Guide: Allt du bör veta innan du köper en smartklocka
Smartklockor varierar stort i utförande och funktion, från diskreta och minimala armband med sensorer till fullfjädrade minidatorer. Vi reder ut skillnaderna.
Träningsklockor, aktivitetsarmband, gps-klockor, uppkopplade hybridklockor och riktiga handledsdatorer. Alla kallas de till och från för smartklockor, och de har många funktioner och egenskaper som överlappar varandra. Så det kan vara lite svårt att veta vad man ska förvänta sig av en viss produkt, och vilken kategori den egentligen tillhör.
Extra smarta klockor med inbyggd bildskärm, extra sensorer och funktioner har funnits i olika former ända sedan 80-talet. Det var dock runt 2013 till 2014 som de började få den form och funktion vi är vana vid idag, med klockor som uppstickaren Pebble och Samsungs Galaxy Gear, tätt följda av ett helt gäng klockor från alla de stora Android-mobiltillverkarna, som Motorola, Sony, LG, Asus och Huawei.
Strax efter de första Android-klockorna kom även den första Apple Watch, och som så ofta när Apple tar sig an en ny teknik så växte smartklockorna snabbt i popularitet. Tre klassiska tidiga moderna smartklockor. Spektakulära Samsung Galaxy Gear S, Pebble med sin lcd-skärm, och minimalistiska Sony Smartwatch 2.
Smartklockorna som gör allt
Det vi vanligen kallar för en smartklockor är klockor som uppfyller en handfull viktiga kriterier. De ska ha en matrisskärm, till exempel en tft- eller oled-skärm, med ett kompakt smartphoneliknande gränssnitt som kan köra olika appar och även göra sådant som byta urtavla efter smak och behov. Gärna en pekskärm, men det finns också andra navigationslösningar.
Den ska vara uppkopplad, antingen direkt till internet eller till en mobiltelefon, och du får notifikationer från den om meddelanden och andra aktiviteter, precis som i mobilen. Ibland kan du svara på sms och mejl, eller ta samtal direkt från armleden, samt sköta funktioner med röstkommandon, om klockan har inbyggd mikrofon eller stöd för bluetooth-headset.
En fullfunktions-smartklocka ska ha ett operativsystem med möjlighet att ladda hem och installera nya appar efter eget tycke och smak, från tredjepartsutvecklare liksom från tillverkaren själv.
Nya och gamla utmanare
Idag har de flesta mobiltillverkarna dock slutat med denna sorts klockor, endast Apple och Samsung kör på som förr med fullfunktionsklockor. Motorola finns också svar men säljer inte sin senaste modell i Sverige.
I stället har ett gäng andra tillverkare dykt upp och fyllt det tomrumet. Små och innovativa tillverkare som Mobvoi och Xplora, och prispressade Denver har Wear OS-klockor (nya namnet på Android Wear sedan 2018). Ett helt gäng klassiska klocktillverkare och designer, som Casio, Skagen, Diesel och Emporio Armani har också sina egna smartklockeserier sida vid sida med sina mer traditionella klockor. En klassisk smartklockeleverantör som Apple? Eller en klassisk klockdesigner som Armani? Eller något helt annat? Valet är ditt. Flera av dessa kan vi tacka amerikanska Fossil för, som dels har egna smartklockor, dels samarbetar med ett gäng olika design- och modevarumärken och kombinerar deras klockdesigner med smartklocketeknik.
Slutligen är det en del mer träningsinriktade klockor som också har alla de egenskaper som gör att de kvalificerar som en komplett smartklocka. Fitbit och Garmin har egna operativsystem, men i bägge fallen har de möjlighet att berikas med extra tredjepartsappar, använda för enklare kommunikation via mobilen eller ibland fristående med wifi, kontrollera telefonsamtal, spela musik och göra kontaktfria betalningar tack vare egna Pay-tjänster och inbyggda nfc-kretsar.
Mer eller mindre träning
De kanske inte har lika stort app-utbud som Apples, Samsungs, och de Android-baserade klockorna, men de har alla förutsättningar för att få det med tiden. I gengäld är de lite extra inriktade på det dessa tillverkare är experter på: aktivitetsmätning med alla de smarta sensorer som klockor idag kan ha inbyggda, och program och funktioner för hälsa, träning och fitness.
Det är en stor del av nästan alla smartklockor idag, med åtminstone stegräknare och för det mesta också pulsmätare inbyggd. Utöver det kan de ha sådant som barometer som används för att mäta höjd över havet, och traditionella navigationsverktyg som kompass och gps. I vissa fall även sådant som termometer, ljussensorer och andra metoder att hålla koll på både användaren och omgivningen.
Förutom gränssnitten och apputbuden i systemen, vilka kan skilja sig åt markant, är det en av de saker som avgör vilken klocka som är rätt för dig. Vill du ha detaljerade aktivitetsdata och avancerade program som analyserar ditt sportande, aktiverar dig med påminnelser och detaljerade träningsprogram, eller nöjer du dig med en stegmätare, lite pulsdata och till mer avskalad hälso-app?
Vill du till exempel kunna lyssna på en poddcast eller musik i joggingspåret utan att behöva släpa med mobilen? Då behöver du en klocka med minne och funktion för det inbyggt, inklusive möjlighet att ansluta bluetooth-hörlurar. Inbyggd gps blir då också en fördel, så att du kan logga var du sprungit.
Sedan är det givetvis en prisfråga. Smartklockor går att få för under 1 000 och upp till över 10 000 kronor. En del av detta reflekterar sådant som prestanda, funktioner, vattentålighet, byggkvalitet och batteritid, men i de övre prisklasserna är det mest en fråga om hur lyxig boett och armband du vill ha. Fenix 6X Pro Solar, en av Garmins mer friluftsanpassade klockor. Den sticker ut med att den har inbyggd solcellsladdare.
Smarta träningsklockor och specialklockor
Utöver dessa finns det sedan ett helt gäng funktionsrika klockor med olika sorters aktivitetsfokus, men där ”vanliga” smartklockefunktioner mer är en sidofunktion, och det varierar vilka sådana som de erbjuder. Garmin är en av de största tillverkarna i den kategorin, med avancerade tränings- och friluftsklockor.
En del av dessa kan också klassificeras som ”vanliga” smartklockor då den även har sådant som app-butik och pay-funktion, men det är inget snack om att de har ett mer inriktat fokus. Andra är mer begränsade, och har inte stöd för extra appar, och en del saknar realtidssynkning till mobilen så att du kan få notifikationer. Men de är ändå uppkopplade på så sätt att du kan göra inställningar och synka data till och från dem, för det mesta via bluetooth.
Här hittar vi också varumärken som Polar, Suunto, Coros och Tomtom, även om den sista verkar ha försvunnit lite på senare år. Här finns även de lite enklare klockorna från Amazfit och de senaste Watch-modellerna från Huawei. De har mer slutna system utan möjlighet till tredjepartsappar, och med funktioner och system mestadels inriktade på träning- och motionspass.
Många klockor i den här kategorin har skippat stor och ljusstark färgskärm för att istället ha reflektiva lcd-displayer av olika slag. Det är kanske inte lika snyggt, men det gör dem lättare att hantera och bättre läsbara i starkt solljus. Framför allt spar det massor av batteri.
Har du en speciell aktivitet, en hobby som du har extra passion för, så kan det finnas klockor som är specialanpassade för just dig. Det är klockor med precis rätta sensoruppsättningen och anpassad mjukvara för golf, segling, cykling, simning och så vidare.
Smarta träningsarmband
Träningsarmband brukar räknas till en egen kategori, men i själva verket är det inte så stor skillnad i funktion på flera av av dem och träningsklockorna. Det är mest en fråga om design. De är mindre och lättare och har mindre bildskärmar med enklare navigering, och för det mesta ett lägre pris. Xiaomi Mi Band 4, ett enkelt, men rätt så typiskt träningsarmband. Här får du också räkna med att du inte har plats för sådant som gps eller inbyggd musikspelare. Men många av dem har bluetoothkoppling till telefonen med samtal- och mediaspelarkontroller, och notifikationer. De kan definitivt vara ett alternativ om du vill ha funktionerna, men vill ha något nättare på handleden än en fullstor klocka.
Smarta armband finns också sedan i enklare utföranden, helt utan bildskärm, eller bara med en minimal display som visar klockan, sådant som batteritid och kanske en stegräknare. De har fortfarande bluetooth och skickar sensordata till mobilen, men det är allt.
Hybridklockor
Slutligen har vi en typ av klocka till, hybridklockan. Det är ett vanligt analogt armbandsur som försetts med träningsarmbandsfunktioner, det vill säga ett gäng sensorer och bluetooth så att den kan logga din aktivitet och skicka till en hälso- eller träningsapp i mobilen. En del av dessa har en liten informationsskärm bakom visarna, men i andra är den smarta funktionen helt dold.
I denna kategori hittar vi bland annat lite överraskande Nokia med ett par intressanta modeller, och en av pionjärerna inom diskret smart hälsoteknik, Withings. Dessa har på senare år fått sällskap av fler och fler tillverkare av analoga klockor som byggt in samma funktioner i vissa serier av sina klockor. Det här är funktionalitet som finns i allt från halvbiliga klockor under tusenlappen till riktigt dyra design-ur. Withings Steel HR, halvanalog och halvsmart.
Egenskaper och funktioner att ha koll på
Kompatibiliteten. Alla klockor passar inte till alla mobiler. Ett av de mest uppenbara exemplen på det är Apple Watch, som enbart är till för dig som har en Iphone… eller i nödfall en Ipad. Och både Google Wear OS-klockor och Samsungs klockor med egna systemet Tizen fungerar med IOS, men inte med full funktionalitet.
För andra mindre, proprietära klocksystem så är det upp till vilka mobiler som deras respektive appar stödjer. För det mesta både Android och IOS, och ibland också Windows och Mac-datorer. Kolla upp detta först, innan du väljer vidare.
Tåligheten. En smartklocka eller armband bör tåla att bäras runt på och utsättas för elelementen. De allra flesta klockor är byggda för fem atmosfärers tryck vilket anges med enheten ATM. En 5 ATM-klocka kan i teorin vara vattentät ner till 50 meters djup men vi skulle inte rekommendera dem för djupdykning. Har den fått sig en stöt så kan den vara mer känslig.
Men du bör alltid tryggt kunna utsätta den för stänk, en lätt avspolning eller en kortare tid i strandvågorna. Det är snarare större risk att sådant som läderarmband kan ta skada eller att pekskärmen inte funkar just när den är blöt.
Armbanden. På tal om armband så är det en viktig faktor. Komforten på något du bär på dig hela dagen ska inte ignoreras. En del klockor kommer fast monterade i ett visst armband, och då är du fast med det du får. Andra är löstagbara och du kan byta ut mot alternativa band från tillverkaren, ibland i olika material, men ofta bara med olika färg och design.
Stora smartklockor med klassisk klockdesign har ofta ett armbandsfäste av en standardtyp så att du kan köpa valfritt armband från ett gäng olika tillverkare och byta ut fritt, alternativt ta den till en urmakare och få det bytt och anpassat av ett proffs.
Batteritiden. Det kan vara en avgörande faktor i valet av klocka. En del system och plattformar, framför allt Wear OS och Apples Watch OS kräver mycket i prestanda av klockorna, och stora, ljusstarka bildskärmar och aktivt gps-användande kan snabbt tömma dess batteri. Vissa klockor behöver du ladda var och varannan natt, medan andra lite enklare modeller kan räcka mellan fyra dagar och en vecka.
Går vi ner ännu längre i funktionalitet, till de enklaste träningsklockorna och armbanden, går det att hitta enheter som du behöver ladda ännu mer sällan.
Nfc och pay-stöd. Kontaktlösa betalningar blir allt hetare, och visst vore det skönt att ha det på handleden, istället för att slippa hala fram mobilen för det. Samsung, Apple, och Google har givetvis stöd för sina Pay-tjänster via smartklocka.
I åtminstone Googles fall bör du dock kolla upp om just din klocka har rätta hård- och mjukvaran för det. Det kan variera. Men de är inte ensamma, även Garmin och Fitbit har lasnerat sina tjänster i Sverige, så har du rätt modell på klocka och rätt bank, kan du blipp-betala även med dem.