Sonos Beam (generation 2) – smart och kompakt soundbar
Sonos senaste stjärnskott, Sonos Beam generation 2 är här – nu med stöd för Dolby Atmos.
Av Andreas Bergsman
M3
Sammanfattning
Expertbetyg
Fördelar
Prisvärd
Stöd för flertalet ljudformat
Bra ljud, främst mellanregister och diskant
Nackdelar
Basåtergivningen
Begränst surroundljud
Omdöme
Sonos Beam kommer med en rad förbättringar jämfört med föregångaren. Hdmi earc-anslutningen öppnar upp för en mer omslutande ljudupplevelse, och sett till form och design är den ett kompakt alternativ till syskonmodellen Arc. Ljudmässigt, och i ensamt majestät, presterar Beam tillfredställande med viss reservation. Basåtergivningen lämnar en del att önska och trots stöd för Dolby Atmos är den ”omslutande upplevelsen” klart begränsad. Den presterar som allra bäst i sällskap med en Sonos Sub samt kompatibla bakre surround-högtalare. Läs vårt test av soundbars
För lite mer än tre år sedan släpptes Sonos Beam, tillverkarens minsta soundbar som trots sin ringa storlek ljudmässigt imponerade stort på oss. För den redan Sonos-frälste ett kompakt alternativ till den större Arc eller den numera pensionerade Playbase.
Andra generationens Beam är här
Det främsta köpargumentet är enligt tillverkaren själv, att generation två av Sonos soundbar ska erbjuda avsevärt bättre ljud. Dels för att den nu kan anslutas till tv:n via hdmi earc och har stöd för Dolby Atmos, dels med hjälp av mer processorkraft och fler högtalarelement. Vidare har nya Beam stöd för ytterligare ett par nyare ljudformat som Amazon Musics egna ultra hd-ljud för “lossless”-uppspelning i 24 bit / 48 kHz, och Dolby Atmos Music. Planen är att Beam framöver även får stöd för DTS Digital Surround.
Storleken på nya Beam är densamma som tidigare, det vill säga 651 x 100 x 69 millimeter. Nytt är däremot frontens högtalargaller, som precis som hos syskonmodellen Arc, nu är perforerat och tillverkat i polykarbonat. Den tidigare versionen av Beam hade en tygfront som i vårt tycke är svårare att hålla rent och som lättare drar till sig damm. På enhetens ovansida hittar vi precis som på föregångaren touchkontroller för att pausa/återuppta uppspelningen, byta spår och justera volymen. Här kan du även slå av/på enhetens mikrofon som används för olika röststyrningsfunktioner (Google Assistent, i vissa länder även Alexa).
Installationen är, precis som alltid när det gäller produkter från Sonos, barnsligt enkel. Anslut Beam till ett eluttag, öppna den tillhörande appen och följ anvisningarna för att ansluta högtalaren till ditt trådlösa nätverk. Därefter är det bara att sammankoppla enheten till tv:n med hdmi-kabeln, och då med fördel till en tv med earc som bland annat innebär stöd för ljudformat såsom Dolby Atmos, Dolby Digital och Dolby Digital. Har din tv endast arc-utgång (eller en optisk utgång) avgör tv:ns modell och tillverkare vilka Dolby-format som stöds.
Tillfredställande ljud
Beam är onekligen en kompakt soundbar. Sida vid sida med syskonet Arc ser den nästa patetisk liten ut, men under skalet döljer sig en smått respektingivande bestyckning i form av fem digitala klass D-förstärkare, fem högtalarelement (en centralt placerad diskant plus fyra elliptiska mid-woofers) samt tre passiva element.Liten i förhållande till syskonet Arc. Sett till förutsättningarna presterar Beam tillfredställande. Den utökade processorkapaciteten i kombination med de ytterligare två ljudkanalerna (fem högtalarelement mot tidigare tre) resulterar i en märkbart förbättrad ljudbild jämfört med föregången. Vid filmtittande är dialogen klar och tydlig och återgivningen av frekvenser i mellan- och det övre registret får med beröm godkänt. Och visst lyckas Beam skapa en viss känsla av höjd, men inte på långa vägar lika effektivt som syskonmodellen Arc med sina två uppåtriktade högtalare.
Basåtergivningen lämnar en del att önska
Men precis som för många soundbars är akilleshälen basåtergivningen. Mid-woofers och passiva element i all ära, men för att ge de lägsta frekvenserna rättvisa och för en intensivare totalupplevelse krävs ofta en separat subwoofer, så även till Beam. Och när vi kopplar på Sonos Sub blir resultatet klart bättre – både vid musiklyssning och framför tv:n.
Det samma gäller det så kallade sorroundljudet. Till skillnad från tidigare ljudformat som mixats i olika kanaler är Dolby Atmos ett objektbaserat format för surroundljud som delar upp ljudet mellan utvalda platser i rummet snarare än i kanaler, vilket ska ge en mer naturtrogen upplevelse eftersom det tar hänsyn till höjd, omgivning och de främre kanalerna på ett dynamiskt sätt.
Och visst förmedlar Beam en viss omslutande känsla när vi streamar Atmos-kompatibelt innehåll, men det är knappast jämförbart med en installation med fysiska surroundhögtalare. Vilket också blir än mer påtagligt när vi ansluter på ett par Sonos One som bakre surroundhögtalare.
Specifikationer
Modell: Beam gen.2 Testad: September 2021 Tillverkare: Sonos Anslutning: 802.11b/g/n/ac (2,4 eller 5 GHz), HDMI ARC-/eARC, närverksport (10/100-port för kabelanslutning), AirPlay 2 Aktiv röststyrning: Google Assistent (Amazon Alexa på vissa marknader) Spotify Connect: Ja Ljudformat som stöds: Stereo PCM, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby Atmos (Dolby Digital Plus), Dolby Atmos*, Dolby TrueHD*, Dolby Atmos (True HD)*, Multi Channel PCM*, Dolby Multi Channel PCM* (kräver *HDMI eARC-anslutning ) Övrigt: Kommer i färgerna svart eller vitt Mått: (H x B x D): 69 x 651 x 100 mm Vikt: 2, 8 kilo Rek. pris vid test: 5 349 kronor Pris: Från 4 990 kronor via Prisjakt