Det räcker med att göra en enkel sökning på vilken prisjämförelsesida som helst för att inse vilket hur otroligt utbud stort utbudet av robotdammsugare faktiskt är och urvalet är många fall oöverskådligt. Även för oss som får anses vara väl insatta i produktkategorin.
Läs även: Jämförande test av robotdammsugare
Men vi lovar, det finns en modell för de flestas behov och i slutändan handlar det till sist och synes bara om att vilka behov och förväntningar du har. Det har hänt så otroligt mycket på marknaden, bara på de två senaste åren och en testvinnande modell med några år på nacken står sig nu slätt mot dagens moderna robotdammsugare.
Vad har du för budget?
Som i de flesta fall hänger pris och kvalitet oftast ihop och en modell för runt 1000-lappen kan inte mäta sig med flaggskeppsmodellerna från de etablerade tillverkarna på någon punkt. Men det behöver i sin tur inte att budgetmodellen är helt värdelös.
Det handlar som sagt mer om förväntningar och vilket behov du har. Intressant är mellanprissegmentet där vi hittar uppstickarna som sakta men säkert börjat utmana de betydligt dyrare modellerna från exempelvis Irobot och Neato. Cleanmate och Xiaomi är lysande exempel detta.
Tillverkare som Electrolux, Irobot och Neato erbjuder modeller i flera prisklasser och samtliga gör jobbet riktigt bra – det i sammanhanget allra viktigaste, att dammsuga samtliga ytor med tillfredsställande resultat utan att fastna på vägen och sedan automatiskt återvända för laddning.
Toppmodellerna har fler funktioner, exempelvis kartläggning av ditt hem för att kunna dela upp hemmet i olika städzoner, schemaläggning, automatisk uppdatering av mjukvara och så vidare. De är givetvis även uppkopplade via wifi och kan via tillhörande app aktiveras och övervakas även då inte befinner dig i bostaden.
Innan du sonderar marknaden bör du således fundera på följande:
Hur ser din bostad ut?
Bor du trångt eller du ett överflöd av yta som ska dammsugas? Är det flera rum som ska städas kontinuerligt är bra batterikapacitet och snabb laddningstid något att kika lite extra efter i specifikationerna – men viktigast av allt är att roboten kan avbryta städningen automatiskt för att åka och ladda upp sig och sedan återuppta arbetet från den plats där den slutade. Den här smarta funktionen brukar benämnas som ”Ladda och fortsätt” eller ”automatisk laddning”.
Trösklar och andra hinder

Trösklar är innerhörn är robotdammsugarens värsta fiender. Moderna lägenheter med trösklar på runt en centimeter i höjd är vanligtvis inga problem men bor du in äldre bostad med högre hinder, från knappt två centimeter eller högre kan det innebära problem för enhetens framkomlighet. Tillverkarna brukar vara dåliga på att redovisa just vilken höjd deras modell klarar att ta sig över så här gäller det läsa specifikationerna noggrant.
Hörn

Innerhörn är det ett fåtal modeller som klarar av utan anmärkning, något som framför allt gäller runda modeller. Är rena hörn grundläggande för ditt val av robotdammsugare – välj en d-formad eller trekantig modell.
Flera våningsplan
Har du flera våningsplan bör enheten ha en inbyggd trappsensor alternativt en fysisk avgränsare. Överlag gäller det även att se till att hemmet är någorlunda fritt från hinder som dammsugaren kan fastna i: kläder på golvet, sladdar, lågt hängande gardiner – big no no!
Mattor
De flesta robotdammsugare ska klara av både hårda golv och mattor, vissa anpassar även sugkraften beroende på underlag. Har du flera mattor eller rent av heltäckningsmattor bör du välja en modell med boost-funktion och kraftfullare sug, från 1 500 Pa (pascal är SI-enheten för tryck) och uppåt.
Filtrering och borstar

Är du allergiker eller finns husdjur i hemmet? Numera finns det modeller specialanpassade för att mer effektivt ta hand om djurhår och de flesta tillverkare. Vill du var på den säkra sidan, välj en med Hepa-filter.
De roterande valsarna på undersidan är vanligtvis tillverkade av nylon, pvc eller polyester och här brukar hårrester trassla in sig rejält. Gummivalsar fungerar bättre och är lättare att rengöra.
Uppkoppling och smarta funktioner
Ett område under ständig utveckling och uppkoppling via wifi ger en rad fördelar. Toppmodellerna har avancerad navigation och i många fall kan systemet kartlägga ditt hem varpå du kan rumsindela hemmet och välja när och vilka rum och som ska rengöras. Vissa erbjuder även möjligheten att skapa så kallade “no go-zoner” som roboten ska undvika helt.
Test av robotdammsugare
När du har koll på funktionerna är det dags att välja en robotdammsugare som passar dig, utifrån dina behov. Här hittar du vårt jämförande test av alla de senaste modellerna.