Expertbetyg
Fördelar
- Pris
- Kan även torr- eller våttorka golven
- Stor dammbehållare
- Enkelt handhavande
Nackdelar
- Når inte hela vägen in i hörn
- ”Ointelligent” navigationssystem
- Saknar kartfunktion med zonindelning och avgränsningar
Omdöme
Roborock E4 är ett intressant alternativ i budgetklassen. För en i sammanhanget liten summa pengar får du en kompetent maskin som gör vad den ska, det vill säga dammsuga hemmet, om än högljutt, utan att överträffa någon annan modell vi testat på senare tid. Den är enkel, både gällande handhavande och underhåll, men kräver samtidigt ett ordnat hem utan hinder för att fungera tillfredsställande.
Läs även: Stort test av robotdammsugare
Roborock E4
Pris: Från 2 990 kronor via Prisjakt
Det finns roligare saker att göra än att dammsuga och allt fler inser fördelen med att istället ha en robotdammsugare som gör jobbet. Medan du är på arbetet, i skolan eller på golfbanan utför denna obetalda hjälpreda plikttroget sina sysslor för att du sedan ska kunna komma hem till ett städat hem och slänga upp fötterna på soffbordet. Ett upplägg som givetvis inte är helt underhållsfritt, du måste fortfarande ge roboten förutsättningar för att kunna sköta sitt uppdrag. Det vill säga att hålla golvytan fri från eventuella hinder, tömma dammbehållaren och rengöra den mellan varven.
Sedan har vi det här inköpspriset. Toppmodellerna från de mer namnkunniga tillverkarna kan betinga ett pris på uppåt 20 000 kronor! En rejäl summa pengar och något som de flesta av oss aldrig ens skulle kunna överväga att betala. Men är du villig att kompromissa något gällande funktioner, kvalitetskänsla och prestanda finns det lyckligtvis vettiga alternativ som kostar betydligt mindre. Som exempelvis Roborock E4.

Utmanare med lockande prislapp
Att Roborock E4 är en robotdammsugare som kvalar in i budgetsegmentet råder det ingen tvekan om. Drygt 2 000 kronor för en någorlunda avancerad modell, som utöver uppkoppling via wifi och tillhörande app även erbjuder moppningsfunktion, låter nästan för bra för att vara sant.
Låt gå för den något billiga känslan sett till konstruktion och design, men kan den prestera i närheten av vad de betydligt dyrare modellerna klarar, är den ett givet alternativ för förstagångsköparen eller den mer ”prismedvetna” spekulanten.

Snabb och smidig installation
Som flertalet andra moderna städrobotar administreras och styrs Roborock E4 med en tillhörande app. Förutom att vara behjälplig vid själva installationen och för eventuella uppdateringar av mjukvaran kan du i appen ställa in vilket av de fyra olika effektlägena som ska användas, samt om sugkraften automatiskt ska intensifieras ovanpå mattor. Här serveras även batteristatus, städhistorik samt en timerfunktion för att skapa olika städscheman.
Att Roborock E4 är en enklare modell märks framför allt när det gäller navigationssystem och kartläggning, istället för en mer avancerad lasernavigering används här en lösning med dubbla gyroskop i kombination med en nedåtriktad led-och laserbaserad rörelseavkännare för att skapa en intern karta.
Inte utan brister
Här saknas således en mer avancerad kartläggning, något som erbjuds i mer avancerade modeller och som är en förutsättning för att kunna rumsindela hemmet. Avancerad kartläggning är en mer flexibel lösning (vissa ytor kanske behöver rengöras oftare än andra).
Du går även miste om möjligheten att addera så kallade ”no go-zoner”, det vill säga områden du vill att robotdammsugaren ska undvika. I appen (via enhetens interna karta) kan robotens framfart i realtid visualiseras, men någon praktisk nytta har du som användare inte av detta.

Denna något enklare lösning innebär ett lite framfusigt beteende där roboten kör på tills den stöter på ett hinder och den struntar fullkomligt i om det ligger exempelvis en sladd eller en strumpa i dess väg. Något som i förlängningen ökar kraven på dig som användare, du måste säkerställa att golvytan är fri från hinder som roboten annars kan fastna i.
Bortsett från avsaknaden av en mer avancerad kartläggning av hemmet (och begränsningarna det innebär) samt det till synes irrationella rörelsemönstret presterar Roborock E4 städmässigt tillfredsställande, i alla fall sett till prislappen. Förutom vissa problem med att nå ända in i hörn, något runda modeller överlag har svårt för, tar den sig i övrigt fram obehindrat och trösklar, liksom tjockare mattor, är inga problem.
Moppar dina golv
Den är emellertid relativt högljudd och det är knappast den kvickaste modellen vi testat. Håller du dig bara borta från hemmet under tiden roboten far runt är detta mindre relevant, men arbetar du exempelvis hemifrån eller har familjemedlemmar som befinner sig hemma under dagarna bör du nog överväga en mer tystgående och sofistikerad modell.
Sedan har vi det här med torr- och våtmoppning. Allt fler tillverkare har börjat erbjuda denna extrafunktion till sina modeller, på senare tid även oscillerade varianter som effektivt gnuggar bort eventuella fläckar på golvet. I detta fall är det en enklare variant utan gnuggande där tillsatsen, bestående av en vattentank och tillhörande rengöringsduk (tvättbar), enkelt klickas fast bakom uppsugningshålet på enhetens undersida.

Viktigt att tänka på här är att mattor och annat vattenkänsligt måste avlägsnas innan du använder moppnings-tillbehöret. Avsaknaden av möjligheten till virtuella avgränsningar och rumsindelningar i kombination med ett relativt ”ointelligent” navigationssystem resulterar alltså även här i en del begränsningar och ett mer omständligt handhavande.
Specifikationer
Modell:E4
Testad: Januari 2021
Tillverkare: Roborock
Körtid: Upp till 150 min
Dammbehållare: 0,64 liter
Navigation: Gyroskop/nedåtriktad led-och laserbaserad rörelseavkännare
Kommunikation: Wifi
Tillhörande App: Ja
Kartfunktion: Ja
Med rumsindelning: Nej
Kompatibelt med Google Assistant/Amazon Alexa: Nej/ja
Mått: Ø 35 x 90 mm
Övrigt: Moppsystem ingår
Rek. pris vid testtillfälle: 2 790 kronor
Pris: Från 2 990 kronor via Prisjakt