Sammanfattning
Expertbetyg
Fördelar
- Häftig design
- Prestanda och underhållande köregenskaper
- Prisvärd
Nackdelar
- Batteriet är otympligt och omständigt att lossa
- Saknar centralstöd, alternativt ett bättre sidostöd
Omdöme
I segmentet elmopeder är City Slicker från Eloped utan tvekan något av det häftigaste och mest underhållande som erbjuds i dagsläget. Brutala prestanda och köregenskaper som för tankarna till en traditionell sporthoj, oavsett miljö. Samtidigt erbjuds sittkomfort även för längre turer och räckvidden är tillräcklig för att från närförorten på en laddning pendla både in och tillbaka ut från stan. Leveranstiden är 12 veckor, men om denna påverkas av Corona-utbrottet är svårt att bedöma.
Läs vårt stora test av elmopeder
Testad produkt: Eloped City Slicker
Pris: 34 950 kronor hos Eloped

Vi har pratat med flera återförsäljare av elmopeder och de vittnar snarare om en ökning i orderböckerna. Fullt förståeligt med tanke på att det, förutom en uppåtgående trend generellt, är många pendlare som på grund av smittorisken drar sig för att åka med kollektivtrafik till och från jobbet eller skolan.
Ett perfekt pendlarfordon i dessa tider
En elmoped är ett perfekt alternativ för den som inte har alltför långt pendlingsavstånd och de har dessutom relativt låga driftskostnader. Räckvidden, som vanligtvis ligger någonstans på mellan sex till åtta mil räcker för de flesta och du slipper belasta miljön med fossila utsläpp. Baksidan är att det tar längre tid att ladda batteriet jämfört med att tanka en traditionell moped. Dessutom är batteriet stöldbegärligt och bör tas med in i hemmet eller kontoret för att inte ”få fötter”.
De vanligaste modellerna är elscootrar, med en relativt upprätt sittställning och där du har fötterna placerade framför dig, och utbudet är numera omfattande. Formmässigt kommer de i en modern strömlinjeformad tappning eller i en mer klassisk retrodesign. Men på senare tid har det börjat dyka upp spännande alternativ, något vi verkligen uppskattar. Viarelli Supermotard är ett lysande exempel, och en modell vi ser fram emot att testa inom kort, liksom skönheten City Slicker!
Design som sticker ut
City Slicker liknar ingen elmoped vi tidigare har testat. Den är till formen mer lik en touring-motorcykel än en moped, om än i något mindre format. Du har en liknande sittposition, något framåtlutat och där bensintanken i vanliga fall är placerad ryms nu istället ett låsbart förvaringsutrymme som faktiskt sväljer en hel del – laddare, kabel, låsvajer och kanske en extratröja eller liknande. Displayen i mitten är lätthanterlig, hyfsat ljusstark och ger matnyttig information i form av hastighet, batteristatus, trippmätare och så vidare.
Elmotorns maxeffekt är specad till 3,2 kW vilket i sammanhanget är riktigt kraftfullt. Som jämförelse har populära Vässla 2 en peak på 1,8 kW. Gott om kraft alltså, framför allt med tanke på ekipagets totalvikt runt 100 kilo, liksom förutsättningen att den på vissa andra marknader kan marknadsföras som en elmotorcykel med en maxhastighet på drygt 70 km/h. I Sverige är modellen strypt för att klassas in som en moped klass 1 och har således en maxhastighet på (drygt) 45 km/h.
Motorn svarar direkt
Den kraftfulla motorn får onekligen hojen att röra på sig. Kraften kommer direkt och från stillastående till knappt 50 km/h avverkas på drygt 5 sekunder. Inte tillräckligt för att dra upp den på bakhjulet, med det är en acceleration som känns rejält. Konstruktionen innebär, till skillnad från scootermodeller, att du kan lägga ner mopeden rejält i kurvor vilket ytterligare understryker släktskapet med en ”vanlig” motorcykel, och de förhållandevis små hjulen innebär att den är kvick och lätthanterlig även i snäv stadstrafik.
Batteriet (72V 26AH litium) är placerat centralt, lågt under ”bensintanken”, vilket ger en låg tyngpunkt och som ytterligare bidrar till körglädje och stabilitet. Laddning sker via kontakten som är placerad på mopedens högra sida. Det kan förvisso även lossas för att tas med och laddas i hemmet eller på kontoret men det är en ganska omständlig historia, i alla fall jämfört med andra modeller vi testat.

Här är det en del kablar som ska lossas, vissa med skruvmejsel, och väl lossat är det en rejäl pjäs på 18 kilo du sedan ska bära med dig. Batteriet är i vilket fall som helst någorlunda säkrad mot stöld med ett nyckellås, men som bekant brukar inte sådant hjälpa om någon ljusskygg person väl bestämt sig för att överta äganderätten.
City Slicker saknar centralstöd och det kan ibland vara problematiskt när du ska parkera. Sidostödet kräver ett i stort sett plant och fast underlag annars är det en övervägande risk att fordonet välter. Glöm gräsmattan, eller mer kuperad mark med andra ord…

Räckvidden är specificerad till 6 mil och då under idealiska förhållanden (nytt batteri, en temperatur på 25 grader, rak väg, ingen vind och bärande belastning på 75 kg), och det verkar stämma överens bra med verkligheten. Vi kom i snitt knappt 5 mil per laddning, och då vid aktiv körning i Power-läget (maxhastighet drygt 45 km/h) i kuperad terräng och med endast ett par grader över nollan. Med Eco-läget (max 35 km/h) och en mer gynnsam utetemperatur gissar vi att det går att kräma ut betydligt mer ur batteriet.
Specifikationer
Produkt: City SlickerTestad: mars 2020
Typ: Elmoped klass 1
Mer info: Eloped
Motor: elektrisk, borstlös
Effekt: 1,5 kW, peak 3200 kW
Räckvidd: upp till 60 km
Batteri: Laddtid: 6-8 timmar
Laddcykler: 900
Antal körlägen: 2
Maxhastighet: 45 km/h
Hjul: 12 tum
Broms bak:/fram: Skivbroms
Fordonsvikt: 84 kilo
Batterivikt: 18 kilo
Garantier: 2 år, batteri 1 år
Rek pris vid test: 34 950 kronor
Pris: 34 950 kronor hos Eloped