Högtalare från Audio Pro är numera enkla att identifiera och samtliga modeller i Addon-serien har samma nyfikna retrouppsyn. Förutom nya Drumfire som mer för tankarna till en gitarrförstärkare än till en högtalare. Men vi gillar designen skarpt och nog ger den intrycket av att kunna blåsa liv i vilket hem som helst. Audio Pro Drumfire är en aktiv högtalare skapt för att fylla upp det riktigt stora rummet med toner och samtidigt vara en del av tillverkarens multiroom-lösning om du införskaffat ytterligare enheter i Addon-serien.
Ett garanterat samtalsämne på festen
Högtalaren är separerad i två delar och sitter inte ihop. Den undre av de två är en subwoofer med en åttatumsbas, och vill du av någon anledning ha dem separerade är det inget problem så länge de är sammanlänkade med en signalkabel. Men det är klart de ska hålla ihop, uppsynen är minst sagt imponerande och kommer utan tvekan vara ett samtalsämne när du bjuder hem vänner för beskådan av din nya festfixare.
Enheterna är klädda i konstläder med synliga sömmar. Centralt placerad på ovandelen hittar vi kontrollenheten i aluminium. Riktigt snyggt och hela konstruktionen känns påkostad. Här en mängd funktionsknappar placerade och till vänster om det större volymreglaget finns fyra mindre: ljudkälla, play/paus, av/på samt aktivering av bluetooth. Till höger finns fyra snabbvalsknappar där du lägger in dina spellistor eller favoritradiostationer samt en 3.5mm-ingång. På bakstycket finns RCA-stereo-ingång om du skulle vilja ansluta en skivspelare samt en anslutning för nätverkskabel. Den tillhörande feta subwoofern har fasinställning, ställbart delningsfilter (40 – 120 Hz) samt volymkontroll. Det finns med andra ord en mängd inställningsmöjligheter för basåtergivningen.
För- och nackdelar med appen
Som vanligt när det gäller nätverksuppkopplande högtalare är appen minst lika viktigt som de fysiska enheterna och i fallet Audio Pro är den både lättanvänd och fylld med en hel del godis. Vi hittar de vanligaste streamingtjänsterna såsom Tidal, Napster, Deezer och självklart Spotify. Förutom att högtalaren är uppkopplad mot ditt hemmanätverk kan du strömma musiken direkt till högtalaren via buetooth, Spotify Connect eller Apple Airplay. Appen är användarvänlig och snygg. I appen får du även en bra överblick över dina högtalare, som du kan namnge efter rumsplaceringen eller liknande, och välja vilken högtalare som ska spela vad. Du kan även sammanfoga två högtalare för en äkta stereokoppling genom att med fingret dra den ena (som då blir slave) mot den andra (master). Varje enskild högtalare kan ställas in individuellt när det gäller basåtergivning eller diskant – här önskar vi oss dock mer avancerad equalizer för en mer exakt justering, men har du stereokopplat två högtalare går det enbart att ändra ljudet i den som i konfigurationen är ”master”. Synd och lite märkligt. Systemet dras även med en viss fördröjning. Dels varje gång du ska använda den, då måste närtverket av i ett antal sekunder för att högtalarna ska hittas och vill du justera volym eller byta spår är det samma sak.
Saknar stöd för Google Assistent
Att lägga till ytterligare en högtalare till din uppsättning är busenkelt. Tryck på plus-knappen i appen (övre högra hörnet), skriv in närverkslösenordet och tryck därefter in connect-knappen på din nya enhet och saken är klar.
När det gäller ai-assistenter har ju kampen tätnat rejält och som bekant är det Google och Amazon allt tycks handla om i dagsläget. Men Google Assistent, som just nu rullas ut på svenska, saknas i tyvärr modellerna från Audio Pro som i dagsläget endast är kompatibla med Amazon Alexa. Men enligt tillverkaren kommer Google Assistent troligtvis implementeras under 2019. Dessvärre kommer befintliga modeller då inte kunna uppgraderas, så är du fast besluten att satsa på Googles ai-lösning hemma bör du alltså avvakta med att köpa Drumfire eller andra modeller från Audio Pro till dess att uppgraderingen är genomförd. Så kommer vi då till ljudet, hur låter dessa bestar? Drumfire består av sammanlagt fem högtalarelement i form av två diskanter (entums textildome), två stycken 4,5 tums baselement samt en långslagig subwoofer på åtta tum, liksom en förstärkare på 300 Watt. Tack vare detta finns förutsättningarna att dra på ordentligt. Och vi lovar, det kommer bli ett och annat besök från strörningsjouren om du bor i lägenhet.
Hög volym betyder per automatik inte bra ljud, men inte heller här blir vi besvikna. Vi möts av ett rent och dynamiskt ljud även vid höga volymer och den ställbara volymen på subwoofen, liksom delningsfiltret, ger lyssnandet ytterligare dimensioner. Två stereokopplade Drumfire ger en ännu bättre spridning och har du råd är det vår absoluta rekommendation på uppsättning i vardagsrummet.
Omdöme
Är du i startgroparna för att investera i ett multiroom-system och har lite pengar sparade har du här ett riktigt kompetent system att börja med. I alla fall om volymresurser i kombination med smidig mjukvara ligger högt på önskelistan. Är hårdrock eller tunga beats din melodi kommer du inte bli besviken. Precis som många av konkurrenternas nuvarande modeller saknas tyvärr kompatibilitet med Google Assistent (enbart Amazon Alexa i dagsläget) i detta annars användarvänliga och utbyggbara system.
Fakta Audio Pro Drumfire
Testad: September 2018 Mer Info: Audio Pro Typ: Multiroom-högtalare Nätverk: 802.11 b/g/n, endast 2.4 GHz Streamingfunktioner: Spotify Connect, Apple Airplay & Bluetooth 4.0 Ljudformat: MP3, WMA, AAC, FLAC, Apple Lossless Fysiska ingångar: Ethernet, RCA och 3.5 mm stereo, subwoofer: RCA ingång Mått HxBxD: Topp: 155 x 365 x 190 mm, Subwoofer: 500 x 365 x 190 mm Effekt: 300 Watt Frekvensomfång: Topp: 45 – 22,000 Hz, Subwoofer: 30-120Hz, variabel delning: 50-120Hz, variabel fas: 0-180 grader Anslutning: 3,5 mm aux, Bluetooth Pris: 6 990 kronor hos Netonnet. Blytungt ljud. Enkel och kompetent app. Skön design. Dyr. Saknar Google Assistent. Appen dras med en irriterande fördröjning