Svårt att få tag på grafikkort – brist i alla prestandaklasser
Covid 19-pandemin och heta lanseringar har gjort grafikkort till en bristvara – samtidigt som efterfrågan är ovanligt hög. Det krävs med andra ord tålamod för att skaffa en speldator av senaste snitt våren 2021.
I över ett år har covid-19-pandemin haft världen i sitt grepp. Restriktioner och oro präglar tillvaron för många. Det är inte svårt att förstå att intresset för dator- och tv-spel är stort när vi sitter hemma mer än tidigare. Samtidigt har banbrytande lanseringar skett på hårdvarufronten – nästa generations spelkonsoler har släppts på marknaden och de senaste grafikkorten från Nvidia och AMD tar enorma prestandakliv.
En magisk kombination, kan tyckas. Men den extrema efterfrågan, parat med logistikproblem i pandemins kölvatten, har lett till stor frustration bland spelsugna över hela världen. Hårdvaran är helt enkelt extremt svår att få tag på – vare sig vi pratar om senaste Playstation eller ett RTX 3080-grafikkort. Den som exempelvis planerar att uppgradera eller införskaffa en kraftfull speldator kan få vänta länge.
Hos prisjämförelsesajten Prisjakt har man sett en enorm ökning i efterfrågan på grafikkort sedan i höstas. Mellan januari och mars i år visar Prisjakts siffror att vårt köpintresse ökat med svindlande 335 procent jämfört med samma period förra året. Oscar Hagman, analytiker på Prisjakt Insights. – Det är flera faktorer som samspelar. Det är uppgraderingssäsong, med nya spelkonsoler och grafikkort ute på marknaden. Men tittar vi mer specifikt på grafikkort påverkas det även av brist på kisel, handelskriget mellan USA och Kina och hämmade produktionskedjor till följd av covid-19.
Det säger Oscar Hagman, analytiker på Prisjakt Insights. Han uppger också att datorkomponenter som nätaggregat, processorer, ramminnen och pc-chassin gått upp kraftigt sett till efterfrågan.
– Överlag tror jag att intresset för att bygga och uppgradera datorer ökat under pandemin, något ska vi ju hålla på med. Men vi kan se att allt som har med spelande att göra går väldigt bra just nu – det är mycket som säljer slut, säger Oscar Hagman. Prisjakts statistik visar att priset på grafikkort ökat kraftigt sedan i höstas. Klicka på bilden för att se fullständig version! Den bistra verkligheten kring grafikkortens tillgång har också fått priserna att klättra. I början av mars låg snittpriserna enligt Prisjakts statistik omkring 17,5 procent högre jämfört med november förra året. Då hade ändå flera av grafikkorten i Nvidias RTX 30-serie legat ute till försäljning en tid.
– Det har ju med tillgången att göra. Så länge grafikkorten är så här pass svåra att få tag i vet tillverkare och handlare att de kan höja priserna. Nu ligger de nästan på extrema nivåer, och jag kan tänka mig att de börjar sjunka något när tillgången och logistikproblemen förbättras, säger Oscar Hagman.
Tuff tid också för återförsäljare
De svenska återförsäljarna vittnar om en extremt tuff period. Inets inköpschef John Ljungström beskriver köptrycket som rekordhögt.
– Det är just kombinationen av ovanligt hög efterfrågan och rådande världsläge som skapar denna rekordbrist. Vi har aldrig någonsin haft sånt här tryck på en grafikkortslansering, intresset för framför allt RTX 30-serien har verkligen varit enormt. När denna omåttligt populära lansering sker samtidigt som en pandemi som tvingar fabriker att stänga samt begränsar fraktvägar så hamnar vi här. Frakt- och logistikverksamhet över hela världen har påverkats av pandemin, vilket är en av anledningarna till hårdvarubristen. Bristen på grafikkort har tvingat Inet att stänga ned bokningsmöjligheterna för grafikkort som inte finns i lager. Trots detta sliter företaget med en stor “backlog” med beställningar, det finns kunder som väntat länge på sina kort. De modeller som kunderna väntat längst på prioriteras att få in.
– Vi försöker samtidigt hitta likvärdiga modeller som är lediga och erbjuda dessa till kunder som väntar på modeller med lång beräknad leveranstid, uppger John Ljungström.
Han berättar vidare att Inet inte har någon särskild prioriteringsordning mellan kunder som köpt återförsäljarens egna, färdigbyggda datorer med de senaste grafikkorten och de som enbart lagt en bokning på ett grafikkort.
– Våra färdigbyggda maskiner har vi istället försökt styra om mot att använda komponenter som inte har lika lång backlog av kundordrar i de fall där det varit möjligt.
Webhallen är en annan återförsäljare som både bygger och säljer egna datorer parallellt med de nya grafikkorten.
– Bristsituationen är större för vissa grafikkort – exempelvis RTX 3060 och 3080. Kring dessa är intresset fortfarande mycket större än tillgången på marknaden. Vi hoppas att tillverkarna kan utöka sin produktion och tilldelning för de här grafikkorten, säger Webhallens marknadschef Fredrik Lindblad.
Inte heller Webhallen gör någon prioritering utöver det kösystem man använder för samtliga grafikkortsbeställningar. Fredrik Lindblad beskriver en bister period på grafikkortsmarknaden.
– På kort sikt så ser vi endast mindre leveranser, och vi är helt beroende av produktionskapaciteten och tilldelningen vi får från tillverkarna. Vi gör allt i vår makt för att säkerställa att våra kunder ska få sina grafikkort så snart som möjligt.
Inets John Ljungström är inne på samma spår:
– Vi uppskattar att kvartal 2 av 2021 ser ungefär likadant ut som kvartal 1 har gjort hittills. Sannolikt kommer efterfrågan att mättas så att leveranserna kan komma ikapp så småningom, men när detta sker låter jag vara osagt.