Inledning
Mobiltelefonen är för de allra flesta den enda kamera de äger. Enklare kompaktkameror känns numera som en antikvitet, endast proffs och riktiga fotoentusiaster skaffar större systemkameror.Mobilkamerorna blir konstant bättre, men har en stor utmaning; till skillnad från en systemkamera kan inte sensor och optik vara hur stor som helst. De har visserligen blivit större och tillverkarna har samtidigt kommit på innovativa sätt att konstruera mer avancerad optik till dem. Men hur stora som helst kan de inte bli.
Läs även: Test av de senaste flaggskeppsmobilerna
Variation i funktion och inriktning
Resultatet är kameror som verkligen imponerar, men också med en viss ojämnhet i resultaten. Vissa mobilkameror klarar av dessa utmaningar bättre än andra, medan en annan mobilkamera kan briljera på en annan punkt. En har neutral och korrekt färgåtergivning, medan en annan satsar på mer livfulla bilder och realistisk dynamik. Ett par kan zooma extremt långt, andra fotar snabbt eller har bred vidvinkellins och så vidare.Här har vi ställt ett urval av årets vassaste flaggskeppsmobiler mot varandra, kort och gott de vi testat under åren som vi på olika sätt tycker utmärker sig fotomässigt. Utöver det är de också bra mobiler för övrigt, alla med hög prestanda, högklassiga bildskärmar, 5g-uppkoppling, snabb wifi och stora batterier. De flesta är även det bästa vardera tillverkare har att erbjuda, men det enda vi tittar på här är hur bra de är på att fotografera.
Det gör vi genom att utsätta dem för ett urval av fotosituationer. Hur skarpt återger de små detaljer och nyanser vid fotografering i optimala förhållanden? Hur tacklar de fotografering på natten? Dåligt upplysta rum? Inzoomning på långt avstånd? Bästa kvalitet i detaljerade närbilder? Det finns hur många olika fotosituationer som helst. De vi har valt ut representerar en bredd av utmaningar som vi tycker ger en god bild av kamerornas kompetens.
Mer att utforska
Mobilernas kameraappar har dessutom en mängd olika bonusfunktioner och alternativ som kan tilltala olika användare, som panoramafotning, leende-detektering, monokromt läge, möjlighet att spara raw-filer, färgfilter för foton, försköningsfilter för porträtt och proffslägen med manuell kontroll på exponering, fokus och vitbalans. De är för många för att gå igenom i detalj och inte egentligen vad som avgör själva bildkvaliteten i ett foto, så vi väljer att fokusera på just denna.Alla kameror har testats med vardera systems standardinställningar, autofokus, automatisk vitbalans, standardinställning för linskorrigering och så vidare. Då mobilen i detta fall ersätter en kompaktkamera anser vi att du ska få ett bra resultat bara genom att välja rätt fotoläge, motiv, sikta och klicka. Undantaget till detta är när vi testat nattfotografering, då vi i vissa fall manuellt slagit på det nattläge kamerorna har, om inte kameran automatiskt aktiverar det, för att då se om vi får bättre resultat.
Samtliga mobiler använder numera ai-driven automatisk motivigenkänning, vilket justerar inställningar och efterbehandlar bilder åt dig. Tidigare har detta varit en funktion vi valt att stänga av, då de tog överdrivet mycket kontroll även kameran och slutresultatet. Numera är de genomgående smartare och mer subtila, så vi känner inget behov av det.
Kamerorna har testats vid olika tillfällen, så det är inte säkert att motiv och ljusförhållanden är identiska i exempelbilderna. Vi har dock försökt att hålla dem så lika varandra vi kan, inom rimliga gränser.
Testade kameramobiler

Apple Iphone 12 Pro Max
Apple har på senare år inte stuckit ut med särskilt överraskande eller experimentell kamerahårdvara. De har haft relativt låga pixelantal och inga jätteytor på sensorerna. De var också sena med att introducera dubbla och tredubbla kamerauppsättningar. Istället har de lagt ner mycket omsorg på optiken, finslipat sin egen bildprocessor, jobbat med smart automatik och efterbehandling i appen. Och detta med utmärkt resultat.Toppmodellen i Iphone 12-serien bjuder dock på intressanta hårdvarunyheter. Huvudkameran har större sensoryta än tidigare, för bättre ljusintag, och mekanisk bildstabilisator för sensorupphängningen istället för i linsen. Det gör den effektiv på att reducera vissa typer av skakningar som lins-stabilisering inte är lika bra på.
Det andra nya i Iphone 12 Max Pro är lidar, en typ av avancerad ToF-kamera som används för djup-bedömning så att sådant som bokeh-foto och ar-funktioner blir mer korrekta, snabbare och bättre autofokus, det senare särskilt i mörka rum.

Kameraspecifikationer
Huvudkamera: 12 megapixel sensor, 24 mm brännvidd, f/1,6 bländare, sensor shift IS, dual pixel PDAFVidvinkel: 12 megapixel 1/3.6″ sensor, 13 mm brännvidd, f/2,4 bländare
Zoom: 12 megapixel 1/3.4″ sensor, 65 mm brännvidd (2,5 x zoom), f/2,4 bländare, PDAF, OIS
Övrigt: Lidar-sensor, led-blixt
Kamera fram: 12 megapixel sensor, 23 mm brännvidd, f/2,2 bländare
Pris: Från 12 395 kronor hos Prisjakt.

Asus Zenfone 8 Flip
2021 års Zenfone 8 Flip är tekniskt sett uppföljaren till 2020 års Zenfone 7 Pro, med dess unikt upphängda kamerahus. Ser vi bara till specifikationerna gör den inget märkvärdigt. Det finns flera mobilkameror i premium- och övre mellanklass som är lika bra med högupplöst Sony-sensor, vidvinkelkamera och en telefotolins. Asus hör till dem som förvaltar detta bra och tar snygga bilder.Orsaken till att vi vill titta på Zenfone 8 Flip, liksom föregångaren är den unika mekaniken. Hela kamerahuset sitter på ett motoriserat gångjärn som kan fällas upp 180 grader. Det gör att du får en trippeluppsättning av riktiga kvalitetskameror – även för selfies, videosamtal och vlogginspelning. Det kan ingen annan telefon matcha just nu. Lösningen ger oss också ett par andra intressanta bonusfunktioner, som motoriserad panoramafotning, som dessutom blivit betydligt bättre i den senaste versionen av telefonen.

Kameraspecifikationer
Huvudkamera: 64 megapixel 1/1.73″ sensor, 26 mm brännvidd, f/1,8 bländare, PDAFVidvinkel: 12 megapixel sensor, 14 mm brännvidd, f/2,2 bländare, dual pixel PDAF
Zoom: 8 megapixel, 80 mm bränvidd (3x zoom), f/2,4 bländare, PDAF
Övrigt: Dual tone led-blixt, motoriserad panorama
Kamera fram: Samma som kameror bak
Pris: Från 8 490 kronor hos Prisjakt.

Huawei Mate 40 Pro
De har länge gjort bra kameramobiler och varit ledande med en hel del nya innovationer genom året. Ända sedan P30 Pro, som kom 2019, har Huawei också varit i absoluta topp kvalitetsmässigt. Dels med egen kamerasensorteknik som visat sig lysande på att hantera fotografering i mörka miljöer, dels med innovativ teleskoplins för extra mycket optisk zoom.Andra tillverkare har tagit efter, men Huawei har fortsatt att finslipa på sina funktioner. Den senaste modellen Mate 40 Pro har gått ett steg tillbaka i ambitionerna och erbjuder inte lika extrem inzoomningsgrad som sommarens flaggskepp P40 Pro Plus, men är trots det det bättre kameravalet, bland annat tack vare ny signalprocessor. Laserassisterad autofokus är också en klar bonus.

Kameraspecifikationer
Huvudkamera: 50 megapixel 1/1,28″ sensor, 23 mm brännvidd, f/1,9 bländare, PDAF, laser-AFVidvinkel: 20 megapixel sensor, 18 mm brännvidd, f/1,8 bländare, PDAF
Zoom: 12 megapixel sensor, 125 mm bränvidd (5x zoom), f/3,4 bländare, PDAF, OIS
Övrigt: Led-blixt, laser-autofokus
Kamera fram: 13 megapixel sensor, 18 mm brännvidd, f/2,4 bländare, ToF 3d-sensor
Pris: 12 133 kronor på Prisjakt.

Oneplus 9 Pro
I Oneplus 9 Pro har Oneplus satt nytt fokus på kameran, med en specialsensor från Sony och ett samarbete med Hasselblad. Det rör än så länge bara bildbehandling på mjukvarusidan, men kan i framtiden också komma att gälla optiken.Årets modell tar med sig ett par intressanta saker från föregångaren Oneplus 8 Pro, däribland en högupplöst vidvinkelkamera, nu med större sensoryta för bättre ljusupptagnnig och 50-megapixels upplösning istället för 48.
Det andra är en minimal kamera vid sidan av de tre huvudkamerorna. Den 5-megapixel färgfilter-kamera Oneplus 8 Pro tidigare använde har ersatts av en enklare monokrom kamera, som främst fyller syftet att leverera ljusinformation vid fotograferande med huvudkameran.

Kameraspecifikationer
Huvudkamera: 48 megapixel 1/1,43″ sensor, 23mm brännvidd, f/1,8 bländare, onmidirectional PDAF, laser-AF, OISVidvinkel: 50 megapixel 1/1,56″ sensor, 14mm brännvidd, f/2,2 bländare, AF, makrofunktion
Zoom: 8 megapixel sensor, 77mm, 3,3x optisk zoom, f/2,4 bländare, PDAF, OIS
Övrigt: 2 megapixel monokrom kamera för extra luminiansinformation
Kamera fram: 8 megapixel 1/3,06″ sensor, f/2,5 bländare
Pris: Från 9 590 kronor på Prisjakt.

Samsung Galaxy S21 Ultra
2020 års toppmodell Galaxy S20 Ultra bjöd på flera intressanta nyheter, en jättesensor på 108 megapixel i huvudkameran, teleskopzoom med högupplöst sensor och tof-kamera. I 2021 års Galaxy S21 Ultra möblerar de om bland kamerorna. Jättesensorn finns kvar och är en uppdaterad och förbättrad version, men zoomen har fått en beskedligare 10-megapixel sensor medan tof-kameran har ersatts med laser-autofokus.I gengäld har kameran istället en ny zoomkamera, även den med 10-megapixelsensor, fast med optik som ger den hela 10x i optisk zoom. Det är ingen annan mobil som kan matcha det just nu. Det ska också fortfarande gå att digitalzooma upp till hela 100x.

Kameraspecifikationer
Huvudkamera: 108 megapixel 1/1,33” sensor, 24 mm brännvidd, f/1,8 bländare, PDAF, laser-AF, OISVidvinkel: 12 megapixel sensor, 13 mm brännvidd, f/2,2 bländare, PDAF
Zoom 1: 10 megapixel 1/3,24” sensor, 70mm brännvidd (3x zoom), f/2,4 bländare, PDAF, OIS
Zoom 2: 10 megapixel 1/3,24” sensor, 240mm brännvidd (10x zoom), f/4,9 bländare, PDAF, OIS
Övrigt: Led-blixt, laser-autofokus
Kamera fram: 40 megapixel sensor, 26 mm brännvidd, f/2.2 bländare, PDAF
Pris: Från 12 879 kronor hos Prisjakt.

Sony Xperia 1 II
Sony har precis som Apple en försiktig inställning till hårdvaran. Här sitter tre relativt små 12-megapixelsensorer. Det kan verka märkligt när det ändå är Sony som gör de bästa större 48- och 64-megapixelsensorerna som sitter i många konkurrerande lurar. Men Sony menar att de får bättre resultat för sådant som fokus och hdr med mindre sensorer med snabbare avläsning.Med ToF-sensor, fokusteknik och bildbehandlingsmjukvara lånad från Sonys systemkameror kommer den långt och det finns möjlighet till riktig högklassig fotografering, till exempel med en extra exakt autofokus som landar precis på ögonen om du har människor (eller numera också djur) i sökaren.
Sony har också en separat fotoapp med ett ”äkta” proffsläge där du får samma kontroll på slutartider, iso-kompensation, autofokusalternativ och (virtuell) bländare som i Sonys proffskameror, och ett gränssnitt som matchar det. Därför kan Xperia 1 II vara ett intressant val för den som är en systemkameravan användare.

Kameraspecifikationer
Huvudkamera: 12 megapixel 1/1,7” sensor, 24 mm brännvidd, f/1,8 bländare, dual pixel PDAF+ToF, OISVidvinkel: 12 megapixel 1/2,55” sensor, 16 mm brännvidd, f/2,2 bländare, dual pixel PDAF
Zoom: 12 megapixel 1/2,4” sensor, 70mm brännvidd (3x zoom), f/2,4 bländare, PDAF, OIS
Övrigt: Led-blixt, ToF-sensor
Kamera fram: 8 megapixel 1/4” sensor, 24 mm brännvidd, f/2,0 bländare
Pris: 11 388 kronor hos Cdon.

Xiaomi Mi 11 Ultra
Xiaomis toppmodell Mi 11 Ultra presenterades i maj 2021 och börjar säljas i juni. Det är en dyr och exklusiv mobil som till en början bara finns i begränsad upplaga. Men det är inte en mobil för massorna, som med sin enorma kamerapanel, som inte bara rymmer mobilbranschens största kamerasensor, utan också en liten oled-panel, som bland annat kan användas som sökare till kameran.Huvudkamerans 50-megapixelsensor är nästen en hel tum stor, vilket ger den hög ljuskänslighet. Med stor sensor kommer också stor optik, vilket är orsaken till att telefonen är såpass tjock att den kan bli opraktisk för många. Förutom denna jättesensor har Mi 11 Ultra också en högupplöst vidvinkelkamera på 48 megapixlar och en lika högupplöst zoomkamera i periskopdesign, vilket ger den 5x optisk zoom och totalt upp till hela 120x zoom.
Men ingen av telefonerna med zoom-siffror på runt 100x plåtar särskilt snyggt, det blir mest en rolig siffra att skryta med. Men det innebär dock att den håller kvalitet längre upp i inzoomningen än konkurrenterna.

Kameraspecifikationer
Huvudkamera: 50 megapixel 1/1,12” sensor, 24 mm brännvidd, f/2,0 bländare, PDAF, laser-AF, OISVidvinkel: 48 megapixel sensor, 12 mm brännvidd, f/2,2 bländare, PDAF
Zoom: 48 megapixel sensor, 120 mm brännvidd (5x zoom), f/4,1 bländare, PDAF, OIS
Övrigt: Amoled selfie-skärm, led-blixt
Kamera fram: 20 megapixel, 1/3,4” sensor, 27 mm brännvidd, f/2,2 bländare
Pris: 14 678 kronor via Prisjakt.
Rond 1: Foto i dagsljus
Rond 1: Foto i dagsljus
Det här är kanske det viktigaste testmomentet; ett foto i vanligt dagsljus, det som du troligen gör allra mest med kameran. Här håller alla hög kvalitet, men levererar också tydliga skillnader.Vi testade kamerorna en halvmolnig höstdag vid lunchtid, vilket ger oss dagsljus, men inte intensivt solsken och relativt dämpade färger. En del mörka partier utmanar hdr-funktionen, men bilderna ska, om de återger verkligheten rätt, ha få riktigt ljusa högdagrar.
Iphone sticker här ut med en bild som drar upp ljusstyrka och kontrast lite orealistiskt mycket, men det ger å andra sidan bilden ett livfullt intryck. Den plattar dock ut detaljer färgmässigt, som nyanser i det gröna gräset, men då är vi petiga. Raka motsatsen levereras av Huawei, Oneplus och Xiaomi. En överdrivet mörk bild, men med extra hård kontrast och tydliga detaljer.
Nya Xiaomi-kameran får plus i kanten för att den trots hög kontrast ger oss mycket fina detaljer i mörka partier av bilden.
Bäst balans ljusmässigt får vi från Samsung och Sony, men de skiljer sig åt påtagligt i färgbalans och detaljåtergivning. Sony sticker ut med mer rött och brunt i bilden. Alla andra försöker lyfta upp bilden med extra färgmättnad, vissa med bättre resultat än andra. Från Samsung får vi en riktigt snygg bild så länge vi inte kommer nära och ser detaljer, där pixelskärpan brister.
Bäst resultat överlag tycker vi att vi får från Samsung som balanserar färgerna bättre än tidigare, tack vare den högupplösta sensorn och det stora ljusintaget. På andra plats rankar vi delat Iphone, trots den onaturligt ljusa bilden, och Xiaomi som trots hårda kontraster ger oss utmärkt detaljering. Men alla kamerorna får mer än väl godkänt.
Vinnare: Samsung Galaxy S21 Ultra
Hedersomnämnande: Iphone 12 Pro Max, Xiaomi Mi 11 Ultra
Underkänt: Ingen







Originalbild kan du se här.
Rond 2: Vidvinkelfoto
Rond 2: Vidvinkelfoto
När du är ute och fotar kanske du ibland vill få med mer av landskapet. Därför har alla dessa kameramobiler en separat vidvinkelkamera. Här är det stora skillnader på kamerorna. Dels brännvidden, det vill säga hur mycket av synfältet de kan fånga. Dels skiljer de sig mycket åt i färgbalans, skärpa och ljushantering.Vår favorit var tidigare Samsung, men de ser sig nu omsprungna av Oneplus 9 Pro med sina knivskarpa högupplösta bilder och fina dynamik. De fick inte riktigt till det för att hamna i topp med föregående modell, men här har de uppdaterat såväl hård- som mjukvara med bra resultat. Samsung hänger med bra och kniper tillsammans med okomplicerade men högklassiga Iphone 12 Pro Max andraplatsen.
Även Huawei levererar genomgående kvalitet med sin vidvinkelkamera, både med god dynamik och snygga färger. Den som främst blir en besvikelse är Xiaomi Mi 11 Ultra. Inte för att den är direkt dålig, utan för att vi förväntade oss mer av den högt specade hårdvaran. Vi får både något svajig linskorrigering och brist på nyanser i ljusa partier av bilden.
Alla kamerorna har numera linskorrigering för vidvinkelfoto och är som standard aktiverat. Det innebär att vi slipper fisköge-effekt i foton. I Oneplus, Xiaomis och Sonys kameror går det att avaktivera om du vill ha den stilen på dina foton. För Sonys del kan det vara en idé, då det av någon anledning markant förbättrar ljusintensiteten i bilden.
Vinnare: Oneplus 9 Pro
Hedersomnämnande: Iphone 12 Max Pro, Samsung Galaxy S20 Ultra
Underkänt: Xiaomi Mi 11 Ultra








Originalfoto kan du se här.
Rond 3: Zoomfoto
Rond 3: Zoomfoto
När det gäller zoom är det tre av kamerorna som verkligen står ut; Xiaomi, Huawei och Samsung med sina avancerade periskoplinser och kombinerad optisk och digital zoom upp till 50x och 100x. Det här är dock mestadels fantasisiffror, då bildkvaliteten snabbt försämras vid hög zoom. Här har vi tittat på vad kamerorna klarar av vid maximal ”standardzoom” samt upp till ungefär 10x zoom.Även då är Huawei och Samsung bäst i klassen, med fin skärpa och detaljåtergivning vid 10x zoom. Särskilt Samsung, som med Galaxy S21 Ultra kan leverera äkta 10x optisk zoom. Den sker dock på en liten sensor med liten bländaröppning, i dunkelt ljus blir den mindre användbar.
Xiaomi imponerar också med sin högupplösta teleskopzoom. Den levererar utmärkt hög skärpa, men en rätt så tung ljusbild och kan inte riktigt hålla jämn färgtemperatur vid olika inzoomningsgrader.
Därför kniper Huawei fortfarande förstaplatsen trots två bra utmanare. Dess hybridzoom, som kombinerar optik med digital uppskalning, är nästan lika detaljerad som Samsungs bild, men har mer kontrast och bättre dynamik.
Även Iphone 12 Pro Max levererar riktigt snygg bild så länge du zoomar optiskt, upp till 2,5x. Digital uppskalning tappar sedan något i både dynamik och detaljer. Asus, Oneplus och Sony håller också hög kvalitet med sina 3x optiska zoom, men tappar mer i detaljer vid vidare digital zoomning än vad Iphone gör. Alla tre levererar också aningen plattare färgskala med sensorn i zoomkameran än vid vanlig foto.
Vinnare: Huawei Mate 40 Pro
Hedersomnämnande: Samsung Galaxy S20 Ultra, Iphone 12 Pro Max
Underkänt: Ingen














Rond 4: Kvällsfotografering utomhus
Rond 4: Kvällsfotografering utomhus
Det här är något mobilkameror har förbättrat på senare år. Med större sensorytor och bländaröppningar för högre ljuskänslighet, intelligent bildstabilisering som möjliggör längre exponeringstider och smartare bildprocessorer, som gör att man kan öka ljuskompensationen utan att få för mycket brus i bilden.Att fota utomhus på kvällar och nätter, där stora mörka ytor blandas med gatuljus, ljus från husfönster, reflektioner och subtila nyanser i en natthimmel, ställer höga krav på kamerornas hdr-egenskaper (High Dynamic Range). Dina ögon är bra på att både se vad som händer i skuggorna och kan samtidigt urskilja nyanserna i mer intensivt ljus. Klarar kameran av det?
Här använder sig alla av olika former av längre bildexponering, som slår ihop ett flertal bilder med olika ljuskompensering för bästa dynamik. Det är påtaglig skillnad mellan mobilerna på hur lång tid de behöver ha på sig för att ta ett foto. Huawei och Oneplus plåtar nästan omedelbart medan Iphone, Xiaomi och Samsung klarar sig med exponeringstid under två sekunder – ett ögonblick som är enkelt att hålla för att få en snygg bild.
Sony och Asus tar längre tid på sig att exponera, mellan tre och fyra sekunder, likaså är deras autofokus sävlig. Xiaomi har en tendens att pressa upp färgmättnaden i sina foton ju mörkare de är, men slår vi av ai-automatiken dämpas det beteendet, i alla fall en aning. Detaljåtergivningen är dock genomgående hög.
Oneplus gör ett intressant jobb. Vi kan fota med snabb responstid och får då väldigt fin detaljåtergivning och snygga färger, men en aning brus i mörka ytor. Eller så långexponerar vi i nattläget, vilket ger en hel annan ljusbild, mindre naturlig men utan brus. Bägge kan se bra ut, det är en smaksak vilket du föredrar.
Huawei Mate 40 Pro ger oss i princip en lika bra bild (fast snabbare och mer konsekvent), medan Sony överraskar med hög detaljnivå trots mer dämpad ljuskompensering.
Från Oneplus får vi enorm skärpa och upplyft dynamik, men bara i nattläget, vilket överdriver mörka toner så pass mycket att det känns som ett foto taget under tidig eftermiddag. Det är en smaksak, men verklighetstroget är det inte.
Kvällsfoto är en av de saker som Apple ska ha trimmat till Iphone 12-serien. Den föreslår två sekunders exponering, men kör vi det får vi en del detaljförluster i ljusa partier. Vi föredrar att skippa och välja manuellt. Det blir fortfarande ljust nog, fast med lite bonus-brus. Visst har de blivit bättre, men på den här punkten finns det fortfarande saker att jobba på.
Vinnare: Huawei Mate 40 Pro
Hedersomnämnande: Samsung Galaxy S20 Ultra, Sony Xperia 1 II, Oneplus 9 Pro
Underkänd: Ingen







Rond 5: Mörkerfoto inomhus
Rond 5: Mörkerfoto inomhus
Vi upprepar fotografering i mörker, men denna gång inomhus i ett rum med dunkel belysning. Här finns inga intensiva ljuspunkter att ta hänsyn till, utan en mer låg unison ljusnivå. Det innebär en annan utmaning, inte att öka dynamiken utan att lyfta upp ljusstyrkan, göra detaljer synliga och tydliga utan att få brus i bilden, tappa färgbalansen eller få problem med autofokus.På denna punkt är Huawei Mate 40 Pro nästan magiskt bra. Vi fotade i ett rum på natten, med enbart två svagt lysande lampor i ett bortre hörn som ljuskälla. Men här ser det ut som om det var precis lagom dämpat dagsljus, detta med snygg färgbalans, minimalt brus och klockren skärpa.
Även Xiaomi imponerar här tekniskt med extremt mycket ljuskompensering. Det ser nästan ut som fullt dagsljus. Kör vi manuellt nattläge får vi samma ljusnivåer, men utmärkt skärpa. Frågan är om den inte är för bra. Vill du fånga den dunkla känslan på bild är du chanslös. Med tanke på den stora sensorn och bländaren hade de kunnat dämpa ner efterbehandlingen mycket.
Sony levererar sin vana trogen en försiktig ljuskompensation, men en skarp och jämn bild. Dock med rödstick i bilden. Med långexponerande nattläge på övertygar även Apple och Oneplus, men utan nattläget är Iphonens bilder rejält dunkla och hos Oneplus får vi inte ens det som val.
Samsung hade problem i detta läge med Galaxy S20 Ultra, men med S21 Ultra har de ryckt upp sig. Skärpan är pålitlig, färgbalans bättre än tidigare och vi får med långexponerat läge riktigt fin skärpa. Svagast på denna punkt är Asus, som aldrig riktigt får till detaljskärpan och som ändå kräver lång exponering.
Vinnare: Huawei Mate 40 Pro
Hedersomnämnande: Samsung Galaxy S21 Ultra, Apple Iphone 12 Max Pro
Underkänd: Asus Zenfone 8 Flip.









Rond 6: Blandat ljus
Rond 6: Blandat ljus
Här testade vi att fota ett motiv med tre distinkta ljuskällor; varmt från en taklampa, intensivt vitt led-lus från en laptop och svalt dagsljus från ett fönster. Ljusstyrkan totalt sett var så pass bra att kamerorna inte behövde ljuskompensation eller lång exponeringstid.Iphonen klarar detta moment allra bäst. Ingen av ljuskällorna tillåts att dominera eller förstöra de varierande färgerna i motivet, som lyses upp på annat sätt. Den lyckas även framhäva detaljer i sådant som datorskärmen. Den är dock inte perfekt utan missar mörka detaljer i bilden.
Samsung gör ett bättre jobb med detta, men här tar utomhusljuset över för mycket och helheten får kalla toner. Huawei gör raka motsatsen och lyfter upp inomhusljuset för mycket. Oneplus gör också ett bra jobb, men verkar dämpa färgmättnaden överlag när den inte vet vilken färgpalett den ska använda, men det är att föredra framför Huaweis överdrivet varma toner.
Xiaomi levererar snygg färgbalans, och har numera bättre dynamik än tidigare modeller. Sony får problem med den ljusa skärmen och väljer att dämpa ljuset överlag, vilket inte är helt lyckat, även om färgerna är behagliga.
Föregångaren imponerande inte ,en Asus Zenfone 9 Flip gör här ett stabilt jobb med bra ljusbalans, även om färgmättnaden överlag är dämpad.
Vinnare: Apple Iphone 12 max Pro
Hedersomnämnande: Samsung Galaxy S20 Ultra, Oneplus 8 Pro
Underkänd: Sony Xperia 1 II







Originalbild kan du se här.
Rond 7: Närbilder
Rond 7: Närbilder
I många enklare mellanklassmobiler är det vanligt att tillverkarna stoppar in en extra makrokamera med en mindre sensor bakom. Det ser vi inte av i det här premium-segment. Istället är det en handfull av kamerorna som har ett makro-läge där de utnyttjar optiken i vidvinkelkameran för närgångna bilder.Oneplus 9 Pro, Samsung Galaxy S21 Ultra och Xiaomi Mi 11 Ultra kan det, och det är också de tre kameror som vi kan bli mest närgångna med. Även Iphone 12 Pro Max kommer nästan lika nära sitt motiv, även om föregångaren Iphone 11 Pro Max faktiskt var snäppet bättre.
Trots avsaknad av makrofunktion som funnits på tidigare Mate-modeller kan Huawei Mate 40 Pro med hjälp av zoomobjektivet få till riktiga närbilder med nära makro-känsla. Men tyvärr sker det med en flyktig och hoppande autofokus vi aldrig får bukt med. Sämst går det för Sony, som vi aldrig kommer riktigt nära motivet med.
Asus Zenfone 8 Flip klarar sig aningen bättre och är varken bra eller dålig. Du kommer inte nära här heller, men närmre än vad Sony klara av och det är lätt att hitta rätt fokus.
Vinnare: Oneplus 9 Pro
Hedersomnämnande: Samsung Galaxy S21 Ultra, Xiaomi Mi 11 Ultra, Iphone 12 Pro Max
Underkänd: Sony Xperia 1 II.






Originalbild kan du se här.

Rond 8: Selfie-kameran
Rond 8: Selfie-kameran
Det är en av våra testade mobiler som går på knockout här. Med sitt flippbara kamerahus får du med Asus Zenfone 7 Pro hela baksidans kamerakapacitet även för selfies. Den stora 64-megapixelkameran tar överlägset skarpa och detaljerade foton, dessutom med en superb skärpedjupeffekt om du vill, tack vare en extra lins. Du kan även använda vidvinkelkameran om du vill ha mer bakgrund eller zoomen om du bara vill plåta nästippen.Egentligen kan du få samma egenskaper även med Xiaomi Mi 11 Ultra, eftersom den har en miniskärm som kan agera sökare på baksidan. Men då är den alldeles för krånglig att använda, vi föredrar den vanliga selfie-kameran, som inte är dålig den heller och som bland annat har ett utmärkt ai-drivet portträttläge.
Andra mobiler med bättre selfiekamera är Apple Iphone 12 Pro Max, som lägger ned extra omsorg på snygga hudtoner och lugn bakgrund, samt Samsung Galaxy S21 Ultra med snygg detaljering i bilden. Vi är inte lika förtjusta i Oneplus 9 Pro aggressiva färgsättning, men de har ryckt upp sig sedan de osmickrande självporträtten i Oneplus 8 Pro. Sonys överdrivet ljusa återgivning är något som vi hoppas de åtgärdar till nästa toppmodell.
Huawei hamnar lite mitt emellan, varken bra eller dålig. Extrakameran på Huawei Mate 40 Pro framsida är inte en vidvinkellins utan en ir-kamera för biometri. Den hjälper också till med 3d-effekt och fokus för selfies, vilket givetvis är en bonus.
Vinnare: Asus Zenfone 8 Flip
Hedersomnämnande: Iphone 12 Max Pro, Samsung Galaxy S21 Ultra, Xiaomi Mi 11 Ultra
Underkänd: Sony Xperia 1 II







Originalbild hittar du här.
Sammanfattning
Huawei Mate 40 Pro och Iphone 12 Max Pro gör inget dåligt, men från Apples håll behöver vi mer än bara kvalitet. Konkurrenterna levererar det, plus något extra.En av dem är Samsung Galaxy S21 Ultra som förbättrat sig på många punkter jämfört med S20 Ultra och det utan några påtagliga nackdelar.
Det enda Oneplus 9 Pro är svag på är selfie-foton, i övrigt levererar den hög klass på det mesta, och även dess selfies har nu gått från underkända till godkända.
Nya sensorn och mjukvaran kan dock vara en vattendelare. Antingen uppskattar man ren råa känslan i dess detaljerade men aningen brusiga bild, eller så ser man sig om efter alternativ.
Spektakulära Xiaomi Mi 11 Ultra lyckas imponera på många punkter, men Xiaomi får inte riktigt ihop helheten, trots vad som på flera punkter är överlägsen kamerahårdvara. Det handlar inte bara om tekniskt briljans, utan om smart balans och användarvänlighet. Där har de en del att ta igen.
Sony Xperia spelar på sätt och vis en annan sport än sina konkurrenter, och försöker inte imponera med stora siffror och extrema funktioner. Istället är det en lugn och pålitlig kamera med flera goda egenskaper, men en som har tydliga begränsningar, särskilt vid fotografering i mörkare miljöer.
Det verkar inte handla om en oförmåga från Sonys sida, snarare om en annan fotograferings-filosofi, med mindre aggressiv efterbehandling och systemkamera-vibbar i funktioner och gränssnitt, en som kanske inte riktigt matchar vad vi är ute efter i en kompakt mobilkamera.
De mest udda kameramobilen i sammanhanget, Asus Zenfone 8 Flip, lever på sin unika funktion. Den håller för det mesta väl godkänd kvalitet för övrigt även om enskilda moment gör att den inte har i toppstriden att göra.
Med mångavunna testronder och hög lägstanivå på allt kan vi kora Huawei Mate 40 Pro till den hittills bästa kameramobilen. Det är en telefon som lever väldigt mycket på just sina utmärkta fotoegenskaper, då Huaweis Google-situation gör den till en lite mer nischad produkt. Är du bekant med vad det innebär och det inte avskräcker, så är den bästa valet ur fotosynpunkt just nu.
Annars tar Samsung Galaxy S21 ultra över som det bästa Android-valet, med hög, jämn grundnivå och riktigt briljant resultat i vissa situationer, speciellt den nya optiska zoomen.
Vinnare totalt: Huawei Mate 40 Pro