Codemasters F1-serie tar steget till nästa generation, men det är ett helt nytt spelläge som stjäl rubrikerna.
Av P-A Knutsson
M3
Sammanfattning
Expertbetyg
Fördelar
Fantastisk körkänsla, som vanligt
Djupt karriärläge som är fortsatt bäst i genren
Det sprillans nya story-läget har stor potential
Nackdelar
Svårighetsgraden i story-läget gör det till en märklig upplevelse
Ingen jätteskillnad mellan Playstation 4- och 5-versionen
En del innehåll från förra årets version lyser med sin frånvaro
Omdöme
När Codemasters hyllade F1-serie gör debut på de nya konsolerna är det inte uppiffad grafik som gör störst intryck, utan ett sprillans nytt storyläge. Ett i grunden spännande tillskott, som tyvärr aldrig når sin fulla potential. Lyckligtvis är det suveräna karriärläget intakt och förbättrat, likaså de många alternativ som finns för de som föredrar att spela online.
De kanske största skillnaderna med årets Formel 1-spel ligger utanför den virtuella cirkusen. Dels är det premiär på den nya generationens konsoler från Microsoft och Sony, dels ägs racingspecialisterna Codemasters nu av sportspels- och mikrotransaktionsgiganten Electronic Arts. På banan är det emellertid inget som märks särskilt mycket; i stället är det ett helt nytt storyläge som utmärker sig.
Drama bakom ratten
Sjua, fyra, fyra. En inte helt pjåkig start för en rookieförare i Williams Racing, ett av F1-seriens sämsta stall. Men teamet och media är tydligen inte nöjda och tycker stallet har underpresterat. Ta dig i brasan tänker vi och dundrar in på en förstaplats – 35 sekunder före tvåan Hamilton. Utklassning. Samma resultat i nästkommande race. Responsens från media i mellansekvenserna: grymt kört och Williams visar att de verkligen hör hemma bland de medelmåttiga stallen i mitten av fältet. Med en suck höjer vi svårighetsgraden från ”normal” till ”utmanande”, trots tidigare problem på den nivån. Problemen dyker upp ännu en gång och vi missar flera gånger det utsatta målet med någon enstaka sekund. Men efter några försök lyckas vi, gång på gång. Mellansekvenserna blir också mycket mer sammanhängande och förståeliga när vi får slita för varje poäng. Men så måste vi köra om tretton varv för att vi var mindre än en halv sekund för långsamma, eller köra om 18 varv för att en fullt respektabel fjärdeplats inte var tillräckligt bra för att föra handlingen vidare. Sänker vi svårighetgraden ett snäpp är vi återigen överlägsna.
I grunden är det nya storyläget i F1 2021 ett ypperligt tillskott. Blandning av regelrätta race, delar av race med någon form av incident, drama bakom stängda dörrar och påklistrad positivitet i intervjuer lyfter F1-serien till nästa nivå. Men för alla som har svårt att hitta en passande svårighetsgrad väntar en ytterst schizofren upplevelse som är svår att njuta av.
Lite mer, lite mindre
Då är det tur att det mesta av innehållet som gjorde föregångaren till en fullträff finns kvar här. Det mest anmärkningsvärda undantaget är att samtliga 20 klassiska F1-bilar försvunnit, likaså de kortare varianterna som fanns tillgängliga för vissa banor. Vad vi däremot får är Grand Prix-helger med träning och kval på valfri bana, snabbrace, enkla onlinerace, svåra onlinerace, onlineturneringar, schemalagd esport – och självklart det utomordentliga karriärläget.
Ditt team, din förare
Även om karriärläget i mångt och mycket är välbekant vid det här laget, är det fortfarande bäst i klassen. Precis som förra årets version får vi skapa och ta hand om vårt alldeles egna team. Från namn, färger och logotyp till sponsorer, motorval och andreförare. När säsongen startar får vi också välja aktiviteter mellan tävlingshelgerna, vilket kan ge allt ifrån utvecklingspoäng och pengar, till bättre (eller sämre) lagsammanhållning och högre anseende för teamet.
De flesta aktiviteter har både för- och nackdelar, så det är viktigt att faktiskt tänka efter vilka områden som behöver prioriteras. Att dra in massor med kosing och utvecklingspoäng spelar ingen större roll om avdelningarna är så missnöjda att tänkta uppgraderingar tar lång tid att utveckla och har en stor chans att misslyckas.
Men det är i racinghelgerna som större delen av tiden läggs. Innan själva tävlingen drar i gång finns en möjlighet att testköra bil och bana för att göra finjusteringar, samt utföra en rad olika tester såsom att köra varv efter varv i ett jämnt tempo eller minimera däckslitage och bensinåtgång. Avklarade tester ger i sin tur utvecklingspoäng som används för att till exempel förbättra bilens motorstyrka eller aerodynamik. Nytt för i år är att testerna kan simuleras fram, med varierat resultat, för de som vill fokusera på kvalificering och racet.
Boka upp kalendern
En kul nyhet är att det nu går att spela två personer i karriärläget; antingen kooperativt i samma team eller som bittra rivaler som gör sitt bästa för att förstöra för varandra. I det stora hela fungerar det mesta likadant i karriärläget oavsett om det är en eller två spelare – men det finns ett par begränsningar. Till exempel är det, av förståeliga skäl, inte möjligt att spola tillbaka tiden för att rätta till misstag. Inte heller går det att spola fram tiden under träningen inför loppen.
Om du kan leva utan de funktionerna väntar en fullfjädrad F1-säsong tillsammans med en vän. Var beredd på att boka av lång tid för varje race-helg bara, och se till att ni är på liknande skicklighetsnivå eftersom samma körhjälpmedel gäller för båda förarna.
Ratta rätt med rätt hjälp
Men oavsett hur du spelar väntar nervpirrande race där varje sväng är en fara. I vanlig ordning kan det vara omständligt att hitta rätt kombination av hjälpmedel och svårighetsgrad för att få rätt utmaning för just din smak. Små justeringar i svårighetsskalan kan plötsligt göra stor skillnad, och det är inte helt enkelt att förstå exakt vad vissa hjälpinställningar faktiskt gör. När allt faller på plats är det emellertid bara att njuta av racing i toppklass.
De ömtåliga F1-bilarna kräver fullt fokus att ta runt banorna och, beroende på inställningar, kan det räcka med en slarvigt tagen sväng för att hela racinghelgen ska vara förstörd. Lyckligtvis går det att spola tillbaka tiden och rätta till misstag, så det är inte bara nitiska perfektionister som har chans att nå mållinjen. Problem som slitage efter småsmällar eller soppatorsk går däremot inte att spola bort.
Racen i F1 2021 gör sig bäst med så få hjälpmedel som möjligt aktiverade, även om det finns gott om möjligheter för nybörjare att skräddarsy utmaningen för att ha en chans att nå podiet. Vill du däremot ha ett lättspelat och flashigt racingspel är det bättre att satsa på något annat – som Need for Speed Heat eller Forza Horizon.
Nästa generation-ish
Som tidigare nämnt är F1 2021 seriens debut på den nya konsolgenerationen – något som inte är överdrivet märkbart. Lite snabbare laddtider, bättre ljuseffekter, högre upplösning och fler detaljer längs banans kanter är i stort sett vad vi får. Playstation 5-spelare får också njuta av motståndet och vibrationerna i Dualsense-kontrollen (ett tips, ställ in styrkan på max i spelets menyer), något vi verkligen saknade när vi testkörde Playstation 4-version av F1 2021.
För ägare av skärmar med 120Hz finns också ett alternativ med 120 bilder per sekund, men med lägre upplösning och aningen enklare grafiska effekter. Vi föredrog dock den skarpare bilden som fås i 60 bilder per sekund-läget.
Även om uppdateringen rent grafiskt inte är omvälvande, ska det sägas att senare års F1-spel har sett riktigt bra ut. Speciellt på de upphottade Playstation 4 Pro och Xbox One X. Det är också lätt att se skillnaden på grafiken på de gamla och nya konsolerna sida vid sida, i alla fall på en stor 4k-skärm – men det är inte alltid helt uppenbart. En av bilderna i denna text är faktiskt från Playstation 4 Pro-versionen, kan ni se vilken?
Fortfarande bäst, men med plats för förbättringar
I slutändan är F1 2021 det bästa semirealistiska racingspelet för alla med minsta intresse av Formel 1. Det är snyggt, det är snabbt, körkänslan är fenomenal och alternativen för både ensamma spelare och multiplayer-junkies glänser.
Ändå kan vi inte låta bli att vara lite besvikna. Vart tog de klassiska bilarna vägen? De kortare banorna? Kunde inte grafiken vässats mer på de nya konsolerna? Den stora elefanten i rummet är emellertid den svajiga svårighetsgraden som gör story-läget till en väldigt märklig upplevelse.
Med det sagt, F1 2021 är bäst i klassen och fans av sporten och serien kommer att bli nöjda. För nybörjare som mest är sugna på att testa F1-racing och inte bryr sig om de senaste stallen och förarna fungerar emellertid förra årets version minst lika bra.
Även om vissa saker försvunnit sedan förra årets version, finns det mesta ett F1-fan kan önska sig här – men visst hade vi velat ha större förbättringar på de nya konsolerna.
F1 2021
Testat: Juli 2021 Genre: Racing Utvecklare: Codemasters Utgivare: EA Plattform: Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X, S, pc Testat på: Playstation 5, Playstation 4 Pris: 575 kronor hos Spelbutiken