Så bygger du en egen elcykel – på under två timmar
Intresset för elcyklar blir bara större och större. Det såg vi inte minst när vi publicerade vårt test av elcyklar. Men det finns ett problem med de elcyklar som säljs i dag, och det är inte så mycket prestandan eller batteritiden – utan priset. En elcykel går ofta loss på runt 15-20 tusen kronor (den dyraste vi testat kostade 70 tusen!), vilket är en prislapp i saftigaste laget för de flesta.
Dessutom kanske du är mer intresserad av att bara få lite eldrift till din gamla hoj på landet, snarare än att köpa en ny flashig stöldmagnet. Eller så kanske du bara tycker det är kul att meka lite? Och visst vore det bra om det gick att bygga om vraket du cyklar till och från jobbet med till en elcykel – hej då, uppförsbackar och lökringar på skjortan!
Det tyckte vi också, och bestämde oss för att testa att bygga om en gammal skruttcykel med hjälp av ett färdigt elcykel-kit som går att beställa på nätet. Hur svårt är det egentligen? Hur bra blir det? Vilka fel kommer vi göra (som ni nu slipper upprepa)?

Elcykel-kit – inte mycket svårare än en Ikeamöbel
Jobbet med att bygga ihop cykeln föll på Tomas Norrman. Han jobbar nämligen inte bara som datorgeni på vår it-avdelning, han är även en cykelentusiast av rang. När han mekat ihop cykeln kunde han nöjt konstatera:
– Så länge du har alla verktyg och kan tänka lite logiskt så är det inga problem alls. Kan du få ihop en avancerad Ikea-pryl klarar du det här.
Missa inte! Billiga elcyklar: Här är hojarna under 10 000 kronor
Cykeln vi valde att bygga om var en klassisk gammal Mustang, damcykel. Gick det att bygga om denna borde gå det att bygga om vad som helst, tänkte vi. Och det gick det! Förutom några mindre oförutsedda problem, så klockade bygget in på under två timmar.

– Se till att du har alla verktyg som behövs, samt att du kollar noggrant att cykeln du ska bygga om passar för det elcykel-kit du vill använda, berättar Tomas Norrman efter att ha varit tvungen att våldföra sig på vevlagret med en polygrip i brist på en ordentlig vevlageravdragare.
Att tänka på när du väljer cykel att bygga om
När du väljer cykel att bygga om så kan det vara värt att tänka på vissa saker som underlättar arbetet. Om du till exempel väljer ett batteri som fästs i ramen, så behöver du ha en rak ram om det ska gå att fästa ordentligt. Ramen på vår cykel var lite krökt, vilket gjorde att batteriet bara gick att fästa i två av de tre fästena. Dessutom underlättas arbetet om den cykel du ska bygga om redan har hål för vattenflaskhållare, annars måste du, som vi var tvungna att göra, borra nya hål genom hela ramen.
En annan viktig sak att ta med i beräkningen är vilken typ av bromsar din cykel har. Beroende på om du har fotbroms, skivbromsar, rullbroms eller fälgbromsar, så kan olika kit passa olika bra. Det kit vi använde (Bafang BBS01) fungerar tex inte med fotbroms.

Elcykel-kit
Det finns många olika kit att välja mellan. I den här guiden har vi använt ett elcykel-kit av märket Bafang BBS01 från Batbike.se. Det är ett kit med en motor som fästs vid pedalerna och ger ordentlig draghjälp till bakhjulet. Kitet är relativt enkelt att installera. Det här elcykel-kitet kostar 5 190 kronor. Sedan tillkommer batteri, vilket ligger på från 3 500 kronor och uppåt (vi använde ett ram-batteri på 250W). Det är alltså ganska dyrt, runt 9 000 kronor totalt, men vilket kan jämföras med färdiga elcyklar som ofta kostar runt det dubbla.
Det finns förstås billigare kit också. Till exempel det här hos CDON för 2 999 kronor, exklusive batteri.
Hoppsan, vi byggde en moppe
Det skulle visa sig att det elcykelkit vi byggde ihop inte nödvändigtvis definieras som elcykel, utan snarare moped, eller kanske till och med motorcykel. Varför då? Jo, när du bygger en elcykel gäller följande regler:
* Cykeln gör max 25 kilometer i timmen.
* Cykeln måste trampas för att motorn ska få hjälpa till.
* Motorns effekt får max vara på 250 Watt.
Om dessa kriterier inte möts, så räknas cykeln istället som en moped och det är Transportstyrelsens regler som gäller:
Moped klass II
* Motoreffekt upp till och med 1000 Watt.
* Motorn får ej ge kraftillskott vid hastigheter över 25 kilometer i timmen.Moped klass I
* Motoreffekt upp till 4000 Watt.
* Får inte gå fortare än 45 kilometer i timmen.

I och med att cykeln som vi byggde har ett gasreglage som gör att du kan åka utan att behöva trampa blev den plötsligt en moped. Om du väljer en sådan lösning kan det alltså vara så att det finns andra krav, så som hjälm, registreringsbevis och körkort. Här kan du läsa transportstyrelsens regler för moped klass1 och klass 2.
Bygga elcykel – steg för steg
Så bygger du en elcykel – steg för steg
Här går vi igenom alla steg som krävs för att bygga ihop en elcykel utav ett elcykel-kit och en gammal vanlig cykel.
Verktyg du behöver (elcykel-kit )
* Vevlageravdragare. T.ex. den här för 139 kronor hos Cykelkraft.* Pedalavdragare.
* Buntband, div storlekar för kabeldragningen. T.ex. dessa för 50 kronor hos Clas Ohlson.
* Avbitartång. T.ex. den här för 199 kronor hos Clas OHlson.
* Skiftnyckel. Hos Clas Ohlson finns den här skiftnyckelsatsen med tre olika storlekar för 100 kronor.
* Haknyckel, t.ex. den här för 169 kronor hos Cykelkraft, (eller polygrip om du inte har en sådan)
* Kedjebrytare – Om kedjan är för lång (användes ej vid vår montering). Finns hos Cykelkraft för 179 kronor här.
* Insexsnycklar. Den här satsen med 9 olika storlekar kostar 80 kronor hos Kjell och Company.
* Kryssmejsel. Den här satsen från Clas Ohlson kommer med 20 olika bits och 4 mejslar.
* Borrmaskin (om du behöver borra nya hål i ramen för batterifäste). Finns i alla möjliga olika utföranden och prisklasser, hos t.ex. hos Clas Ohlson.
Redo? Då kör vi!
Här kan du följa steg för steg hur vi byggde ihop en fungerande elcykel av en gammal Mustang – på under två timmar! Så här gjorde vi.
1. Plocka ut vevlagret
Den nya motorn ska fästas där dina gamla pedaler sitter fast, i vevlagret. Börja med att ta av pedalerna. För att sedan få loss vevlagret behöver du först en haknyckel. Vi saknade ett sådant verktyg, men lyckades lösa det med en polygrip istället. Och en hel del våld. Sedan skruvade vi loss den inre delen av vevlagret med en vevlageravdragare och plockade loss pedaler och innandöme. Skruva även loss kedjeskyddet.
2. Fäst motorn
Häng på motorn genom vevlagret.
Vänster sida: Ta brickan med två hål (“fixing plate” i skissen ovan), runt vevaxeln och fäst i motorn, men skruva inte åt ännu. Sätt på de två fästbrickorna, ”Nut M33” i bilden ovan, (motsvarande de du plockade bort från gamla cykeln) med samma verktyg. När du fäst den första M33-brickan så vinklar du motorn fram och upp så att den nästan rör ramen, skruva åt.

Höger sida: Skruva ihop kedjehjul och kedjeskydd innan du fäster båda på motorns vevaxel.
På med pedalerna, kolla att höger och vänster sitter rätt.

3. Fäst batteri
Det finns olika typer av batterier, de som du fäster på/under pakethållaren, och de som du fäster på ramen på cykeln. Vi använde ett rambatteri till cykeln vi byggde ihop. Rambatterierna är gjorda så att de går att fästa i samma hål som vattenflaskhållaren använder sig av. Vi saknade förstås sådana hål, vilket gjorde att vi var tvungna att borra nya.
Vi borrade hålen helt igenom ramen och fäste med maskinskruvar och låsmutter på baksidan. Värt att tänka på om du vill använda ett rambatteri är att det gäller att ramen är helt rak. På vår gamla mustang är den krökt i slutet, vilket gjorde att vi bara kunde fästa batteriet på två ställen, samt att batteriet sticker ut från ramen vilket inte ser speciellt proffsigt ut.

4. Koppla in display (och tumgas)
Börja med att fästa displayen mitt på styret. Sätt fast den lilla menyväljaren (plus, minus) till vänster om displayen.Sätt tumgasen på den sida som passar dig. Kom dock ihåg att om du använder tumgas, vilket ger drift utan att du trampar så räknas din cykel som moped (se regler på föregående sida).

Hastighetsmätare. Fäst de två delarna som mäter hastigeheten som på bilden ovan. Den magnetiska lilla metalldelen sätts på en eker och den andra delen mitt emot på ramen vid hjulet.

4. Koppla på bromshandtag
De medföljande bromshandtagen sätter du fast på styret efter display och annat. Sedan kopplar du sladd till batteriet och en bromsvajer precis som i vanliga cykelar med fälgbromsar. Frambroms till vänster bromshandtag och bakhjul till höger. När du bromsar stryps motorn, samt att hjulen bromsas.Om elcykel-kit:et vi använde passar till skivbromsar har vi inte testat, så kolla upp det först om du planerar att använda ett likadant kit på en cykel med skivbromsar.
5. Koppla ihop sladdar
Nu har du massor av sladdar at koppla ihop. De har färgkod och hane/hona. Se till att de kopplas i rätt – samma färg och hane+hona.Buntbanda kablar. Sätt fast kablarna med buntband, se till att de inte åker i i hjul med mera. Dra åt, men inte för hårt.

Tänk på!
Kedjan lär inte passa längre, så du kommer antagligen behöva minska, eller utöka längden. Gör du det själv behöver du en kedjebrytare.
Klart!
Läs vidare: Så fungerar elcykelpremien