Nest Mini: Googles minsta högtalare nu ännu bättre
Google har släppt andra generationen av sin puckformade smarthögtalare. Både ljudet och användarvänligheten förbättras och gör Nest Mini till ett lysande alternativ i det smarta hemmet.
Tidigare i höst höll Google i ett hårdvaru-event där vi fick se flera nya prylar från företaget. Tyvärr är bara en av enheterna som visades upp Sverigeaktuell för stunden, och det är nya smarthögtalaren Nest Mini. I allt väsentligt rör det sig om en direkt ersättare till Google Home Mini, som är företagets minsta och billigaste smarthögtalare.
Vid en yttre besiktning ter sig den nya högtalaren identisk med Home Mini, men bjuder ändå på ett flertal efterfrågade nyheter som gör det uppenbart att Google lyssnat på användarna i arbetet med Nest Mini. Vi har levt med den nya högtalarpucken på sängbordet i drygt två veckor, och är mycket nöjda med vad vi får.
Skruvar upp basen
Framför allt marknadsförs Nest Mini med att den har 40 procent mer bas än Google Home Mini. Föregångarens fokus på diskant gjorde den utmärkt för att lyssna på radio och podcasts med, men absolut inte musik. Med Nest Mini märker vi per omedelbart ett musiklyft, med just den fylligare basen som tungan på vågen. Ljudbilden är mer nyanserad och presterar bättre på högre volymer, men någon ersättare för en vanlig vardagsrumshögtalare är det fortfarande inte tal om. Det gör mellanversionen Google Home bättre. En hänganordning på baksidan gör det smidigt att sätta Nest Mini på väggen. Nest Mini stolserar med adaptiv volym. Det innebär att högtalaren i teorin ska höja volymen något snäpp när kringmiljön är lite bullrig, till exempel om den står i närheten av en arbetande diskmaskin eller så. Detta kan exempelvis Nest Hub Max eller Apples Homepod också göra, men i fallet med Nest Mini märkte vi aldrig någon skillnad trots att vi utsatte den för just diskmaskinsljud – men också forsande vattenkranar och mullrande kaffemaskiner.
En annan relevant nyhet är att mikrofonantalet höjts från två till tre. Detta faktum ger den naturliga följden att Nest Mini är bättre på att uppfatta våra väckningar och röstkommandon, något som särskilt märks när vi pratar med den samtidigt som den spelar musik på medelhög volym. På ett par meters avstånd får vi visserligen höja rösten – men behöver aldrig skrika – för att lysdioderna ska vakna till liv.
Nest Mini nu bättre för touch
Som flitiga Google Home Mini-användare har vi aldrig riktigt blivit sams med det fumliga touch-interfacet. Volymen ändras med duttar på höger- eller vänsterkanten (för upp respektive ned), men avsaknaden av indikatorer har lett till att vi allt som oftast duttar galet. På Nest Mini lyser två små prickar upp när vi håller handen över enheten, vilket hjälper oss se var vi ska dutta för att ändra volymen. En subtil men ack så välkommen uppdatering som man kan tycka att Google borde tänkt på redan i generation ett. På Nest Mini sitter hjälpsamma lysdioder som tänds när du håller handen över högtalaren. På så vis är det lätt att se var vi ska trycka för att justera volymen. Under huven har Google petat in ett nytt maskininlärningschip med möjlighet att bearbeta röstkommandon lokalt i stället för i molnet. Det här ska i långa loppet leda till snabbare respons från Assistent, särskilt på kommandon vi ofta talar in. Vi placerar en ny Nest Mini jämte en äldre Google Home Mini och kontrollerar sovrumsbelysningen för glatta livet. Möjligen reagerar Nest Mini något snabbare redan nu – det känns i alla fall så – men det rör sig om hundradelar som är svåra att få konkreta mätresultat med.
Google Home Mini kunde inte hängas på väggen, vilket snabbt öppnade upp för tredjepartstillverkare och driftiga individer med 3d-skrivare att ta fram olika fästen. Nu hittar vi en hålighet på undersidan som kan användas för just väggupphängning – en annan grej som är smått förbluffande att Google inte tänkte på från första början. Sladden är däremot tämligen kort, vilket sätter sina begränsningar för var du kan placera Nest Mini. Mikro usb-anslutningen har dessutom bytts ut mot en dc-variant, så eventuella längre usb-kablar du har liggandes hemma lär inte göra jobbet heller.
Omdöme
Google Home Mini var redan en duglig smarthögtalare, och Nest Mini är en uppgradering i alla avseenden. För samma rekommenderade pris, även om Google Home Mini idag ofta kan hittas för så lite som 300 kronor.
Du som redan investerat i ett par Google Home Mini behöver inte känna dig tvingad att uppgradera maskinparken, men för alla andra är Nest Mini ett givet köp.
Specifikationer
Testad: Oktober 2019. Tillverkare:Google. Mått: 9,8 / 4,2 cm. Vikt: 181 gram. Trådlöst: Wifi 802.11b/g/n/ac (2,4 GHz/5 Ghz), bluetooth 5.0, inbyggd Chromecast. Operativsystem: Android / IOS (för Home-appen). Mikrofoner: 3 st. Ljud: 360 grader med högtalarelement på 40 mm. Lansering: Ute nu. Rek. pris: 649 kronor. Pris: 347 kronor via Prisjakt (Andra generationen) Kan monteras på väggen. Fylligare ljud för musik (jämfört med Google Home Mini). Hjälplampor underlättar touchkontrollerna. Prisvärd. Inga banbrytande uppdateringar. Varför ingen usb-anslutning?