Expertbetyg
Fördelar
- Snygg och modern
- Skön att köra med god komfort
- Snabbladdningen
- Möjligheten att plocka ut el (kräver speciell adapter)
Nackdelar
- Lite omständigt och plottrigt MMI
- Lane assisten
- Dörrhandtagen
Omdöme
Ioniq 5 är en modern elbil som ger mersmak. Den är rymlig, smart och möjligheten att plocka ut el liksom snabbladdningen är riktigt bra funktioner du kommer att uppskatta. Det som sänker helhetsintrycket en aning är detaljer i MMI-hantering, och den i vårt tyvke något för aggresiva lane assisten
Testad bil: Hyundai Ioniq 5
Pris: Från 559 900 kronor hos Hyundai
Bilen sticker ut ordentligt designmässigt och vi får många nyfikna blickar under veckan när redaktionen kör Hyundai Ioniq 5, som fortfarande är en av de hetaste snackisarna på elbilsmarknaden. Vi har tidigare hyllat Hyundai Ioniq för att det varit en prisvärd bil med mycket räckvidd för pengarna. Den här bilen är dock något helt annat.
Dedikerad elbilsplattform
Hyundai benämner sin Ioniq 5 för en crossover-suv och den är byggd på en ny dedikerad elbilsplattform som tillverkaren kallar “Skateboard”. När vi ser till utrymmet i bilen har Hyundai helt klart lyckas väl med att dölja batterierna, här känns inte trångt någonstans bortsett från höjden i bagageutrymmet. Vi testar den 2-hjulsdrivna versionen men Ioniq 5 finns även med drivning på alla fyra.
Inuti bilen är det också väldigt stilrent och läckert. Två breda skärmar tronar upp sig framför dig som kör, med en högtalare inbyggd i vänstersidan och vit bakgrund hela vägen. Enligt Hyundai är de flesta material tillverkade av återvunna och ekologiska prylar. Till exempel texiler av sockerrör och detaljer från återvunna pet-flaskor. Snyggt är det i alla fall!

Du lägger i Drive med ett litet vidreglage till höger om ratten, under spaken för vindrutetorkarna. Sedan är det bara att köra och njuta av den direkta responsen från elmotorn. Bilen går tyst och städat, med bra komfort. Ioniq 5 är inte sportig på något sätt, men den känns säker att köra och trivs på de flesta underlag. Kameror och sensorer runt omkring bilen gör det enkelt och smidigt att parkera, och du kan även använda nyckeln som fjärrkontroll för att backa ut eller köra in på en trång p-plats. Riktigt läckert!
Fläkten slår räckvidden
Vi har kört bilen både på vintern och under ett par sommarmånader. Vintertid, när kvicksilvret sjunkit under nollan och med stolsvärmen påslagen står det att vi ska kunna köra 28 mil innan batteriet är tomt. Drar vi på fläkten sjunker räckviddsmätaren ytterligare. Oavsett specar, enligt wlpt-cykeln, är det här sträckan du får räkna med i praktiken under de kallaste månaderna, vilket fungerar för många, men kan bli en utmaning vid resan till fjällen. Sommartid är det betydligt muntrare siffror, med drygt 40 mils uppskattad räckvidd. Och så stöder ju Ioniq 5 extrem snabbladdning.

Tack vare att bilen har 800V-system kan du ladda från 10 till 80 procent på 18 minuter. Imponerande! Men det kräver givetvis att du hittar en sådan laddstation, och dessa är i dagsläget inte vanliga. När vi använde Hyundais egna laddapp för att leta var de närmaste 350kW-stationerna fanns var det i Södertälje eller Kungsängen. Då befann vi oss på södermalm i Stockholm. Lite synd att navigatorn i bilen inte är smart nog och hjälper dig att planera in laddstopp när du använder den. Och att röststyrningen är riktigt dålig. När systemet är inställt på svenska kan du inte ens ange en gatuadress som destination via röstkommando.
Lounge-läge
Medan du laddar bilen kan du fälla ut förarstolen 90 grader som en säng (om du inte har en passagerare i baksätet). Riktigt bekvämt och Hyundai kallar det för “lounge-läge”, vilket vi förstår. Förarmiljön skiljer sig överlag från en traditionell bil där vi uppskattar en del saker men stör oss på andra. Visst är loungekänslan trevlig och vi uppskattar alla inställningsmöjligheter med stolarna. Och utrymmet. Men – under mittarmsstödet är det helt öppet och det är dåligt med slutna förvaringsutrymmen. Handskfacket är dock stort. Det dras ut som en låda, vilket är praktiskt. Men vi vill gärna kunna dölja plånbok, snorpapper, godis, isskrapa och allt annat vi har med oss i bilen.

Snygga skärmar men krånglig hantering
Sedan kommer vi till MMI:t och reglagen i bilen. Visst är touchskärmarna skarpa och fina och touchresponsen är snabb. Men varför måste vi in i menyerna för att slå på stolsvärmen? Och varför så mycket information på skärmarna? Det blir ett evigt flackande över en allt för plottrig digital mätardisplay och den där rena designen bilen har i övrigt går tyvärr inte igen på skärmarna, även om det delvis går att ställa in. Heads up-displayen valde vi dessutom att inaktivera då den blev rent jobbig för ögonen. Efter ett tag kändes det som om att vi hade synfel.
Ioniq 5 har givetvis det mesta i form av förarassistanssystem. När du aktiverar den adaptiva farthållaren väljer du avstånd till framförvarande bil, sedan sköter Ioniq 5 gas och broms på egen hand. Men det är inte lika bra ställt med lane assist-funktionen. Denna är redan aktiverad när vi kör utan farthållaren och den är väl bestämd. Men, i autopilotläget vinkar bilen fram och tillbaka mellan fillinjerna, trots att vi kör på fräsch och spikrak motorväg.

En riktigt smart funktion med den här bilen är att du med hjälp av en adapter kan plocka ut ström från batteriet (antingen från ett uttag i baksätet eller vid laddkontakten) och använda till att driva andra saker (så kallad V2L-funktion). Till exempel din lilla sommarstuga.
Det här är något vi hoppas blir standard i alla elbilar, för det öppnar upp mängder av nya möjligheter. Allt från att kunna nödladda en annan bil eller viktig pryl till att kanske driva en luftvärmepump eller ett kylskåp tillfälligt när du är ute på torpet. Eller varför inte din husvagn? Ioniq 5 får dra 1600 kilo. Men visst, med tungt släp lär det inte bli jättemycket ström kvar att dela på när du är framme…
Ioniq 5 är givetvis uppkopplad men vi fick inte igång mobilabonnemanget i testbilen. Vi har dock testat bluelink-appen tidigare och vet att systemet är smidigt att använda och för att komma åt bilen på distans eller att styra fuktioner som laddning och förvärmning.

Specifikationer
Modell:Hyundai Ioniq 5 Electric RWD Long Range
Tillverkare: Hyundai
Pris: Från 559 900 kr
Motor: Synkron permanentmagnetmotor. Max effekt 228 hk (160 kW).
Batteri: 77,4 kW
Räckvidd: 510 km (WLTP)
Toppfart: 185 km/h
Prestanda: 0-100 km/h på 7,4 sekunder
Max laddeffekt AC: 11 kW
Max laddeffekt DC: 220 kW
Dragkrok tillåtet: ja
Övrigt: V2L-funktion, upp till 3,5kW ut
Fordonsskatt: 360 kr/år