röststyrningstjänsten, byter spår samt pausar eller återupptar uppspelningen. Läckert! Precis som på det nyförlösta syskonet Era 100 finns en usb-c port på baksidan som kan användas för att via 3,5 mm aux-kabel ansluta en extern ljudkälla alternativt för att ansluta högtalaren via nätverkskabel till din router. Här finns även en knapp för att slå på/stänga av mikrofonen. Som alla multiroom-högtalare är en stabil trådlös kommunikation av yttersta vikt: Era 300 har stöd för wifi 6 (802.11a/b/g/n/ac/ax 2,4 eller 5 GHz) liksom bluetooth (5.0) om du av någon anledning föredrar det.
Enkel installation, användarvänligt gränssnitt
Att installera Sonos-högtalare är en enkel match och det gäller även Era 300. Så snart du försett den med ström dyker den upp i appen, följ anvisningarna och det är klart. Har du en Sonos- konfiguration är det bara att placera högtalaren i något av dina befintliga rum och gå vidare till diverse inställningar för en så bra lyssningsupplevelse som möjligt. För en optimal uppspelningskvalitet använder du funktionen ”Trueplay” för att ställa in uppspelningsljudet. Du kan välja mellan en snabb- eller en mer avancerad justering, där den förstnämnda även fungerar för Android-användare. För den mer avancerade justeringen krävs som tidigare en IOS-enhet.
Vinklade högtalarelement
I appen finns ytterligare en hel del att avverka innan du är set to go. Vill du röststyra högtalaren är det Sonos egna assistent, Sonos Voice, eller Amazon Alexa gäller. Sedan är det dags för att addera eventuella musiktjänster, i och för sig inte nödvändigt då högtalaren har stöd för Airplay 2 liksom Spotify Connect, men vill du allt samlat i Sonos-appen finns ändå möjligheten och de flesta stora leverantörerna finns representerade. I appen kan du, som i alla Sonos-högtalare justera både bas och diskant, för Era 300 även ljudets höjd, lika så om den automatisk ska identifiera och spela upp spatialt (rymligt) ljud.
En fantastisk ljudupplevelse
Bestyckningen i Era 300 består av sex digitala klass d-förstärkare, två woofers vinklade åt vänster respektive höger för att ge stöd för stereoljud samt fyra diskanter – en framåtriktad, två sidriktade samt en uppåtriktad, placerad i ett riktat horn för att reflektera ljudet mot taket vid uppspelning av Dolby Atmos-innehåll.
Här ryms med andra ord en hel del teknik och det är inte för inte det byggs upp en hel del förväntningar när det är dags för högtalaren att bekänna färg. Jag och mina inbjudna gäster letar upp ett par spatial-spår på Amazon Musik (Unimited) och bereder oss på en upplevelse utöver det vanliga. Trustfall med Pink inleder bonanzan och visst låter det fantastiskt. Ljudbilden är bred och omslutande och jag behöver inte leta upp en specifik sweet spot, det låter lika bra oavsett var i rummet jag placerar mig. Wow, liksom! Betydligt större än syskonet Era 100. Vi fortsätter med I´m Good med David Guetta och Bebe Rexta och resultatet är detsamma…magiskt bra! Basåtergivningen är medryckande och mellanregistret är oförskämt träffsäkert. Spår efter spår och Era 300 fortsätter leverera!
Jag slår av spatial-funktionen för att jämföra och det låter…lika bra! Jag skiftar fram och tillbaka men varken jag eller någon av mina gäster kan notera någon som helst skillnad. Ok, skit samma – låter det bra så låter det bra, men visst börjar tankarna vandra; har vi gjort något fel, är filerna inte kompatibla med rymligt ljud? Jo, allt stämmer och även när vi matar högtalaren med samma spår, men som saknar stöd för Dolby Atmos, låter det lika bra. Vad är egentligen grejen med spatialt ljud?
Mer att se fram emot
När det gäller hemmabioljud, fine, jag fattar och när vi får in ytterligare ett exemplar av Era 300 ska det bli riktigt spännande att testa dem som surroundhögtalare och i en äkta stereokonfiguration, med separerade vänster- och högerkanaler. Hur bra kommer inte det att låta?
Som en enskild högtalare med uppgiften att spela upp musik presterar Era 300 fantastiskt, med en ljudbild bredare än en ladugårdsvägg, men om det har med spatialt ljud att göra är i dagsläget för mig omöjlig att avgöra.
Betygsättningen är i det här fallet knepigt, knappt 6 000 kronor för en högtalare är en hiskelig massa pengar och med tanke på att jag inte kunnat testat konceptet fullt ut – två enheter som stereopar eller som surroundhögtalare i en hemmabiokonfiguration – är det än svårare. Samtidigt har Era 300 serverat några av de bästa ljudupplevelser jag någonsin upplevt från en enskild multiroom-högtalare.
Specifikationer
Modell: Era 300 Testad: Mars 2023 Tillverkare: Sonos Element: 2 woofers, 4 x diskanter Anslutning: Wifi 6, bluetooth 5.0, Aux (via adapter), Airplay 2 Musiktjänster: Spotify, Deezer, Apple Music, Tidal, med flera Röststyrning: Amazon Alexa, Sonos Voice Spotify Connect: Ja Mått: 260 x 185 x 160 mm Vikt: 4,47 kilo Pris: 5 990 kronor hos Tink