Med stabila mellanklassprestanda, få kompromisser och snabb uppkoppling blir Nokia XR20 en riktigt intressant telefon för den som vill känna sig trygg. Och det utan att bli kantig och obekväm. Klarar du av det breda formatet och en batteritid som inte är i toppklass så kan den bli det rätta valet, speciellt tack vare generös garanti. Test: Bästa mobilerna under 6 000 kr
Stryktåliga telefoner kan delas in i två kategorier. Först har vi de bepansrade specialbyggena, så kallade ruggade, en försvenskning av engelskans rugged. De är stora och klumpiga, riktade till yrkesfolk och ofta med jobbinriktade specialfunktioner, från tillverkare som specialiserar på det. Sedan finns mer ”vanliga” mobiler i design, funktion och utbud, men som byggts lite extra tåliga, ofta från mer kända mobiltillverkare. Nu har HMD släppt en sådan, Nokia XR20.
Den bygger på Nokia X20 som kom i våras, och delar flera av dess grundegenskaper. Fast här i ett extra stryktåligt yttre. Den har tjockare skal och skyddande gummi i ramen vilket gör att den ska kunna tappas från 1,8 meter utan att gå sönder. Den har blivit vattentät med full IP68-certifiering, vilket innebär att den kan vara under 1,5 meter vatten i upp till 60 minuter. Även skärmen har blivit mer bepansrad, med nya Gorilla Glass Victus istället för Gorilla Glass 5.
Detta gör att den blir dyrare än sitt mindre tåliga syskon. Den har rekommenderat pris på 5 490 kronor, mot 3 990 kronor för Nokia X20. Tåligheten kan definitivt vara värd det för den som uppskattar sådant. I alla fall så länge inte tillverkaren gjort några fler avsevärda kompromisser med XR20. Det är en del skillnader i specifikationer och funktioner mellan dem utöver tåligheten. Vissa av dem till och med till XR20:s fördel. Skärmen är inte bländande, men ljusstark nog för att vara funktionell i allt utom direkt, intensivt solljus. Nokia X20 var redan innan en ovanligt stor och bred mobil, med både en stor skärm och breda skärmkanter. Det blir inte bättre här, med ett extra lager skyddande chassi runtom. Det är verkligen inte en mobil som ligger rätt i alla händer. Men har du stora nog är den bekväm att greppa, med greppvänliga matta ytor och rundade kanter. Och klarar du att greppa en X20 bekvämt lär du inte avskräckas av storleken på XR20.
Bättre ljud än väntat
Du har på-knapp med fingeravtrycksläsare på ena sidan och en Google Assistent-knapp på den andra. De är lägre placerade än på Nokia X20, vilket är positivt. Vi behöver inte sträcka oss upp för att nå dem. I botten hittar vi en kraftfull monohögtalare, hörlursuttag och en usb-c-port med snabb usb 3-dataöverföring. Just högtalaren är en överraskning. Den låter bättre än i Nokia X20, så det blir en roligare mobil att både spela media på och använda som högtalartelefon. Vi pratar inte hifi-klass här, men väl godkänd kvalitet.
På ovansidan sitter en extra knapp. Den är som standard inställd på att tända och släcka skärmen vid snabbtryck och ringa upp ICE-kontakter i nödsituation vid långtryck, men bägge kan ställas in till att göra en av 15 olika saker. Öppna ljudinspelare, slå på flygplansläge, ta en skärmdump, med mera. Du kan också välja att öppna valfri app med knappen.
XR20 har samma processor och i stort sett samma prestanda som X20, men har av någon anledning 6 GB ram-minne istället för 8 GB. Lagringen är samma som i X20, 128 GB av måttligt snabb ufs 2.1-typ. Processorn Snapdragon 480 5G ger den väl godkända prestanda för de flesta sysslor. Det släpar lite när vi vill scrolla snabbt i tunga webbsidor, och vissa appar tar god tid på sig att starta, men annars har vi inget att klaga på. XR20 presterar i klass med många andra mobiler i lägre mellanklass. Baksidans räfflade plastyta är bekväm att greppa. Den stora ips-skärmen ger neutrala färger och tillräcklig ljusstyrka för användning ute i solen. Men det kan vara bra att tygla den med automatisk ljusstyrka, eller dämpa den manuellt, för den drar en hel del ström. Trots ett marginellt större batteri än i Nokia X20 är batteritiden här påtagligt kortare. Du kan fortfarande använda mobilen en hel dag utan att behöva leta vägguttag, men det kan vara bra att ha laddaren till hands i nödfall.
Först ut med 5g
Det kanske mest intressanta med Nokia XR20 är att den har stöd för både 5g och wifi 6, och verkar ha utmärkt mottagning på bägge. Det gör den till den första stryktåliga mobilen som vi sett med så snabb kommunikation. Här brukar utvecklingen ligga efter, och det dröjer ofta innan denna kategori mobiler anammar all ny teknik, så det är klart positivt.
Kameran är dock en nedgradering jämfört med Nokia X20. Du har bara två linser, en standardkamera och en vidvinkel, där X20 också har en makro och en extra sensor för djupseende. Saknar vi dem? Inte särskilt mycket. Huvudkameran på 48 megapixlar tar stabilt snygga foton i utomhusljus, även om 64-megapixlaren i Nokia X20 är snäppet bättre, främst tack vare större sensoryta och mer ljusinsläpp.
XR20 tappar lite i färghantering och snabbhet i kvällsljus och i rum med dämpad belysning, men gör absolut inte bort sig. Vidvinkelkameran är dessutom överraskande bra och tar snygga, skarpa bilder med brett synfält och god dynamik. Kamerorna på stryktåliga mobiler brukar inte vara hög prioritet, och här levererar HMD väl godkänd klass. Det är metall och gummi om vartannat i telefonens ram. Det brister på en punkt: porträttläget har svårt att hitta rätt skärpedjup, vilket är vad en djupseende-kamera hade varit där för att hjälpa till med. Här får vi konstant problem att känna igen vilka delar som ska vara skarpa eller suddiga. Det är ett litet klagomål på en annars enkel men väl fungerande kamera.
Många uppdateringar och bra garanti
Som alla Nokia-mobiler har Nokia XR20 ett rent Android-gränssnitt. Det är inte hundraprocentigt rent från onödiga tredjepartsappar, men de få som finns kan du lätt avinstallera. Du får generöst med uppdateringar. Tre år av os-uppdatering och fyra år av månatliga säkerhetsuppdateringar är garanterade.
Här hör Nokia till de bästa leverantörerna just nu. Sedan har du tre års tillverkargaranti på telefonen. Under första året dessutom gratis reparation av skadad skärm, något som vanligen inte ingår i en garanti.
Vi var inte så imponerade av Nokia X20. Men här, i ett nytt sammanhang och med värdefull extra trygghet, både fysisk och i garantin, passar den bättre som Nokia XR20. Att mobilen är stor och tung är något vi förväntar oss, och då blir det inte en lika stor nackdel längre. I konkurrens med liknande, men ännu mer bepansrade mobiler, blir Nokia XR20 ett riktigt intressant alternativ. Speciellt om 5g och wifi 6 värderas högt.
Specifikationer
Produktnamn: Nokia XR20 Testad: September 2021 Tillverkare / kontakt: HMD / Nokia Systemkrets: Snapdragon 480 5G Processor: 2st Kryo 460 Gold 2 GHz, 6st Kryo 460 Silver 1,8 GHz Grafik: Adreno 619 Minne: 6 GB Lagring: 128 GB, plats för mikro sd Skärm: 6,67 tum ips, 1080 x 2400 bildpunkter (20:9) Kameror: 48 megapixel + 13 megapixel vidvinkel med led bak, 8 megapixel fram Anslutningar: Usb 3 typ c, 3,5 mm headset Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.1, agps, galileo, nfc, fm-radio Operativsystem: Android 11 Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, vattentålig (IP68), MIL-STD-810H-testad, tre års garanti och os-uppdateringar, ett år skärmbyte Batteri: 4 630 mAh, 8 tim 30 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 13 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 35 tim samtal Storlek: 17,16 x 8,15 x 1,05-1,2 cm Vikt: 249 g Rek. pris: 5 490 kr Pris: Kostar 6 072 kronor på ComputerSalg