Irobot ligger verkligen inte på latsidan. I samband med presentationen av nya Roomba s9+ i våras passade tillverkaren på att även visa upp sin nya mopprobot, Braava Jet M6 som vi i ett par veckors tid bekantat oss med.
Kompetent uppföljare
Braava M6 får ses som en uppföljare till den betydligt enklare Braava Jet 240 som vi testade för snart tre sedan och som vi gillande skarp. Men den hade samtidigt en hel del begränsningar, något som nu är åtgärdat, och det med råge. Nya Braava M6 är till storleken något större än föregångaren, men har i gengäld nu wifi-anslutning liksom en dockningsstation för automatisk självladdning. Vi vill även tillskriva den nya roboten en klart snyggare design samt en överlag högre kvalitetskänsla.
Till skillnad från Braava Jet 240, som är relativt ointelligent när det gäller navigering har Braava Jet M6 samma typ av kamerabaserat system för att kartlägga ditt hem som tillverkarens senaste robotdammsugare. Efter ett par inlärningsrundor ritas bostaden upp och presenteras sedan i den dedikerade Irobot Home-appen. Med hjälp av den så kallade Imprint Smart Mapping-tekniken kan du sedan namnge och avgränsa hemmets olika rum, liksom vilka av dessa som ska rengöras vid varje tillfälle.
Smart kartläggning av ditt hem
Men innan dess behöver du hitta en lämplig plats för laddstationen och precis som när det gäller robotdammsugare är bra wifi-täckning, närhet till en väggkontakt liksom en yta fri från hinder en halvmeter åt vardera sida samt drygt en meter framåt en förutsättning för att allt ska fungera som det är tänkt.Braava Jet M6 når utan problem in i hörnor.Braava Jet M6 kan som sagt både våt- eller torrmoppa golven och det ingår totalt fyra engångsdukar, två vardera för respektive uppgift. Dessa ska således bytas ut efter varje städning vilket i längden blir kostsamt. Ett sjupack kostar runt 120 kronor, så vill du få ner den löpande kostanden är tvättbara rengöringstrasor ett billigare alternativ.
När installationen är klar och den inbyggda tanken påfylld med både vatten och rengöringsmedel är det så dags för jungfrufärden och låta roboten kartlägga ditt hem. Det krävs ett par rengöringsrundor innan kartan är komplett och därefter kan du addera rumsavdelare, namnge de olika ytorna samt om så önskas lägga till ”förbjudna zoner”, det vill säga områden roboten ska ignorera.
Appen är mycket användarvänlig och du kan här även skapa olika städscheman, se historik samt ställa in vilken slags golvtvätt roboten ska utföra, och då finns tre olika alternativ: förutom ”standard”-läget finns ett djuprengöringsprogram för en intensivare och en mer grundlig moppning samt ett där en större yta rengörs på kortare tid.
Själva rengöringen är riktigt effektiv och arbetet utförs med bravur. Roboten sprayar ytan precis framför sig med en viss mängd av rengöringsvätskan (ställbart i appen) och åker sedan över området ett par gånger innan den fortsätter framåt. Systematiskt och effektivt. Resultatet blir ett förvånansvärt rent golv där i stort sett allt (förutom riktigt ingrodd smuts) sveps med i rengöringsduken.
För bästa resultat är det emellertid viktigt att dammsuga ytan innan du sätter mopproboten i arbete. Tar batteriet slut åker roboten till dockningsstationen och återupptar arbetet när det är uppladdat.
Och här har Irobot tänkt till ordentligt. Har du även införskaffat en robotdammsugare i form av antingen Roomba i7+ eller den senaste modellen S9+ så samarbetar Braava Jet M6 med dessa via en teknik som kallas Imprint Link Technology. Enheterna är kopplade till samma app och det innebär att Roomba-enheten först dammsuger samtliga, eller de enskilt valda rummen, och när det är avklarat tar Braava Jet vid och moppar golven. Riktigt smidigt!
Problem med trösklar
Är då allt guld och gröna skogar? Med tanke på prislappen borde det så vara, men här finns ett litet problem. Trösklar – och i bostaden som vi testade enheten finns just ett par sådana. Inte höga, utan endast en centimeter höga, men tydligen tillräckligt för att Braava Jet ska stöta på patrull och helt enkelt strunta i anslutande rum, både vid den initiala kartläggningen liksom vid efterföljande rengöringspass. Det går förvisso att placera roboten i dessa rum och låta den moppa för att sedan bära tillbaka den till sin dockningsstation, men det förtar ju lite av poängen med det hela. Och ett helt tröskelfritt hem, hur många av oss har ett sådant? På grund av några trösklar (låga) kommer Braava inte åt vissa av hemmets ytor. Till höger samma hem kartlagt av Roomba S9+. Vidare är Braava Jet M6 inte lika autonom som en modern robotdammsugare eftersom du fortfarande måste fylla på vattenbehållaren och byta ut alternativt tvätta dukarna/trasorna efter varje städrunda.
Omdöme
Braava Jet är en kompetent våtmoppare som utför sin uppgift riktigt bra på de ytor den har access till. Kombinationen ihop med en av de kompatibla dammsugarmodellerna är riktigt trevlig och ger en komplett städning av golven. Men då minsta tröskel ses som ett obestigbart hinder kan användningsområdet bli väldigt begränsat.
Vidare är Braava Jet M6 inte lika autonom som en modern robotdammsugare eftersom du fortfarande måste fylla på vattenbehållaren och byta ut alternativt tvätta dukarna/trasorna efter varje städrunda. Lägg därtill ett högt inköpspris och dyra förbrukningsartiklar – som ytterligare drar ner helhetsintrycket något.
Specifikationer
Modell: Braava Jet M6 Testad: Oktober 2019 Tillverkare: Irobot Körtid: 75 min Uppladdningstid: 180 min Vätskebehållare: 0,45 liter Kartläggning: Kamera, Iadapt 3.0 Navigation Kommunikation: Wifi Mått: 27 centimeter i bredd, höjd 8.9 centimeter Rek. pris: 8 495 kronor Pris: 8 475 kronor hos Prisjakt.
Effektiv rengöring. Uppkopplad, smidig app med smarta funktioner. Hög kvalitetskänsla i material. Högt inköpspris, dyra moppningstrasor. Begränsad framkomlighet, klarar inte låga trösklar.