Toyota Rav4 elhybrid ger dig mycket suv för pengarna
Toyotas Rav4 är en riktigt trevlig och rymlig suv. Hur står sig den här hybriden mot konkurrenterna, och hur bra fungerar Toyotas förarhjälpmedel och säkerhetssystem? M3 har testat.
Toyota Rav4 elhybrid är en prisvärd suv som ger dig mycket bra funktioner och gott om utrymme till förhållandevis låg kostnad. Med en laddhybrid-version runt hörnet kan det vara läge att invänta den och se om det alternativet passar dig bättre, men överlag gillar vi verkligen tillverkarens uppdaterade mellanklass-suv, trots ett par minus i protokollet när det gäller mmi och uppkopplade funktioner.
Toyota Rav4 har under flera år varit en av de mest populära suvarna i världen, men här i Sverige har bilen petats ned långt i försäljningsstatistiken av både Volkswagen Tiguan och Volvo XC60, två av Rav4:ans tuffaste konkurrenter.Den senaste modellen har fått en helt ny plattform som den delar med bland annat Lexus ES, och som möjliggör mer lastutrymme än tidigare. Och visst har bilen växt till sig märkbart samtidigt som vi gillar de nya snyggare formerna utvändigt, bland annat med den höga och lite aggressiva fronten. Förarmiljön i Rav4 är riktigt trevlig. Vi sitter riktigt bekvämt i förarstolen och sikten är förhållandevis bra runt om. Testbilen är inredd med läckert ljust läder och tillsammans med det fina panoramaglastaket ger det ett ljust och fräscht intryck. Kvalitetskänslan går inte att jämföra med dyrare premiumbiler, men det är för prisklassen riktigt bra. Dessutom sitter knappar och reglage bra placerade.
Under huven sitter en 2,5 liter stor bensinmotor som tillsammans med det inbyggda batteriet ger 222 hk på pappret. Laddhybridversionen är redan lanserad och kommer att finnas tillgänglig i höst, vilket blir intressant att jämföra med den här bilen.
Bekväm men läcker in ljud
Rav4 känns inte sportig på något sätt, men bekväm och säker med bra fyrhjulsdrift. Lådan är en steglös automat som tyvärr för lite väsen av sig, men när vi kommer upp i lite hastighet på motorvägen är det istället vind- och vägljud som märks. Isoleringen i den här bilen är helt enkelt inte i topp. När vi försöker överrösta ljudet med lite skön 80-talsrock i JBL-systemet (kostar 12 000 kronor extra) blir vi inte heller helt nöjda. Ljudanläggningen låter okej, men det hjälper inte för att rädda långfärden.
Testbilen har en del tillval, till exempel komfortpaket och teknikpaket, men så får vi också väldigt mycket bra funktioner som dessutom är enkla att använda. Den adaptiva farthållaren gör ett riktigt bra jobb och vi kan välja avstånd till framförvarande bil i tre olika steg. Här finns även lane assist som håller bilen förvånansvärt bra i mitten av körfältet. Om vi råkar passera en linje utan att använda blinkers varnar systemet ordentligt med ett pipande ljud. Testbilen har även stolsvärde och ventilation, rattvärme, trådlös laddning av mobil, döda vinkeln-varnare och elbaklucka. Riktigt bra helt enkelt. Baksätet är bekvämt och rymmer storväxta personer utan problem.Vi sitter även riktigt bra i baksätet och bagageutrymmet lastar rejält. Här är frågan hur mycket utrymme du förlorar i kommande laddhybridutförande – det kan absolut vara ett argument till att istället satsa på denna elhybrid. Testbilen snittade på 0,61 liter per mil under en vecka med blandad körning vilket är helt okej.
Enkel att använda med fysiska knappar
Mmi:t är enkelt att använda och vi gillar att Toyota valt att behålla fysiska knappar vid sidan om touchpanelen, för att snabbt komma till viktiga funktioner som navigator, telefon och ljudanläggning. Vi har testat en del andra Toyotamodeller där i stort sett alla fysiska knappar bantats bort vilket inte fungerar speciellt bra. Här finns analoga rattar till volymkontroll, temperatur med mera. Bra!
Annars är mmi:t lite gammalt vilket märks på flera sätt. Navigatorn (tillval för 8 500 kronor) är inte den snyggaste vi sett och en del funktioner är svåra att få grepp om. Vi lyckades till exempel inte få igång Carplay av någon anledning. Den tillhörande appen är inte speciellt spännande.
Den tillhörande appen My Toyota är enkel att konfigurera för att lägga till din bil till ett konto, men här är ytterst begränsat med funktioner. Det enda vi har praktisk nytta av egentligen är att kunna lokalisera bilen i appen.
Toyota Rav4 är överlag en praktisk och riktigt prisvärd suv. Visst, jämfört med både Volvo XC60 och Volkswagen Tiguan känns den inte alls lika modern och påkostad, men när vi räknar på vad vi får för pengarna är Rav4 en tuff utmanare.
Fakta Toyota Rav4 elhybrid AWD-i
Tillverkare: Toyota. Motortyp: Bensin (2,5l) + el, total effekt 222 hk. Växellåda: Steglös automat. Prestanda: 0-100 km/h på 8,4 s. Toppfart: 180 km/h. Angiven förbrukning (WLTP): 0,56 l/mil. Tjänstevikt: 1772 kg. Max släpvagnsvikt: 1650 kg. CO2-utsläpp: 0,28 g/km. Miljöklass: Euro 6 DG. Pris: Från 336 900 kronor Pris testbil: 448 900 kronor
Mitt jobb som chefredaktör är att se till att innehållet vi producerar håller högsta möjliga kvalitet. Kontakta mig om du har frågor eller synpunkter på det vi publicerar!