Expertbetyg
Fördelar
- Kompakt och bekväm
- Bra skärm och snyggt ljud
- Flaggskeppsprestanda
- Generöst med Android-uppdateringar
Nackdelar
- Lite efter de bästa i prestanda
- Mindre batteri och långsammare laddning
Omdöme
Det vore lögn att kalla Galaxy S22 äkta kompakt, men med mindre mått än redan halvkompakta S21 hör den till de bästa mobilerna i mindre storlek. Och det utan att förlora något viktigt. Ett par små kompromisser för att hålla mått och pris nere fråntar inte att det är en höjdartelefon.
Stort test: Bästa toppmobilerna
Hands-on: Vi spanar in Galaxy S22-serien
Testad produkt: Galaxy S22
Pris: Från 7 945 kronor via Prisjakt (8/128 GB)
Vi har tidigare testat Samsung Galaxy S22 Ultra och Galaxy S22 Plus. Nu har turen till slut kommit till Samsung Galaxy S22, den minsta i trion av flaggskeppsmobiler lanserade i februari. Den har skalats upp funktions- och prestandamässigt mot sin föregångare, men på en viktig punkt har den skalats ner. Den är både mindre i måtten och lättare än Galaxy S21.

Det är fortfarande inte riktigt superkompakt. Skärmen är på 6,1 tum, så Asus Zenfone 8 är fortfarande den minsta Android-mobilen i premiumklass med sin 5,9-tumsskärm, och även den får se sig besegrad av Iphone 13. Men om Samsung vill fortsätta erbjuda ett bra alternativ till de oftast obekvämt stora toppmobilerna så är det här ett steg i rätt riktning.
Designen är snarlik Galaxy S21, men kamerapanelen som var koppar- eller kromglänsande i Galaxy S21 har nu fått samma färg som resten av baksidan. Vi föredrar nog den tidigare stilen, som kändes mer lyx och mindre leksak. Förutom en svart och en vit modell finns även en skogsgrön och en med svagt rosa ton. Det finns också fyra designer som bara säljs i Samsungs egna webbutik. Men de får du i så fall beställa med lång väntetid för att få. Faller de dig i smaken kanske det är värt det.
Med ett smalare grepp än Galaxy S22 Plus tycker vi den är klart bekvämare att greppa, och de skarpa kanterna mot plana baksidan är inte lika irriterande. Dessutom gör det att den inte blir onödigt stor om du vill stoppa in den i ett skal, vilket ju alltid kan vara en god ide för en dyrare telefon. Den är visserligen relativt tålig, med Gorilla Glass Victus på baksidan och Samsung-exklusiva Victus+ på framsidan.

Galaxy S22 är mindre, men för det mesta likvärdig
Hårdvaran i Galaxy S22 är samma som i Galaxy S22 Plus på de flesta punkter. Systemkretsen är Samsungs Exynos 2200, du får 8 gigabyte ram-minne och 128 eller 256 gigabyte lagring. Ingen av S22-telefonerna har plats för extra minneskort. Lagringen är den enda skillnaden mellan de två modellerna, och prisskillnaden är bara 500 kronor, så om du känner dig osäker på vilken som passar, skulle vi rekommendera att inte snåla.
Trots samma processor, grafik och minne, är det märkbar skillnad i prestanda i vissa situationer, när processorn behöver jobba intensivt på flera kärnor under lång tid. Vi gissar att det beror på att det större chassit i S22 Plus är bättre på att leda bort värme från processorn. Men i andra situationer, korta prestandatoppar när du surfar eller använder enstaka appar, är den precis lika pigg.
Kamerorna i Galaxy S22 är precis samma som i Galaxy S22 Plus, en 50 megapixels huvudsensor, 12 megapixel vidvinkel och 10 megapixel tele med 3x optisk zoom. Och med samma bildprocessor och kameraapp producerar den precis samma kvalitet på bilder. En överdrivet hård efterbehandling för extra skärpa i foton stör det goda intrycket, och vi får en viss brusnivå vid mörkerfoton som vi inte förväntar oss.
Annars är det svårt att klaga. Kamerorna har utmärkt snabb hantering och bra ai-stödd automatik som gör att de flesta bilder i både dags- och kvällsljus håller hög lägstanivå, med livfulla färger, väl avvägd dynamik och snabb fokushantering för både foto och film.

Skippar extrem ljusstyrka
På två punkter är Galaxy S22 en enklare mobil än S22 Plus. Det första är skärmen, som inte bara är mindre utan också saknar Plus-modellens extrema ljusstyrka. Men det betyder absolut inte att Galaxy S22 är ljussvag, utan det här är fortfarande en av de bästa mobilskärmarna du kan få tag på.
Med punktljusstyrka på 1 300 cd/m2 och samma hdr-stöd som S22 Plus kan du fortfarande få en intensiv upplevelse, och vi hittar inga ljusförhållanden där skärmen inte kan se ljus och klar ut. Det är fortfarande en färgstark amoled med hög punkttäthet och upp till 120 Hz dynamisk bildfrekvens.
Orsaken till att Samsung valt en enklare skärm här kan vara logistisk; det kanske helt enkelt inte fanns möjlighet att tillverka en panel med den tekniken i alla storlekar, eller så handlar det om kostnadskontroll, eller att spara på batteriet. Det är den andra saken som Galaxy S22 har fått kompromissa med.
Här sitter ett batteri på 3 700 milliamperetimmar. Det är blygsamt för en mobil år 2022, och det märks också på batteritiden som trots mindre skärmyta att lysa upp är klart kortare. 13 timmar videoströmning på hög ljusstyrka är fortfarande inte dåligt. De flesta mobiler med oledskärm brukar klara sig bra på den punkten, speciellt Samsungs amoled-paneler, och S22 är inget undantag. Du får också beskedligare snabbladdning, på max 25 watt. Då kan du lika gärna skaffa en bra trådlös laddare istället, S22 stödjer 15 watt trådlöst. Laddare ingår inte, varken för usb eller utan tråd.
Galaxy S22 låter lika bra
Högtalarna i alla tre S22-mobilerna har samma fördelar och nackdelar; du får rent och detaljerat ljud med bra stereo och surround, men svagare bas än många konkurrerande premium-mobiler. Vi var lite oroliga att den kortare Galaxy S22 inte skulle få lika bra stereospridning som sina större kusiner, men det visade sig obefarat.

Operativsystemet är givetvis Android 12, och Samsung har en av de bästa uppdateringsplanerna för operativsystems- och säkerhetsuppdateringar på fyra respektive fem år. Det kan vara en viktig faktor, även om flera av konkurrenterna också har förbättrat sig på den punkten på senare år.
Med One UI-gränssnittet ovanpå märks det inte så stor skillnad vilket operativsystem som körs, och det är en bekant syn om du sedan tidigare är Samsung-användare. För de som inte är det finns det dock en viss inlärningströskel. Menyer och navigeringssätt som inte stämmer överens med hur andra leverantörer gör, egna funktioner och appar, och så vidare. Kvaliteten är hög, men vi fortsätter att önska att Samsung kan sålla sig till konventionerna, eller kanske ge användare ett val att få ett mer Google-liknande gränssnitt vid första uppstart.
Den kompakta formen är det främsta säljargumentet för Galaxy S22, och att det kommer på bekostnad av batteritid är acceptabelt då den fortfarande inte är dålig. Det är en fullmatad toppmobil för övrigt, med kvalitet i alla detaljer, högklassig kamera, höga prestanda om än kanske inte högst just nu, och alla de saker en sådan ska ha, från ip68-klassat vattenskydd till snabb wifi 6e-uppkoppling, och hela Samsungs som alltid breda funktionsutbud.
Visst har Galaxy S22 en bit ner till att kallas äkta kompakt, men bland de Androidmobiler som finns att köpa och som är av åtminstone relativt små mått, är det för närvarande den bästa.
Specifikationer
Produktnamn: Galaxy S22 SM-S901B
Testad: Mars 2022
Kontakt: Samsung
Systemkrets: Samsung Exynos 2200
Processor: Cortex-X2 2,8 GHz + 3st Cortex A710 2,52 GHz + 4st Cortex A510 1,82 GHz
Grafik: Samsung Xclipse 920
Minne: 8 GB
Lagring: 128 / 256 GB
Skärm: 6,1 tum amoled, 1080×2340 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 50 megapixel + 12 megapixel vidvinkel + 10 megapixel 3x tele med led bak, 10 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c med displayport
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6e, bluetooth 5.2, uwb, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 12 med One UI 4.1, Samsung DeX
Övrigt: Dubbla sim, esim, fingeravtrycksläsare, trådlös laddning, vattentät (IP68),
Batteri: 3 700 mAh, 13 tim 20 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 16 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 24 tim samtal
Storlek: 14,6 x 7,06 x 0,76-0,9 cm
Vikt: 167 gram
Rek. pris: 9 990 kr (128GB), 10 490 kr (256GB)
Pris: Från 7 945 kronor via Prisjakt (8/128 GB)
Prestanda
Antutu Benchmark: 831 060 poäng
Geekbench 5: 3 482 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 118 poäng
3dmark Wild Life: 6 849 poäng
Lagring, läsning: 1 647,1 MB/s
Lagring, skrivning: 1 098,5 MB/s
Nyhet: Så blir Samsung Galaxy S22
Samsungs traditionsenliga vår-event Unpacked har precis gått av stapeln. Där visade den koreanska tillverkaren till sist upp de nya telefonerna i Galaxy S22-serien; Samsung Galaxy S22, S22 Plus och S22 Ultra. Det är den sistnämnda modellen som rör om mest i grytan med tanke på att pennan – S-Pen – från den skrotade Note-serien gör storstilad comeback och positionerar S22 Ultra som en enhet för produktiva.
De Galaxy S22-versioner som släpps i Sverige och övriga Europa är utrustade med den nya Exynos 2200-krets som avtäcktes tidigare i år. Den största nyheten där är RDNA 2-arkitektur i grafikkretsen, vilket innebär stöd för AMD:s strålspårning och torde medföra rejält förbättrad grafik i mobilspel. Åtminstone i teorin.
Även om det kan ligga nära till hands att ifrågasätta storheten i mobil gaming talar säljsiffror för FPS-lir som Call of Duty Mobile och Playerunknown’s Battlegrounds ett helt annat språk. Och fler (och mer prestandakrävande) spel lär komma.

Galaxy S22 och S22 Plus kör vidare med dynamiska Amoled 2X-skärmar, och då med storlekarna 6.1 respektive 6.6 tum och Full HD Plus-upplösning. Uppdateringsfrekvensen är fortsatt adaptiv inom spannet 10-120 Hz och har stöd för 240 Hz touch sampling-rate i det särskilda gamingläget. S22 Ultra är givetvis gängets bjässe, med 6.8-tumsskärm och en maximal ljusstyrka på hela 1 750 nits (gäller även Plus).
Galaxy S22 med mörkerfoto i fokus
I kameraväg är det natt- och mörkerfoto som den här gången får mest uppmärksamhet av Samsung. Företaget introducerar Nightography-läget, 23 procent större pixlar än S21-serien och adaptiv pixelteknik (vid högupplöst foto) som används för att kameran ska kunna släppa in mer ljus.
Galaxy S22 och S22 Plus är utrustade med en huvudkamera med 50 megapixel, en telelins på 10 megapixel och en ultra-wide om 12. Ultra kör på 108 megapixel, plus ännu en telelins (också 10 megapixel) som ska ha Samsungs största sensor hittills. Nya sensorer kombinerat med avsevärt biffigare teknik i bildsignalprocessorn ska – föga förvånande – ge de bästa förutsättningarna för bra bilder hittills enligt Samsung.

Ultra sticker också ut med tanke på den redan nämnda S-Pen. Note-serien ser därmed ut att vara död och begravd, och draget känns kanske inte helt orimligt för ett Samsung som redan erbjuder mobiler i en uppsjö olika produktlinjer och prisklasser.
– Galaxy S22 Ultra tar den älskade funktionaliteten i Galaxy Note och de viktigaste aspekterna från S-serien och sammanfogar dem för en ultimat och unik mobilupplevelse. Detta är ett tydligt språng framåt för mobiltekniken och det sätter verkligen en ny standard för vad en smartphone kan vara, säger Oskar Smedstad, produktchef på Samsung, i ett pressmeddelande.
Fyra generationers Android
Telefonerna i S22-serien är utrustade med batterier i storleksordningen 3 700, 4 500 och 5 000 mAh. Plus- och Ultra-modellerna erbjuder dessutom stöd för snabbladdning med 45 W. Värt att nämna är då att laddare inte medföljer – en trend som kanske inte längre kan kallas “ny” när det kommer till smartphones.
Designen på de nya telefonerna påminner starkt om det vi fick se i fjol. En nyhet är dock att de klätts i Armor Aluminium som enligt Samsung är det bäst skyddande materialet hittills. Victus-glas från Gorilla täcker fram- och baksidorna av telefonerna, även det nytt för i år.
Samsung Galaxy S22 och S22 Plus skeppas med 8 GB ram + 128 eller 256 GB lagringsutrymme. S22 Ultra får åtminstone globalt en mängd olika konfigurationer. Instegsmodellen kör också på 8 + 128, men går sedan hela vägen upp till 12 GB ram och 1 TB lagringsutrymme. Samsung utlovar fyra generationer av Android-uppdateringar för de nya telefonerna.
Pris och tillgänglighet
Samtliga nya modeller finns tillgängliga från och med 25 februari. Den som förbeställer fram till släppdatumet får ett par Galaxy Buds Pro på köpet. Riktpriser hittar du direkt här under:
Galaxy S22: Från 9 690 kronor.
Galaxy S22 Plus: Från 11 690 kronor.
Galaxy S22 Ultra: Från 13 990 kronor.