Pokemon Scarlet/Violet – ett ofärdigt hafsverk med stark grund
Tre år efter Game Freaks förra huvudspel i Pokémon-sagan, Sword and Shield, är det åter dags att leka Ash Ketchum. Men något står inte rätt till i Pokémon-land.
Av P-A Knutsson
M3
Sammanfattning
Expertbetyg
Fördelar
Den öppna världen lyfter det klassiska upplägget
Samlandet och striderna glänser fortfarande
Det är Pokémon
Nackdelar
Mängder med buggar och föråldrade miljöer
Konstanta avbrott dödar tempot
Rörig världskarta
Omdöme
Grafik är inte allt och buggiga releaser är inget nytt, men att Nintendo släpper sin guldkalv i det här skicket är en stor besvikelse. Grunden underhåller fortfarande stort, och ett par nya smarta inslag lyfter äventyret över sina föregångare. Men när mängder med både stora och små brister ständigt gör sig påminda, är det svårt att uppskatta fickmonstrens senaste äventyr.
Fyra fullstora Pokémon-äventyr, plus två större expansioner, på fyra år. Att det råder bråda dagar hos Pokémon-skaparna Game Freak är ingen hemlighet. Men tajt utvecklingstid tillsammans med huvudspel som blir allt mer avancerade är ingen bra kombination, något som är sorgligt tydligt i syskonspelen Pokémon Scarlet och Violet.
Det här duger inte
För det tar inte lång tid innan flera av problemen i Pokémon Scarlet visat upp sig; stora och små grafikbuggar, kamerastrul, ljus och skuggor som kommer och går, en skrämmande låg bilduppdatering och animationer som är lika smidiga som sekundvisaren på en gammal klocka. Lägg därtill att den öppna världen ser ut som något Nintendo 3DS hostat upp; det är repetitiva, detaljfattiga miljöer som målas upp, ackompanjerat av lågupplösta texturer och noll kantutjämning.
Faktum är att grafikproblemen är så pass stora att vi inte klarar av att spela Pokémon Scarlet i dockat läge på vår 65”-tv. Lyckligtvis är problemen inte alls lika märkbärbara i bärbart läge, där är det mest den instabila bilduppdateringen som stör.
Frågetecknet kring grafikhaveriet blir inte mindre av att spel som Splatoon 3 och Xenoblade Chronicles 3 existerar på samma konsol. Två lysande äventyr där särskilt det sistnämnda har en hel del likheter med Pokémon Scarlet. Till och med vårens budgetosande sidospår Pokémon Legends: Arceus, utvecklat av ett mindre team hos Game Freak, ser bättre ut – även om det ska sägas att världen i Scarlet är både större och mer varierad.Det är inte svårt att hitta fula vyer i Pokémon Scarlet
Fyrtio bugg och en coca-cola
Men det är inte bara grafiken som är undermålig, äventyret är också fyllt med mer eller mindre märkbara buggar. Buggar som med all tydlighet visar att Pokémon Scarlet skickas ut till julhandeln innan det är färdigkokt. Det handlar om allt från komiska renderingsmissar med armar som ramlar av, udda kameravinklar och Pokémons som ändrar storlek, till mer djupgående problem där stridsmekaniker inte fungerar som de ska, ett flertal duplicerings-glitchar – och rena krascher.
Det kanske mest oroväckande med buggarna och prestandaproblemen är hur djupgående de verkar vara; en snabb lösning lär det inte bli. Inledningsvis var Nintendo och Game Freak också knäpptysta, vid sidan av ett uttalande om spelets enorma säljsuccé.
Men närmare två veckor efter release bad Nintendo om ursäkt och skrev att de är medvetna om prestandaproblemen och buggarna som ”vissa spelare” råkar ut för. En nonsensursäkt, men den gör oss hoppfulla om att Game Freak faktiskt jobbar på att förbättra spelupplevelsen. De glitchar som kan användas för fusk eller gör att spelet kraschar lär i alla fall försvinna.
Pokémons trivs bäst i öppna landskap
Är det bara att skriva av Pokémon Scarlet som ett skräpspel? Nej, långt ifrån. Tyvärr, kanske ska tilläggas. För grunderna i spelet är riktigt bra, med både klassiska inslag och välfungerande nyheter.
Vi gillar möjligheten att låta Pokémons springa fritt vid våra fötter och automatiskt attackera svagare fiender i närheten. På så sätt trillar föremål och erfarenhetspoäng in utan att vi måste ta oss igenom hela stridsproceduren. Vi gillar också att fritt kunna utforska världen, och att vi med rätt team och taktik kan ta oss an monster som egentligen är för starka för våra fickmonster. Lägg därtill onlineläget som dryper av potential, även om det är alldeles för begränsat och klumpigt i dagsläget.
Även spelvärlden är värd ett plus i kanten. Likt smygtitten Pokéon Legends: Arceus väntar en helt öppen värld med stora fält, berg, sjöar och Pokémons som ränner runt fritt. Till skillnad från de tomma slätterna i Arceus, är däremot världen i Pokémon Scarlet fylld med städer att besöka, gym-mästare att besegra, suspekta gäng att förnedra och världsbossar att bemästra.
Gå upp, gå ner, gå fel
Hur vi tar oss an uppgifterna är dessutom helt upp till oss, på gott och ont. Att vi, utan nämnvärd handhållning, kastas rakt ut i världen och kan gå vart som helst är härligt uppfriskande. Vill vi fylla Pokédexen går det bra, likaså att utforska världen i jakt på föremål, hemligheter eller sällsynta fickmonster. Vi kan också fokusera på de mål som för handlingen framåt, eller en mix beroende på vad som är nära och lockar för stunden.
Men så har vi den onda delen: förvirringen. Gång på gång råkar vi klampa in i områden med motståndare som är betydligt starkare. Dels eftersom det inte finns en naturlig väg framåt i spelvärlden, dels eftersom världskartan är både seg och onödigt tillkrånglad. Vi sätter ut markörer vid vårt mål, men klippiga kullar och andra hinder gör att vi plötsligt hamnat på motsatt sida av världen. Då är det tur att det går att snabbresa till tidigare besökta platser i alla fall.
Ett annat problem är alla konstanta avbrott. Om det inte är telefoner som ringer i tid och otid, är det karaktärer ute i vildmarken som långsamt kräker ur sig irrelevans. Textruta efter textruta måste tryckas förbi för att vi ska kunna göra det som faktiskt är roligt – att fånga Pokémons, göra dem starkare och ta över världen.Men det är ju så kul! Det råder sannerligen ingen brist på saker att klaga på i Pokémon-seriens nyaste tillskott. Ändå har vi svårt att sluta spela. Det är ju så kul att utforska världen och samla fickmonster, trots alla problem. Vi skulle till och med säga att det här är det bästa Pokémon-spelet på många år. Ändå kan vi inte rekommendera det helhjärtat.
Faktum är att Nintendo Switch har haft ett så starkt år att Pokémon Scarlet inte ens tar sig in på topp 10. Tänk om äventyret fått ligga kvar i ugnen ett par månader, då hade det sannolikt klättrat högt på nästa års topplistor. Nu är det ett kul spel, som tyvärr släpptes alldeles för tidigt.
Pokemon Scarlet
Testat: November 2022 Genre: Äventyr Utvecklare: Game Freaks Utgivare: Nintendo Plattform: Nintendo Switch Storlek: 7 GB Pris: 499 kronor hos Amazon Sverige