Lexus UX 300e är en riktigt bekväm och påkostad elbil, men den begränsade räckvidden sätter gränser för dess användningsområde. Som lyxig andrabil, eller för dig som inte reser långt, är den riktigt trevlig.
Toyota och Lexus har vi sedan länge förknippat med hybrider, men nu har även den japanska biljätten insett att det är laddbart som gäller. Lexus är Toyotakoncernens lyxmärke och även om du inte kan jämföra med tyska premiummärken känns den här bilen riktigt påkostad.Direkt när du äntrar förarplatsen kommer du att märka en del tillverkarspecifika detaljer. Bekanta för dig som tidigare kört Lexus, skumma för oss andra. Den analoga klockan till vänster om mittskärmen är en detalj vi gillar samt touchpaden, där du styr MMI:t, som är rätt placerat och för det mesta praktisk (bortsett från att du behöver trycka bestämt).
Integrerat i mittarmsstödet finns kontroller för ljudanläggningen, en bekväm och udda detalj. Med ett sidomonterat vridreglage högt upp bakom ratten väljer du körläge.
Stabil och rolig att köra
Elmotorn i bilen levererar 204 hästar och accelerationen är bra nog för sportig körning och säkra omkörningar. Väghållningen är stabil och bilen är rolig att köra samtidigt som den går tryggt på vägen. Det enda vi reagerade på var att framhjulen spann loss några gånger, när det hade regnat ordentligt, från stillastående start. Touchplattan är behändig men kräver ordentligt tryck.
Bra batterigaranti
Lexus lämnar generösa 10 års garanti på batteripaketet i bilen och enligt faktabladet ska UX 300e ta sig dryga 30 mil på en laddning. Som vanligt har vi svårt att förstå hur detta skulle vara möjligt enligt wlpt-mätningen, men 26 mil i eco-läge stämmer bra med vad mätaren faktiskt uppskattar. Vi gillar också att vi kan hålla koll på återstående batterikapacitet med en gammeldags mätare som ser ut som en analog nål i den annars helt digitala mätarmiljön. Bilen har två ladduttag, den ena för vanlig typ 2-laddning, den andra för snabbladdning med chademo-standard. Detta är synd då ccs är den dominerande standarden idag och den som har blivit EU-standard. Den japanska chademo-kontakten är begränsad till max 50 KW, men även om ccs i teorin klarar betydligt snabbare laddning är det ofta bilen som sätter gränsen. Med 26 mil faktisk räckvidd en varm sommardag är det här ändå inte modellen för dig som har tänkt ge dig ut på långfärd. Inredningen i Lexus UX 300e är påkostad och snygg.
Lexus UX 300e går tyst och fint och du sitter riktigt bekvämt i framsätet. Baksätet är inte stort, men det funkar ändå för vuxna, om du inte är allt för lång. Grundversionen av bilen är spartansk vad gäller utrustning, men luxuryversionen, som vi testar, har det mesta: uppvärmda och ventilerade elstolar, döda vinkeln-varnare, sensorer och kameror runt bilen samt givetvis adaptiv farthållare och lane assist. Lexus link-appen har vi testat tidigare, den fungerar bra och är enkel att koppla ihop till din bil med hjälp av chassinumret.
Ljudanläggningen i testbilen är märkt Mark Levinson och det låter riktigt bra, även handsfree-mikrofonen är användbar utan att din samtalspartner behöver lida. Här hjälper det givetvis också att bilen är väl isolerad. Andra detaljer du kommer att uppskatta när du rattar Lexus UX 300e är förvaringsmöjligheterna, sikten och det tydliga MMI:t.
Fakta Lexus UX 300e
Testad: Juni 2021 Tillverkare: Lexus Biltyp: Kombisedan Pris: Från 579 900 kronor (testbilen “luxury” kostar 679 900 kr), innan klimatbonus Motor: Elmotor på 204 hk med 300 Nm vridmoment Prestanda: 0-100 km/h på 7,5 sek Toppfart: 160 km/h Batteri: 54,3 kWh Angiven max räckvidd: 315 km (WLTP) Drivning: framhjulsdrift Fordonsskatt: 360 kr/år
Mitt jobb som chefredaktör är att se till att innehållet vi producerar håller högsta möjliga kvalitet. Kontakta mig om du har frågor eller synpunkter på det vi publicerar!