Så ska framtidens prylar bli miljövänliga – ”Folk sa att vi var galna”
Vi har pratat med Ikea, Voi, Fairphone och A Good Company om hur de ser på hållbar teknik.
Av Evelina Galli
M3
Denna artikel är ompublicerad i och med Earth Day 2021. Intervjuer gjorda i november 2020.
Miljötänket genomsyrar en allt större del av vår vardag, inte minst när det kommer till vår konsumtion. Inom mat, kläder och hudvård har hållbarhet varit en självklar aspekt sedan länge, med ekologiska märkningar och smarta miljöval.
Men när det gäller teknik har det hela gått långsammare. Det är först på senare år som flera stora teknikföretag tagit upp miljötänket på agendan. Apple erbjuder till exempel sina kunder att enbart byta ut batteriet på sina produkter och skryter med att tillverka allt fler produkter i återvunna material.
Ett annat stort företag som vill ta hållbarheten längre är Ikea. Idag är 60 procent av sortimentet baserat på förnybara material och mer än tio procent i återvunna material. Men de är långt ifrån framme än, målet är att 2030 enbart arbeta med förnybara och återvunna material.
Björn Block, Business Area Manager för Ikea Home smart, det vill säga Ikeas smarta hemmet-segment, menar att det gäller att se till att produkterna inte känns förlegade. Genom att ge möjligheten att enkelt anpassa och förnya produkterna känns passar de in i konsumenternas hem under längre tid, tror han. Björn Block, Business Area Manager för Ikea Home Smart
Som exempel tar han upp smarta högtalaren Symfonisk som gjordes i samarbete med Sonos. Här erbjuder man nu kunden att byta ut enbart den textil som sitter runt själva högtalaren, istället för att köpa en helt ny produkt.
– Vi kan lära oss av dialog med konsumenter. Vad som händer när du har tröttnat på din produkt? Kan vi ge produkten ett andra och till och med tredje liv? Den som är trött på utförandet på sin Symfonisk-högtalare kan nu köpa ny textil att klä den med.
Vägen till hållbarhet inte alltid den lättaste
Vissa går längre än att enbart byta ut en av de yttre komponenterna. Fairphone har byggt hela sitt koncept på just hållbar och modulär teknik. Inte nog med att deras smarta mobiler är tillverkade i hållbara och etiska material, kunder kan dessutom kan byta ut beståndsdelar om de går sönder eller känns förlegade, såsom batteriet eller kameran, istället för att köpa en ny mobil.
Fairphones senaste mobil, Fairphone 3 Plus, är miljövänligare och mer modulär än någonsin. I och med lanseringen av den nya modellen kan tidigare kunder välja att byta ut valda element istället för att köpa en helt ny Fairphone.
Deras vd och grundare Bas van Abel berättar att han blev förvånad över hur väl deras koncept tagits emot från start.
– När vi började för sju år sedan hade vi aldrig gjort en telefon. Folk sa att vi var galna. Efter tre månader hade vi sålt 25 000 enheter och ett år senare är vi en av de snabbast växande start up-företagen i Europa, med en omsättning på över 16 miljoner euro. Just nu är vi ett av få smartphone-företag som fortfarande växer och går med vinst. Fairphone 3 Plus kommer bland annat med en uppgraderad kamera från föregångaren, som kan köpas som separat modul att implementera i den tidigare modellen. Ett annat företag vars koncept bygger på just hållbarhet är svenska A Good Company, som startade 2019 med att sälja hållbara produkter på nätet. De fyller successivt på sitt utbud, just nu erbjuder de bland annat tekniktillbehör som mobilskal och usb-sladdar. Deras vd och grundare Anders Ankarlid menar också att just “trial and error” är en stor del av att komma framåt.
– Det är mer som en krokig stig snarare än en rak väg. Vi testar, sedan får man tillbaka produkten och så är det någonting som inte har smält som det ska, till exempel. Det måste vara okej att produktutveckling tar tid, om man jobbar med progressiva material. A Good Company letade länge efter rätt material att använda i sina mobilskal, och hittade till slut att resterna av linproduktion fungerade som ett alternativ. Vi på M3 får möjlighet att klämma och känna på ett av deras mobilskal, och kan konstatera att vi aldrig skulle gissa att det här var gjort av någonting annat än plast. För A Good Company kom genombrottet först när de hittade rätt material. Efter ett besök hos en bonde i Nyköping insåg de att resterna från produktionen av lin fungerade riktigt bra som ett alternativ till plast.
Hållbart insidan och ut
Ett annat svenskt företag som kontinuerligt arbetar för att göra sin verksamhet snällare mot planeten är elsparkstjänsten Voi. Just elsparkcyklar har fått ta emot stor kritik när det kommer till hållbarhet, från att färdmedlet inte alls är så hållbart till att de skräpar ner gatorna när de parkeras felaktigt.
En åtgärd som Voi tagit till för att minska sin klimatpåverkan är hur deras elsparkcyklar laddas upp. Från att tidigare plocka upp elsparkcyklarna för laddning behövs enbart batteriet hämtas upp och laddas, alltihop av anställda som använder fordon som drivs av förnybar energi.
– Eftersom vi slipper transportera hela elsparkcykeln har vi lyckats skära ned över 50 procent av våra utsläpp, säger Sofie Cederberg, Public Relations Associate på Voi. Numera behöver enbart batterierna transporteras när senaste modellen av Voi-elsparkcyklar ska laddas.
När det kommer till att minska nerskräpningen har Voi även försökt sätta in åtgärder för detta. Förutom att sponsra initiativet Rena Mälaren, då många elsparkcyklar hamnar just på havsbottnen, har de förändrat sin strategi när det kommer till var cyklarna är utplacerade.
Kristina Hunter Nilsson, VP Communications på Voi, säger att de ansökt om fler offentliga, markerade parkeringsplatser i bland annat Stockholm, men inte fått godkänt. Däremot har de försökt undvika att de står och skräpar där de inte används. I den senaste generationens elsparkcyklar har Voi även implementerat teknik för att kunna se om elsparkcyklarna ligger ned eller inte.
– Till skillnad mot konkurrenter ställer vi inte upp massor av fordon klockan 10 varje morgon på utvalda ställen. Voi finns bara där de används, vi får mycket fler turer per fordon på det sättet. Kristina Hunter Nilsson, VP Communications på Voi. Ett annat företag som ser möjlighet att implementera mjukvara för ett större miljötänk är Ikea. Björn Block menar att den stora fördelen med att jobba med digitala produkter är att möjligheten att kunna göra dem mer kompatibla och uppgraderingsbara. Han uppmanar även andra företag att inte låsa in sig i sina operativsystem, utan samarbeta för att göra det smarta hemmet hållbart.
– Vi som bransch behöver samarbeta mer. Ju mer de är kompatibla med varandra, desto bättre och mer långsiktigt. Det här är inte en ploj eller en leksak, det är produkter som löser ett dilemma. Ser vi det på det sättet kommer vi få en hållbar konsumtion.
”Lågt pris är aldrig någonting dåligt”
Det är inte bara företagen som måste ta sig i kragen och förnya sig när det kommer till en mer hållbar teknikkonsumtion, även vi konsumenter måste börja tänka om när det gäller våra prylar.
Hur ska man då få kunderna att handla mer hållbart? Björn Block menar att det finns många win-win situationer, så länge man inte kompromissar med pris och hållbarhet.
– Ett lågt pris är aldrig någonting dåligt. Ta led-lampan som exempel. Till en början kostade den mycket och gav inte alls samma sken, huvudargumentet var att den höll längre. Idag kan vi sälja dem för nio kronor styck, och ljusbilden är perfekt samtidigt som livstiden är mycket längre än glödlampor.
Bas van Abel från Fairphone tror däremot att kunder kan tänka sig att betala mer för just hållbarhet. Om företag framgångsrikt kan ta fram ett narrativ, en känsla eller en story, behöver de inte nödvändigtvis sänka priset, menar han.
Som exempel tar han Apple, som skapat tillräckligt med premiumkänsla i sina produkter för att kunderna ska tänkas kunna betala för det. Han nämner även Fairphones egna, modulära mobiltelefoner och hur kunderna genast bryr sig mer om mobiltelefonerna om de fått öppna och laga dem själva.
– När folk gör saker, när de är involverade, bryr de sig mer. Om du kan öppna upp din egen telefon och byta batteriet är det magi! Du blir en del av någonting större.
Anders Ankarlid håller med i Bas van Abels föreställning om att hållbarhet ger ett mervärde i sig. A Good Company frågade under Black Friday sina kunder om de föredrog lägre priser eller att företaget istället använde marginalen för att plantera träd. Svaret var tydligt, en överväldigande majoritet såg hellre att A Good Company använde pengarna till miljön.
Anders Ankarlid, vd och grundare för A Good Company.
Han tror det finns outforskad potential hos just teknikkonsumenter. Deras möjlighet att djupdyka i specifikationer gör dem till synnerligen tacksamma kunder när det kommer till just hållbara produkter.
– Jag tänker att tech-konsumenter egentligen är en ganska underskattad grupp när det rör hållbarhet. I och med deras medvetenhet när det handlar om detaljer och kvalitet.
Hoppas på fler politiska initiativ i framtiden
De fyra företagen i vår artikel har alla tydliga mål och planer hur de ska bli mer hållbara, men hur står det egentligen till med konkurrenterna? Sofie Cederberg från Voi hoppas se fler initiativ från makthavare som kan tvinga företag att tänka mer miljövänligt. För deras egen nisch hoppas hon på en reglerad marknad där städerna kan ställa mer krav på elsparkstjänsterna. Sofie Cederberg, Public Relations Associate på Voi
– Nästa stora steg vi vill uppnå är att det här blir en reglerad marknad där företagen får ansöka till staden, där det sker en upphandlingsprocess. Om det bara finns ett fåtal operatörer i en stad är det lättare för staden att se till att de håller sina löften också. Just nu har vi mer en code of conduct.
Även Anders Ankarlid tror att fler initiativ kan tas från politikerna när det handlar om att få till en mer hållbar teknikkonsumtion, framförallt när det gäller vilka material som används i produktionen. Han tar till exempel upp skatten på plastpåsar som medfört att användningen av dessa i butiker sänkts drastiskt.
– I slutändan är det alltid någon som betalar. Om det inte är du som konsument är det den som tillverkar produkten, eller förmodligen planeten. Bas Van Abel, grundare och vd Fairphone.
Redan i dag tas flera politiska initiativ menade att främja en mer miljövänlig livsstil när det handlar om konsumtion. Bas van Abel tar till exempel upp Sverige som ett fördelaktigt exempel, som valt att sänka skatten på reparationer.
– Konversationen är i gång, men den är inte tillräcklig. Det finns mycket vi kan göra, men det kommer inte att ske utan lagändringar.
När allt kommer omkring måste samtliga delaktiga i konsumtionsledet ta sig en funderare kring hur våra prylar påverkar miljön. Det här stämmer kanske extra bra under den vecka som den här artikeln skrivs, det vill säga veckan som leder till Black Friday, en shoppinghögtid som blivit starkt kritiserad för att uppmana till köphets.
Samtliga företag i artikeln tror dock inte att peka finger kommer att lösa någonting, istället gäller det för var och en att ta sitt ansvar till en mer miljövänlig och hållbar teknikkonsumtion.
– Var och en måste skämmas för sig själv, säger Anders Ankarlid.