Inzone M3 gör en del saker bra, men Sony kan inte komma undan med att ta ut så här vansinnigt överpris. Bildkvalitet och gaming-egenskaper är genomsnittliga – för en skärm som kostar flera tusen kronor mindre. Då räcker inte rätt anslutningar och cool design. Test: Bästa 4k-skärmen – från prispress till påkostat
Medan Playstation-delen av Sony kan det här med gaming har det inte varit något som moderbolaget befattat sig med. Men det blev det ändring på i somras, då de presenterade nya varumärket Inzone, och lanserade både headsets och datorskärmar med spelinriktning. Headsetet Inzone H9 testades här på M3 alldeles nyss, och nu är det dags att testa en av skärmarna. Den heter passande nog just Inzone M3.
Det är den billigare av två skärmar som Sony släppt. Den andra heter M9. Bägge är på 27 tum med 16:9-bildförhållande samt plana, matta ips-paneler. Skillnaden på den är att M9 har 4k-upplösning, högre ljusstyrka, bättre hdr, lokal dimning och större färgomfång. M3 har en sak som är bättre än M9, högre bildfrekvens på upp till 240 Hz där M9 har 144 Hz.
Men att kalla M3 för billig vore inte direkt ärligt. Den har en prislapp på 8 490 kronor, vilket gör den till en av de absolut dyraste skärmarna med liknande specifikationer. Faktum är att det finns många bra, snabba 1080p-skärmar med matchande bildegenskaper för halva priset, eller till och med mindre. Då vill det till att Sony gör något extra för att förtjäna att rekommenderas.
Bildmässigt är det svårt att se vad det skulle vara. Full hd-upplösning, åtta bitars färg i panelen, srgb-färg som inte i något av de få förinställda lägena träffar särskilt rätt i färgtemperatur, och 400 cd/m2 i maximal ljusstyrka. Det är gott om ljus för en vanlig skärm för inomhusbruk, men vill du höja din spel- eller filmupplevelse upplevelse ett snäpp och få hdr, räcker den inte till.
Skärmen hanterar hdr-signal och är Vesa DisplayHDR 400-certifierad. Men om du är bekant med Vesas hdr-standarder vet du redan att just 400 är poänglös. Något riktig hdr-känsla infinner sig aldrig riktigt. På högre ljusstyrka än 50 procent blir skärmen dessutom påtagligt blek i svärtan. Det tog tid att förstå att det var så här foten skulle monteras ihop. Jag borde nog börja läsa manualer.
En snabb skärm bland många
Som gaming-skärm har Inzone en del fina egenskaper. Den stödjer g-sync för koppling till en pc med Gerfoce-grafikkort, och vrr för att att otimera signalen från en spelkonsol. Främst då Playstation 5. Men varför du skulle vilja koppla en Playstation 5 till något mindre än en 4k-tv begriper jag inte. Snarare är det här en skärm för pc-gamers som går med på att offra upplösning för hastighet.
Hög bildfrekvens på upp till 240 Hz och svarstider ned till en millisekund är bra, men absolut inget unikt eller något som kan rättfärdiga dess höga pris. Särskilt då den inte riktigt kan leverera snabb respons på ett stabilt sätt. Det är mycket teknisk magi med att tajma bilden precis rätt för att få det att fungera, och det finns bra och dåliga skärmar, som alla uppger en millisekunds svarstid.
Jag är långt ifrån expert på detta, men kan fortfarande se effekten, såsom skuggbildning när objekt sveper snabbt över skärmen. Ansluten till en kraftfull pc och med spel som pressar bildfrekvensen till max börjar skärmen också ge ifrån sig en del irriterande ljud, vinande elektronik inne i skärmen kan störa upplevelsen om du inte överröstar den med spelljud. Jag har inte testat tillräckligt många snabba skärmar för att säga om detta är normalt eller inte. Men irriterande blir det. Väl ihopskruvat är det en snygg skärm att skåda.
Stiligt, men inte särskilt smart
Inte heller skärmens byggkvalitet och konstruktion rättfärdigar priset. Precis som hörlurarna H9 har Inzone M3 en design som för tankarna till Playstation 5. Det är en välvd baksida i vit plast och detaljer i svart. En minst sagt udda designad fot håller uppe allt på ett sätt som gör att det rakt framifrån ser ut som om den bara står på en liten pinne i mitten. Det var allt annat än uppenbart hur det var tänkt att montera ihop foten. Men när jag väl klurat ut det var det enkelt och skärmen står stadig på ett tjockt ben framåt och två tunna bakåt.
Någon direkt kvalitetskänsla i skärm och fot är det dock inte. Den är höj- och sänkbar och ger generöst med tilt, men du kan inte vrida i sidled eller ställa skärmen på högkant. Den udda designade foten gör också att justering i höjdled sker diagonalt, så du skjuter skärmen snett framåt eller snett bakåt på ett irriterande sätt. Jag får också ta till mer våld för att få skärmen att röra på sig än vad som borde vara nödvändigt.
Det känns som om Sony har satt stil framför funktion. Och ärligt talat, stilen är inte så fantastisk att den är värd att offra användbarhet för. Foten har i alla fall en behändig ränna för kabeldragning inbyggd, så det går lätt att ansluta ett par bildkällor och en strömsladd utan att det blir kabeltrassel. Alla anslutningar sitter nedåtriktade på rad på baksidan. Du får två hdmi 2.1, en displayport 1,2 och en usb c-kontakt med displayport och 65 watts strömförsörjning. Det går bra att koppla in det mesta, från spelkonsoler till kraftfulla datorer och lätta laptops. Klara PS5-vibbar i färgvalen. Och en upphängning som känns mer udda än smart. Du får också en inbyggd usb-hub med tre usb typ a-portar, och en usb typ b att ansluta till datorn. Med kvm-switch-funktion inbyggd kan du växla mellan att styra två enheter, en ansluten på usb c och en på usb b. Det fungerar smidigt och nås med ett snabbkommando i skärmens inställningsmeny.
Lätt att göra inställningar
Menyn är relativt snygg och redigt designad. Med ett styrkors på baksidan är den lätt att navigera, även om det finns en viss tendens till felklick. Vill du göra det enkelt för dig har Sony ett program du kan ladda hem och istället få tillgång till samma inställningar i datorn.
Slutligen har Inzone M3 också inbyggt ljud. Men det kunde Sony lika gärna ha skippat. Det är ett par fjuttiga två watts högtalare som ger tunt och burkigt ljud. Varför skärmtillverkare envisas med att bygga in högtalare som är sämre än vad du kan hitta i en mobiltelefon för en tusenlapp, eller ett par budget-usb-högtalare för skrivbordet är ett mysterium. Det är alltid uselt, och jag fattar inte varför. Borde inte en tillverkare som Sony, som uppenbarligen vet hur man levererar bra ljud, kunna vara undantaget till den deprimerande regeln? Tydligen inte. Inställningsmenyn är det svårt att klaga på. Då det är en gaming-skärm får du här också en uppsättning extrafunktioner, som styrkors, timer och fps-räknare på skärmen. Inget unikt för Sony, men de gör det godkänt bra. Det här är ingen direkt dålig skärm jämfört med andra i skärmar med liknande specifikationer. Den är snygg, snabb och ger godkänt bra bild i de flesta lägen. Smidig usb-hubb och gott om olika anslutningsmöjligheter är också ett plus.
Men som sagt, andra skärmar med jämförbara egenskaper, en del som hanterar svarstider bättre, och har bättre ergonomi i designen, kostar inte åtta och en halv tusenlapp. Utan snarare runt hälften. Luras inte att köpa den här bara för att det står Sony på den. De saker den gör bra rättfärdigar inte priset.
Specifikationer
Produktnamn: Inzone M3 SDN-F27M30 Testad: Januari 2023 Tillverkare: Sony Storlek: 27 tum Rörlighet: Höjd, tilt Upplösning: 1920×1080 bildpunkter Paneltyp: Ips, matt bildyta Ljusstyrka: Upp till 400 cd/m2 Kontrast: 1 000:1 statisk Hdr: Vesa Display HDR400, hlg Färgdjup: 8 bitar Uppdateringsfrekvens: 240 Hz Svarstid (GtG): 1 ms Bildingångar: 2st hdmi 2.1, displayport 1.4, usb c med displayport och strömförsörjning 65W Övrigt: Hubb 3 st usb 3 typ a (usb c eller b in), högtalare 2x2w, hörlur, kvm-switch Storlek: 61,5 x 7,3 x 41,1-48,4 cm Pris: 8 490 kronor hos Webhallen