The Legend of Zelda har hängt med i över 30 år. Som serie har den genom åren tagit olika skepnader – vi har utforskat Hyrule i mörka och realistiska Ocarina of Time, åkt båt i tecknade Wind Waker och manövrerat tåg i bärbara Spirit Tracks.
Kärnan i spelen har dock alltid varit densamma: vi har serverats utmaningar baserade på olika magiska föremål och instrument, utforskat tempel samt stridit mot fiender med hjälp av svärd och pilbåge. Undantaget har varit det första The Legend of Zelda – ett spel som var tidigt ute med konceptet ”open world”. Äventyret utforskades i egen takt och på eget bevåg och spelet gav minimalt med ledtrådar om var vi skulle ta vägen härnäst.
Tar vara på sin historia
När The Legend of Zelda: Breath Of The Wild presenterades fick vi veta att Nintendo gjort om spelets fundamentala grund totalt och blickat bakåt, samtidigt som äventyret skulle försättas i en öppen värld. Det var ett modigt steg för ett så pass konservativt företag som Nintendo. Att ta en av sina mest älskade serier, kasta omkull allt och bygga om, är en risk som för alltid kan skada ett varumärke. Men i fallet Nintendo blev det inte så, tvärtom. Med The Legend of Zelda: Breath of the Wild omdefinierar den japanska speljätten sättet vi ser på öppna spelvärldar; ett koncept som alldeles för ofta är synonymt med enorma, tomma titlar fulla med överflödiga och repetitiva moment.
Resultatet är en titel som dels tar varsamt hand om sin historia, dels öser på med referenser till gamla spel.
The Legend of Zelda: Breath of The Wild har varit i utveckling i över fem år. Med tanke på hur annorlunda spelet är – samtidigt som det bevarar den patenterade The Legend of Zelda-känslan är vi rysligt imponerade över Nintendos arbete. Det sammankopplar det bästa från äventyrsserien med finurliga pussel och genial design, samtidigt som det är fullständigt dränkt av Dark Souls-doftande utmaningar och ett finslipat rollspelssystem.
Och med rollspel menar vi det faktum att det mesta Link samlar på sig kan uppgraderas utan att vi för den sakens skull tvingas igenom krystade ”level”-system som i exempelvis Final Fantasy XV. Istället fokuserar Nintendo på det grundläggande samtidigt som man lockar med en enorm värld att vandra runt i och utforska.
Den största förändringen någonsin
Många av dessa element har förvisso tillkommit på resans väg. Vi kunde redan i The Legend of Zelda: Skyward Sword samla in resurser för att uppgradera vad som helst. Den öppna världen tillkom i The Legend of Zelda: Twilight Princess med problemet att den kändes tom. I Breath of The Wild släpper Nintendo alla hämningar och satsar fullt ut. Det här är den största förändringen serien genomgått någonsin, och enbart till det positiva.
För trots att världen är enorm och transportsträckorna många blir det aldrig någonsin tråkigt att vandra runt i Hyrule. På vägen mellan punkt A och punkt B blir vi förundrade över naturens övergång från höga gräsbeklädda platåer till ökenvärldar och snötäckta vidder. Nintendo har också hittat en perfekt balans mellan pussel, strider och utforskande – och sidouppdragen känns sällan irrelevanta på sätt som vi upplevt i exempelvis Far Cry-serien. Nyckeln till framgång i The Legend of Zelda: Breath of The Wild är att testa sig fram. En träsköld är till exempel en riktigt dum idé mot eldpilar och explosiva lådor, medan ett metallsvärd inte är särskilt kompatibelt med åska. Samtidigt är ösregn din perfekta vän när du smyger ifrån fiender, då dina fotspår döljs och steg hörs mindre. Överallt uppmuntras vi att ta steget och leta runt på egen hand, precis som i NES-klassikern från 1986. Nintendo håller oss sällan i handen och det går i princip att spela The Legend of Zelda: Breath of The Wild helt på sitt egna sätt.
Strategi är nyckeln
Till vår hjälp under eskapaderna i Hyrule har vi en så kallad Sheikah Slate. Den ger Link magiska förmågor och låter honom framkalla bomber, nyttja magnetism och frysa tiden. Alla dessa element kommer väl till hands i de olika utmaningarna, där vår logiska bedömning hela tiden sätts på prov. Flera gånger stannar vi upp och tänker: ”är det här berget för brant att klättra i?” eller ”finns det en bättre väg att gå för att komma fram snabbare?”. Breath of The Wild är vår egen sandlåda i Hyrule-reinkarnation och njutningen av att besegra just den utmaningen med just den lösningen är galet belåtande.
För strategi är ett måste i spelet. Till skillnad från många tidigare delar i serien är The Legend of Zelda: Breath of The Wild stundtals så oförlåtande svårt att det krävs otaliga försök innan vi kommer i mål. Det kan vara så simpelt som att överleva en attack av en grupp fiender. Vi behöver tänka om hela tiden när det kommer till vapen eftersom inget varar för evigt, och så gäller det även när det kommer till sköldar och pilbågar. De tål inte vilken behandling som helst och vi behöver ständigt ta en paus från huvudäventyret för att hitta nya föremål att dräpa monster med.
Samma devis gäller sättet vi fyller på Links hälsa. Glöm jakten på hjärtan – nu är det matlagning som gäller. Genom att samla på oss ingredienser från Hyrules alla hörn kan vi komponera ihop kulinariska stordåd som både ger Link bättre hälsa och gör honom snabbare, fixar bättre kondition och gör så att han tål mer stryk. Det gäller att ständigt ha ett digert förråd av mat – risken att få pisk ute på slagfältet är nämligen stort.
Med det sagt råder det aldrig någon tvivel om att det är ett The Legend of Zelda det handlar om. Vi får stifta bekantskap med en rad välkända områden, och ingen av dessa känns återanvända eller placerade ”bara för att” utan fyller en naturlig del av Hyrule.
Ett av spelhistoriens bästa
Sammantaget är The Legend of Zelda: Breath of The Wild inte bara det bästa The Legend of Zelda-spelet hittills utan kanske även ett av historiens absoluta toppspel. Detta är en titel vi kommer prata varmt om i många år framöver och som sätter en ny ribba, inte bara för Nintendo, utan även för kommande spel i genren.
Med The Legend of Zelda: Breath of The Wild visar Nintendo att en 30 år gammal serie som The Legend of Zelda fortfarande är relevant. Fram till nästa del kommer ser vi fram emot att tillbringa hundratals timmar i den öppna spelvärlden, kanske enbart för att njuta av designen, miljöerna och den där meditativa känslan.
Fakta: The Legend of Zelda: Breath of the Wild
Format: Switch, Wii U Testat format: Switch Genre: Äventyr Lansering: 3 mars Pris:579 kronor hos Amazon Sverige (Switch)
Vacker design Känns nytt och fräscht En öppen värld som inte känns tom Vissa framedrops i stationärt läge Vapnen går sönder lite för snabbt De engelska rösterna känns krystade