Ljudspecialisterna på JBL har gjort entré på gamingscenen. Deras dyraste headset har väldigt bra ljud, men också smått överflödig teknik som höjer priset.
JBL Quantum One gör definitivt inte bort sig. Här får vi ett nyanserat, omslutande och väldigt justerbart ljud för såväl spel som musik, men frågan är vad finliret egentligen tillför. Berättigar prislappen tycker vi inte riktigt att det gör. Det är främst det grymma ljudet och flexibiliteten som är vinnarna här. Test: Bästa headset för gaming
Marknaden för gamingheadset växer och välrenommerade JBL är en av aktörerna som nu bestämt sig för att vara med i leken. De flesta har nog kommit i kontakt med någon av företagets högtalare eller hörlurar, men då främst i syfte att lyssna på musik. Nu lanserar de ett flertal olika headset för spelare där Quantum One är värstingen i den nya produktlinjen.
Prislappen på 3 000 kronor är saftig, särskilt för ett trådat headset, men i gengäld slänger JBL med en stor mängd olika funktioner och finesser som de hoppas ska övertyga alla lyx-gamers där ute. Huvudspårning är en av dem, liksom aktiv brusreducering, 7.1-surround och högupplöst ljud för de allra kräsnaste.
Design och komfort
JBL har sannerligen inte haft några problem med att anamma formspråket inom gaming. Quantum One ser ut som ett traditionellt gamingheadset med svart plast så långt ögat kan nå och inställningsbar rgb-belysning på kåporna. Bygeln är ganska stel, men är åtminstone läderklädd undertill så att det ligger skönt mot skalpen.
Lika bekvämt är det inte mot sidorna av huvudet – Quantum One sitter ovanligt tajt och är synnerligen skavigt att använda som glasögonbärare. I gengäld sluter de mjuka lädermuffarna väldigt tätt runt öronen och stänger ute distraktioner. Kombinerat med den aktiva brusreduceringen är det inte svårt att leva sig in i vad man nu spelar för stunden.
Högerkåpan är helt ren medan vänsterkåpan har en hel del knappar och reglage. Dessa används för att hantera brusreducering, volym, huvudcentrering och att slå på eller av den löstagbara mikrofonen. I början trycker vi väldigt ofta fel, dessutom aktiveras knapparna lätt av sig själva när vi lägger ned headsetet “fel” på bordet.
Den tygklädda usb-sladden frasar obekvämt mot både tröja och skrivbord, något som blir särskilt irriterande för den som kört trådlöst tidigare. Efter någon meter sitter en liten puck som låter oss välja om det är spel- eller chattljud som ska förstärkas för tillfället. Vissa tillverkare har ett sådant reglage placerat på själva hörlurarna, men JBL fick nog inte plats med det. Lösningen fungerar oavsett detta hyggligt och gör det smidigt att anpassa ljudbilden.
Ljudkvalitet
Quantum One är en udda fågel. JBL marknadsför rumsligt ljud och huvudspårning som paradfunktioner, men i grunden imponeras vi mest av det “vanliga” ljudet. Det är både fylligt och skarpt och passar fint för alla sorters spelgenrer. Faktum är att det inte är många headset vi testat som når upp till JBL:s nivå när det handlar om ren ljudkvalitet. Sett till företagets historik är det kanske inte så konstigt, men Quantum One låter även oförskämt bra vid musiklyssnande – särskilt om vi boostar basen i mjukvaran.
Brusreduceringen låter oss blockera ut diskmaskinsljud och datorfläktar och är en synnerligen välkommen funktion. Däremot är vi inte riktigt lika imponerade av huvudspårningen, som säger sig ta surroundljudet ett steg längre. Det hade inte behövts enligt oss – efter flera veckors användande har vi fortfarande svårt att se någon fördel med “Quantum Sphere 360”-tekniken. Som koncentrerad gamer är det sällan man rör på huvudet ändå. Vänta dig således inga mirakel.
JBL:s värstingheadset levereras med en liten kalibreringsmikrofon som vi sätter i båda öronen innan vi ger oss på vidare inställningar. Detta ska ge än mer skräddarsytt ljud, men exakt vad det ger oss i praktiken är vi lite osäkra på. Quantum One fungerar bäst till pc med tanke på surroundljudet, men kan användas till alla konsoler tack vare en medföljande 3.5-millimeterssladd. Pluspoäng för mångsidighet!
Mikrofonen är…en mikrofon. Den sticker varken ut positivt eller negativt, men är i alla fall smidig att sätta i och ta ur headsetet efter behag. Våra samtalspartners har inga problem att höra vad vi säger, vilket ändå får ses som huvudsaken. Någon studiokvalitet pratar vi absolut inte om.
Funktioner
JBL Quantum Engine fungerar utmärkt, och låter oss finjustera ljud, rgb-belysning och mikrofon. Det är även här vi hittar de avancerade kalibreringsinställningarna, rumsligt ljud och annat finlir som sägs vara headsetets största köpargument. En equalizer kommer väl till pass när det ska lyssnas på musik. För att visa hur precis huvudstyrningen är har JBL inkluderat en animation som visar exakt hur headetet är placerat för tillfället.
Under fliken “rumsligt ljud” kan vi välja mellan Quantum Sphere 360 eller hederlig DTS. Vi kan till och med ange hur långa vi är och hur brett huvud vi har, men inte heller här märker vi av några konkreta förbättringar vid justering. I mjukvaran märker vi också av något som får betecknas som en bugg: Om vi inte väljer maximal chatt- eller spelförstärkning på ljudet “vobblar” reglaget fram och tillbaka, vilket blir oerhört frustrerande att lyssna på. Vi måste välja antingen max av det ena eller det andra.
Kort och gott finns här allt du kan önska dig i inställningsväg och justeringsmöjligheterna är ett av Quantum Ones trumfkort. Det mesta går du tyvärr miste om när du går över till att använda headsetet till spelkonsoler, varför det finns mycket mer prisvärda alternativ för detta ändamål i det här testet. Ljudet “rätt ur lådan” torde dock tillfredsställa de flesta konsolspelare, som även lirar en hel del på pc.
Specifikationer
Produktnamn: Quantum One Tillverkare: JBL Testat: November 2020 Anslutning: Usb / 3,5 millimeter Surround: 7.1 Fungerar till: Pc, Mac, spelkonsoler. Rek. pris: 3 000 kr Pris: 1 490 kronor hos Amazon Sverige