Skärm och prestanda
Testad produkt: Huawei Mate 20 ProPris: 9 990 kronor hos CDON. Se operatörernas erbjudanden i vår jämförelse här!
Huawei lanserade Mate 20 Pro i förra veckan, plus en handfull andra modeller som troligvis inte kommer till Sverige. Så Mate 20 Pro är den nya toppmodellen för oss, och den bjuder verkligen på en kavalkad av nyheter.
De nya intrycken börjar redan i designen. Mate 20 Pro ser ut som om någon tagit en Huawei P20 Pro och en Samsung Galaxy S9 Plus och slagit ihop dem. Den har Samsung-telefonens böjda skärmkanter, smala metallram och rundade hörn, men Huaweis färgval och ytor, flärp i skärmens ovankant och givetvis företagets karakteristiska EMUI-gränssnitt när vi slår på den.
Glas utan glättighet, i en färg
EMUI, här ovanpå Android 9, är som alltid funktionsrikt och går att ställa in så att du får ett upplägg som passar dig. Men det är samtidigt lite rörigt, trots att Huawei stramar upp upplägget något i nya versionen.
Tre olika färger av telefonen går att köpa i Sverige – en svart, en mörkblå och den tonade Twilight-design som P20 Pro har. Baksidan på den blå modellen har fått en speciell yta; ett mikromönster som är lite behagligare att greppa än en blank glasyta. Varför inte alla modeller fått detta förstår vi inte.

Skärmen är en verklig höjdare, en amoled-panel med underbart klara färger, klockren kontrast och upp till hela 850 cd/m2 i ljusstyrka, färgomfång som matchar DCI-P3-standarden och hdr-stöd. Nu går också Huawei upp till 1440p-upplösning i skärmen, vilket ger lite extra krispighet i vissa situationer. Den skalar dock ned upplösningen till 1080p som standard för att spara batteri. Ett auto-läge växlar mellan lägre och högre upplösning vid behov; du kan också välja 720p, 1080p eller 1440p manuellt.
Ljudet har aldrig varit Huaweis starka sida. Tidigare flaggskepp har låtit godkänt, men inte i toppklass. Denna gång får de till det lite bättre, med både fylligare bas och mer detaljerat ljud ur stereohögtalaren. På hög volym blir det dock lite vasst.
En bra equalizer i musikläget gör att vi kan dämpa hård diskant, men bara delvis. I hörlurar via medföljande usb-c-adapter (3,5-millimetertersuttag finns inte) får vi bättre avrundad ljudbild, men där försvinner istället en del detaljer och maxvolymen är inte så hög som vi önskat.

Fingeravtrycksläsaren sitter under skärmen och är för det mesta helt osynlig. Det kommer upp en markör mitt på skärmen när det är dags att använda den. Tyvärr fungerar detta inte klockrent i alla appar som nyttjar fingeravtrycksläsare, men förhoppningsvis kan det lösa sig med snabba uppdateringar efterhand. Vi tycker också att pålitligheten i den är svajig, och vi får ofta prova två eller tre gånger innan den identifierar oss.
Mate 20 Pro har också ansiktsigenkänning. Den fungerar mycket bättre, med riktig ir-kamera för 3d-mappning så att man ska få samma precision, snabbhet och säkerhet som i en Iphone. Vi kan konstatera att den är smidig och snabb – våra amatörmässiga försök att lura den gick den i alla fall inte på.
Nya systemkretsen Kirin 980 innehåller – beroende på hur man räknar – den första 7 nanometers-processorn. Huawei presenterade sin först, men Apple hann före med att få ut sin A12 Bionic, som också är tillverkad i 7 nm, på marknaden i de nya Iphone XS-modellerna.

Det är en lite speciell uppsättning processorkärnor. Vi är vana vid ”big little”-arkitektur, oftast med fyra kraftfulla kärnor som gör de tunga operationerna och fyra strömsnåla kärnor som tar hand om allt annat. Kirin har vad man skulle kunna kalla ”bigger big little”-upplägg. Två extra högt klockade, två halvsnabba och fyra strömsnåla kärnor.
Snabbaste cpu:n för Android just nu
Det blir allt svårare att titta på klockfrekvensen och cpu-specifikationer för att bilda sig en uppfattning om prestanda. Inte minst eftersom allt mer i telefonen sköts av speciella AI-processorer. Npu:erna, som Huawei kallar sina, har också blivit två till antalet i Kirin 980. En vanlig prestandamätning tar inte hänsyn till dem.Trots det så pratar vi här om den klart kraftfullaste processorn i en Android-telefon just nu. Ungefär 10 till 15 procent bättre i en benchmark-app som Geekbench jämfört med de snabbaste mobilerna med Snapdragon 845 eller Exynos 9810. Det är fortfarande något efter Iphone XS, men inte lika mycket efter som Android var i förra generationen.

I standardläget utnyttjas varken processor eller grafikkrets till max. Under batterinställningarna hittar vi ”Prestandaläge”, och slår vi på det ser vi en marginell ökning i cpu-prestanda, men en stor förbättring i grafik. Det är framför allt om du spelar spel som det kan vara en bra idé att slå på.
Grafik, kamera och omdöme
Inte snabbaste gpu:n
Tyvärr har Mate 20 Pro inte lika kraftfull grafik. Dess Mali-G76 är snabb – du kommer inte ha några större problem med de senaste mobilspelen – men Adreno 630 i en Snapdragon 845 är fortfarande klart kraftfullare.Den Mate 20 Pro vi får till Sverige har 6GB ram och 128 GB lagring. Är inte 128 GB nog för dig kan du utöka, men inte med mikro-sd utan ett eget format kallat NM Card med storlek som ett nano-simkort. Värt att nämna är också snabb uppkoppling, både via 4g och wifi, men det beror ju även på din operatör och din hemmarouter.
Huawei har flera stora nyheter när det gäller strömhanteringen. För det första har Mate 20 Pro ett batteri på hela 4 200 mAh. Batteritiden är riktigt bra, speciellt om vi dämpar ljusstyrkan något vid inomhusbruk. Det andra nya är stöd för snabbladdning med effekt på hela 40 watt, och en sådan ”supercharge”-laddare medföljer också. Den fyller upp batteriet på under en timme.

Mate 20 Pro har stöd för trådlös laddning, och även här hittar vi två nyheter. För det första stöd för extra hög effekt – upp till 15 watt där en vanlig qi-laddare ligger på 5 watt. Var vi hittar laddare med den effekten vet vi inte än, men vi antar att Huawei kommer att sälja sådana.
För det andra har Mate 20 Pro ”omvänd trådlös laddning” som gör den till en powerbank och qi-laddare i ett. Tryck en pryl med qi-stöd mot den och dela med dig av kraften i batteriet. Vi testade med en Iphone XS och det är ett supersmidigt sätt att dela ut lite reservström. Den ser ut att ladda upp telefoner lika snabbt som en vanlig qi-laddare.
Slutligen kollar vi in den nya kameran där Huawei har gjort stora förändringar. Man har slängt ut den unika monokroma sensorn och istället satt in en rgb-sensor med extra vidvinklig optik. Vi har alltså fortfarande tre sensorer: Ultra-vidvinkel på 20 megapixel, vanlig kamera (Huawei kallar även den vidvinkel) med 40 megapixlar, och 8 megapixel med telefotolins för extra zoom.
Kamera: Rolig zoom istället för svartvitt
Det finns fortfarande ett monokromt läge i appen att fota i, men om den gör ett lika bra jobb med det som förr är svårt att säga. Vi får skarpare bild med mer kontrast jämfört med en P20 Pro, men vi ser också ut att tappa en aning i mörka nyanser.
Det stora zoomomfånget går att kontrollera steglöst (med lite hack just då den byter sensor) eller växla mellan sensorerna med snabbtryck. Utzoomade landskapsbilder kan bli riktigt mäktiga, i stil med de vi kan få med en LG G7 Thinq. Vidvinkellinsen fungerar också för riktigt övertygande makrofotografering på så nära håll som två och en halv centimeter.
AI-funktionerna har blivit snabbare och fått mer mångsidig motivigenkänning. Det vi uppskattar mest är att det Huawei sedan gör med intelligensen inte är lika påträngande som förut. Automatiska inställningar och efterbehandling sköts mer subtilt, och är inte lika ofta en källa till irritation som i P20 Pro. Så nu kan vi oftare ha AI på utan att känna behovet av att pilla med manuella inställningar.
Omdöme
Med ett pris på 9 990 kronor sätter Huawei press på snäppet dyrare Galaxy Note 9 och galet mycket dyrare Iphone XS Max. Den är fylld till bredden med smarta funktioner, har designen, bildskärmen och lyxkänslan, en kamera som sätter fotoglädje i första rummet, prestanda nog att konkurrera och ligger steget före i batteritid och laddningsfunktioner.Det är nära full pott. Det som saknas för att vi ska kalla den för en total fullträff är biffigare grafik, ljud i världsklass istället för ”bara” bra, och finputsning i mjukvaran, där det finns tillfälle att städa och rätta till små skavanker.
Fakta Huawei Mate 20 Pro LYA-L29
Testad: Oktober 2018Tillverkare: Huawei
Systemkrets: HiSilicon Kirin 980
Processor: 2 st Cortex-A76 2,6 GHz, 2 st Cortex-A76 1,92 GHz, 4st Cortex A55 1,8 GHz
Grafik: Mali-G76 MP10
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB, plats för minneskort (NM Card upp till 256 GB)
Bildskärm: 6,36 tum amoled, 1440×31220 bildpunkter
Kameror: 40 megapixel + 20 megapixel (ultra-vidvinkel) + 8 megapixel (telefoto) med led fram, 24 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c med displayport
Kommunikation: 2g, 3g 4g (cat 21/18), 802.11a/b/g/n/ac (wifi 5), bluetooth 5.0, a-gps, Galileo, nfc
Operativsystem: Android 9 med EMUI 9
Övrigt: Stöd för dubbla sim (standby), trådlös laddning och omvänd trådlös laddning (qi), vattentät (IP68), fingeravtrycksläsare i skärm, ansiktsigenkänning, desktop-läge
Batteri: 4 200 mAh, 13h 20min webbvideo (wi-fi), 14h 30min blandad användning (4g), ca 33h samtal (3g)
Storlek: 15,8 x 7,25, 0,85 cm
Vikt: 189 gram
Pris: 9 990 kr
Prestanda
NormallägeAntutu Benchmark: 272 628 poäng
Geekbench: 9 839 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 35 296 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 2 062 poäng
Prestandaläge
Antutu Benchmark: 301 223 poäng
Geekbench: 10 005 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 54 542 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 4 265 poäng

Mycket höga prestanda
Stort batteri och snabb laddning
Många smarta extrafunktioner
Utmärkt bildskärm
Rolig kamera

Ljudet inte i samma toppklass som resten
En del irritationsmoment i mjukvaran