Expertbetyg
Fördelar
- Mäter fysiska värden bra
- Utmaningar
Nackdelar
- Saknar gps
- Alldeles för liten skärm
- Icke responsiv skärm
- Svårnavigerat menysystem
Omdöme
Garmin verkar ha satsat på att göra ett så lätt och litet aktivitetsarmband som möjligt. Med konsekvensen att det är svårt som tusan att navigera i menyerna samt att göra inställningar. Att skärmen är svartvitt gör inte heller uppgiften enklare.
Pris: Från 597 kronor via Prisjakt
Garmin har liksom Tomtom säkert förankrat sitt namn i gps-historien. Innan vi hade inbyggda MMI fick vi förlita oss på att externa gps:er från Garmin och Tomtom visade vägen. Små halvsfärformade grejer med en skärm. Därför är det aningen uppseendeväckande att ett aktivitetsarmband från Garmin inte har detta. Vill du ha exakt gps-data måste du ha med dig telefonen på löpturen.
Nåväl, designmässigt är Vivosmart 4 liten, otroligt liten. Det märks knappt att den sitter på armen. Vilket är både bra och dåligt. Bra, för att du glömmer att den är där, och dåligt då skärmen är pytteliten. Under skärmen (en oled-skärm för övrigt) sitter en sensor som mäter hjärtslag, stress, sömn och annat. Såväl boett som armband är tillverkade i gummi, täckta av en räfflad yta.

Innan du ens kan börja använda klockan måste du ladda ned en app, skapa ett konto samt fylla i en massa uppgifter om dig själv, som vikt och längd. Vissa delar går att hoppa över, men vi anser det vara högst irriterande att det inte går att använda aktivitetsarmbandet direkt ur lådan. När allt är gjort kan du således börja träna. Vilket leder oss till aktivitetsarmbandets gränssnitt…
Trög skärm
När du börjar pilla med aktivitetsarmbandets menyer kommer du att bli frustrerad. Allting är pyttelitet, du sveper än hit än dit för att mötas av ikoner som i bästa fall är diffusa, i sämsta fall obegripligt. Det går att få aviseringar från telefonen, men i vissa fall skrollades dessa på tvären, vilket gjorde dem än mer svårlästa på den lilla skärmen.

Vad som är värre är att skärmen, för övrigt en oled, är trögstyrd. När vi skulle träna med vikter valde vi detta alternativ i aktivitetsarmbandet. En pytteliten text informerade då att man skulle trycka två gånger på skärmen – det räckte alltså inte att välja alternativet en gång… Sagt och gjort, två snabba ”tapp” på skärmen. Ingenting hände. Efter fem-sex försök aktiverades funktionen. Som för övrigt ska hålla reda på hur många repetitioner du gör.
Vid det första setet räknande den rätt, tio stycken. Vid det andra, fick den det till sju repetitioner och det tredje setet, som bara hade åtta repetitioner fick den det till tio. Suck… Hur som helst, det finns ett knippe förinställda träningslägen.
1977 ringde, de vill ha tillbaka sitt gränssnitt
Men den stora nackdelen är det pyttelilla formatet, avsaknad av färgskärm, samt att det är något slags typsnitt som fanns på det första digitala klockorna som lanserades under 1970-talet. Det är helt obegripligt att en företagsledning sett Vivosmart 4 och tänkt ”wow, vilken grej och vilket gränssnitt!”.

Skärmen är i regel avstängd för att lysa upp när du vrider på handleden. En funktion som den inte heller klarar med bravur. Hälften av gångerna förblev den svart. Samma sak när vi ställt in den på att spegla aviseringar från telefon. När ett sms dimper ned i telefonen tar det tio sekunder innan Vivosmart vibrerar.
Det här gör den bättre
När det gäller mätvärden gör Vivosmart ett bättre jobb. När vi jämförde med en pulstagningsmaskin från Beurer får den ett väldigt snarlikt resultat när det gäller antalet hjärtslag. Som stegräknare fungerade den också bra. Den kan också mäta syremättnad i blodet när du sover. Appen är också bra. Den visar tydligt och pedagogiskt vad du har gjort. Den har också diverse utmaningar för dig. När du klarat av en, exempelvis springa ett visst antal meter under en period, får du en digital medalj. Inte helt olikt belöningssystemet som finns i Apple Watch.

Vivosmart 4 kan på det hela hålla koll på din träning, kaloriförbränning, sömn och mycket mer, men det är frustrerande svårt med den lilla skärmen.
Nej, trots Garmins rykte är det här långt ifrån bra. Garmin Vivosmart 4 håller helt enkelt inte jämna steg alls med konkurrenterna. Det anakronistiska gränssnittet, den långsamma skärmen, och pyttesmå menyer levererar en frustrerande upplevelse. Det här är helt enkelt en glorifierad stegräknare.
Specifikationer
Produkttyp: Aktivitetsarmband
Anslutningar: Bluetooth
Skärm: 48 x 128 pixel, oled
Batteritid: Upp till 7 dagar enligt tillverkaren. Varierar beroende på användning
Funktioner: Accelerometer, höjdmätare, SpO2-sensor (vid sömnmätning)
Vattentät: Ja, för ”simning”
Pris: Från 597 kronor via Prisjakt